Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 september 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Amsterdam Pirates opent Holland Series met overtuigende winst
English

AMSTERDAM - L&D Amsterdam Pirates opende de 31e Holland Series donderdagavond (27 september) met een overtuigende 8-2 overwinning tegen regerend landskampioen Curaçao Neptunus. Game Two van de best-of-seven wordt zaterdag gespeeld, eveneens in Amsterdam. De Series zal dan verhuizen naar Rotterdam voor de volgende twee wedstrijden, die worden gespeeld op zondag en donderdag.

In 21 van de voorgaande 30 Holland Series veroverde de ploeg die de eerste wedstrijd won de Kampioenstitel.

In de afgelopen weken maakten beide teams toevoegingen aan hun rosters. Na afloop van hun seizoen in Italië voegden pitcher Kevin Kelly en outfielder Gilmer Lampe zich respectievelijk weer bij Neptunus en Amsterdam Pirates en speelden alweer voor de ploeg in de slotronde van de Kampioenspoule. Outfielder Kalian Sams is ook weer terug in uniform voor Amsterdam. Minder dan twee weken geleden sloot Sams zijn profseizoen af in de CanAmLeague toen hij met Les Capitales de Québec deelnam aan de Kampioensfinale. Vorige week namen Kelly, Lampe en Sams allen met het Nederlands Honkbal Team in Hoofddorp deel aan de eerste editie van de Super 6 Baseball Softball.

...Hier kan de live stream van het 1e duel nogmaals worden bekeken...
In de wedstrijd van vanavond sloeg Sams 3-uit-4 en zorgde voor zes van de acht Amsterdamse punten. Hij scoorde tweemaal en sloeg er vier binnen. Voor Neptunus gooide Kelly 2 1/3 puntloze innings, terwijl Amsterdam tot scoren kwam op starter Diegomar Markwell en closer Loek van Mil.

Met een 1-0 achterstand sloeg Amsterdam toe met vier punten in de eerste inning, waarna er twee werden toegevoegd in zowel de zevende als de achtste inning. Neptunus wist alleen nog in de vierde slagbeurt tot scoren te komen en werd beperkt tot vijf honkslagen door starter Rob Cordemans, die zeven-plus solide innings gooide.

Dit is de zevende Holland Series tussen Amsterdam Pirates en Neptunus, de derde op rij en de vierde in vijf jaar. Voor Neptunus is dit het zevende opeenvolgende jaar dat het de Holland Series heeft bereikt. Met 24 'optredens' in de Finale verlengde de ploeg het eigen record.

(27 september)

Uitslagen
Compleet Speelschema
De openingswedstrijd was een duel tussen twee ervaren werpers. Rechtshander Rob Cordemans beklom de heuvel voor Amsterdam Pirates, terwijl linkshander Diegomar Markwell startte voor Neptunus.

Beide teams scoorden in de eerste inning, maar het was Amsterdam Pirates dat tot een productieve rally kwam en dat resulteerde in vier punten.

In de eerste helft van de eerste inning opende Stijn van der Meer de wedstrijd met een honkslag op Cordemans. Hij schoof op na een opofferingsstootslag van Benjamin Dille en een grounder van Dwayne Kemp, waarna hij het openingspunt scoorde toen een grounder van Gianison Boekhoudt verkeerd werd verwerkt door derde honkman Rashid Gerard.

De 1-0 voorsprong van Neptunus was van korte duur, want Amsterdam Pirates antwoordde met vier punten in de eigen eerste slagbeurt op Markwell. Met één uit sloeg Nick Urbanus een honkslag en kreeg Gilmer Lampe vier wijd. Even later passeerde het gelijkmakende punt de thuisplaat toen ook Kalian Sams een honkslag sloeg. Hierna leverde Kenny Berkenbosch een puntscorende honkslag af en toen 'veteraan'-midvelder Shaldimar Daantji daarna een fout maakte zorgde dat voor lopers op het tweede en derde honk. Markwell volgde met drie slag voor volgende slagman Linoy Croes, maar moest daarna een 2-run single incasseren van Rashid Gerard, wat de Amsterdamse voorsprong opvoerde naar 4-1. Markwell was duidelijk in de problemen in de eerste inning, want hij moest ook nog een honkslag toestaan van volgende slagman Max Clarijs. Meer punten werden voorkomen toen een foutbal de derde nul opleverde.

In de tweede inning gooide Rob Cordemans driemaal drie slag. In zijn tweede inning op de heuvel, met twee uit, gooide Diegomar Markwell vier wijd op zowel Gilmer Lampe als Kalian Sams, misschien wel om 'om de twee powerhitters heen te gooien'. Een grounder sloot de slagbeurt af en de twee strandden op het eerste en tweede honk.

Cordemans kreeg weer drie opeenvolgende nullen in de derde inning, die begon met zijn vierde strikeout. Markwell begon met vier wijd voor lead-off hitter Linoy Croes in zijn derde inning, maar werd daarna gesteund met een dubbelspel.

...Kalian Sams...
...2 Runs, 4 RBI's...
(© Foto: Henk Seppen)
In de vierde halveerde Neptunus de achterstand toen Gianison Boekhoudt homerde met één uit. Maar dat zou ook het laatste punt zijn dat Neptunus in de wedstrijd scoorde.

Amsterdam Pirates kwam weer op het honk in de 2e4. Met twee uit sloeg Gilmer Lampe een honkslag en dat leidde tot het vertrek van Diegomar Markwell, die werd opgevolgd door Kevin Kelly. Voor Markwell was dit zijn kortste optreden in 21 Holland Series-wedstrijden sinds hij in zijn eerste gooide in 2005. Vorig zorgde Pirates ook voor een vroeg vertrek van Markwell in de opener met negen honkslagen in 4 1/3 inning. Met Kelly op de heuvel stal Lampe het tweede honk, maar daarna bleef hij achter.

In de 1e5 kreeg Neptunus de honken vol met twee uit op Cordemans. Met één uit sloeg Shaldimar Daantji een honkslag, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Jochem Koedijk. De honken kwamen vol te staan toen Stijn van der Meer een honkslag sloeg en Benjamin Dille vier wijd kreeg. De inning eindigde toen de laatste gedwongen werd uitgeschakeld op een grounder van Dwayne Kemp.

Pirates liet weer een loper in scoringspositie achter in de 2e5. Met één uit sloeg Linoy Croes een honkslag en stal het tweede honk, maar daar strandde hij ook.

De thuisploeg voegde twee runs toe in de 2e7 op reliever Loek van Mil. Hij gooide vier wijd op lead-off hitter Gilmer Lampe, die daarna het tweede honk stal. Even later scoorde Lampe op een hiernavolgende line drive infield-hit van Kalian Sams op het been van derde honkman Dwayne Kemp, die neerviel, maar de wedstrijd gewoon kon vervolgen. Hierna tekende Kenny Berkenbosch voor zijn tweede puntscorende honkslag van de avond om er een 6-2 stand van te maken.

Intussen legde Rob Cordemans de Neptuniaanse aanval het zwijgen op, want hij schakelde vanaf de zesde inning zeven slagmensen op rij uit. Met één uit in de achtste kreeg Cordemans een honkslag tegen van Benjamin Dille. Toen volgende slagman Dwayne Kemp werd uitgevangen eindigde de avond voor de ervaren rechtshander, die volgende maand 44 jaar wordt. Linkshander Jim Ploeger nam het over. Hij zag Dille het tweede honk stelen, maar sloot de inning af met drie slag voor Gianison Boekhoudt.

...Rob Cordemans...
...winnende werper...
(© Foto: Henk Seppen)
Pirates verhoogde de voorsprong naar 8-2 in de tweede helft van de achtste inning, eveneens op Loek van Mil. Niels van Weert begon met een honkslag en stal het tweede honk toen Van Mil Remco Draijer met drie slag uitschakelde. Van Weert bereikte daarna het derde honk na een honkslag van Nick Urbanus en toen de Neptuniaanse verdediging iets te meer aandacht had voor het opschuiven van Van Weert naar het derde honk nam Urbanus bezit van het tweede honk. Hierna kwamen de honken vol te staan toen Gilmer Lampe zijn vierde vrije loop van de avond kreeg. De laatste keer dat een slagman viermaal vier wijd kreeg in één wedstrijd tijdens de Holland Series was in 2010 toen Eugène Kingsale dat deed voor Neptunus in Game 3 toen Amsterdam Pirates eveneens de tegenstander was. Met de honken vol dreunde Kalian Sams de bal door de linkerkant van het infield voor een 2-run single.

In de 1e9 zorgde Jim Ploeger met drie opeenvolgende nullen voor het einde van de wedstrijd.

Voor Rob Cordemans is het de 16e keer dat hij uitkomt in een Holland Series. Cordemans gooide in zijn eerste Holland Series in 1994 toen hij uitkwam voor Neptunus. Vanavond was zijn 30e wedstrijd in een Kampioensfinale en hij kreeg voor de veertiende keer een Holland Series-overwinning op zijn naam. Maar dit was zijn eerste winst sinds 2011.

Dit seizoen brak Cordemans het All-Time StrikeOut-record. Volgend seizoen kan hij de eerste werper in de historie worden met 2.000 strikeouts, 200 overwinningen en 2.000 gegooide innings.L&D Amsterdam Pirates - Curaçao Neptunus 8-2
RHE
Curaçao Neptunus100100000-252
L&D Amsterdam Pirates40000022X-8131
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, L (0-1)3.214744

Kevin Kelly2.13-1--

Loek van Mil222544

pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans, W (1-0)7.261521

Jim Ploeger1.12----

Homerun: Neptunus: Gianison Boekhoudt (1)(4e,solo,één uit,op Cordemans).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Edwin Louisa, 1B-René Ras, 2B-Stenar van Groningen Schinkel,
3B-Antoine Loock.
Official Scorer-Huub Nelissen.
Play-by-Play Scorer-Rienette Hamers.
Technical Commissioner-Henk van der Linde.
Public Address Announcer-Richard de Wolff.
Scoreboard Operator-Jolande Bierman.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-2:53 uur.
Locatie-Pirates Honkbalstadion, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Game 1, best-of-seven Holland Series; Amsterdam Pirates leidt met 1-0.
31e Holland Series.
Zevende Holland Series tussen Amsterdam Pirates en Neptunus.
24e Holland Series-deelname voor Neptunus, negende voor Amsterdam Pirates.
Jim Ploeger (Amsterdam Pirates) maakt zijn Holland Series-debuut.
Umpire Antoine Loock neemt deel aan zijn eerste Holland Series-wedstrijd.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 13,3° C; windrichting west;
windsnelheid 13 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 68%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.