Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 augustus 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Alfred Cop)

HCAW dient Neptunus grootste shutout-nederlaag toe
English

ROTTERDAM - HCAW opende de tweede 3-game series van de Kampioenspoule tegen Curaçao Neptunus donderdagavond (30 augustus) met een ruime 13-0 shutout-overwinning in zeven innings. Vorige week, tijdens de openingsreeks van de uit negen wedstrijden bestaande Kampioenspoule, won HCAW één van hun drie wedstrijden tegen L&D Amsterdam Pirates, terwijl Neptunus tot een 'sweep' kwam tegen De Glaskoning Twins.

Met de 13-0 winst diende HCAW Neptunus de grootste shutout-nederlaag toe. Neptunus is het niet gewend ruim te verliezen of 10-punten verschil nederlagen te moeten incasseren. Sinds 1983 was dit pas de twaalfde 10-punten verschil nederlaag voor de Rotterdamse ploeg. Zeven van deze wedstrijden werden in de reguliere competitie gespeeld. Vier van de nederlagen kwamen tijdens een Holland Series, waaronder een ruime 17-7 tegen Amsterdam Pirates in 2014. Opmerkelijk genoeg kwamen acht van de 10-punten nederlagen tot stand op eigen veld in Rotterdam. De grootste 10-punten nederlaag in een uitwedstrijd kwam op 26 april 1997 toen Neptunus met 18-7 verloor bij Hoofddorp Pioniers.

In juli vorig jaar leed Neptunus hun vorige grootste shutout-verlies, een 12-0 nederlaag tegen Amsterdam Pirates. De 13 punten zijn de meeste die Neptunus tegen kreeg sinds 4 juli 2015 toen de ploeg met 19-2 verloor van Hoofddorp Pioniers. De meeste punten die Neptunus ooit moest toestaan is 22. Dat gebeurde op 20 mei 1984 toen Neptunus met 22-12 op eigen veld verloor van Haarlem Nicols.

Het was de tweede keer dat HCAW Neptunus een 10-punten verschil nederlaag bezorgde. De eerste kwam 20 jaar geleden tot stand op 25 september 1998 toen HCAW met 10-0 won in acht innings tijdens de Holland Series.

Het was de eerste keer dit seizoen dat Neptunus puntloos werd gehouden door een tegenstander. Vorig seizoen liep Neptunus tweemaal tegen een shutout aan.

(30 augustus)

Uitslagen
Compleet Speelschema
HCAW sloeg gelijk met drie punten toe in de eerste helft van de eerste inning op starter Diegomar Markwell. Voor de linkshander was dit zijn eerste nederlaag van het jaar. In de reguliere competitie bleef hij ongeslagen en was hij 11-0.

In de eerste inning kreeg Markwell een lead-off single tegen van Jeandro Tromp, die vervolgens het tweede honk kreeg via schijn. Hij schoof op toen volgende slagman Delano Selassa ook een honkslag sloeg, waarna hij scoorde op een grounder van Roelie Henrique. Volgende slagman Vince Rooi kreeg vier wijd en Kevin Weijgertse volgde met een puntscorende honkslag. Een foute aangooi op een force play-grounder van Seb Visser maakte er een 3-0 stand van. Met lopers op het eerste en derde honk herstelde Markwell, schakelde de volgende twee slagmensen met drie slag uit, maar keek wel tegen een 3-0 achterstand aan.

HCAW voegde drie runs toe in de derde inning. Met twee uit leverde Julian Goins een RBI-double af, waarna Denzel Bryson volgde met een 2-run single.

In de vierde slagbeurt scoorde HCAW opnieuw drie punten, wederom met twee uit. Met één uit sloeg Roelie Henrique een tweehonkslag en scoorde met twee uit op een honkslag van Kevin Weijgertse. Dat leidde tot een werperswissel, want Jiorgeny Casimiri nam het over van Diegomar Markwell. Terwijl hij de heuvel verliet riep Markwell iets richting Home Plate Umpire Winfried Berkvens, mogelijk over zijn slagzone, waarna hij uit het veld werd gestuurd. Casimiri kreeg een honkslag tegen van Seb Visser, waarna hij twee wilde worpen gooide, wat resulteerde in een punt en daarna volgde een puntscorende honkslag van Berend Ruben die de stand opvoerde naar 9-0.

HCAW verhoogde de voorsprong naar 11-0 in de 1e5 met het scoren van twee onverdiende punten. Nog eens twee runs werden daarna toegevoegd in de 1e7 op Taylor Clemensia, die het werpen in de voorgaande inning had overgenomen. Delano Selassa begon met vier wijd, waarna hij met één uit scoorde toen veteraan Vince Rooi homerde. Met twee uit zette HCAW's Hoofd Coach Roeland Henrique rookie Dakota van der Heyde in als pinch-hitter. Na een week geleden zijn debuut te hebben gemaakt in de hoofdmacht van HCAW (hij sloeg 0-uit-1) sloeg Van der Heyde nu zijn eerste honkslag en schoof op toen volgende slagman Berend Ruben ook een honkslag sloeg, maar een vangbal sloot de slagbeurt af.

HCAW kwam tot 15 honkslagen, waaronder drie van Kevin Weijgertse. Delano Selassa en Vince Rooi scoorden beiden drie punten. Rooi sloeg ook drie punten binnen.

Chris Pfau had een sterk optreden voor HCAW. De linkshandige Amerikaan gooide het hele duel voor de Bussumse ploeg, had 100 pitches nodig in zeven innings, kwam tot zesmaal drie slag en stond slechts vier honkslagen toe. Hij stond Neptunus maar twee keer toe in scoringspositie te komen.

Met een 6-0 achterstand kreeg Neptunus een paar honklopers in de 2e3. Ruendrick Piternella begon met vier wijd, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een close call op het tweede honk die volgde op een grounder van Greg Muller. Stijn van der Meer volgde met een honkslag. De inning eindigde daarna toen Benjamin Dille in een dubbelspel sloeg.

Met twee uit in de vijfde sloeg Ruendrick Piternella een tweehonkslag, maar sloot Pfau af met een strikeout. De linkshander kreeg een lead-off single tegen van Stijn van der Meer in de zesde, maar hij werd gedwongen uitgeschakeld. Hierna volgde het defensieve hoogtepunt van de avond. Dwayne Kemp dreunde de bal diep het linksveld in voor wat een homerun leek te worden. Maar daar sprong linksvelder Berend Ruben op en ving de bal net voor het scorebord en tegen de gele lijn aan de bovenkant van de omheining. Wanneer Ruben de bal niet zou hebben gevangen dan had die waarschijnlijk niet het veld verlaten, maar in plaats daarvan de gele lijn hebben geraakt of er net onder.

Met een 13-0 voorsprong schakelde Pfau drie slagmensen op rij uit in de 2e7 om de eenzijdige wedstrijd af te sluiten.


...Links: Chris Pfau gooide een complete game 4-hitter voor HCAW...
...Rechts: Kevin Weijgertse bereikt het 2e honk voor HCAW in de 1e inning...
...op een foute aangooi, terwijl 2B Dwayne Kemp de bal probeert te vangen...

...HCAW-rechtsvelder Denzel Bryson vangt een line drive van Shaldimar Daantji in de 2e inning...
...2B Roelie Henrique doet ook een poging, maar hij 'vangt' iets anders...

...HCAW-linksvelder Berend Ruben maakt een schitterende vangbal op een uithaal van Dwayne Kemp in de 6e inning...

...Links: Vince Rooi sloeg een 2-run homerun voor HCAW in de zevende inning...
...Rechts: Dakota van der Heyde slaat zijn 1e honkslag in de HCAW-hoofdmacht in de 7e inning...
(© Alle Foto's: Alfred Cop Fotografie)Curaçao Neptunus - HCAW 0-13 (7 inn.)
RHE
HCAW3033202-13150
Curaçao Neptunus0000000-042
pitcher Pioniersinn.SOBBHRER
Chris Pfau, W (1-1)7614--

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, L (1-1)3.232988

Jiorgeny Casimiri1.1-2331

Taylor Clemensia222322

Homerun: HCAW: Vince Rooi (1)(7e,2-run,op Clemensia).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Winfried Berkvens, 1B-Antoine Loock, 3B-Olav Steijger.
Official Scorer-Stefan Slinger.
Play-by-Play Scorer-Francis Speters.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-2:30 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Diegomar Markwell (Neptunus) uit het veld gestuurd in 1e4 door HP Umpire Winfried Berkvens voor het maken van opmerkingen terwijl hij tijdens een wissel de heuvel verliet.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 16,6° C; windrichting noord-noordwest;
windsnelheid 10 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 65%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.