Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 april 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Alfred Cop)

Quick Amersfoort boekt eerste Hoofdklasse-zege in 21 jaar
English

BUSSUM - Op zaterdag (28 april) boekte Cityside Apartments Quick Amersfoort de eerste overwinning op Hoofdklasse-niveau in meer dan 21 jaar. Vorig seizoen eindigde de ploeg in de top-vier van de Promotie/Degradatie-Poule om dit jaar een rentree in de hoogste afdeling te kunnen maken.

Donderdagavond opende Quick Amersfoort het seizoen met een prima wedstrijd tegen HCAW. De ploeg wist toen langszij te komen, maar verloor met 7-4. Vandaag brak Quick Amersfoort een 2-2 stand in de vijfde inning met een 5-run rally en won met 8-3.

De laatste keer dat Quick Amersfoort en HCAW tegenover elkaar stonden in Bussum in de hoogste afdeling was op zondag 11 augustus 1996. Ook toen verliet Quick het veld als winnaar, toen met een 6-3 zege, wat de laatste Hoofdklasse-winst was tot nu toe. In dat duel brak Quick een 3-3 stand door driemaal te scoren in de zevende inning. Eduard van Bennekom was de winnende werper, terwijl Danny Wout de verliezende werper was. 21 jaar geleden won Quick twee van hun vijf wedstrijden tegen HCAW.

...Bas de Jong met HCAW-catcher Denzel Bryson...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
Voor de wedstrijd opende HCAW het nieuwe seizoen met het voorstellen van de spelers en coaches van beide teams. HCAW, Amsterdam Pirates en Hoofddorp Pioniers zijn de enige drie Hoofdklasse-teams met een lange traditie van het introduceren van de spelers en coaching-staf van beide ploegen op een Opening Day. De spelers en coaches worden altijd vergezeld door jeugdspelers van de gastvereniging en vaak zijn er ook nog andere activiteiten voor (en tijdens) de wedstrijd, zoals het gooien van een ceremoniële eerste bal.

Na de introducties werd de ceremoniële eerste bal gegooid door Bas de Jong, die heeft gespeeld voor zowel HCAW als Quick Amersfoort. De Jong begon zijn loopbaan bij Quick Amersfoort, maar maakte zijn Hoofdklasse-debuut als speler van Twins. Hij speelde voor HCAW in 2000-2006. De outfielder keerde terug naar Quick Amersfoort na het seizoen 2014 na acht jaar te hebben gespeeld voor Amsterdam Pirates. Hij speelde vervolgens drie jaar voor Quick in de tweede hoogste afdeling, waarna hij na vorig seizoen stopte.

Voordat de eerste bal werd gegooid reikte HCAW hun traditionele prijzen uit aan hun beste spelers van het voorgaande seizoen. De Jan Bruineman Trofee voor de Beste Slagman ging naar Roelie Henrique, terwijl de Jeroen Hubert Trofee voor de Beste Pitcher van de ploeg voor Kaj Timmermans was.

Vandaag speelde er ook een Antilliaanse brass-band tijdens de wedstrijd op de tribunes. En de spelers deelden ook nog wat kadootjes uit aan de toeschouwers. Het toeval wilde dat deze presentjes paraplu's waren en die kwamen zeer van pas want het miezerde regelmatig tijdens de wedstrijd.

(28 april)

Uitslagen
Compleet Speelschema


...Links: Roelie Henrique ontvangt de Jan Bruineman Trofee van Maron Bruineman voor HCAW's Beste Slagman van vorig seizoen...
...Rechts: Jeroen Hubert met de naar hem vernoemde Trofee voor Kaj Timmermans, HCAW's Beste Pitcher van vorig seizoen...

...Links: Voormalig HCAW Public Address Announcer Dieks Bannink ontvangt een certificaat voor...
...zijn benoeming tot Lid van Verdienste van HCAW eerder dit jaar...
...Rechts: HCAW-nieuwkomer Patrick Bok betreedt het veld tijdens de introducties...

...Links: Winfried Berkvens (1B), Henri van Heijningen (HP) en Edwin Louisa (3B) waren vandaag de umpires...
...Rechts: Een Antilliaanse Brass Band trad op voor en tijdens de wedstrijd...
(© Alle Foto's: Alfred Cop Fotografie)
Quick Amersfoort opende de score snel op starter Kaj Timmermans, die twee punten moest toestaan in de eerste helft van de eerste inning. De rechtshander gooide vier wijd op lead-off hitter Kevin Windster Adelina, die het tweede honk stal, opschoof naar het derde honk toen Jelle Blaauw via een fout op het honk kwam en scoorde op een hiernavolgende tweehonkslag van Rachid Engelhardt. Met lopers op het tweede en derde honk en één uit leverde Tijmen Takke een puntscorende honkslag af. Blaauw scoorde, maar Engelhardt werd op de plaat uitgeschakeld toen hij ook probeerde te scoren.

HCAW pakte een punt terug in hun eerste slagbeurt op Colin van Laar. Voor sommigen was de linkshander mogelijk een verrassende starter, want hij was donderdagavond de closer in the opener en gooide toen 22 pitches. Het afsluiten van de ene wedstrijd en daarna de volgende starten in zeer zeldzaam. Het was geen verrassing voor Quick's Hoofd Coach Marco Wels. ,,Hij was de geplande starter voor de wedstrijd van vandaag'', aldus Wels. ,,Donderdag gooide hij minder dan 25 pitches en herstelde prima. Uiteraard hebben we om zeker te zijn wel even met hem gesproken voor de wedstrijd, maar er was geen probleem. Wij haalden hem vandaag in de zesde inning uit de wedstrijd toen hij zijn pitchcount-limiet had bereikt.''

Voor HCAW begon de eerste slagbeurt ook met vier wijd. Jeandro Tromp begon met vier wijd, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Delano Selassa. De honken kwamen daarna vol te staan toen Roelie Henrique een honkslag sloeg en ook Vince Rooi een vrije loop kreeg. Selassa scoorde na een opofferingsslag van Bryce Cherry.

HCAW kwam langszij in de tweede inning. Patrick Bok begon met vier wijd, waarna hij veilig het tweede honk bereikte toen er een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Kevin Weijgertse. De twee lopers schoven op na een opofferingsstootslag van Denzel Bryson. Hierna volgde Jeandro Tromp met een honkslag. Dat bracht Bok binnen met het gelijkmakende punt, maar Weijgertse, die ook probeerde te scoren, werd op de plaat uitgeschakeld.

HCAW liet lopers achter op het eerste en tweede honk in de derde inning, waarna de ploeg op rij uitging in de vierde.

...Bas de Jong gooit de...
...ceremoniële eerste bal...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
Quick Amersfoort bereikte de honken weer in de derde en vierde inning. In de derde werd een loper op het eerste honk uitgeschakeld met een pick-off. In de vierde sloot een dubbelspel de slagbeurt af.

Quick Amersfoort sloeg daarna toe met vijf punten in de 1e5 op vier honkslagen. Jules Cremer begon met een tweehonkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van Jordy Burger en scoorde het leidende punt op een wilde worp. Kaj Timmermans raakt vervolgens Kevin Windster Adelina met een worp en gooide vier wijd op Jelle Blaauw. Beiden scoorden op een hiernavolgende tweehonkslag langs de linksveld-lijn van Rachid Engelhardt, die 3-uit-5 sloeg en drie binnengeslagen punten had. Met twee uit scoorde Engelhardt het volgende punt op een honkslag van Tijmen Takke. Dat zorgde voor een werperswissel, want Moreno Vork nam het over van Timmermans. Hij werd begroet met een ground-rule double van Remian Denis. Even later zag hij Takke scoren na een doorgeschoten bal en dat verhoogde de stand naar 7-2.

Afgelopen donderdag verdraaide Remian Denis zijn linker-enkel terwijl hij tijdens een gestolen honk richting tweede honk gleed. Hij verliet toen de wedstrijd, maar vandaag was hij weer inzetbaar.

In de 2e5 kreeg HCAW de eerste twee slagmensen op de honken. Delano Selassa opende met een infield-hit en Roelie Henrique kreeg vier wijd, waarna de volgende drie slagmensen werden uitgeschakeld.

In de zesde kreeg HCAW opnieuw twee honklopers. Met één uit sloeg Kevin Weijgertse een honkslag en met twee uit kreeg Jeandro Tromp vier wijd. Hierna werd de ervaren rechtshander Jurjen van Zijl ingezet om het werpen over te nemen van Colin van Laar. Hij kreeg een grounder die een einde aan de inning maakte. Tijdens het oefenseizoen was Van Zijl weinig in actie gekomen, omdat hij herstellende was van een blessure.

HCAW wist nog een punt toe te voegen in de zevende inning. Roelie Henrique begon toen met een tweehonkslag en scoorde op een 2-out single van Seb Visser.

Quick Amersfoort pakte het punt weer terug in de 1e9 op nieuwe pitcher Roland Laurens. Hij zag lead-off hitter Jelle Blaauw het honk bereiken na een fout, het tweede en derde honk stelen en scoren na een wilde worp.

In de 2e9 werd HCAW op rij uitgeschakeld door Jurjen van Zijl. Omdat hij als closer minstens drie innings had gegooid tijdens de voorsprong van zijn ploeg kreeg Van Zijl een Save op zijn naam.


...Kaj Timmermans en Colin van Laar waren de startende werpers voor HCAW en Quick Amersfoort...

...Links: Jeandro Tromp wordt gedwongen uitgeschakeld in de 1e inning door 2B Tijmen Takke; achter hem SS Jelle Blaauw...
...Rechts: Denzel Bryson plaatst een opofferingsstootslag voor HCAW in de 2e inning...

...Jules Cremer glijdt richting 2e honk met een tweehonkslag in de 5e inning voor Quick Amersfoort...
...Korte stop Delano Selassa krijgt de bal uit het rechtsveld en tikt, maar Cremer is safe...

...Links: Jules Cremer scoort na een wilde worp in de 5e inning, terwijl pitcher Kaj Timmermans de bal ontvangt...
...HP Umpire Henri van Heijningen en on-deck hitter Kevin Windster Adelina volgen de actie...
...Rechts: 3e honkman Remian Denis duikt naar een geslagen bal...

...Links: 3e honkman Seb Visser in actie voor HCAW...
...Recht: De door de HCAW-spelers uitgedeelde gele paraplu's waren een welkom kadootje vandaag...
(© Alle Foto's: Alfred Cop Fotografie)HCAW - Quick Amersfoort 3-8
RHE
Quick Amersfoort200050001-891
HCAW110000100-393
pitchers Quick Amersfoortinn.SOBBHRER
Colin van Laar, W (1-0)5.245621

Jurjen van Zijl, SV (1)3.1--311

pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Kaj Timmermans, L (0-1)4.234575

Moreno Vork3.1114--

Roland Laurens121-1-
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Henri van Heijningen, 1B-Winfried Berkvens, 3B-Edwin Louisa.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Linda Steijger.
Public Address Announcer-Renate Vork.
Scoreboard Operator-Nico van de Luitgaren.
Aanvangstijd-14:30 uur.
Speeltijd-2:57 uur.
Locatie-Rob Hoffmann Vallei, Sportpark Zanderijweg, Bussum.

Game Notes:
Opening Day Reguliere Competitie.
Ceremoniële eerste bal gegooid door Bas de Jong, voormalig speler van HCAW en Quick Amersfoort.
Voor de wedstrijd reikte HCAW de Jan Bruineman Trofee uit aan hun Beste Slagman van het seizoen 2017, Roelie Henrique, en de Jeroen Hubert Trofee aan hun Beste Pitcher, Kaj Timmermans.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 13,6° C; windrichting zuid-zuidwest;
windsnelheid 18 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 74%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.