Grand Slam * Stats & News
Updated: 1 november 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: San Francisco Giants, Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Willie McCovey...
(1938 - 2018)
(© Foto: San Francisco Giants)
San Francisco Giants-legende en Hall of Famer Willie McCovey overleden
English

STANFORD, Santa Clara County, California (USA) - Willie McCovey, de legendarische slagman van de San Francisco Giants en Hall of Famer, is woensdagmiddag (31 oktober) op 80-jarige leeftijd overleden. In de afgelopen jaren sukkelde McCovey met verschillende gezondheidsproblemen. Een openbare herdenkingsdienst ter nagedachtenis aan het leven van McCovey wordt op een later moment bekend gemaakt.

In een verklaring namens Willie McCovey's familie en de organisatie verspreide de San Francisco Giants het volgende bericht:
Het is met groot verdriet dat we bekend maken dat San Francisco Giants Legende en Hall of Famer Willie McCovey deze middag vredig is overleden op de leeftijd van 80 jaar na het verliezen van zijn strijd met voortgaande gezondheidsproblemen.
,,San Francisco en de hele honkbal-gemeenschap hebben een echte gentleman en legende verloren en onze gezamenlijke harten zijn gebroken'', aldus Giants President & Chief Executive Officer Laurence M. Baer. ,,Willie was een geliefde persoonlijkheid tijdens zijn speeldagen en nadat hij was gestopt. Hij zal enorm worden gemist door de vele mensen die hij raakte. In meer dan zes decennia gaf hij zijn hart en ziel aan de Giants - als één van de grootste spelers allertijden, als een rustige leider in de kleedkamer, als een mentor voor de Giants die in zijn voetstappen volgden, als een inspiratie voor onze Junior Giants, en als een fan die de ploeg toejuicht vanuit zijn box''.

Willie Lee McCovey werd op 10 januari 1938 geboren in Mobile, Alabama. In dezelfde stad, vier jaar eerder, werd ook McCovey's idool Hank Aaron geboren. Toen McCovey promoveerde naar het Major League-team van de Giants koos hij rugnummer 44 ter ere van Aaron, die hetzelfde nummer droeg als speler van Milwaukee Braves (dat later Atlanta Braves werd).

McCovey maakte zijn professionele debuut in 1955 toen hij speelde in de Minor Leagues voor de New York Giants, dat na het seizoen 1957 naar San Francisco verhuisde. In zijn Major League-debuut op 30 juli 1959 speelden McCovey en de Giants tegen Philadelphia Phillies en moesten het opnemen tegen latere Hall of Fame-pitcher Robin Roberts. McCovey sloeg 4-uit-4 met twee driehonkslagen, scoorde drie punten en sloeg er twee binnen om de Giants aan een 7-2 overwinning te helpen. In de rest van het seizoen toonde McCovey zijn slagkracht als linkshandige slagman en sloeg .354 met 13 homeruns en 38 binnengeslagen punten. McCovey bleef de rest van het seizoen bij de ploeg en speelde in 52 wedstrijden. Hij had een 22-game hitting streak, een record dat nog altijd overeind staat voor Giants-rookies. Na het seizoen werd hij gekozen tot Rookie of the Year in de National League.
...Willie McCovey wordt geëerd door de Giants op...
...18 september 1977 met Willie McCovey Day...
...Op de foto onder begroet hij oud-teamgenoot Willie Mays...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)
Tot en met 1973 bleef McCovey een powerhitter en stond hij in het hart van de slagvolgorde van de Giants. In deze jaren speelde hij als linksvelder samen met een andere Giants-legende, Willie Mays, die de midvelder van de ploeg was in 1951-1972 (behalve 1953).

McCovey werd gekozen tot Meest Waardevolle Speler in de National League in 1969 toen hij .320 sloeg met 45 homeruns en 126 binnengeslagen punten.

Op 25 oktober 1973 werd McCovey door de Giants geruilde naar de San Diego Padres. Een transfer die nog altijd wordt bekritiseerd door Giants-fans. Op 30 augustus 1976 nam Oakland Athletics het contract over van de Padres, maar hij speelde in slechts 11 wedstrijden voor de A's. In deze periode zakten de prestaties van de Giants. Wanneer San Diego Padres op bezoek kwam bij de Giants kreeg McCovey grotere ovaties dan spelers van de thuisploeg.

Op 1 november 1976 werd McCovey Free Agent en op 6 januari 1977 tekende hij opnieuw een contract bij de Giants. McCovey was zeer populair en enorm geliefd bij de Giants-fans.

Om zijn terugkeer naar de Giants te vieren werd ter ere van hem op 18 september 1977 Willie McCovey Day georganiseerd in Candlestick Park, iets meer dan een maand nadat hij zijn record-zettende 18e grand slam-homerun had geslagen. Op die dag werd hij het veld opgereden in een Cadillac en kreeg hij verschillende kado's van de club. De Giants speelden op die dag tegen Cincinnati Reds, bijgewoond door meer dan 24.000 toeschouwers. De wedstrijd was aanvankelijk een werpersduel tussen Bob Knepper, die het hele duel gooide voor de Giants, en Paul Moskau, die 7 1/3 inning op de heuvel stond voor de Reds. Cincinnati scoorde een punt in de zevende en achtste inning om de leiding te nemen. De Giants kwamen langszij in de 2e8 door tweemaal te scoren. In de 2e9 sloeg Derrel Thomas een honkslag voor de Giants met één uit en bereikte het derde honk op een 2-out single van Bill Madlock. De Giants wonnen daarna met 3-2 toen McCovey een 'walk-off single' afleverde op deze voor hem zo bijzondere dag. Na afloop van het seizoen, waarin hij 28 homeruns sloeg, werd McCovey gekozen tot National League Comeback Player of the Year.

Willie McCovey, die eerste honkman en linksvelder was, speelde in 22 seizoenen in de Major League (1959-1980), waarvan hij er negentien voor de Giants speelde. In zijn lange loopbaan sloeg de links slaande McCovey 2.211 honkslagen, waaronder 521 homeruns, 353 tweehonkslagen en 46 driehonkslagen. Hij sloeg 1.555 punten binnen en scoorde er 1.229. Zijn 'career' slaggemiddelde was .270. McCovey speelde in vier decennia in de Major League en stopte na het seizoen 1980. Hij is één van slechts vier spelers die een homerun sloeg in vier verschillende decennia.

McCovey speelde in zes All Star Games. Driemaal leidde hij de National League in homeruns (1963, 1968, 1969). Toen hij stopte stond McCovey alleen achter de legendarische Lou Gehrig met 18 grand slams in zijn loopbaan, maar hij is met dat totaal nog altijd de recordhouder in de National League. Hij sloeg drie van zijn grand slams als pinch-hitter. McCovey, die de bijnaam 'Stretch' had, sloeg van alle spelers de meeste (231) in Candlestick Park, dat van 1960 tot en met 1999 het thuis-stadion was van de Giants. Hij is de Major League-recordhouder met meeste seizoenen (22) voor een eerste honkman. Tot in 2001 had McCovey de meeste homeruns (521) geslagen door een linkshandige slagman in de National League. In 2001 werd dat record overgenomen door een ander fameuze San Francisco-slagman, Barry Bonds.

...Willie McCovey's Plaquette...
...in de Hall of Fame...
In 1980 haalden de Giants zijn rugnummer 44 uit de roulatie.

In 1986 werd McCovey in zijn eerste verkiezingsjaar gekozen in de Major League Baseball Hall of Fame.

Sinds 1980 reikt de club een trofee uit aan de Meeste Inspirerende Speler van de Giants, die dezelfde uitstraling heeft in spirit en leiderschap zoals dat constant werd getoond door McCovey tijdens zijn loopbaan. De onderscheiding werd vernoemd naar McCovey en kreeg de naam Willie Mac Award.

Ter ere van McCovey werd het deel van de San Francisco Bay achter het rechtsveld van AT&T Park (het stadion van de Giants sinds 2000) omgedoopt in McCovey Cove. In 2003 onthulden de Giants een beeld van McCovey in China Basin Park, dat zich aan de zuidelijke kustlijn van McCovey Cove bevindt aan de overzijde van het stadion.

In 2008 behoorde McCovey tot de inaugurele groep van 48 oud-spelers die werd geëerd met een gedenkplaats op de Giants Wall of Fame, die werd geïntroduceerd als onderdeel van de 50e verjaardag van de verhuizing van de Giants naar San Francisco.

In de voorbije 18 jaar was McCovey een Senior Advisor voor de Giants. In recente jaren moest McCovey zich verplaatsen met een rolstoel, maar hij bleef een regelmatig bezoeker van AT&T Park. Daar, vanuit een privé-suite, bekeek hij de wedstrijden van de Giants, waaronder de laatste wedstrijd van dit seizoen. Op 3 april van dit jaar, Opening Day van het nieuwe seizoen, vierden de Giants hun 60e verjaardag in San Francisco. Willie McCovey en Willie Mays waren toen de speciale gasten onder de genodigden en oud-spelers tijdens een ceremonie op het veld voor de wedstrijd.

(31 oktober)


...Links: Het uitzicht op McCovey Cove in San Francisco Bay achter het rechtsveld van AT&T Park...
...Rechts: Aan de overzijde van de Baai, op China Basin, staat het beeld van Willie McCovey...
...In 2013 was het stadion de locatie van de Finale van de World Baseball Classic...
(© Beide Foto's: Henk Seppen)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.