Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 september 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

Sterk Nederlands Team houdt Zweden puntloos op Europees Kampioenschap; Prima optredens Breek, Schoop
English

BONN (Duitsland) - Het Nederlands Honkbal Team herstelde zich sterk na de verrassende nederlaag tegen Tsjechië op zondag, Dag 2 van het 35e Europees Kampioenschap in Duitsland. Op maandag (9 september) kwam Oranje nu tot een overtuigende 9-0 shutout-winst tegen Zweden om de eerste overwinning van het toernooi te boeken.

De Nederlandse ploeg zorgde voor een aanvallende show met 18 honkslagen, waaronder drie homeruns. De ploeg werd op sleeptouw genomen door Sharlon Schoop, die 5-uit-5 sloeg en alleen de driehonkslag miste om 'for-the-cycle' te slaan. Roger Bernadina sloeg twee tweehonkslagen en een homerun. Acht van de negen startende spelers sloegen minimaal één honkslag.

Naast de aanval speelde de ploeg ook verdedigend een prima foutloze partij, nadat een dag eerder vijf fouten waren gemaakt tegen de Tsjechen.

De Nederlandse pitching domineerde, want vier werpers kwamen samen tot 15 keer drie slag en stonden maar twee honkslagen toe. De debuterende Donny Breek gooide zes sterke innings met tien strikeouts.

Met de winst verlengde Nederland hun winning streak tegen Zweden naar 28 wedstrijden. Voor Zweden was dit de derde nederlaag van het toernooi.

Nederland opende het Europees Kampioenschap zaterdag in Solingen met een prima wedstrijd tegen Groot-Brittannië. Echter, met Nederland op een 10-2 voorsprong werd het duel na acht complete innings gestaakt vanwege duisternis, omdat er op de speellocatie in Solingen geen licht-installatie is. In deze wedstrijd stond Nederland halverwege de zevende inning met 10-0 voor, maar Groot-Brittannië scoorde toen en voorkwam daarmee een mercy-rule nederlaag. Het restant van dit duel wordt woensdagavond (18:30 uur) gespeeld op het tweede veld in Bonn, nadat beide ploegen hun laatste wedstrijd in de voorronde hebben gespeeld. Eerder die dag speelt de Britse ploeg tegen Zweden, terwijl Nederland Israël ontmoet.

Op zondag leed Nederland een verrassende 8-6 nederlaag tegen Tsjechië in Bonn. De ploeg speelde toen onder de maat en maakte vijf veldfouten. Voor de Tsjechen was dit de tweede overwinning en de eerste sinds 2012 tegen Nederland.

Dinsdagavond (aanvang 19:00 uur) speelt Nederland tegen gastheer Duitsland, dat onder leiding staat van voormalig Oranje-Manager Steve Janssen.

(9 september)

Compleet speelschema Europees Kampioenschap
Compleet voorlopog speelschema Olympisch Kwalificatie Toernooi
Net na 15:00 uur gooide Donny Breek zijn eerste pitch in een uniform van het Nederlands Honkbal Team. De worp was high-inside richting lead-off hitter Pontus Byström, maar Breek volgde met drie slagballen om zijn eerste strikeout in de boeken te laten opnemen. De 19-jarige rechtshander moest hierna wel een honkslag incasseren van de Zweeds/Amerikaanse outfielder Joel Johnnson, die opgroeide in Zweden. Dit seizoen speelde Johnson in de Duitse Bundesliga voor Stuttgart Reds. Johnson schoof op na een wilde worp, waarna Alex Rubanowitz vier wijd kreeg, maar even later werd Breek gesteund met een 'inning-ending double play'.

...Donny Breek had een sterk debuut...
...Hij had 10 strikeouts in 6 innings...
(© Foto: Screenshot/Marco Stoovelaar)
Nederland moest het opnemen tegen rechtshander Jakob Claessen. Hij kreeg in de eerste inning een 2-out single tegen van Curt Smith, maar die strandde op het eerste honk.

Nadat Breek drie opeenvolgende nullen (twee strikeouts) had gekregen in de 1e2 opende Nederland even later de score. Sharlon Schoop begon de 2e2 met een tweehonkslag, waarna hij scoorde op een one-out single van Hendrik Clementina, zijn eerste in een Oranje uniform. Met twee uit werd Clementina gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk op een grounder van Randolph Oduber, die voor het eerst tijdens dit toernooi in actie kwam.

Donny Breek zat vanaf de tweede inning goed in zijn vel en zorgde ook weer voor drie opeenvolgende nullen in de derde en vierde inning. Hij schakelde in beide beurten twee slagmensen met drie slag uit om zijn totaal op te voeren naar zeven. Dit seizoen sloot de rechtshander zijn tweede professionele seizoen af in de organisatie van de Minnesota Twins. Net als vorig jaar gooide Breek op Rookie League-niveau, maar hij had een prima seizoen. In tien wedstrijden (zeven starts) was Breek 1-2 met een 0.74 ERA. In 36 1/3 inning gooide hij 38 keer drie slag, gaf 19 keer vier wijd weg en moest hij 21 honkslagen toestaan.

Intussen deed de Zweedse pitcher Jakob Claessen het ook goed en hield de Oranje-aanval onder de duim. In de derde inning gooide hij vier wijd op Roger Bernadina met één uit, maar de Zweedse verdediging maakte vervolgens een dubbelspel op een grounder van Curt Smith. In de vierde bereikte Sharlon Schoop het honk met een infield-hit met één uit. Met twee uit schoof hij op naar het derde honk op een line drive honkslag in het midveld van Hendrik Clementina. Midvelder Joel Johnson maakte nog een duikende poging de bal te vangen, maar die landde net voor hem op het gras. Echter, twee lopers bleven achter, want de inning eindigde met een 'force play-grounder' van Dwayne Kemp.

Donny Breek zette zijn dominantie op de heuvel in de eerste helft van de vijfde inning voort, want toen gooide hij driemaal drie slag.

In de eerste vier innings kon de Nederlandse aanval nog geen vuist maken op de worpen van de Zweedse starter Jakob Claessen. De rechtshander, die in 2016 in de Duitse competitie gooide voor Hamburg Stealers, kwam niet echt in de problemen. Maar daar kwam in de 2e5 verandering in toen de Nederlandse slagmensen hun ritme en timing hadden gevonden en tot een 4-run rally kwamen. Aanvankelijk schakelde Claessen de eerste twee slagmensen uit, maar hierna sloeg de Nederlandse aanval toe met de nodige slagkracht. Roger Bernadina en Curt Smith sloegen 'back-to-back-no-doubt-homeruns' om de voorsprong op te voeren naar 3-0. Ademar Rifaela volgde met een honkslag en daarna was het Sharlon Schoop die de bal over de rechtsveld-omheining dreunde voor een homerun en de stand daarmee op 5-0 bracht. Dat betekende het einde voor Claessen, die het tot aan deze inning prima had gedaan. Rechtshander Ben Johnson nam het over, maar hij werd begroet met een honkslag van veteraan Yurendell De Caster. Volgende slagman Hendrik Clementina maakte ook goed contact, maar zijn line drive werd gevangen door korte stop Alex Rubanowitz.

In de 1e6 kreeg Zweden hun eerste honkloper sinds de eerste slagbeurt. Na 13 opeenvolgende slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld kreeg Donny Breek een lead-off single tegen van Oscar Jerfsten. Daar bleef het bij voor Zweden, want er volgden een vangbal en een dubbelspel in wat de enige inning was zonder een strikeout voor Breek.

...Sharlon Schoop sloeg 5-uit-5 met een homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 2e6 bereikte Nederland de honken weer, maar wist niet tot scoren te komen en liet lopers achter op het tweede en derde honk. Dwayne Kemp opende met een honkslag, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Randolph Oduber, die daarna, vanwege een blessure, werd vervangen door pinch-runner Kalian Sams. Ook hij ging gedwongen uit, dit keer na een grounder van Calten Daal. Er leek een punt in de maak toen Roger Bernadina volgde met een tweehonkslag, maar een grounder van Curt Smith sloot de slagbeurt af.

In de 1e7 nam linkshander Diegomar Markwell de Nederlandse pitching over. Hij was de opvolger van Donny Breek, die een uitstekend optreden had in zijn Oranje-debuut met tien strikeouts en slechts twee honkslagen toestond in zes innings. Markwell zette de heuveldominantie voort, want ook hij kreeg drie opeenvolgende nullen, waaronder twee strikeouts.

In de 2e7 leek Oranje weer een productieve slagbeurt te hebben. Ademar Rifaela begon met vier wijd, waarna Sharlon Schoop een honkslag sloeg. Voor Schoop was dit zijn vierde honkslag in vier slagbeurten. Echter, zij bleven achter, want er volgden drie vangballen, waaaronder een pop-up infield fly.

In de achtste inning beklom Shairon Martis de heuvel voor Nederland. De ervaren rechtshander gooide in 26 Major League-wedstrijden voor Washington Nationals (2008-2009) en Minnesota Twins (2013). Hierna gooide hij voornamelijk in Independent Leagues. Dit seizoen speelde hij samen met Curt Smith en Randolph Oduber voor Lincoln Saltdogs. In de openingswedstrijd van Nederland tegen Groot-Brittannië nam Martis de pitching in de 2e7 over met een 10-0 voorsprong. Hij kreeg een punt tegen, zodat de wedstrijd een extra inning nodig had. Dat duel werd na acht innings wegens duisternis gestaakt met een 10-2 voorsprong en moet nog worden uitgespeeld. Vandaag schakelde Martis drie Zweedse slagmensen op rij uit en kwam eveneens tot twee strikeouts om het Nederlandse pitchingtotaal op te voeren naar veertien.

Nederland verhoogde de voorsprong in de 2e8 met een nieuwe rally, waarin viermaal werd gescoord, maar het lukte niet om het verschil van tien punten te bereiken. Met één uit sloeg Calten Daal een honkslag en scoorde helemaal vanaf het eerste honk op de tweede tweehonkslag van Roger Bernadina (die drie 'extra-basehits' sloeg). Hij scoorde op een hiernavolgende honkslag van Curt Smith. Na vier wijd voor John Polonius volgde Sharlon Schoop met zijn vijfde honkslag in de wedstrijd. Hij kreeg hiermee ook zijn derde binnengeslagen punt op zijn naam, want Smith scoorde. Schoop miste alleen de driehonkslag om 'for-the-cycle' te slaan. Yurendell De Caster volgde eveneens met een puntscorende honkslag om er een 9-0 stand van te maken. Met lopers op het eerste en tweede honk nam Mikael Fasth de Zweedse pitching over. Hij kreeg twee pop-flies. Eerst sloeg Hendrik Clementina op de eerste pitch, waarna de bal keurig werd gevangen door catcher Oscar Jerfsten op fout gebied net voor de backstop. Drie pitches later sloeg Dwayne Kemp een pop-fly richting tweede honk.

Kevin Kelly gooide de negende inning voor Oranje. Hij kreeg eveneens drie opeenvolgende nullen en begon met de vijftiende Nederlandse strikeout. De wedstrijd eindigde toen een line drive van Pontus Byström werd gevangen door rechtsvelder Kalian Sams. En daarmee was Byström zowel de eerste als de laatste slagman in deze wedstrijd.

Voor Nederland speelden:
Calten Daal (2B, 1-uit-5), Roger Bernadina (CF, 3-uit-4), Curt Smith (1B, 3-uit-5), Ademar Rifaela (LF, 1-uit-3), John Polonius (LF, 0-uit-0), Sharlon Schoop (SS, 5-uit-5), Yurendell De Caster (DH, 2-uit-5), Hendrik Clementina (C, 2-uit-5), Dwayne Kemp (3B, 1-uit-5), Randolph Oduber (RF, 0-uit-3), Kalian Sams (PR/RF, 0-uit-1) en pitchers Donny Breek, Diegomar Markwell, Shairon Martis en Kevin Kelly.Nederland - Zweden 9-0
RHE
Zweden000000000-020
Nederland01004004X-9180
pitchers Zwedeninn.SOBBHRER
Jakob Claessen, L (0-1)4.2-1955

Ben Johnson2.2-2944

Mikael Fasth0.2-----

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Donny Breek, W (1-0)61012--

Diegomar Markwell12----

Shairon Martis12----

Kevin Kelly11----

Homeruns: Netherlands: Roger Bernadina (1)(5e,solo,2 uit,op Claessen), Curt Smith (1)(5e,solo,2 uit,op Claessen), Sharlon Schoop (1)(5e,2-run,2 uit,op Claessen).
Uitslagen
Programma
Umpires:
HP-Tim Meyer (Duitsland), Jiří Kroupa (Tsjechië), 3B-Oswald Tscharf (Oostenrijk).
Official Scorers:
Thomas Sippenauer (Duitsland), Gerhard Gilk (Duitsland), Linda Steijger (Nederland).
Technical Commissioner-Stephen Lesfargues (Frankrijk).
Aanvangstijd-15:00 uur.
Speeltijd-2:14 uur.
Locatie-Veld #1, Baseballstadion Rheinaue, Bonn (Duitsland).

Game Notes:
35e Europees Kampioenschap Honkbal.
28e wedstrijd in de historie tegen Zweden.
28e overwinning in de historie tegen Zweden.
Donny Breek maakt zijn debuut in het Nederlands Honkbal Team.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 16,7° C; windrichting noordwest;
windsnelheid 5 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 54%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.