Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 september 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Neptunus wint en dwingt vijfde duel af in Holland Series
English

ROTTERDAM - Curaçao Neptunus brak zondagmiddag (30 september) een 1-1 stand in de vierde inning tegen L&D Amsterdam Pirates door driemaal te scoren en won met 4-1 in Game 3 van de best-of-seven Holland Series. Amsterdam Pirates opende de Series donderdagavond met een overtuigende 8-2 overwinning tegen de regerend landskampioen. Op zaterdag kwam Amsterdam tot een 7-0 shutout tegen Neptunus om ook de tweede wedstrijd te winnen. Met de winst van vandaag dwong Neptunus in elk geval een vijfde wedstrijd af.

Game 4 wordt aanstaande donderdagavond gespeeld. Game 5 wordt daarna komende zaterdag gespeeld. Indien nodig keert de Series daarna terug naar Amsterdam voor Game 6 op zondag.

...Hier is de live stream te zien van Game 3...
De startende werpers voor de komende wedstrijden worden later bekend gemaakt, maar de verwachting is dat de starters van de eerste twee wedstrijden de heuvel weer zullen beklimmen voor Games 4 en 5. Dat betekent dat rechtshander Rob Cordemans (Amsterdam) en linkshander Diegomar Markwell (Neptunus) weer tegenover elkaar zullen staan op donderdag. De starters voor zaterdag zijn daarna vrijwel zeker rechtshander Kevin Heijstek (Amsterdam) en rechtshander Orlando Yntema (Neptunus). Maar uiteraard is het laatste woord daarover aan de respectievelijke Hoofd Coaches Charles Urbanus (Amsterdam) en Ronald Jaarsma (Neptunus).

Vanwege een wegomligging die volgde op een onderzoek naar aanleiding van een ongeluk op een snelweg arriveerde niet iedereen op tijd in Rotterdam, maar de wedstrijd begon uiteindelijk wel op de vastgestelde tijd van 14:00 uur.

Neptunus, dat er beter uitzag dan in de eerste twee wedstrijden, opende de score in de eerste inning op linkshander Kyle Ward, dankzij een honkslag van Dwayne Kemp. Amsterdam kwam langszij in de tweede slagbeurt op de 45-jarige veteraan Elton Koeiman toen Rashid Gerard een puntscorende tweehonkslag afleverde.

Met één uit in de vierde inning kwam Neptunus tot een rally van drie punten. Met de honken vol werden de punten gescoord op honkslagen van Gregory Muller (twee) en Shaldimar Daantji.

Game 2 van de best-of-five Promotie/Degradatie Series tussen Silicon Storks en Kinheim werd vandaag na 12 innings gestaakt wegens duisternis. Het thuisveld van Storks in Den Haag beschikt niet over een lichtinstallatie. Volgens de regels moeten wedstrijden in het 'postseason' worden verlengd tot dat een winnaar is verkregen. Hoewel deze regels bij de clubs bekend zijn begon de wedstrijd in Den Haag om 14:30 uur, de reguliere aanvangstijd van thuiswedstrijden van Storks. De competitieleiding had echter ook kunnen bepalen dat deze beslissende wedstrijden allemaal om 14:00 uur van start moeten gaan, juist vanwege de mogelijke extra innings. Aanvankelijk werd gezegd dat de wedstrijd maandagavond 1 oktober zou worden uitgespeeld op een accomodatie met een licht-installatie, maar waar dat zou zijn was zondagavond nog niet bekend. In de competitie gebruikte Storks het thuisveld van Neptunus voor avondwedstrijden. Later op zondagavond werd bekend gemaakt en bevestigd dat de wedstrijd aanstaande zaterdag vanaf 11 uur zal worden uitgespeeld voor aanvang van de derde wedstrijd, die zal worden gespeeld in het Pim Mulier Stadion in Haarlem.

In de eerste wedstrijd op zaterdag sloeg Storks laat toe met vier punten in de achtste inning en won met 5-1.

(30 september)

Uitslagen
Compleet Speelschema
Neptunus opende de score in de eerste slagbeurt. Starter Elton Koeiman kreeg drie opeenvolgende nullen in de eerste helft van de eerste inning, waarna hij werd gesteund met een punt in de thuishelft. Maar in dat deel verloor Amsterdam ook hun tweede honkman.

In de tweede helft van de eerste inning begon rookie Darryl Collins met een honkslag en schoof op toen ook Benjamin Dille een honkslag sloeg op starter Kyle Ward. De twee lopers schoven op na een opofferingsstootslag van Stijn van der Meer. Terwijl hij het eerste honk naderde maakte Van der Meer contact met de linkerarm van tweede honkman Niels van Weert, die het honk had overgenomen en de nul had gemaakt. Door de botsing volgde een vreemde beweging, waarbij zijn arm naar achteren boog. Van Weert had duidelijk pijn en moest de wedstrijd verlaten, want aanvankelijk vreesde men dat hij mogelijk zijn linker-elleboog had gebroken. Gelukkig werd in het ziekenhuis vastgesteld dat de blessure een stuk minder ernstig was dan gedacht. Er werden geen breuken geconstateerd en ook geen schade aan pezen of banden, wat betekent dat Van Weert's elleboog mogelijk 'alleen maar' verrekt is, maar hij zal zeker enige tijd uitgeschakeld zijn. Na de onderbreking nam Victor Draijer het tweede honk over. Toen het duel werd hervat scoorde Collins het eerste punt op een honkslag van Dwayne Kemp. Hierna eindigde een dubbelspel de slagbeurt.

Amsterdam Pirates kwam onmiddellijk langszij in de eerste helft van de tweede inning. Met één uit kwam Kenny Berkenbosch op het honk via een infield-hit, waarna hij de gelijkmaker scoorde met twee uit op een tweehonkslag van Rashid Gerard.

Voor Amsterdam stopte de punten-productie hierna. In het restant van de wedstrijd wist de ploeg nog maar twee honkslagen tot te voegen. Amsterdam kwam nog tweemaal in scoringspositie, maar werd puntloos gehouden.

...Stijn van der Meer maakt contact met...
...de linkerarm van 2B Niels van Weert...
...na zijn OSS in de 1e inning...
(© Foto: Henk Seppen)
Kyle Ward zorgde voor drie opeenvolgende nullen in de tweede en derde inning. Amsterdam kwam vervolgens in scoringspositie in de 1e4. In die slagbeurt kwam Gilmer Lampe in de wedstrijd als pinch-hitter. Vanwege de verkeersproblemen arriveerde hij in de tweede inning in Rotterdam, wat ervoor zorgde dat de startende line-up voor aanvang tweemaal werd aangepast. Nu opende Lampe en bereikte het honk na vier wijd, waarna hij het tweede honk kreeg na schijn. Hierna sloeg Kenny Berkenbosch een line drive naar korte stop Stijn van der Meer, die werd gevangen, waarna de bal op de grond viel. De vier umpires kwamen vervolgens bij elkaar, waarna werd aangegeven dat de bal was gevangen. Dat had een discussie tot gevolg of Van der Meer wel of niet de bal had gevangen, maar de call bleef staan en dus was Berkenbosch de tweede uit in de inning. Hierna sloot een pop-fly de inning af en strandde Lampe op het tweede honk.

Even later, in de 2e4, kwam Neptunus tot een rally van drie punten en dat besliste de wedstrijd. Stijn van der Meer begon met een honkslag en bereikte het tweede honk na een opofferingsstootslag van Dwayne Kemp. De honken kwamen vol te staan toen Ward vier wijd gooide op Gianison Boekhoudt en een infield-hit moest toestaan aan Dudley Leonora. Volgende slagman Gregory Muller sloeg een honkslag langs de linksveld-lijn om twee lopers binnen te brengen en Neptunus op een 3-1 voorsprong te zetten. Shaldimar Daantji volgde met een nieuwe puntscorende honkslag om er een 4-1 stand van te maken. Dat zorgde voor een werperswissel. Robin Schel, ook een linkshander, nam het over van Ward en deed het uitstekend in het restant van de wedstrijd.

Schel stond nog maar één Neptunus-slagman tot de honken toe. Met lopers op het eerste en tweede honk in de vierde schakelde Schel de volgende twee slagmensen uit. Hierna kreeg hij drie nullen op rij in de volgende twee innings. Met twee uit in de zevende, na tien slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld, gooide Schel vier wijd op Darryl Collins, maar hij strandde op het eerste honk.

Met een 4-1 achterstand kwam Amsterdam dicht bij een punt in de 1e5. Rashid Gerard begon met vier wijd. Met één uit werd hij doorgestuurd na een tweehonkslag van Victor Draijer, maar werd uitgeschakeld op de plaat. Draijer bereikte het derde honk op de aangooi, maar bleef daar achter toen een foutbal van zijn broer Remco Draijer werd gevangen.

...3B Coach Randell Hannah kijkt toe vanuit de dug-out...
...Hannah viel in als Hoofd Coach voor Amsterdam Pirates...
...op zaterdag en zondag...
(© Foto: Henk Seppen)
Elton Koeiman kreeg hierna drie opeenvolgende nullen in de zesde en zevende inning. Met één uit in de achtste kreeg de rechtshander een honkslag tegen van Victor Draijer, wat een einde maakte aan zijn middag op de heuvel. Loek van Mil nam het over en schakelde de volgende twee slagmensen uit.

Amsterdam kreeg hun laatste honkloper in de 1e9. Met één uit stond Kalian Sams op een 'full count'(3-wijd-2-slag) toen hij een foutbal sloeg. Dat zorgde voor een blessure bij zowel catcher Gianison Boekhoudt als Sams zelf.

Met zijn 'backswing' raakte Sams Boekhoudt op zijn helm. De catcher ging achter de (niet vangbare) pop-fly aan, waarna hij op zijn knieën zakte. Boekhoudt werd even kort nagekeken, maar keerde vervolgens terug naar de catcher's box. Sams checkte even bij Boekhoudt, waarna hij zelf terugliep naar de Amsterdamse dug-out. Daar werd even naar zijn rechterarm gekeken, maar het leek er op dat hij weer aan slag zou gaan. Echter, kort voordat hij het slagperk weer instapte twijfelde Sams even en wreef opnieuw over zijn pols, die hij blesseerde tijdens zijn swing. Dat bracht Pitching Coach Rob Cordemans naar buiten, die kort overleg had met de powerhitter. Hij sprak daarna kort met Acting Head Coach (en 3B Coach) Randell Hannah, waarna hij een teken naar de dug-out gaf dat Sams uit voorzorg werd vervangen. Op zaterdag en vandaag viel Hannah in voor Charles Urbanus, die vanwege een infectie niet bij de ploeg kon zijn. Zondagavond werd bericht dat de blessure van Sams meevalt.

Met een 'full count' nam Rodney Daal de slagbeurt van Sams over als pinch-hitter. Hij sloeg een foutbal op de eerste worp die hij zag, waarna hij op de volgende pitch het honk bereikte via vier wijd. De vrije loop kwam op naam van Daal. De inning (en de wedstrijd) eindigde hierna toen een foul-out en strikeout volgden.


...Elton Koeiman en Kyle Ward waren de startende werpers vandaag voor Neptunus en Amsterdam Pirates...

...Links: Darryl Collins scoorde het eerste punt voor Neptunus...
...Rechts: Niels van Weert wordt nagekeken na zijn blessure na een botsing bij het eerste honk in de 1e inning...

...Links: Amsterdam's Acting Head Coach Randell Hannah in discussie met umpire Edwin Louisa over een...
...gevangen line drive geslagen door Kenny Berkenbosch in de 2e inning...
...Rechts: Gregory Muller sloeg een 2-run single in de 4e inning die Neptunus op 3-1 zette...

...Links: Victor Draijer sloeg een honkslag en tweehonkslag voor Amsterdam Pirates...
...Rechts: Rashid Gerard probeert te scoren op de tweehonkslag van Draijer in de 5e inning...
...maar hij wordt op de plaat uitgetikt door catcher Gianison Boekhoudt...

...Robin Schel en Loek van Mil waren vandaag de closers voor Amsterdam Pirates en Neptunus...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)Curaçao Neptunus - L&D Amsterdam Pirates 4-1
RHE
L&D Amsterdam Pirates010000000-140
Curaçao Neptunus10030000X-470
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Kyle Ward, L (0-1)3.111744

Robin Schel4.211---

pitcher Neptunusinn.SOBBHRER
Elton Koeiman, W (1-0)7.122411

Loek van Mil, SV (1)1.221---
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Winfried Berkvens, 1B-Efrem Silvania,
2B-Edwin Louisa, 3B-Martijn Bosschaart.
Official Scorer-Dennis Duin.
Play-by-Play Scorer-Linda Steijger.
Technical Commissioner-Johan Brandsma.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:21 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Game 3, best-of-seven Holland Series; Amsterdam Pirates leidt, 2-1.
31e Holland Series.
Zevende Holland Series tussen Amsterdam Pirates en Neptunus.
24e Holland Series-deelname voor Neptunus, negende voor Amsterdam Pirates.
4-minuten 'injury delay' in 2e1 voor verzorging 2B Niels van Weert (Amsterdam Pirates).
3-minuten 'injury delay' in 2e9 voor verzorging catcher Gianison Boekhoudt (Neptunus) en slagman Kalian Sams (Amsterdam Pirates).
Aidan Finnegan, Victor Draijer en Rodney Daal (allen Amsterdam Pirates) maken hun Holland Series-debuut.
Randell Hannah was Acting Head Coach voor Amsterdam Pirates en nam waar voor Charles Urbanus, die vanwege ziekte niet kon coachen.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 15,6° C; windrichting west-noordwest;
windsnelheid 18 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 64%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.