Grand Slam * Stats & News
Updated: 1 oktober 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

Storks beslist opener tegen Kinheim in achtste inning
English

HAARLEM - Silicon Storks opende de best-of-five Promotie/Degradatie Series tegen Kinheim op zaterdag (29 september) met een 5-1 overwinning in een aantrekkelijke wedstrijd in het historische Pim Mulier Stadion in Haarlem. De wedstrijd werd pas in de achtste inning beslist toen Storks een 1-1 stand doorbrak met een 4-run rally na een werperswissel.

Game 2 van de Series wordt zondag in Den Haag gespeeld. Game 3 volgt aanstaande zaterdag weer in Haarlem.

In de reguliere competitie in de Hoofdklasse maakte Storks dit jaar een rentree op het hoogste niveau. De ploeg uit Den Haag eindigde op de achtste en laatste plaats met een 4-37 'record' en een gelijkspel, zodat de ploeg in het 'postseason' moest spelen in de Degradatiepoule. Tijdens het seizoen verving de ploeg Hoofd Coach Aldric Dunlop door Youri Visser.

In de Degradatiepoule was Storks 1-8 en eindigde opnieuw op de laatste plek. Zodoende moet de ploeg nu spelen in deze Promotie/Degradatie Series.

In 2016 plaatste Kinheim zich in de Hoofdklasse voor de Kampioenspoule (of Play-Offs). De ploeg eindigde daarin op de vierde plaats. Na afloop van het seizoen werd de ploeg geconfronteerd met een leegloop van spelers en trok zich terug uit de hoogste afdeling. Vorig jaar sloot Kinheim de competitie in de Overgangsklasse af op de achtste positie om zich te plaatsen voor de uit acht teams bestaande Kampioenspoule. Daarin eindigde de ploeg op de tweede plaats.

Dit seizoen domineerde Kinheim in de Overgangsklasse. De ploeg, die sinds 2016 onder leiding staat van Hoofd Coach Michael Crouwel, sloot de reguliere competitie af op de eerste plaats met een 25-3 'record' en twee gelijke spelen. In de hiernavolgende Top-8 Poule won Kinheim dertien wedstrijden op rij om kampioen te worden, waarna de enige wedstrijd afgelopen dinsdag werd verloren in een inhaalduel bij Euro Stars.

(29 september)

Uitslagen
Compleet Speelschema
...All in the family...
...Els Wedman-Koks was de Public Address Announcer...
...vandaag en Don Wedman was de Scoreboard Operator...
...Don was 2e honkman van OVVO en Amstel Tijgers...
...Els gooide 14 seizoenen voor Terrasvogels...
...Beiden speelden ook vele jaren in de Nationale Ploeg...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Op het roster van Kinheim staat een aantal herkenbare namen. Laten we eens een kijkje nemen.

Tweede honkman Thomas Bos is de zoon van voormalige Hoofdklasse- en Nederlands Team-infielder Frank Bos. Eerste honkman Marcel Tolenaars is de kleinzoon van voormalig umpire Jos Loogman. Designated hitter Jenk Lemmink is de zoon van voormalig Hoofdklasse- en Nederlands Team-catcher/infielder Hans Lemmink en voormalig Hoofdklasse- en Nederlands Team-pitcher Fredy van Offeren. Catcher Cris Herkemij is de zoon van voormalig speler en huidig Nederlands Onder-12 Team Manager Peter Herkemij en is de kleinzoon van voormalig Hoofdklasse- en Nederlands Team-coach Cees Herkemij. Outfielder Nick Hofer is de zoon van voormalig Hoofdklasse-pitcher Mike Hofer en is de kleinzoon van voormalig Hoofdklasse-coach Louis Hofer. Korte stop Nolan Beugeling is de zoon van voormalig Hoofdklasse-speler en huidige Kinheim Assistent Coach Raymond Beugeling. Outfielder Mitchell Walgien is de zoon van oud-speler en voormalig Hoofdklasse- en Nederlands Softbal Team-coach Rob Walgien. Infielder Mart Wedman is de zoon van voormalig Hoofdklasse- en Nederlands Team-infielder en voormalig Hoofdklasse- en Nedelands Softbal Team-coach Don Wedman en voormalig Hoofdklasse- en Nederlands Team-pitcher Els Koks.

Oh, en daar stopt het niet mee. Hoofd Coach Michael Crouwel is de zoon van voormalig Hoofdklasse- en Nederlands Team-catcher Wim Crouwel. En zijn Assistent Coach Dave Zijlstra is de zoon van voormalig Hoofdklasse- en Nederlands Team-pitcher Ruud Zijlstra.

De openingswedstrijd was vanaf het begin aantrekkelijk, want beide ploegen waren gelijkwaardig aan elkaar. Kinheim opende de score en Storks kwam langszij. De wedstrijd werd daarna besliste met een rally in de eerste helft van de achtste inning.

Kinheim stond tegenover voormalig profwerper Juan Carlos Sulbaran, die in 2017 voor het Nederlands Honkbal Team gooide tijdens de World Baseball Classic. Sulbaran voegde zich van de zomer bij Storks, maar dat verblijf was kort, omdat hij weer een profcontract tekende. Ook dat was van korte duur, want hij werd 'released' en keerde weer terug naar Storks.

De snel gooiende rechtshander had een sterk optreden, want hij schakelde 13 slagmensen met drie slag uit en stond slechts vier honkslagen toe. Echter, toen hij de heuvel verliet stond Kinheim met 1-0 voor.

Kinheim brak de puntloze stand in de tweede helft van de zesde inning op Sulbaran. Met één uit sloeg Bram Blokker een honkslag en kwam in scoringspositie na een wilde worp. Sulbaran gooide vervolgens vier wijd op Wesley van Hemert. Even later bereikte Blokker het derde honk na een nieuwe wilde worp. Hij scoorde daarna toen Sven van de Sanden volgde met een honkslag. Dat zorgde ook voor een uit, want Van Hemert werd bij het derde honk uitgeschakeld bij een poging een extra honk op te schuiven. Een strikeout maakte een einde aan de inning.

Van de Sanden is één van de vier spelers op het Kinheim-roster met Hoofdklasse-ervaring, want hij speelde in de hoogste afdeling voor DSS en ook Kinheim. De anderen zijn tweede honkman Thomas Bos en pitchers Glenn Wassink en Al Morales Gomes.

Voor Kinheim was dit de enige scoringskans op Sulbaran. Hij kreeg een 2-out single tegen van Wesley van Hemert in de eerste inning, maar sloot toen af met zijn derde strikeout. Na driemaal drie slag in de tweede inning kreeg Sulbaran een one-out single tegen van Nolan Beugeling in de derde, maar die strandde ook op het eerste honk. In de vierde, met twee uit, kreeg Marcel Tolenaars vier wijd voor Kinheim, maar ook hij kwam niet voorbij het eerste honk.

...Juan Carlos Sulbaran in actie als pitcher voor Nederland...
...tijdens de World Baseball Classic 2017 in Japan...
(© Foto: Henk Seppen)
Storks kwam langszij in de 1e7 op starter Glenn Wassink, die sterk gooide. De rechtshander schakelde de eerste negen slagmensen op rij uit. In de eerste vijf inning kreeg Wassink het minimum aantal slagmensen tegenover zich (15). In de vierde gooide hij vier wijd op lead-off hitter Runai Coran, maar die werd uitgeschakeld in een dubbelspel. In de vijfde gooide hij vier wijd op Tyron de Windt met één uit, maar die ging uit bij een steelpoging. Met één uit in de zesde inning moest Wassink zijn eerste honkslag toestaan en die kwam op naam van Tijani Dunlop. De zoon van voormalig Hoofdklasse-speler (en voormalig Storks Hoofd Coach) Aldric Dunlop kwam in scoringspositie na een opofferingsstootslag van Nick Winkel. Hij is één van de werpers van Storks, maar was vandaag rechtsvelder. Dunlop strandde op het tweede honk.

Met één uit in de zevende sloeg veteraan Kenny George een honkslag voor Storks. Na het bereiken van het eerste honk werd hij vervangen door pinch-runner Quinlan de Windt. Even later eindigde een pick-off van Wassink in het rechtsveld. Dat was kostbaar, want het stelde De Windt niet alleen in staat het tweede honk te bereiken, maar ook het derde honk. Hij scoorde vervolgens de gelijkmaker toen volgende slagman Joost van den Bergh een honkslag sloeg. Twee 'force play-grounders' volgden, maar de stand was nu 1-1 geworden.

In de 1e8 sloeg Storks toe met vier punten. Glenn Wassink begon de inning met drie slag voor Philipp Brandl. Hierna volgde een enigszins verrassende werperswissel, maar Wassink had simpelweg zijn werk gedaan en werd vervangen na 106 pitches te hebben gegooid. Calvin Andringa nam het over, maar die werd begroet met een honkslag van Tijani Dunlop. Die werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Nick Winkel, maar die kwam vervolgens in scoringspositie na een wilde worp. Andringa gooide hierna vier wijd op Runai Coran en een nieuwe werperswissel volgde. Veteraan Al Morales Gomes nam het over, maar kwam in de problemen. Morales, die in de Hoofdklasse gooide voor RCH en Amsterdam Pirates, kreeg een puntscorende honkslag tegen van Jurriaan Dijk en dat zette Storks op een 2-1 voorsprong. Quinlan de Windt volgde met een 2-run double en Joost van den Bergh voegde een RBI-single toe die de stand opvoerde naar 5-1. En daarmee was de wedstrijd beslist.

Met de stand op 1-1 had Jurrian Koks het werpen overgenomen van Sulbaran in de 2e7. De veteraan-rechtshander kwam niet in de problemen en werd de winnende werper. Met twee uit in de zevende inning kreeg hij een honkslag tegen van Nick Hofer, maar die werd uitgeschakeld bij een steelpoging wat een einde aan de inning maakte. Na drie nullen op rij in de achtste raakte Koks lead-off hitter Wesley van Hemert met een worp in de negende inning. Hierna maakte de Storks-verdediging een dubbelspel, waarna een foute pop-fly een einde aan de wedstrijd maakte.


...Een overzicht van het veld tijdens de wedstrijd...

...De openingswedstrijd van de Promotie/Degradatie Series in Haarlem was goed bezocht...
(© Beide Foto's: Marco Stoovelaar)Kinheim - Silicon Storks 1-5
RHE
Silicon Storks000000140-570
Kinheim000001000-152
pitchers Storksinn.SOBBHRER
Juan Carlos Sulbaran6132411

Jurrian Koks, W (1-0)3--1--

pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Glenn Wassink7.14231-

Calvin Andringa, L (0-1)0.1-1122

Al Morales Gomes0.1--322

Rick Timmermans11----
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-André Ficken, 1B-Jeroen Rekveld, 3B-Peter de Haan.
Official Scorer-Rob Schuurman.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Technical Commissioner-Paul Bokern.
Public Address Announcer-Els Wedman-Koks.
Scoreboard Operator-Don Wedman.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:28 uur.
Locatie-Pim Mulier Stadion, Pim Mulier Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Game 1, best-of-five Promotion/Relegation Series, Storks leidt, 1-0.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 15,1° C; windrichting zuid-zuidwest;
windsnelheid 11 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 52%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.