Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 april 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

Rookie wint duel voor Amsterdam Pirates; Retired Numbers onthuld
English

AMSTERDAM - Een rookie die zijn Hoofdklasse-debuut maakte sloeg niet alleen een honkslag in zijn allereerste slagbeurt, hij sloeg ook de winnende punten binnen met een driehonkslag voor L&D Amsterdam Pirates op zaterdag (28 april) in de thuis-opener tegen DSS. Afgelopen donderdagavond verraste DSS met een 5-3 winst in Haarlem.

Op een bewolkte en regenachtige middag sloeg Mikey De La Cruz Santana, die tijdens het oefenseizoen aan het roster van Amsterdam werd toegevoegd, een 2-run triple in de achtste inning, wat resulteerde in een 2-0 winst voor de thuisploeg.

Maar er was meer in Amsterdam. De wedstrijd was de eerste op het hoogste niveau die werd gespeeld op het nieuwe speelveld in Amsterdam, dat in het off-season werd gerenoveerd een geheel kunstgras-infield kreeg. En het ziet er schitterend uit! Donderdagavond was het Amsterdam Pirates 2 dat de allereerste wedstrijd speelde op het veld met een inhaalduel tegen HCAW 2 in de Overgangsklasse. Dit is het derde complete kunstgras-infield in de Hoofdklasse na HCAW en DSS.

In het off-season werden er ook zonnepanelen geïnstalleerd op het clubhuis, waardoor de locatie van Amsterdam Pirates het eerste groene sportcomplex in Amsterdam is.

...Ronald Mauer gooit de ceremoniële eerste bal...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Ronald Mauer, aanwezig namens het Bestuur van het Amsterdamse Stadsdeel Nieuw-West (waar de Pirates-locatie is gesitueerd), gooide de ceremoniële eerste bal en opende daarmee niet alleen het nieuwe Hoofdklasse-seizoen, maar opende op deze manier tevens het gerenoveerde honkbalveld.

Mauer gooide de bal nadat alle spelers en coaches van beide teams waren voorgesteld. Amsterdam Pirates, HCAW en Hoofddorp Pioniers zijn de enige drie Hoofdklasse-teams met een lange traditie van het introduceren van de spelers en coaching-staf van beide ploegen op een Opening Day. De spelers en coaches worden altijd vergezeld door jeugdspelers van de gastvereniging en vaak zijn er ook nog andere activiteiten voor (en tijdens) de wedstrijd, zoals het gooien van een ceremoniële eerste bal.

Na de introductie van de spelers en voor het gooien van de ceremoniële eerste bal was er vandaag nog een andere ceremonie. In de voorgaande 29 jaar werden drie rugnummers 'retired' en de roulatie gehaald door Amsterdam Pirates. In 1989 werd nummer 35 van eerste honkman Peter van Erk als eerste retired. Hierna volgde nummer 5 van catcher Ronald Stoovelaar in 1994 en het derde nummer was 19 van outfielder/pitcher Rikkert Faneyte in 2001.

Op de vorige locatie van Amsterdam Pirates op Sportpark Jan van Galen hingen de drie retired nummers op het hek in het rechtsveld. Toen de vereniging in 2001 naar de huidige locatie verhuisde kwamen deze plakettes terecht in het Pirates Museum, samen met de retired softbal-nummer van de club. In daaropvolgende jaren was het de bedoeling dat er nieuwe doeken met de retired nummers zouden worden geïnstalleerd. In 2008 had Joop Dousi, vele jaren de Public Address Announcer, maar ook klusjesman van Pirates, een aantal ontwerpen gemaakt, maar helaas overleed hij onverwachts tijdens een tragisch ongeluk.

Zo'n vier jaar geleden was een andere onthulling gepland, maar ook dat kon uiteindelijk niet doorgaan. Maar vandaag konden uiteindelijk nieuwe ontwerpen worden onthuld op de linksveld-omheining door Beeball-spelers van de verenigingen. Amsterdam's nieuwe voorzitter Koen Gijsbers sprak de toeschouwers toe en leidde de ceremonie. Peter van Erk en Rikkert Faneyte waren tijdens de ceremonie aanwezig, maar Ronald Stoovelaar kon er helaas niet bij zijn in Amsterdam. Hij is de Hoofd Coach van Omron Pioniers in de Overgangsklasse en was in die functie bij zijn team in Capelle a/d IJssel voor een uitwedstrijd bij Euro Stars. Ronald werd vertegenwoordigd door zijn vader Coen Stoovelaar, die vele jaren de Team Manager is geweest van de Amsterdamse ploeg en bovendien ook lang één van de Public Address Announcers is geweest.

...Amsterdam Pirates Chairman Voorzitter Koen Gijsbers...
...spreekt de aanwezigen en de teams toe...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Peter van Erk speelde 15 seizoenen in de hoofdmacht van Amsterdam Pirates, waarvan acht in de Hoofdklasse. De eerste honkman, soms derde honkman en soms werper, speelde in 233 competitiewedstrijden in de hoogste afdeling. Nadat hij in 1989 stopte werd zijn rugnummer 35 retired. In latere jaren begon Van Erk te coachen en deed dat ondermeer bij jeugdteams van Hoofddorp Pioniers, waar hij ook het Rookie League-team onder zijn hoede heeft gehad.

Ronald Stoovelaar speelde 17 seizoenen voor Amsterdam Pirates, waarvan 14 in de Hoofdklasse. Ronald speelde in 500 officiële competitiewedstrijden in de hoogste afdeling voor de hoofdmacht, wat nog altijd een club-record is. Hij behoort ook tot de kleine groep van spelers met 500 of meer wedstrijden in de Hoofdklasse en een nog veel kleinere groep die alle wedstrijden speelde voor één club. Stoovelaar speelde in 46 officiële interlandwedstrijden voor het Nederlands Honkbal Team, met wie hij ondermeer deelnam aan de Olympische Spelen van 1988 in Seoel (Zuid-Korea) en drie Wereldkampioenschappen. Nadat hij stopte in 1994 werd zijn rugnummer 5 retired. In latere jaren maakte hij deel uit van de Amsterdamse coaching-staf en sinds vorig seizoen leidt hij het team van Hoofddorp Pioniers in de Hoofdklasse.

Rikkert Faneyte speelde in elf volle seizoenen voor Amsterdam Pirates, allen in de Hoofdklasse. Hij speelde in 414 competitiewedstrijden voor Amsterdam, voornamelijk als outfielder, maar ook regelmatig als werper. Na het seizoen 2001 stopte hij, waarna zijn rugnummer 19 werd retired, maar hij keerde in 2005 weer terug en speelde toen nog twee seizoenen. Faneyte speelde in 66 interlandwedstrijden voor het Nederlands Honkbal Team, met wie hij deelnam aan de Olympische Spelen van 1988 (Seoel, Zuid-Korea) en 2000 (Sydney, Australië), maar ook twee Wereldkampioenschappen. Faneyte speelde zes jaar professioneel en in 1993 werd hij de tweede in Nederland geboren en opgegroeide speler die de Major League bereikte toen hij uitkwam voor San Francisco Giants. De eerste was werper Win Remmerswaal in 1979. Faneyte speelde ook voor Texas Rangers en in totaal nam hij deel aan 80 Major League-wedstrijden. Hierna keerde hij terug als speler bij Amsterdam Pirates, dat hij in 2008 naar het landskampioenschap leidde als Hoofd Coach.

Van Erk, Stoovelaar en Faneyte speelden allen voor de Amsterdam Pirates-ploeg die in 1987 voor het eerst in de clubhistorie landskampioen werd. Drie jaar later vierden Stoovelaar en Faneyte opnieuw een kampioenstitel als speler van Pirates.

Alledrie begonnen hun loopbaan in jeugdteams van de vereniging en klommen via het eigen opleidingsprogramma op naar het eerste team. De drie komen allemaal uit echte honkbal/softbal-families, want hun ouders, broers en zussen speelden allemaal honkbal/softbal en waren actief in vele verenigings-activiteiten, waaronder coaching, lid van bestuur of commissies, wedstrijdsecretariaat, scorer, teambegeleiding, umpire, announcer, kantine-medewerker/ster, clubblad-redacteur en veel meer.

Nu zijn hun rugnummer eindelijk (weer) zichtbaar op het gerenoveerde honkbalveld. ,,Op een plek waar ze thuishoren. Dit zijn de legendes van onze vereniging'', stelde Amsterdam-voorzitter Koen Gijsbers in zijn toespraak tijdens de ceremonie.

(28 april)

Uitslagen
Compleet Speelschema


...Links: DSS 1e honkman Tino van Erk betreedt het veld tijdens de introducties...
...Rechts: DSS-pitcher Donny Breek maakt in juni zijn prof-debuut...

...DSS Hoofd Coach Jerry Breek (links) en Amsterdam 1B Kenny Berkenbosch betreden het veld tijdens de introducties...

...Amsterdam rechtsvelder Linoy Croes (links) en Hoofd Coach Charles Urbanus betreden het veld tijdens de introducties...

...De spelers en coaches van DSS en Amsterdam Pirates staan opgesteld langs de honk-lijnen tijdens de introducties...

...Links: Coen Stoovelaar, Peter van Erk en Rikkert Faneyte betreden het veld voor de onthulling van de drie retired numbers...
...Rechts luisteren de drie naar de hoogteputen van hun loopbaan bij Amsterdam Pirates...
...Coen Stoovelaar vertegenwoordigde Ronald Stoovelaar, die niet bij de onthulling aanwezig kon zijn...

...Peter van Erk en Coen Stoovelaar applaudiseren voor de prestaties van Rikkert Faneyte...

...BeeBall-spelers onthullen de Retired Numbers van Peter van Erk (35), Ronald Stoovelaar (5) en Rikkert Faneyte (19)...

...Amsterdam Pirates Voorzitter Koen Gijsbers schudt de handen van Rikkert Faneyte, Coen Stoovelaar en Peter van Erk...
...na de onthulling van de Retired Numbers, waarna hij Ronald Mauer van Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West introduceert...

...Links: Rob Schuurman debuteerde als Official Scorer in de Honkbal Hoofdklasse...
...Links zitten Scoreboard Operator Jolande Bierman en Public Address Announcer Richard de Wolff...
...Rechts: Op sommige momenten tijdens het duel waren paraplu's vandaag zeer welkom...

...Vanwege de donkere regenwolken werden de lichten halverwege het duel ontstoken...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)
Ondanks de dichte bewolking en soms miezerige regen was de tweede ontmoeting tussen Amsterdam Pirates en DSS een prima wedstrijd van beide teams met een aantal fraaie verdedigende acties, verschillende line drives en een paar 'close calls'. Echter, al deze calls werden perfect uitgevoerd door 1B Umpire Henny Jansen en 3B Umpire Peter de Haan, terwijl Home Plate Umpire Stenar van Groningen Schinkel voor iedereen een duidelijke slagzone hanteerde.

DSS bereikte negenmaal de honken, waaronder drie keer in de eerste helft van de negende inning. Acht keer bleef een loper achter, waarvan zes in scoringspositie.

Amsterdam Pirates kreeg zeven honklopers en strandde er vier, waarvan drie in scoringspositie.

In de eerste zeven innings kwam DSS vier keer in scoringspositie. Amsterdam kreeg slechts drie (!) honklopers in hun eerste zeven slagbeurten, waarvan er twee in scoringspositie kwamen.

Dat onderstreepte dat de verdediging in dit duel een belangrijke rol vervulde, terwijl de pitching van beide teams er ook goed uitzag. Uiteindelijk was een debuterende rookie die tekende voor de winst van de thuisploeg.

Linkshander Robin Schel startte voor Amsterdam Pirates. Hij kreeg drie nullen op rij in de eerste inning, maar moest een lead-off infield-hit toestaan van Denzel Richardson in de tweede slagbeurt. Een schitterende verdedigende actie van korte stop Nick Urbanus volgde daarna op een harde grounder van volgende slagman Tino van Erk. In een hit-and-run-situatie brak Urbanus richting tweede honk, terwijl de bal naar zijn andere zijde werd geslagen. Zodoende leek er op dat Van Erk eveneens via een infield-hit het eerste honk zou bereiken. Echter, hoewel hij uit balans was, wist Urbanus zijn gewicht weer over te brengen, verwerkte de bal en kreeg die op tijd op het eerste honk om Van Erk uit te schakelen in een 'close play', maar prima beoordeeld door veteraan-umpire Henny Jansen. Overigens is Tino van Erk de zoon van Peter van Erk en de neef van Ronald Stoovelaar, twee van de drie Amsterdam-spelers die voor de wedstrijd werden geëerd. Op Van Erk's grounder bereikte Richardson het tweede honk en hij voerde een wel heel vroege steelpoging uit om het derde honk te bereiken, maar daar strandde hij.

In de vierde inning kreeg DSS de volgende loper in scoringspositie. Met twee uit kreeg Kevin Nieveld vier wijd en stal het tweede honk, maar bleef achter.

In de vijfde kreeg Denzel Richardson vier wijd, maar ging uit bij een steelpoging na een pick-off van Robin Schel. Hierna werd Tino van Erk opnieuw slachtoffer van een uitstekende verdedigende actie. Dit keer was het derde honkman Rashid Gerard die een prima play maakte op zijn grounder.

Met één uit in de zesde inning kreeg DSS voor het eerst twee honklopers. Eerst sloeg Mitchel Dautzenberg een line drive naar Robin Schel. Hierna kreeg Kevin Nieveld vier wijd en sloeg Odion Gouverneur een honkslag, maar ook zij bleven achter.

In de 1e7 raakte Schel lead-off hitter Tino van Erk met een worp en werd opgevolgd door Daan Hendrix. Hij zag Van Erk opschuiven na een opofferingsstootslag van Koen Halderman, maar schakelde de volgende twee slagmensen uit.

Rechtshander Tom Stuifbergen startte voor DSS. Hij was aanvankelijk aangewezen als starter voor het eerste duel op donderdag, maar moest toen verstek laten gaan wegens ziekte. De voor vandaag aangekondigde starter Lars Vogelaar verhuisde daardoor naar donderdag en Stuifbergen beklom vandaag de heuvel.

Stuifbergen schakelde de eerste acht slagmensen op rij uit. Hierna stond hij tegenover Mikey De La Cruz Santana, die zijn debuut maakte in de Amsterdam-ploeg en de Hoofdklasse. De La Cruz werd de eerste honkloper en bereikte het honk met een infield-hit in zijn eerste slagbeurt. De snelle loper stal het tweede honk en bereikte het derde honk na een wilde worp, maar een grounder sloot de inning vervolgens af. De La Cruz voegde zich tijdens het oefenseizoen bij de Amsterdamse ploeg. Vorig jaar speelde hij in Summer League in de Dominicaanse Republiek.

Met één uit in de 2e4 sloeg Nick Urbanus een line drive in diep midveld, maar daar maakte midvelder Denzel Richardson een fraaie vangbal terwijl hij achterwaarts rende richting warning-track.

...Mikey De La Cruz Santana viert zijn wedstrijdwinnende 2-run triple...
...in de achtste inning...
(© Foto: Henk Seppen)
In de vijfde inning was er even een korte woordenwisseling tussen pitcher Tom Stuifbergen en slagman Linoy Croes, nadat de laatste uit het slagperk stapte. Dat had tot gevolg dat Home Plate Umpire Stenar van Groningen Schinkel beide teams een waarschuwing gaf. Het was meer een waarschuwing uit voorzorg, want er gebeurde daarna niets meer in het restant van de slagbeurt en de daaropvolgende innings. In deze slagbeurt kreeg Amsterdam hun tweede honkloper toen Rodney Daal vier wijd kreeg, maar hij werd uitgeschakeld in een dubbelspel.

In de zesde inning kreeg Amsterdam de derde honkloper en hun tweede in scoringspositie. Met twee uit dreunde Remco Draijer de bal het rechtsveld in voor een tweehonkslag, maar ook hij bleef achter.

Mike Groen nam de DSS-pitching over in de zevende en schakelde drie slagmensen uit.

En dat brengt ons naar de achtste inning, die niet alleen regenachtig, maar ook beslissend was. Amsterdam-reliever Daan Hendrix kreeg drie nullen op rij in de 1e8. Mike Groen beklom ook weer de heuvel voor DSS in de 2e8. Met één uit volgden twee cruciale momenten. Eerst sloeg Rashid Gerard de bal richting de rechtsveld-lijn. Hij bleef heel even staan in het slagperk, mogelijk met de gedachte dat het een foutbal was, maar bereikte het eerste honk op tijd met een honkslag. De bedoeling was hem hierna in scoringspositie te brengen met een stootslag. Niels van Weert draaide inderdaad voor een stootslag en maakte contact met de bal. Echter, de bal werd te hard geraakt en leek te worden gevangen. Maar de bal 'vloog' over en buiten bereik van eerste honkman Tino van Erk bij de foutlijn en werd daar verwerkt door tweede honkman Kevin Nieveld. Intussen had Van Weert het eerste honk bereikt en was Gerard opgeschoven naar het tweede honk. Hierna dreunde Mikey De La Cruz Santana de bal het rechts-midveld in voor een 'stand-up triple' die Gerard en Van Weert over de plaat bracht en Amsterdam een 2-0 voorsprong bezorgde. Reggie Bomberg nam hierna de pitching over voor DSS. Hij kreeg Remco Draijer tegenover zich, maar die werd uitgeschakeld via een schitterende actie van eerste honkman Tino van Erk, die daarmee De La Cruz op het derde honk hield. Bomberg raakte daarna volgende slagman Zerzinho Croes met een worp, maar een vangbal maakte een einde aan de slagbeurt.

De wedstrijd was zeker nog niet over, want DSS kwam dicht bij om zelf tot scoren te komen in de 1e9. Daan Hendrix kreeg twee snelle nullen. Hoewel het al een paar keer had gemiezerd tijdens de wedstrijd (de lichten waren sinds de vijfde inning aan), begon het nu een stuk harder te regenen. Echter, de wedstrijd leek te worden afgesloten toen Tino van Erk de bal naar kort-linksveld sloeg. Korte stop Nick Urbanus rende achterwaarts, terwijl linksvelder Mikey De La Cruz richting infield rende. Urbanus leek een vangkans te hebben, maar de bal viel tussen de twee spelers voor een honkslag en dus ging de wedstrijd verder. Volgende slagman Koen Halderman sloeg een honkslag en de honken kwamen vol te staan toen pinch-hitter Tommy van de Sanden het honk bereikte met een infield-hit. Met de honken vol en twee uit werd Jim Ploeger ingebracht om het duel af te sluiten. Hij kreeg een grounder van Devano Pieter die de inning afsloot en een einde maakte aan het aantrekkelijke duel.


...Robin Schel en Tom Stuifbergen waren de startende werpers voor Amsterdam Pirates en DSS...

...Links: 2e honkman Kevin Nieveld schakelt een slagman uit voor DSS...
...Rechts: Veteraan-umpire Henny Jansen had een paar close calls op het eerste honk...

...Links: 2e honkman Zerzinho Croes schakelt een slagman op het 1e honk uit voor Amsterdam Pirates...
...Rechts: Niels van Weert slaat een stootslag-honkslag voor Amsterdam Pirates in een regenachtige 8e inning...

...Links: Mikey De La Cruz Santana 'high-fives' met 3B Coach Randell Hannah na zijn 2-run triple in de 8e inning...
...Rechts: Korte stop Nick Urbanus maakte een paar fraaie acties voor Amsterdam Pirates...
(© Foto's: Henk Seppen)L&D Amsterdam Pirates - DSS 2-0
RHE
DSS000000000-050
L&D Amsterdam Pirates00000002X-250
pitchers DSSinn.SOBBHRER
Tom Stuifbergen6212--

Mike Groen, L (0-1)1.11-322

Reggie Bomberg0.2-----

pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Robin Schel6 (*)432--

Daan Hendrix, W (1-0)2.23-3--

Jim Ploeger, SV (1)0.1-----
(*) - Schel gooide op één slagman in de zevende inning
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Stenar van Groningen Schinkel, 1B-Henny Jansen,
3B-Peter de Haan.
Official Scorer-Rob Schuurman.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Public Address Announcers
Hans Jansen de Vries (introducties & 1e inning), Richard de Wolff.
Scoreboard Operator-Jolande Bierman.
Aanvangstijd-14:05 uur.
Speeltijd-2:07 uur.
Locatie-Pirates Honkbalstadion, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Opening Day Reguliere Competitie.
Nieuwe 'banners' van retired uniform-nummer 5, 19 en 35, die toebehoorden aan catcher Ronald Stoovelaar, outfielder Rikkert Faneyte en eerste honkman Peter van Erk werden voor de wedstrijd onthuld.
Ceremoniële eerste bal gegooid door Ronald Mauer, Bestuurslid van Amsterdams Stadsdeel Nieuw-West.
Rob Schuurman maakt zijn debuut als Official Scorer in de Honkbal Hoofdklasse.
Mikey De La Cruz Santana (Amsterdam Pirates) debuteert in de Hoofdklasse.
Mikey De La Cruz Santana (Amsterdam Pirates) slaat een infield-hit in zijn eerste slagbeurt in de 3e inning.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt & regenachtig, 13,4° C; windrichting zuidwest;
windsnelheid 21 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 76%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.