Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 september 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Amsterdam Pirates shuts out Neptunus voor 2-0 voorsprong in Holland Series
English

AMSTERDAM - L&D Amsterdam Pirates kwam zaterdagmiddag (29 september) tot een 7-0 shutout tegen Curaçao Neptunus om hun tweede wedstrijd te winnen van de best-of-seven Holland Series. Amsterdam Pirates opende de Series donderdagavond met een overtuigende 8-2 overwinning tegen de regerend landskampioen. De Series gaat nu naar Rotterdam, waar zondag Game 3 wordt gespeeld. Game 4 staat aanstaande donderdagavond op het programma.

De aangekondigde startende werpers voor zondag zijn rechtshander Elton Koeiman voor Neptunus en linkshander Kyle Ward voor Amsterdam Pirates.

In de wedstrijd van vandaag gooide Kevin Heijstek de hele wedstrijd voor Amsterdam Pirates. De rechtshander gooide 111 pitches in een sterk optreden en stond slechts drie honkslagen toe op weg naar een shutout.

Amsterdam liet negen honkslagen noteren op vier werpers, waaronder een 'baseclearing, 3-run double' van Gilmer Lampe.

Net als in de opener op donderdag sloeg Amsterdam al snel toe. In Game 1 scoorde Amsterdam vier punten in de eerste inning. Vandaag scoorde de thuisploeg driemaal in zowel de eerste als de tweede slagbeurt om een vroege comfortabele voorsprong te nemen op starter Orlando Yntema.

...Bekijk hier de live stream van Game 2...
Hoogtepunt in de eerste inning was een 2-run single van Linoy Croes, waarna Lampe zijn tweehonkslag sloeg in de tweede slagbeurt.

Voor de wedstrijd werd Amsterdam-speler Kenny Berkenbosch gehuldigd door de KNBSB voor het spelen van 500 competitie-wedstrijden in de hoogste afdeling. KNBSB-Voorzitter Mark Herbold reikte het Bondsonderscheidingsteken uit aan de ervaren speler. Berkenbosch ontving hierna huldigingen en felicitaties van zijn teamgenoten, maar ook van alle spelers van Neptunus.

Na afloop was er nog een ceremonie, want veteraan umpire Henny Jansen sloot zijn lange loopbaan af. Jansen, die 34 jaar scheidsrechter is geweest, debuteerde in de Hoofdklasse in 1989. Hij werd één van de vaste umpire in de hoogste afdeling in 2000 en was sindsdien actief in de Hoofdklasse. In de wedstrijd van vandaag stond Jansen bij het derde honk.

(29 september)

Uitslagen
Compleet Speelschema
De wedstrijd van vandaag was wederom een treffen tussen twee ervaren startende werpers, want Kevin Heijstek startte voor Amsterdam Pirates en Orlando Yntema was de starter voor Neptunus. Er was één groot verschil, Yntema verliet de heuvel in de tweede inning, terwijl Heijstek het hele duel gooide.

Voor Heijstek was het de eerste keer dat hij een complete wedstrijd gooide in een Holland Series. Terwijl hij dat deed gooide de rechtshander de 24e shutout in de Holland Series-historie, die in1987 begon.

Voor Amsterdam Pirates was dit hun vierde Holland Series shutout-overwinning, waarvan drie tegen Neptunus. Het was de zevende keer dat Neptunus tegen een shutout aanliep in een Holland Series-wedstrijd. Twee van deze shutouts eindigden met een verschil van tien punten. In 1998 boekte HCAW een 10-0 shutout in 6½ inning en vorig jaar kwam Pirates tot een 12-0 winst in zeven innings.

In de wedstrijd van vandaag sloeg Neptunus slechts drie honkslagen. De laatste keer dat Neptunus werd beperkt tot maar drie hits in een Holland Series was in 2010. Destijds speelde Neptunus twee wedstrijden waarin de ploeg maar drie honkslagen sloeg (Games 3 en 4). De tegenstander was toen eveneens Amsterdam Pirates.

Net als in de opener keek Neptunus ook vandaag in de eerste inning aan tegen wat een beslissende achterstand zou zijn. In de top van de slagbeurt kreeg Neptunus de eerste twee slagmensen op de honken op Kevin Heijstek, want Stijn van der Meer opende met een honkslag en Benjamin Dille kreeg vier wijd. Maar hierna volgden twee vangballen en een gedwongen nul.

...Gilmer Lampe (rechts) sloeg een 3-run double voor Pirates...
...Links staat Kenny Berkenbosch, die werd gehuldigd...
(© Foto: Henk Seppen)
Even later sloeg Amsterdam toe met drie punten op Orlando Yntema. De rechtshander gooide vier wijd op lead-off hitter Remco Draijer, waarna hij een honkslag tegen kreeg van Nick Urbanus. Draijer schoof vervolgens op naar het derde honk toen Gilmer Lampe werd uitgevangen en scoorde het eerste punt toen Urbanus gedwongen werd uitgeschakeld op het tweede honk op een grounder van Kalian Sams. Kenny Berkenbosch zorgde hierna met een tweehonkslag voor lopers op het tweede en derde honk, waarna beiden scoorden toen Linoy Croes volgde met een honkslag.

In de tweede inning opende Quintin De Cuba voor Neptunus met een honkslag en kwam in scoringspositie na een opofferingsstootslag van Darryl Collins, maar hij strandde op het tweede honk.

Amsterdam verdubbelde de voorsprong naar 6-0 in de tweede helft van de tweede inning. Orlando Yntema had veel pitches nodig en kreeg de honken vol toen hij vier wijd gooide op Niels van Weert, Remco Draijer en Nick Urbanus. De drie scoorden allemaal toen Gilmer Lampe volgde met een 'baseclearing, 3-run double'. Dat betekende het einde voor Yntema, die donderdagavond de ploeg verliet en huiswaarts keerde om te herstellen van een verkoudheid die hij opliep tijdens de Super 6, die zondag werd afgesloten in Hoofddorp. Een aantal andere spelers en officials liep ook een verkoudheid op als gevolg van de soms sterke (en koude) wind op de locatie in Hoofddorp. Brendan Schoemaker nam het over van Yntema. Hij begon met drie slag voor Kalian Sams, maar raakte daarna Kenny Berkenbosch met een worp en kreeg de honken vol toen Linoy Croes een honkslag sloeg. Een opmerkelijke situatie volgde hierna op een pop-fly in het infield van volgende slagman Rashid Gerard. Geen van de infielders leek te reageren, maar er werd een binnenhoog afgeroepen en de bal viel op de grond voor eerste honkman Dudley Leonora. De lopers bleven rustig op hun honk staan en die bleven dus vol met twee uit. Maar ze strandden allemaal toen een gedwongen nul een einde aan de slagbeurt maakte.

Amsterdam Pirates kreeg een kans de voorsprong nog wat meer op te voeren in de volgende twee innings, maar liet toen opnieuw drie lopers achter in zowel de derde als de vierde inning.

...Kevin Heijstek gooide een 'complete game shutout'...
(© Foto: Henk Seppen)
In de derde inning gooide Brendan Schoemaker vier wijd op Niels van Weert en Remco Draijer, waarna een vangbal volgde. Hierna kwam hij op een één-wijd-twee-slag count op Gilmer Lampe, die op de volgende pitch tot een 'check-swing' kwam. Lampe leek het slagperk te gaan verlaten, maar er werd geen slagbeweging geconstateerd op de 'check' en dus keerde hij terug en vervolgde zijn slagbeurt. Lampe werd hierna op zijn rug geraakt door de volgende worp van Schoemaker en dat zorgde voor volle honken. De inning eindigde toen de rechtshander Kalian Sams en Kenny Berkenbosch met drie slag uitschakelde.

Met één uit in de vierde sloeg Rashid Gerard een honkslag en kwam Max Clarijs na een fout op het honk. Met twee uit kwamen de honken vol te staan na vier wijd voor Remco Draijer. Maar Schoemaker voorkwam opnieuw tegenpunten, want hij kreeg een 'inning-ending grounder' van Nick Urbanus.

Schoemaker schakelde vervolgens drie slagmensen op rij uit in de vijfde en zesde inning.

Berry van Driel nam de Neptunus-pitching over in de zevende. Hij kreeg een one-out double tegen van Remco Draijer, maar die strandde op het tweede honk.

Amsterdam Pirates scoorde hun zevende punt in de 2e8 op linkshander Taylor Clemensia. Hij kreeg een lead-off single tegen van Kalian Sams, die daarna opschoof na een wilde worp. Hierna kreeg Kenny Berkenbosch vier wijd, maar die werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Linoy Croes. Dat bracht Sams naar het derde honk en die scoorde even later op een opofferingsslag van Rashid Gerard.

Kevin Heijstek domineerde op de heuvel voor Amsterdam vanaf de derde inning. Vanaf dat moment stond de rechtshander nog slechts één slagman tot de honken toe! Na tien slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld vanaf de tweede inning kreeg Heijstek een infield-hit tegen van Shaldimar Daantji, maar die kwam niet verder dan het eerste honk. Hierna schakelde Heijstek weer de volgende veertien opeenvolgende slagmensen uit om zijn eerste complete wedstrijd en shutout te gooien in een Holland Series.L&D Amsterdam Pirates - Curaçao Neptunus 7-0
RHE
Curaçao Neptunus000000000-032
L&D Amsterdam Pirates33000001X-790
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, L (0-1)1 (*)-4566

Brendan Schoemaker5532--

Berry van Driel1--1--

Taylor Clemensia1-1111
(*) - Yntema gooide op vier slagmensen in de tweede inning

pitcher Piratesinn.SOBBHRER
Kevin Heijstek, W (1-0)9413--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Roy van de Wateringen, 1B-Henri van Heijningen,
2B-Olav Steijger, 3B-Henny Jansen.
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play Scorer-Feiko Drost.
Technical Commissioner-Johan Brandsma.
Public Address Announcers-Richard de Wolff & Leo Markies.
Scoreboard Operator-Jolande Bierman.
Aanvangstijd-14:03 uur.
Speeltijd-2:45 uur.
Locatie-Pirates Honkbalstadion, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Game 2, best-of-seven Holland Series; Amsterdam Pirates leidt, 2-0.
31e Holland Series.
Zevende Holland Series tussen Amsterdam Pirates en Neptunus.
24e Holland Series-deelname voor Neptunus, negende voor Amsterdam Pirates.
Kenny Berkenbosch (Amsterdam Pirates) ontvangt voor aanvang het Bondsonderscheidingsteken uit handen van KNBSB-Voorzitter Mark Herbold voor het spelen van 500 competitiewedstrijden in de Hoofdklasse.
Umpire Henny Jansen is actief in de laatste wedstrijd van zijn loopbaan en wordt na afloop gehuldigd.
Taylor Clemensia en Brendan Schoemaker (beiden Neptunus) maken hun Holland Series-debuut.
Randell Hannah was Acting Head Coach van Amsterdam Pirates als invaller voor Charles Urbanus, die vanwege ziekte niet kon coachen.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 16° C; windrichting zuid-zuidwest;
windsnelheid 10 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 53%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.