Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 september 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Opener Nederlands Team op Europees Kampioenschap gestaakt door duisternis
English

SOLINGEN (Duitsland) - Het Nederlands Honkbal Team is het 35e Europees Kampioenschap in Duitsland op zaterdag (7 september) overtuigend begonnen tegen Groot-BrittanniŽ. Maar met Nederland op een 10-2 voorsprong werd het duel na acht complete innings gestaakt vanwege duisternis, omdat er op de speellocatie in Solingen geen licht-installatie is. Volgens de regels wordt een wedstrijd die om wat voor reden ook wordt gestaakt voordat het een reglementaire wedstrijd is altijd een opgeschorte wedstrijd. Een reglementaire wedstrijd bestaat uit 9 innings. Er is nog niet vastgesteld wanneer het restant van de wedstrijd zal worden gespeeld.

Vanwege de weersomstandigheden begon de wedstrijd ťťn uur en 15 minuten later dan gepland. Om 12:30 uur ging volgens schema de ontmoeting tussen TsjechiŽ en IsraŽl van start in Solingen. Maar die wedstrijd werd onderbroken wegens regen en eindigde laat.

Het duel tussen Nederland en Groot-BrittanniŽ had op tijd afgesloten konden worden, maar Oranje verzuimde het duel met een verschil van tien punten af te sluiten. Nederland stond met 10-0 voor toen de tweede helft van de zevende inning begon, drie nullen verwijderd van een mercy-rule overwinning. De Britse ploeg werd beperkt tot slechts drie honkslagen door Orlando Yntema in zes innings. Echter, hierna werd hij vervangen door Shairon Martis, die vijf nog eens vijf honkslagen moest incasseren. In de 2e7 scoorde Groot-BrittanniŽ een punt om een mercy-rule nederlaag te voorkomen, zodat de wedstrijd dus verder moest.

Twaalf landen nemen deel aan het Europees Kampioenschap. Titelverdediger Nederland is ook nu weer ťťn van de favorieten voor de Europese titel, net als ItaliŽ. Andere kandidaten voor een toppositie zijn TsjechiŽ, Duitsand en Spanje en mogelijk ook IsraŽl.

Op zondag speelt Nederland, dat uitkomt in Poule A, tegen TsjechiŽ om 15:00 uur. In de daarvolgende dagen ontmoet Oranje Zweden, Duitsland en IsraŽl. Al deze wedstrijden worden in Bonn gespeeld.

In Poule B spelen BelgiŽ, Frankrijk, ItaliŽ, KroatiŽ, Oostenrijk en Spanje.

De vijf beste teams plaatsen zich voor deelname aan het Europa/Afrika Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat begint op woensdag 18 september in ItaliŽ waar de wedstrijden worden gespeeld in Parma en Bologna. De winnaar van het evenement plaatst zich voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo (Japan). Het tweede beste team krijgt nog een kans om Tokyo te bereiken. Dat team zal begin volgend jaar deelnemen aan het laatste Olympisch Kwalificatie Toernooi in Taiwan.

(7 september)

Compleet speelschema Europees Kampioenschap
Compleet voorlopog speelschema Olympisch Kwalificatie Toernooi
Nederland kwam tot 13 honkslagen in deze wedstrijd, waaronder drie van Sharlon Schoop, die ook drie punten binnensloeg. Calten Daal sloeg eveneens drie punten binnen, terwijl Kalian Sams driemaal scoorde. Acht van de negen startende spelers sloegen minimaal ťťn honkslag. De enige speler zonder honkslag was Dwayne Kemp.

Nederland opende de score in de eerste helft van de eerste inning op startende pitcher Ethan Solomon. Oranje kreeg de honken snel vol, maar scoorde uiteindelijk slechts eenmaal. Sicnarf Loopstok begon met een honkslag, waarna Ademar Rifaela vier wijd kreeg en Sharlon Schoop ook een honkslag sloeg. Maar Loopstok werd daarna gedwongen uitgeschakeld op de plaat op een grounder van John Polonius. Eerder vandaag werd bekend gemaakt dat Polonius volgend jaar in de Nederlandse Hoofdklasse zal uitkomen voor CuraÁao Neptunus. Even later scoorde Rifaela het eerste punt op een opofferingsslag van Calten Daal. De honken kwamen opnieuw vol te staan toen Dwayne Kemp via een fout op het honk kwam, maar de inning eindigde met een grounder van Roger Bernadina.

...Orlando Yntema had een sterk optreden...
(© Foto: Henk Seppen)
Na een korte regenonderbreking in de 1e3 voegde Nederland twee punten toe. Wederom kwamen de honken vol te staan. Lead-off hitter Curt Smith werd geraakt door een worp, waarna Kalian Sams volgde met een tweehonkslag. Met ťťn uit kreeg Ademar Rifaela vier wijd en zorgde voor volle honken. Sharlon Schoop volgde met een 2-run single om er een 3-0 stand van te maken. De honken kwamen nogmaals vol te staan na vier wijd voor John Polonius. Maar hierna werd de inning afgesloten met een dubbelspel. Eerst werd Calten Daal uitgevangen, waarna Rifaela op de plaat werd uitgeschakeld bij een poging te scoren.

Een volgende Oranje-loper werd op de plaat uitgeschakeld in de vierde inning. Met ťťn uit sloeg Roger Bernadina een tweehonkslag. Met twee uit schoof hij op na een infield-hit van Kalian Sams, maar werd daarna uitgeschakeld op een aangooi van de korte stop naar de catcher, zodat de inning ten einde kwam.

Het vierde Nederlandse punt werd toegevoegd in de vijfde inning. Met twee uit kreeg Sharlon Schoop vier wijd en schoof op na een infield-hit van John Polonius. Schoop scoorde op een hiernavolgende honkslag van Calten Daal.

Nederland nam meer afstand in de 1e6 toen de ploeg tot een 4-run rally kwam op nieuwe werper Cody Chartrand, die snel in de problemen kwam. Hij begon met vier wijd voor lead-off hitter Roger Bernadina, die daarna het tweede honk stal. Met ťťn uit bereikte Bernadina het derde honk toen een vrije loop voor Kalian Sams eindigde met een wilde worp. De honken kwamen hierna vol te staan toen Chartrand ook vier wijd gooide op pinch-hitter Hendrik Clementina. Vervolgens werd er een fout gemaakt op een 'force play-grounder' van Ademar Rifaela, zodat de honken vol bleven staan en Bernadina kon scoren. Sharlon Schoop volgde met zijn derde honkslag in de wedstrijd om het volgende punt binnen te brengen. Met twee uit werd er nogmaals een puntscorende honkslag genoteerd, dit keer geslagen door Calten Daal. Toen die klap werd gevolgd door een foute aangooi kon er nog een punt worden toegevoegd en werd de stand opgevoerd naar 8-0.

In de 1e7 bereikte Nederland een verschil van 10 punten. Curt Smith sloeg een honkslag en Kalian Sams kreeg vier wijd. De eerste scoorde op een one out-single van Ademar Rifaela en dat leidde tot de volgende werperswissel. Daniel Cooper nam het over en kreeg een 'force play-grounder' van Sharlon Schoop, maar moest daarna een RBI-single toestaan aan John Polonius, zodat de stand op 10-0 kwam.

Intussen kwam Nederland-starter Orlando Yntema geen moment in de problemen. In de eerste vijf innings wist er slechts ťťn Britse loper in scoringspositie te komen en dat gebeurde al in de tweede helft van de eerste inning. Will Savage opende toen met vier wijd en schoof op na een grounder, maar strandde op het tweede honk.

In de tweede inning kreeg Yntema een lead-off single tegen van Richard Brereton, maar schakelde de volgende drie slagmensen uit (twee strikeouts). Brereton's single was de enige Britse honkslag in de eerste vijf innings. In de vierde begon Yntema ook met vier wijd, maar die loper ging uit bij een steelpoging. In de vijfde strandde er nog een Britse loper op het eerste honk, nadat zijn klap in een fout was geŽindigd.

In de 2e6, met een 8-0 achterstand, kwam Groot-BrittanniŽ het dichtst bij de thuisplaat op Yntema. Met twee uit sloeg Jordan Serena een tweehonkslag. Hij probeerde vervolgens te scoren op een hiernavolgende honkslag van Ben Andrews, maar werd op de plaat uitgeschakeld na een aangooi van rechtsvelder Kalian Sams.

Met nog slechts drie nullen nodig om het duel via de 10-run mercy-rule af te kunnen sluiten ging Nederland in de 2e7 naar de bullpen. Even later scoorde Groot-BrittanniŽ een punt om het duel te verlengen. Orlando Yntema had zes sterke innings gegooid, gebruikte 72 pitches en stond slechts drie honkslagen toe, terwijl hij tot zevenmaal drie slag was gekomen. In de zevende nam Shairon Martis de pitching over, maar hij werd begroet met twee honkslagen. Richard Brereton opende met een tweehonkslag en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Maikel Azcuy. Een vangbal en een dubbelspel volgden, maar Groot-BrittanniŽ had een 10-punten verschil mercy-rule nederlaag voorkomen.

Nadat Nederland op rij was uitgeschakeld in de 1e8 door Cooper voegde Groot-BrittanniŽ nog een punt toe met twee uit in hun achtste slagbeurt. Dit keer kwam de ploeg tot drie honkslagen op Martis, die in 26 Major League-wedstrijden heeft gegooid voor Washington Nationals (2008-2009) en Minnesota Twins (2013). Met ťťn uit sloeg Will Savage een honkslag en bereikte het tweede honk toen linksvelder Ademar Rifaela daarna een fout maakte. Met twee uit scoorde hij na een honkslag van Jordan Serena. De Britse ploeg kreeg lopers 'op de hoeken' na een honkslag van volgende slagman Ben Andrews, die daarna het tweede honk stal. Maar deze lopers bleven achter toen een grounder een einde aan de slagbeurt maakte.

En zo was het de bedoeling dat de negende inning zou beginnen. Maar die inning ging niet meer van start, omdat de umpiring crew en de technical commissioner de wedstrijd staakten vanwege duisternis, omdat er geen licht-installatie is op het veld in Solingen.

Voor Nederland kwamen de volgende spelers in actie:
Dwayne Kemp (DH, 0-uit-5), Roger Bernadina (CF, 1-uit-5), Curt Smith (1B, 1-uit-4), Kalian Sams (RF, 2-uit-3), Sicnarf Loopstok (C, 1-uit-3), Hendrik Clementina (PH/C, 0-uit-1), Ademar Rifaela (LF, 1-uit-3), Sharlon Schoop (3B, 3-uit-4), John Polonius (SS, 2-uit-4), Calten Daal (2B, 2-uit-4) en pitchers Orlando Yntema en Shairon Martis.Groot-BrittanniŽ - Nederland 2-10 (8 inn.)
RHE
Nederland01201420-10132
Groot-BrittanniŽ00000011-283
(wedstrijd na acht complete innings gestaakt wegens duisternis)
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Orlando Yntema (pitcher-of-record)6723--

Shairon Martis21-522

pitchers Groot-BrittanniŽinn.SOBBHRER
Ethan Solomon (pitcher-of-record)515844

Cody Chartrand1.1-5464

Daniel Cooper1.22-1--

Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Jens Waider (Duitsland), 1B-Oswald Tscharf (Oostenrijk), 3B-Tomislav Ozimec (KroatiŽ).
Official Scorers-Gerhard Gilk (Duitsland), Gesa KŲhler (Duitsland), Thomas Sippenauer (Duitsland).
Technical Commissioner-Stephen Lesfargues (Frankrijk).
Aanvangstijd-17:15 uur.
Speeltijd-2:51 uur.
Locatie-Stadion Am Weyersberg, Solingen (Duitsland).

Game Notes:
35e Europees Kampioenschap Honkbal.
11e wedstrijd in de historie tegen Groot-BrittanniŽ.
John Polonius en Hendrik Clementina debuteren in het Nederlands Honkbal Team.
4-minuten 'rain-delay' bij het begin van de 3e inning.
Wedstrijd na 8 complete innings gestaakt wegens duisternis.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 15,8° C; windrichting noordwest;
windsnelheid 6 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 88%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.