Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 april 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Jan Kruijdenberg)

HCAW rallies in 6e inning voor winst tegen Quick Amersfoort
English

AMERSFOORT - HCAW kwam zondag (29 april) tot een rally van zes punten in de zesde inning om een 1-1 stand te breken tegen Cityside Apartments Quick Amersfoort op weg naar een 7-3 overwinning.

HCAW opende het seizoen donderdagavond met een 7-4 winst in Amersfoort, maar verloor daarna hun eerste thuisduel op zaterdag. Toen was het Quick Amersfoort dat een productieve rally had in de vijfde inning om met 8-3 te winnen en de eerste Hoofdklasse-zege in 21 jaar te boeken.

Voor de wedstrijd van vandaag werd oud-speler Bas de Jong geëerd. De Jong begon zijn loopbaan in jeugdteams van Quick Amersfoort, maar maakte zijn Hoofdklasse-debuut als speler van Twins in 1999. Hierna speelde de outfielder voor HCAW in 2000-2006. De Jong verhuisde vervolgens naar Amsterdam Pirates, voor wie hij acht jaar speelde (2007-2014). Na het seizoen 2014 keerde hij terug naar Quick Amersfoort met wie hij in de tweede hoogste afdeling speelde in 2015-2017. De Jong nam na vorig seizoen afscheid.

...Oud-speler Bas de Jong werd vandaag onderscheiden...
...door KNBSB-directeur Bart Volkerijk...
(© Foto: Jan Kruijdenberg)
Als speler van Amsterdam Pirates was Bas de Jong in drie opeenvolgende seizoenen (2012, 2013 en 2014) Beste Slagman van de Hoofdklasse. Hij was pas de tweede speler in de historie die dat presteerde. De eerste was de legendarische Hamilton Richardson, die vier jaar op rij Beste Slagman was (1963-1966).

In zijn loopbaan speelde De Jong in 572 officiële competitie-wedstrijden op het hoogste niveau en kwam ook uit voor het Nederlands Honkbal Team. Spelers ontvangen het Bondsonderscheidingsteken van de KNBSB wanneer ze de grens van 500 wedstrijden bereiken. Echter, De Jong's onderscheiding was nog niet uitgereikt. Dat werd vandaag gedaan, want KNBSB Uitvoerend Directeur Bart Volkerijk reikte de decoratie uit aan De Jong, die zaterdag de ceremoniële eerste bal gooide voor de eerste thuis-wedstrijd van HCAW tegen Quick Amersfoort.

Volkerijk reikte vandaag nog een onderscheiding uit, want veteraan-umpire Henny Jansen werd benoemd tot Lid van Verdienste van de KNBSB. Jansen is inmiddels 33 seizoenen actief als umpire. Na zijn loopbaan te zijn begonnen in het voormalige Rayon Oost maakte hij zijn landelijke debuut in 1988. Jansen was ook Voorzitter van Rayon Oost in 1988-1991.

Na het voorstellen van de spelers opende Quick Amersfoort officiëel hun thuis-seizoen met het gooien van de ceremoniële eerste bal. Dat werd gedaan door Franklin Lindesey, de voormalige catcher van Quick Amersfoort in de jaren zeventig.

(29 april)

Uitslagen
Compleet Speelschema


...De spelers en coaches van HCAW (links) en Quick Amersfoort staan opgesteld voor de pre-game activiteiten...

...KNBSB Uitvoerend Directeur Bart Volkerijk spreekt de teams en de aanwezigen (links) toe en reikt...
...de KNBSB Lid van Verdienste-speld uit aan Umpire Henny Jansen...

...Links: Bart Volkerijk reikt het Bondsonderscheidingsteken uit aan oud-speler Bas de Jong...
...Rechts: Voormalig Quick-catcher Franklin Lindesey gooit de ceremoniële eerste bal...
(© Alle Foto's: Jan Kruijdenberg)
HCAW werd vandaag aangevoerd door uitstekende pitching van Chris Pfau. In zijn HCAW-debuut schakelde de linkshander twaalf slagmensen met drie slag uit, gaf één vrije loop weg en stond maar vier honkslagen toe in de acht innings die hij gooide. Vorig seizoen gooide Pfau voor Hoofddorp Pioniers.

Een jaar geleden was hij de starter voor Pioniers in hun tweede wedstrijd en stond toen tegenover HCAW. Pfau gooide toen vijfmaal drie slag en kreeg drie hits tegen in 7 2/3 inning, maar had een 'no-decision'. Pioniers won de wedstrijd, maar de winnende werper was reliever Maickel Rietel, die dit jaar uitkomt voor L&D Amsterdam Pirates.

De 12 strikeouts van Pfau zijn de meeste door een werper in een wedstrijd tijdens een Opening Weekend sinds Chris Mezger op 12 april 2013. Op die dag gooide Mezger 13 keer drie slag in zes innings als reliever voor UVV in een 5-1 winst tegen HCAW. Mezger was de winnende werper.

HCAW stond tegenover Jos de Jong, die een aantal jaar geleden voor de Bussumse ploeg speelde samen met zijn broer Bas de Jong. De rechtshander werd gesteund met een dubbelspel in de eerste inning, maar kreeg een punt tegen in de tweede slagbeurt. Met één uit kreeg De Jong een tweehonkslag tegen van Seb Visser, die even later scoorde op een 2-out double van Patrick Bok om HCAW op een 1-0 voorsprong te zetten.

Quick Amersfoort kwam dicht bij het openen van de score in de eerste inning. Kevin Windster Adelina begon met een infield-hit en schoof op na een opofferingsstootslag van Jelle Blaauw. Met twee uit bereikte Windster het derde honk toen een pick-off van Pfau eindigde in een foute aangooi. Pfau sloot af met een strikeout en de loper strandde op het derde honk.

Na op rij te zijn uitgeschakeld in de tweede inning kwam Quick langszij in de derde slagbeurt. Wesley Bernardus begon met vier wijd en kwam in scoringspositie na een opofferingsstootslag van Jordy Burger. Bernardus scoorde vervolgens op een honkslag van Kevin Windster Adelina, die zelf werd uitgeschakeld op het tweede honk bij een poging op te schuiven op de aangooi naar de plaat. Jelle Blaauw volgde met een honkslag, maar hij bleef achter op het tweede honk.

...Een overzicht van het veld tijdens de wedstrijd...
(© Foto: Jan Kruijdenberg)
In de volgende vier innings zou Chris Pfau nog slechts één honkslag toestaan. Vanaf de vierde inning schakelde de linkshander de laatste 14 slagmensen die hij tegenover zich kreeg op rij uit, waarvan tien met drie slag! Tweemaal gooide hij drie slag op vijf opeenvolgende slagmensen.

HCAW liet lopers achter op het tweede honk in de derde en vijfde inning, maar sloeg toe met zes punten in de 1e6. Met één uit sloeg Vince Rooi een tweehonkslag en scoorde het leidende punt na een honkslag van Bryce Cherry. De honken kwamen daarna vol te staan toen Seb Visser vier wijd kreeg en Berend Ruben werd geraakt door een worp. Patrick Bok volgde met een 2-run single, wat HCAW op een 4-1 voorsprong zetten en dat leidde tot een werperswissel. Jos de Jong werd opgevolgd door Luis Figuera Roman, die in 2016 in de Hoofdklasse gooide voor Kinheim. De Venezolaanse rechtshander werd begroet met twee 'extra-basehits' van twee jonge spelers. Eerst kreeg Figuera een 2-run triple tegen van Denzel Bryson en daarna een puntscorende tweehonkslag van Jeandro Tromp die de stand opvoerde naar 7-1.

Figuera kreeg drie nullen op rij in de zevende inning, waarna hij HCAW twee lopers zag achterlaten in de achtste. Voormalig HCAW-pitcher Jasper Popken nam het werpen over in de negende. In die slagbeurt kreeg HCAW twee honklopers, maar ook die bleven achter.

Met een 7-1 achterstand scoorde Quick Amersfoort twee punten in de 2e9 op reliever Oscar Meuris. Pinch-hitter Kai Berkel (die zijn Hoofdklasse-debuut maakte) begon met vier wijd, waarna Rachid Engelhardt een tweehonkslag sloeg. Hierna kwam zijn broer Bryan Engelhardt op het honk na een fout, waardoor beide lopers konden scoren. Nadat Bryan Engelhart het tweede honk had gestolen kreeg volgende slagman Remian Denis drie slag, maar kwam na een wilde worp op het honk. Meuris volgde met een nieuwe strikeout en een vangbal zorgde voor de tweede uit. Met lopers op het eerste en tweede honk eindigde het duel toen Meuris afsloot met een volgende strikeout.


...Jos de Jong (links) en Chris Pfau waren de startende pitchers voor Quick Amersfoort en HCAW...

...Links: HCAW-loper Jeandro Tromp wordt gedwongen uitgeschakeld door 2B Wesley Bernardus in de eerste inning...
...Umpire Martijn Bosschaart maakt de out-call...
...Rechts: HCAW's korte stop Delano Selassa schakelt een slagman uit in de eerste inning...

...Links: Kevin Windster Adelina bereikt het 3e honk voor Quick in de 1e inning...
...Rechts: Veteraan Bryan Engelhardt in het slagperk voor Quick Amersfoort...

...Waar is iedereen? 1B Bryan Engelhardt lijkt alleen op het veld te staan (links), maar ontvangt de bal van...
...de niet zichtbare 3e honkman om Delano Selassa (opofferingsstootslag) uit te schakelen in de 3e inning...

...Wesley Bernardus wordt doorgestuurd door 3B Coach Hubert Bomba (links) en glijdt om catcher Denzel Bryson heen...
...om de gelijkmaker te scoren voor Quick Amersfoort in de 3e inning...

...Wesley Bernardus reikt naar de plaat om het gelijkmakende punt te scoren voor Quick Amersfoort in de 3e inning...

...Links: Vince Rooi maakt contact voor HCAW...
...Rechts: Quick-starter Jos de Jong maakt zijn spikes schoon, vanwege de weersomstandigheden...

...Links: Luis Figuera Roman gooide in relief voor Quick Amersfoort...
...Rechts: Denzel Bryson bereikt het 3e honk voor HCAW met een driehonkslag in de 6e inning; 3B Remian Denis ontvangt de bal...
(© Alle Foto's: Jan Kruijdenberg)Quick Amersfoort - HCAW 3-7
RHE
HCAW010006000-7133
Quick Amersfoort001000002-351
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Chris Pfau, W (1-0)8121411

Oscar Meuris131121

pitchers Quickinn.SOBBHRER
Jos de Jong, L (0-1)5.121866

Luis Figuera Roman2.21-311

Jasper Popken11-2--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Henny Jansen, 1B-Martijn Bosschaart.
Official Scorer-Francis Speters.
Play-by-Play Scorer-Stefan Slinger.
Technical Commissioner-Jan Kuipers.
Public Address Announcer-Willum de Jong.
Scoreboard Operator-Willum de Jong.
Aanvangstijs-14:39 uur.
Speeltijd-2:30 uur.
Locatie-XLLease Park 'Dorrestein', Amersfoort.

Game Notes:
Opening Weekend Reguliere Competitie.
Oud-speler Bas de Jong ontving het Bondsonderscheidingsteken van KNBSB Uitvoerend Directeur Bart Volkerijk voor het spelen van 500 Hoofdklasse-wedstrijden.
Umpire Henny Jansen werd benoemd tot Lid van Verdienste van de KNBSB en werd ook onderscheiden door Bart Volkerijk voor zijn lange bijdrage aan de honkbalsport als wedstrijd-official in meer dan 30 jaar.
Ceremoniële eerste bal gegooid door Franklin Lindesey, oud-catcher van Quick Amersfoort.
Kai Berkel (Quick Amersfoort) debuteert in de Hoofdklasse.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zwaarbewolkt, 11,6° C; windrichting noord-noordoost;
windsnelheid 18 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 93%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.