Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 juni 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Neptunus onttroond na ruim verlies tegen Bologna in Halve Finale
English

BOLOGNA (Italië) - Curaçao Neptunus is vrijdagavond (7 juni) onttroond als Bekerhouder na een ruime 10-3 nederlaag tegen gastheer UnipolSai Fortitudo Bologna in de Halve Finale van het toernooi om de European Champions Cup. Hierdoor zal Neptunus nu op zaterdagmiddag om 14:30 uur om de derde en vierde plaats spelen tegen Parmaclima.

Voor Neptunus was dit de grootste nederlaag tijdens een Europees toernooi sinds met 9-2 werd verloren van Pirati dei Rimini (Italië) in 2014. Vorig jaar bleef de ploeg ongeslagen en won de Cup na een 5-0 winst in de Finale tegen Rimini.

In de voorgaande drie wedstrijden ging het ook niet altijd even makkelijk. Neptunus brak een 1-1 stand in de negende inning tegen Parma en won het eerste duel met 2-1. In de volgende wedstrijd stond Neptunus met 4-0 achter in de vijfde inning, maar won uiteindelijk met 14-4 van Bonn Capitals. En in de derde inning verspeelde Neptunus een vroege 3-1 voorsprong tegen Rouen Huskies, waarna de 3-3 stand werd doorbroken in de zesde op weg naar een 8-3 winst.

In het duel van vandaag sloeg Neptunus slechts vier honkslagen en keek reeds na drie innings tegen een 6-0 achterstand aan.

In de middag plaatste L&D Amsterdam Pirates zich als eerste voor de finale door hun Halve Finale tegen Parmaclima (Italië) met 8-4 te winnen. De Finale wordt zaterdagavond vanaf 20:30 uur gespeeld.

De overige teams kwamen vandaag in actie in Castenaso om te bepalen welke twee ploegen zaterdag tegenover elkaar staan in de degradatie-wedstrijd. Beide wedstrijden eindigden met een verschil van één punt.

In de eerste wedstrijd stond Deurne Spartans (België) met 4-0 voor halverwege de achtste inning tegen Rouen Huskies (Frankrijk). Echter, de Franse ploeg scoorde daarna eenmaal in de 2e8 en kwam tot een rally van vier punten in de negende om met 5-4 te winnen. In de negende waren alle vier punten onverdiend, want de Belgische verdediging maakte twee kostbare fouten. Het winnende punt werd gescoord op een wilde worp. Veteraan-werper Keino Perez gooide het hele duel voor Rouen.

In de avond was het Bonn Capitals (Duitsland) dat halverwege de vijfde inning met 6-2 voorstond tegen Ostrava Arrows (Tsjechië) en eveneens de voorsprong uit handen gaf. Ostrava scoorde een punt in de vijfde, waarna driemaal werd gescoord in de zevende om langszij te komen. Uiteindelijk hernam Bonn de leiding in de tiende inning en won met 7-6.

Door deze resultaten eindigden Rouen en Bonn op een gedeelde vijfde plaats. Deurne en Ostrava ontmoeten elkaar nu op zaterdag in de degradatie-wedstrijd. Het land van het verliezende team degradeert.

(7 juni)

Speelschema, Standen & Uitslagen
Nadat beide teams op rij waren uitgeschakeld in de eerste inning opende Bologna de score met drie punten in de 1e2. Met één uit sloeg Ericson Leonora een honkslag op Neptunus-starter Diegomar Markwell. Hij schoof op naar het derde honk toen Alessandro Vaglio volgde met een tweehonkslag. Even later scoorde Leonora het eerste punt op een opofferingsslag van Eladio Russo. Twe punten werden daarna toegevoegd toen volgende slagman Alessandro Grimaudo een homerun sloeg en de stand op 3-0 bracht.

De 28-jarige rechtshander Stephen Perakslis startte voor Bologna. De Amerikaan speelt sinds 2012 professioneel. In dat jaar maakte hij zijn debuut in het Rookie League-team in de organisatie van de Chicago Cubs. In 2016 en 2017 gooide hij in 13 Triple-A wedstrijden. Vorig jaar speelde Perakslis in Double-A voor Seattle Mariners en in een Independent League.

Met een 3-0 achterstand kreeg Neptunus een kans wat terug te doen in de 2e2. Gianison Boekhoudt en Dudley Leonora bereikten beiden het honk na een fout. Maar hierna sloeg Shaldimar Daantji in een dubbelspel en Perakslis sloot af met een strikeout.

Bologna nam meer afstand in de derde inning. Diegomar Markwell begon met vier wijd voor lead-off hitter Nicholas Nosti, die daarna in scoringspositie werd gebracht via een opofferingsstootslag van José Ferrini. Markwelll kreeg vervolgens nog een honkloper toen hij ook vier wijd gooide op John Polonius. Beide lopers scoorden op een hiernavolgende driehonkslag van Osman Marval, die daarna zelf scoorde toen volgende slagman Ericson Leonora een tweehonkslag produceerde. Dat betekende een voortijdig einde voor Markwell, die werd opgevolgd door Kevin Kelly. Hij schakelde de volgende twee slagmensen uit, maar Neptunus stond nu wel met 6-0 achter.

Neptunus kreeg hun volgende honkloper in de 2e4 toen Gianison Boekhoudt vier wijd kreeg met twee uit. Maar hij werd gedwongen uitgeschakeld op een hiernavolgende grounder van Dudley Leonora. En zodoende was Neptunus na vier innings nog altijd hitloos.

In de 1e5 voegde Bologna weer een punt toe. John Polonius begon met vier wijd, schoof op na een honkslag van Osman Marval en scoorde op een opofferingsslag van Ericson Leonora.

...Alessandro Grimaudo homerde voor Bologna...
(© Foto: Henk Seppen)
Neptunus liet hun eerste honkslag en eerste punt noteren in de 2e5. Shaldimar Daantji opende met een honkslag en schoof op naar het derde honk toen daar een outfield-fout op volgde. Met één uit scoorde hij op een grounder van Benjamin Dille.

De aanvallende problemen van Neptunus gingen verder in de volgende inning. Met één uit kwam Stijn van der Meer na een fout op het honk, maar dit keer eindigde de inning toen Dwayne Kemp in een dubbelspel sloeg.

Kevin Kelly deed het goed nadat hij de pitching had overgenomen voor Neptunus in de derde inning, want hij stond slechts twee honkslagen toe in de 4 2/3 inning die hij gooide. Hij werd opgevolgd door Misja Harcksen in de 1e8. Maar ondertussen deed Stephen Perakslis het bijzonder goed op de heuvel voor Bologna. De rechtshander schakelde driemaal drie slagmensen op rij uit en gooide slechts 91 pitches in de eerste zeven innings.

In de 1e8 sloeg Bologna opnieuw toe en nam meer afstand op nieuwe pitcher Misja Harcksen. Met twee uit en Alessandro Grimaudo (velderskeus) op het eerste honk kreeg Francesco Fuzzi vier wijd. Nicholas Nosti volgde met een RBI-double, waarna José Ferrini een 2-run single toevoegde om de stand op te voeren naar 10-1. Hierna sloeg ook John Polonius nog een honkslag. Harcksen sloot vervolgens af met een strikeout om een verschil van 10 punten te voorkomen, maar de wedstrijd begon nu wel uit de handen van Neptunus te glippen.

Neptunus kwam nog in scoringspositie in de achtste en negende inning. In de achtste tekende Benjamin Dille voor de tweede Neptunus-honkslag met één uit. Hij stal het tweede honk en bereikte het derde na een grounder, maar bleef achter.

In de negende wist Neptunus nog tot scoren te komen op nieuwe pitcher Murilo Brolo. Stijn van der Meer begon met een driehonkslag en scoorde op een grounder van Dwayne Kemp. Volgende slagman Gianison Boekhoudt sloeg en honkslag en stal het tweede honk, waarna hij het derde honk bereikte op een grounder van Dudley Leonora. Boekhoudt wist nog het derde punt te scoren na een doorgeschoten bal, maar de wedstrijd eindigde even later met een grounder.

En daarmee werd Neptunus onttroond als Bekerhouder en bereikte Bologna de Finale.Curaçao Neptunus - UnipolSai Fortitudo Bologna 3-10
RHE
UnipolSai Fortitudo Bologna033010030-10114
Curaçao Neptunus000010002-340
pitchers Bolognainn.SOBBHRER
Stephen Perakslis, W (1-0)87121-

Murilo Brolo1--221

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, L (0-1)2.1-2566

Kevin Kelly4.232211

Misja Harcksen1.111433

Berry van Driel0.21----

Homerun: Bologna: Alessandro Grimaudo (1)(2e,2-run,2 uit,op Markwell).
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-František Přybil (Tsjechië), 1B-David Kulhánek (Tsjechië.),
3B-Tarek Lablack (Duitsland).
Official Scorers-Renzo Moretti (Italië), Fabio Zaccaria (Italië).
Technical Commissioners-Philipp Geronne (Duitsland), Jürgen Elsishans (Duitsland).
Aamvangstijd-20:35 uur.
Speeltijd-2:54 uur.
Locatie-Estadio Gianni Falchi, Bologna (veld Bologna).

Game Notes:
Halve Finale European Champions Cup 2019.
Weeromstandigheden bij aanvang: Helder, 22,2° C; windrichting oost;
windsnelheid 23 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 63%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.