Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 april 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos)

Kampioen Neptunus opent nieuw seizoen met winst
English

ROTTERDAM - Eindelijk ging op donderdagavond (26 april) ook de reguliere competitie in de Honkbal Hoofdklasse van start. De Overgangsklasse, de tweede hoogste afdeling, opende al op 6 april. Hierna begonnen ook de twee hoogste softbal-afdelingen. De Golden League begon op 14 april en de Silver League op 21 april. De laatste afdeling die nog van start moest gaan was die in de Honkbal Hoofdklasse. De laatste keer dat de competitie in de hoogste afdeling zo laat pas van start ging was in 1990 toen de eerste wedstrijden werden gespeeld op zaterdag 28 april.

Regerend landskampioen Curaçao Neptunus stond donderdagavond kort met 1-0 achter in hun openingswedstrijd tegen Hoofddorp Pioniers, dat de score had geopend in de tweede inning. Neptunus gebruikte daarna één inning om viermaal tot scoren te komen, maar werd daarna puntloos gehouden in het restant van de wedstrijd. Echter, de vroege punten-productie was genoeg en resulteerde in een 4-1 overwinning.

Neptunus kwam in de openingswedstrijd tot elf honkslagen. Alle spelers, met uitzondering van rookie Ruendrick Piternella, sloegen minimaal één honkslag.

Neptunus bevestigde dat Melvin Perdue dit seizoen niet bij de ploeg zal zijn en van het actieve Opening Day-roster is gehaald. Vorig jaar speelde de Amerikaanse outfielder speelde voor De Glaskoning Twins, waarna hij na het seizoen naar Neptunus verhuisde. Hij debuteerde twee jaar geleden als speler bij DSS.

(26 april)

Uitslagen
Compleet Speelschema
Hoofddorp Pioniers werd op rij uitgeschakeld in de eerste helft van de eerste inning door starter Diegomark Markwell, maar de linkshander moest een punt toestaan in de tweede slagbeurt. Rookie Joey de Koning opende toen voor Pioniers en sloeg een honkslag in zijn eerste Hoofdklasse-slagbeurt. De bal viel naast de foutlijn en werd daar opgepakt door rechtsvelder Gregory Muller. De Koning rende door richting tweede honk bereikte dat veilig na een foute aangooi van Muller. Vorig seizoen speelde Muller voornamelijk als eerste honkman, maar nieuwkomer Dudley Leonora nam dit positie vanavond in. Vorig jaar speelde Leonora voor Pioniers, maar verhuisde in het off-season naar Neptunus.

De Koning bereikte het derde honk na een grounder van Jelle Kroft, die eveneens zijn Hoofdklasse-debuut maakte. Vorig jaar kwam hij uit voor Onze Gezellen, met wie hij deelnam aan de Promotie/Degradatie-poule. De Koning scoorde vervolgens op een honkslag van Glenn Bakker. Even later werd Bakker door Markwell met een pick-off uitgeschakeld, waarna een vangbal de slagbeurt afsloot.

Neptunus kreeg een kans wat tot scoren te komen in hun eerste slagbeurt op starter Lars Huijer, maar liet toen twee lopers achter. Stijn van der Meer begon met vier wijd, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Benjamin Dille. Dwayne Kemp volgde met een honkslag, maar nog eens twee 'force play-grounders' volgden om een einde aan de inning te maken.

In de tweede inning kreeg Neptunus wederom de lead-off hitter op het honk. Quintin De Cuba, die eveneens vorig seizoen voor Pioniers speelde, begon toen met een honkslag. Met één uit eindigde de inning toen Ruendrick Piternella drie slag kreeg wat eindigde in een dubbelspel omdat De Cuba uitging bij een steelpoging. Tegen het einde van vorig seizoen debuteerde Piternella in de hoofdmacht van Neptunus tijdens de Kampioenspoule. Maar vanavond maakte hij zijn officiële competitie-debuut.

Neptunus sloeg daarna toe met vier punten in de 2e3. Jochem Koedijk en Stijn van der Meer begonnen met honkslagen voor de thuisploeg en dat resulteerde in lopers 'op de hoeken'. Koedijk scoorde de gelijkmaker op een 'force play-grounder' van Benjamin Dille richting tweede honk. Getracht werd Koedijk op de plaat uit te schakelen, maar dat was onsuccesvol. Met lopers op het eerste en tweede honk volgde een kostbare foute aangooi. Dwayne Kemp's grounder kwam voor de plaat terecht, waarna catcher Damian Melis een foute aangooi richting eerste honk maakte. Dat stelde zowel Van de Meer als Dille in staat te scoren, maar het resulteerde ook in een botsing tussen Kemp en Jelle Kroft. De eerste honkman liep daarbij een hand/pols-blessure op en kon niet verder spelen. Melis werd de nieuwe eerste honkman, terwijl rechtsvelder Glenn Bakker de plek achter de plaat overnam. De vervanger van Kroft was Ibrahin Redan, die in zijn loopbaan voornamelijk als werper speelde, maar nu de nieuwe rechtsvelder werd. Met Kemp op het eerste honk sloeg Dudley Leonora een honkslag en volgde Shaldimar Daantji met een puntscorende honkslag die Kemp binnenbracht en de stan opvoerde naar 4-1. Hierna herstelde Pioniers-starter Lars Huijer zich sterk en schakelde Quintin De Cuba, Gregory Muller en Ruendrick Piternella met drie slag uit om de inning af te sluiten.

...Neptunus Hoofd Coach Ronald Jaarsma en Pioniers...
...rookie-Hoofd Coach Mervin Gario begroeten elkaar...
..onder toeziend oog van 1B Umpire Winfried Berkvens,...
...3B Umpire Peter Brink, Home Plate Umpire Peter de Haan...
...en Pioniers Assistent Coach Raymond Beljaards...
(© Foto: Robert Bos)
In het restant van de wedstrijd kreeg Neptunus nog maar vier lopers in scoringspositie, maar kon niet verder afstand nemen.

In de vierde maakte de Pioniers-verdediging een dubbelspel en strandde Dwayne Kemp op het tweede honk. In de zesde liet de Rotterdamse ploeg drie lopers achter op Huijer.

Linkshander Ryan Oduber nam de pitching bij Pioniers over in de zevende inning. De voormalige profwerper, die debuteerde, gooide vier wijd op Quintin De Cuba met één uit en kreeg vervolgens een honkslag tegen van Gregory Muller, maar beiden bleven achter. Pioniers draaide nogmaals een dubbelspel in de achtste inning.

Pioniers kreeg twee kansen iets terug te doen, maar verzuimde dat te doen. Met twee uit in de 1e4 en met een 4-1 achterstand, kreeg de ploeg de honken vol. Met één uit kreeg Joey de Koning vier wijd, waarna hij het tweede bereikte na een doorgeschoten bal met twee uit. Even later kon hij opschuiven naar het derde honk toen Glenn Bakker op het honk kwam nadat korte stop Stijn van der Meer een 'soft line drive' miste, wat de derde nul had kunnen zijn. De honken kwamen vol te staan na vier wijd voor Mark Smit, maar een grounder maakte een einde aan deze scoringskans.

In de zesde inning kreeg Pioniers twee honklopers met één uit op nieuwe werper Jiorgeny Casimiri, die zijn debuut maakte. Met één uit gooide de rechtshander vier wijd op Ibrahin Redan en Glenn Bakker. Een combinatie van goede verdediging en wat minder honklopen sloot de inning af. Volgende slagman Mark Smit sloeg de bal naar tweede honkman Benjamin Dille, die Bakker op het tweede honk gedwongen uitschakelde door de bal naar korte stop Stijn van der Meer te gooien. Redan schoof hierdoor op naar het derde honk, maar rende vervolgens door richting plaat. Van der Meer gooide bal door naar catcher Quintin De Cuba, die Redan uittikte om een dubbelspel te complteren en de inning af te sluiten.

Casimiri kreeg de steun van nog een dubbelspel in de zevende ining, nadat hij vier wijd had gegooid op lead-off hitter Damian Melis.

Loek van Mil en Berry van Driel sloten de wedstrijd voor Neptunus op de heuvel af. Van Mil kreeg drie opeenvolgende nullen (twee strikeouts) in de achtste. Van Driel was daarna de closer. Hij kreeg een 2-out single tegen van Mark Smit, maar een grounder maakte daarna een einde aan de wedstrijd en dat leverde Van Driel zijn eerste save van het seizoen op.


...Links: Mervin Gario toont zijn bijzondere slaghouding in het slagperk voor Hoofddorp Pioniers...
...Rechts: Lars Huijer was de startende pitcher voor Hoofddorp Pioniers...

...Rookie Joey de Koning breekt zijn knuppel in zijn eerste slagbeurt in de 2e inning en slaat even later een honkslag...

...Links: Glenn Bakker gaat in de 2e inning uit na een pick-off van Diegomar Markwell naar 1B Dudley Leonora...
...De situatie wordt gevolgd door 1B Umpire Winfried Berkvens...
...Rechts: Quintin De Cuba gaat uit bij stelen en wordt getikt door 2B Joey de Koning in de 2e inning...

...1B Jelle Kroft raakt geblesseerd terwijl Dwayne Kemp het honk bereikt na een fout in de 3e inning...

...Links: Diegomar Markwell was de startende pitcher voor Neptunus...
...Rechts: Mervin Gario duikt naar het 1e honk terwijl oud-teamgenoot Dudley Leonora de bal ontvangt...

...Ryan Oduber (links) en Berry van Driel sloten af voor Hoofddorp Pioniers en Neptunus...
(© Alle Foto's: Robert Bos)Curaçao Neptunus - Hoofddorp Pioniers 4-1
RHE
Hoofddorp Pioniers010000000-141
Curaçao Neptunus00400000X-4112
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Lars Huijer, L (0-1)6721043

Ryan Oduber2-21--

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, W (1-0)54331-

Jiorgeny Casimiri, H (1)213---

Loek van Mil, H (1)12----

Berry van Driel,SV (1)11-1--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Peter de Haan, 1B-Winfried Berkvens, 3B-Peter Brink.
Official Scorer-Alex van den Berg.
Play-by-Play Scorer-Francis Speters.
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-2:21 uur.
Locatie-Neptunus Familestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Opening Night Reguliere Competitie.
Joey de Koning, Jelle Kroft, Ryan Oduber (allen Hoofddorp Pioniers), Ruendrick Piternella en Jiorgeny Casimiri (beiden Neptunus) debuteren in de Hoofdklasse.
Mervin Gario (Hoofddorp Pioniers) maakt zijn debuut als Hoofd Coach in de Hoofdklasse.
Lars Huijer en Raymond Beljaards (beiden Hoofddorp Pioniers) maken hun debuut als Coach in de Hoofdklasse.
Joey de Koning (Hoofddorp Pioniers) slaat een honkslag in zijn eerste Hoofdklasse-slagbeurt in de 2e inning.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 11,5° C; windrichting west-zuidwest;
windsnelheid 24 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 64%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.