Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 september 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Nederlands Team onverwacht onderuit vs. TsjechiŽ op Europees Kampioenschap
English

BONN (Duitsland) - Het Nederlands Honkbal Team heeft zondagmiddag (8 september) een onverwachte 8-6 nederlaag geleden tegen TsjechiŽ op Dag 2 van het 35e Europees Kampioenschap in Duitsland. In de laatste EK-wedstrijd tussen de twee teams in 2016 in Hoofddorp kwam Oranje tot een 10-0 shutout-winst tegen de Tsjechen in zeven innings.

Op een bijzonder regenachtige dag hadden de speelvelden in Bonn duidelijk te lijden onder de weersomstandigheden. Vanwege een hevige regenbui begon het duel van Nederland zo'n 40 minuten later dan gepland. Opmerkelijk genoeg werd de wedstrijd tussen Oostenrijk en Frankrijk, die op dat moment aan de gang was op Veld #2 in Bonn, niet onderbroken.

Hoewel het weer, met soms hevige regen, niet gunstig was speelde Nederland onder de maat, maakte vijf fouten en keek halverwege de vijfde inning tegen een 5-1 achterstand aan. Oranje wist nog wat terug te komen, maar stond uiteindelijk met lege handen.

Voor TsjechiŽ was dit pas de tweede overwinning op Nederland in 13 onderlinge wedstrijden. De eerste keer dat de Tsjechen wonnen was precies zeven jaar geleden. Dat was eveneens op een zondag, het was toen 9 september 2012, waarop de twee ploegen tegenover elkaar stonden in Rotterdam, eveneens tijdens het Europees Kampioenschap. De Tsjechen wonnen toen met 3-2 in tien innings. VIjf spelers die voor de Tsjechen in dat duel actief waren stonden ook vandaag op het veld. Daaronder pitcher Marek MinařŪk. Zeven jaar geleden gooide hij 1 1/3 in relief en werd de winnende werper. Vandaag startte hij, gooide zes prima innings en was wederom de winnende werper. Aan Nederlandse zijde namen drie spelers uit de wedstrijd van 2012 ook deel aan het duel van vandaag, namelijk Curt Smith, Kalian Sams en Juan Carlos Sulbaran. In 2012 was Sulbaran de starter, kreeg twee honkslagen tegen in zeven innings, maar had een 'no-decision'. Vandaag gooide hij 1 2/3 inning in relief en moest hij vier honkslagen en ťťn punt toestaan. Wat de officials betreft was de Slowaak Frantisek Bunta in beide wedstrijden de Technical Commisssioner.

In 2014 startte MinařŪk ook tegen Oranje tijdens het Europees Kampioenschap in Ostrava (TsjechiŽ). Nederlands won toen met 5-0 in een wedstrijd die tot vijf innings werd ingekort vanwege regen.

De laatste keer dat de twee ploegen tegenover elkaar stonden was tijdens de Super6 vorig jaar in Hoofddorp. Dat duel werd eveneens gespeeld onder winderige en regenachtige omstandigheden. Nederland stond met 7-1 voor na zeven innings, maar de Tsjechen scoorden vervolgens vijfmaal in de achtste beurt. Uiteindelijk won Oranje met 7-6.

Nederland opende het Europees Kampioenschap zaterdag in Solingen met een prima wedstrijd tegen Groot-BrittanniŽ. Echter, met Nederland op een 10-2 voorsprong werd het duel na acht complete innings gestaakt vanwege duisternis, omdat er op de speellocatie in Solingen geen licht-installatie is. De wedstrijd wordt op een nog niet bepaalde datum uitgespeeld. In deze wedstrijd stond Nederland halverwege de zevende inning met 10-0 voor, maar Groot-BrittanniŽ scoorde toen en voorkwam daarmee een mercy-rule nederlaag.

Op zondag was er bijna nog een verrassing, want ItaliŽ had de handen vol aan KroatiŽ. Met een 1-0 achterstand kwam ItaliŽ langszij in de vijfde inning. ItaliŽ won uiteindelijk met 2-1 in tien innings op een walk-off single van de 29-jarige in Amerika geboren John Andreoli. De midvelder speelt sinds 2011 professioneel. In de eerste zeven seizoenen (2011-2017) in de organisatie van de Chicago Cubs. Tijdens het seizoen 2018 speelde Andreoli in 26 Major League-wedstrijden voor Seattle Mariners en Baltimore Orioles. Na afloop van het seizoen 2018 kwam de outfielder in verschillende organisaties terecht. In oktober 2018 keerde hij terug naar Seattle, maar werd 'designated for assignment' in januari 2019. Hij werd een paar dagen later overgenomen door Texas Rangers, maar twee weken later werd hij wederom in de verkoop gedaan. Andreoli werd vervolgens aangetrokken door San Francisco Giants, dat hem indeelde in Triple-A, uitnodigde voor Spring Training als non-roster player, maar hem in maart ruilde naar Minnesota Twins. Op 2 juni werd hij weer geruild, dit keer naar Seattle Mariners. Dit seizoen speelde hij in Triple-A voor Minnesota Twins en Seattle Mariners.

Op maandag speelt Nederland tegen Zweden, vanaf 15:00 uur. Zondagmiddag speelde Zweden een prima wedstrijd, maar verloor met 4-3 van IsraŽl, dat is samengesteld uit Amerikaanse spelers met een IsraŽlische achtergrond. Zweden stond halverwege de negende inning met 3-2 voor, maar winst de minimale voorsprong niet vast te houden. In de 2e9 nam Jacob Syren de Zweedse pitching over, maar kwam in de problemen. Syren, die vorig seizoen in de Nederlandse Hoofdklasse gooide voor Twins Oosterhout, kreeg de honken vol na twee honkslagen en een vrije loop. Een wilde worp leverde daarna het gelijkmakende punt op. Na een gedwongen loop te hebben opgezet via een opzettelijk vier wijd volgde Syren met een strikeout, maar daarna vier wijd op Jeremy Wolf en dat bracht het winnende punt binnen voor IsraŽl.

(8 september)

Compleet speelschema Europees Kampioenschap
Compleet voorlopog speelschema Olympisch Kwalificatie Toernooi
Nederland speelde niet sterk tegen TsjechiŽ. In de eerste vier innings scoorde de ploeg slechts eenmaal op de Tsjechische starter Marek MinařŪk. Halverwege de vijfde inning keek Oranje tegen een 5-1 achterstand aan en verdedigend maakte de ploeg vijf fouten, die voor drie onverdiende punten zorgden.

De wedstrijd begon 38 minuten later dan gepland vanwege een hevige regenbui en onderhoud aan het veld. Op het moment dat de wedstrijd van start ging regende het nog altijd en dat zou zo het hele duel blijven. Hierdoor was het veld niet echt in een goede speelconditie.

Tom de Blok beklom de heuvel voor Nederland en kreeg drie opeenvolgende nullen, waarbij hij afsloot met twee strikeouts.

...Tom de Blok startte voor Nederland...
(© Foto: Henk Seppen)
In de tweede helft van de eerste inning ondersteunden zijn teamgenoten hem met een punt. Calten Daal opende met een honkslag en bereikte het tweede honk toen een strikeout voor Roger Bernadina in een doorgeschoten bal eindigde. Doordat er een loper op het eerste honk stond was Bernadina uit, maar Daal kwam in scoringspositie. Even later scoorde hij op een tweehonkslag van Curt Smith.

En zo verliep de eerste inning goed voor Nederland, maar dat was niet het geval in de volgende innings.

De Blok kreeg ook weer drie opeenvolgende nullen in de tweede inning. Nederland kreeg daarna de eerste twee slagmensen op de honken in de 2e2, maar verzuimde meer afstand te nemen. Sharlon Schoop begon met een tweehonkslag en Yurendell De Caster kreeg vier wijd. Hiermee maakte De Caster zijn comeback in de ploeg. Op 13 juli raakte hij geblesseerd na een botsing tijdens de tweede wedstrijd van het World Port Tournament in Rotterdam. Hij kwam in het restant van het toernooi niet meer in actie. Maar met lopers op het eerste en tweede honk sloeg Dashenko Ricardo in een dubbelspel. Schoop strandde op het derde honk, want de inning eindigde met een grounder van John Polonius.

In de 1e3 maakte de Nederlandse verdediging de eerste fout. Lead-off hitter Petr Zżma bereikt het honk na een fout van derde honkman Sharlon Schoop. Hij strandde op het eerste honk, want De Blok kreeg twee pop-ups en sloot af met een strikeout.

Voor Nederland kreeg Roger Bernadina vier wijd met ťťn uit in de derde Nederlandse slagbeurt, maar ging uit bij een steelpoging.

Vanaf de vierde inning begon de wedstrijd te kantelen in het voordeel van de Tsjechen. Met ťťn uit in de 1e4 homerde Martin Červenka om de stand in balans te brengen. De 27-jarige catcher speelt sinds 2011 professioneel. Eerst in de organisatie van Cleveland Indians, sinds 2018 voor Baltimore Orioles. Na voornamelijk in Single-A te hebben gespeeld tot en met 2017 promoveerde hij naar Double-A in 2018. Tijdens Spring Training van dit jaar maakte Červenka kort deel uit van het Major League-team van Baltimore. Dit seizoen speelde hij in Double-A en Triple-A.

In de 2e4 schakelde Marek MinařŪk drie opeenvolgende Oranje-slagmensen op rij uit via drie grounders.

De Tsjechen sloegen daarna toe met een 4-run rally in de 1e5 op twee werpers. Tom de Blok, die het in de eerste vier innings goed had gedaan, kreeg nu drie opeenvolgende honkslagen tegen. Martin MužŪk, Petr Zżma en Adam Hajtmar (stootslag) zorgden met honkslagen voor volle honken. Een fout van tweede honkman Calten Daal op een grounder van Jakub Hajtmar bezorgde de Tsjechen een voorsprong. Een pop-up leverde hierna de eerste nul op, maar betekende ook het einde voor De Blok. Hij werd opgevolgd door Juan Carlos Sulbaran, maar die moest nog eens twee honkslagen toestaan. Eerst bereikte Matěj Hejma het honk via een infield-hit, waar een duikende derde honkman Sharlon Schoop net niet bij kon. Dat bracht een punt binnen en hield de honken vol. Met twee uit verraste veteraan Petr Čech met een stootslag-honkslag. Dat leidde ook weer tot een punt, maar toen de stootslag ook nog werd gevolgd door een foute aangooi van Sharlon Schoop werd er nogmaals gescoord en dat leverde de Tsjechen een 5-1 voorsprong op!

In de 2e5 herstelde Nederland wat van de plotselinge achterstand en scoorde driemaal. Yurendell De Caster begon met een infield-hit, waarna John Polonius werd geraakt door een worp met ťťn uit. Beiden scoorden toen Calten Daal volgde met een homerun, waarbij de bal maar net op goed gebied bleef net naast de foutpaal in het linksveld. Dat verkleinde de achterstand, maar Oranje stond nog altijd met 5-4 achter.

...Marek MinařŪk was de winnende werper voor de Tsjechen...
(© Foto: Henk Seppen)
De Tsjechen antwoordden met een nieuw punt in de 1e6 toen het ook weer harder begon te regenen. Lead-off hitter Martin MužŪk bereikte het honk na een fout van korte stop John Polonius, maar een dubbelspel volgde. Echter, de problemen waren nog niet afgelopen. Adam Hajtmar kreeg vier wijd van pitcher Juan Carlos Sulbaran, die duidelijk last had van de regen, want hij kreeg met zijn spikes geen goede grip op het gravel. Even later sloeg Jakub Hajtmar een honkslag. Hierna volgde een onderbreking van vijf minuten voor onderhoud aan de heuvel, want het ongunstige weer had duidelijk effect op het speelveld. Toen het duel weer werd hervat regende het nog altijd stevig en leverde Martin Schneider een puntscorende honkslag af om de stand te verhogen naar 6-4.

In de 2e6 scoorde Nederland hun vijfde punt, maar liet ook twee lopers achter. De ploeg kreeg lopers op het tweede en derde honk met ťťn uit, maar scoorde slechts eenmaal. Kalian Sams begon met een tweehonkslag en Sharlon Schoop kreeg vier wijd met ťťn uit. De twee lopers schoven op na een doorgeschoten bal, maar Yurendell De Caster volgde met een pop-fly. Hierna kreeg pinch-hitter Sicnarf Loopstok vier wijd en doordat de vierde wijdbal in een wilde worp eindigde kon Sams tot scoren komen. De inning eindigde toen Loopstok gedwongen werd uitgeschakeld op een grounder van John Polonius.

In de 1e7 werd Mike Bolsenbroek de nieuwe pitcher voor Nederland. Ook hij kreeg twee honklopers, maar de verdediging voorkwam een nieuw tegenpunt. Bolsenbroek begon met een strikeout, maar kreeg daarna een tweehonkslag tegen van Petr Čech, waarna hij volgende slagman TomŠš Juněc met een worp raakte. Met twee lopers op de honken koos volgende slagman Martin MužŪk voor de eerste worp en sloeg in een 'inning-ending double play'.

Voor Nederland kreeg Roger Bernadina vier wijd met ťťn uit in de 2e7 op reliever Daniel PadyšŠk. Hij strandde op het eerste honk, want een vangbal en strikeout volgden.

Beide teams bereikten de honken weer in de achtste inning, maar kwamen niet tot scoren.

Voor de Tsjechen sloeg Adam Hajtmar een tweehonkslag met ťťn uit en schoof op naar het derde honk na een wilde worp. Met twee uit nam Tom Stuifbergen de pitching over en sloot af met een strikeout.

Nederland stond tegenover nieuwe pitcher Martin Schneider (hij was hiervoor de korte stop) in de 2e8. Met twee uit kreeg hij een honkslag tegen van Yurendell De Caster, maar die bleef achter op het eerste honk.

En zo was er nog slechts ťťn inning over voor Nederland om de onverwachte 6-4 achterstand ongedaan te maken.

In plaats daarvan namen de Tsjechen meer afstand in de 1e9 met het scoren van twee 'insurance runs'. Matěj Hejma begon met een honkslag en scoorde op een tweehonkslag van volgende slagman Martin Červenka. Dat werd gevolgd door een foute aangooi van korte stop John Polonius, zodat Červenka kon opschuiven naar het derde honk. Červenka scoorde vervolgens op een grounder van Petr Čech. Stuifbergen volgde met een strikeout en de inning eindigde met een line out in het midveld, maar de Tsjechen stonden nu met 8-5 voor.

Met een achterstand van drie punten kreeg Nederland de honken snel vol in de 2e9. Echter, de ploeg kon de wedstrijd niet meer omdraaien, scoorde slechts eenmaal en leed een verrassende nederlaag. Pinch-hitter Dwayne Kemp opende met een honkslag, waarna Calten Daal (die 3-uit-5 was) eveneens een honkslag liet noteren. Een fout op een 'force play-grounder' van Roger Bernadina zorgde voor volle honken. Gescoord werd er daarna op een opofferingsslag van Curt Smith. Met lopers op het eerste en tweede honk en slechts ťťn uit sloeg powerhitter Kalian Sams op de eerste worp die hij zag en sloeg een pop-fly die op fout gebied door de catcher werd gevangen. Volgende slagman Ademar Rifaela sloeg nog een line drive richting midveld, maar daar werd de bal gevangen door Matěj Hejma wat het einde van de wedstrijd betekende.

De volgende spelers kwamen in actie voor Nederland:
Calten Daal (2B, 3-uit-5), Roger Bernadina (CF, 0-uit-3), Curt Smith (1B, 1-uit-4), Kalian Sams (RF, 1-uit-5), Ademar Rifaela (LF, 0-uit-5), Sharlon Schoop (3B, 1-uit-3), Yurendell De Caster (DH, 2-uit-3), Dashenko Ricardo (C, 0-uit-2), Sicnarf Loopstok (PH/C, 0-uit-1), John Polonius (SS, 0-uit-2), Dwayne Kemp (PH, 1-uit-1) en pitchers Tom de Blok, Juan Carlos Sulbaran, Mike Bolsenbroek en Tom Stuifbergen.Nederland - TsjechiŽ 6-8
RHE
TsjechiŽ000141002-8121
Nederland100031001-695
pitchers TsjechiŽinn.SOBBHRER
Marek MinařŪk, W (1-0)644654

Daniel PadyšŠk, H (1)111---

Martin Scheider, SV (1)21-311

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Tom de Blok, L (0-1)4.13-453

Juan Carlos Sulbaran1.211411

Mike Bolsenbroek1.22-2--

Tom Stuifbergen1.12-221

Homeruns: TsjechiŽ: Martin Červenka (1)(4e,solo,1 uit,op De Blok); Nederland: Calten Daal (1)(5e,3-run,1 uit,op MinařŪk).
Uitslagen
Programma
Umpires:
HP-Marco Taurelli (ItaliŽ), 1B-Ibůn Arťvalo Lafuente (Spanje), 3B-MojmŪr Jankovič (Slowakije).
Official Scorers:
Robert Schuhmacher (Duitsland), Hauke Brockmann (Duitsland), Gerhard Gilk (Duitsland).
Technical Commissioner-Frantisek Bunta (Slowakije).
Aanvangstijd-15:38 uur.
Speeltijd-2:58 uur.
Locatie-Veld #1, Baseballstadion Rheinaue, Bonn (Duitsland).

Game Notes:
35e Europees Kampioenschap Honkbal.
13e wedstrijd in de historie tegen TsjechiŽ.
Tweede nederlaag in de historie tegen TsjechiŽ.
5-minuten onderbreking voor onderhoud aan de heuvel in 1e6 met 2 uit, lopers op 1e en 2e honk en een 5-4 voorsprong voor TsjechiŽ.
Weersomstandigden bij aanvang: Zwaarbewolkt/regenachtig, 14,4° C; windrichting noord;
windsnelheid 11 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 80%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.