Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 september 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Monique Dijkshoorn & Janneke Louisa-van der Ploeg)

Ademar Rifaela slaat Nederlands Team naar winst vs. Duitsland met 3 homeruns
English

BONN (Duitsland) - Het Nederlands Honkbal Team boekte dinsdagavond (10 september) opnieuw een overtuigende overwinning op Dag 4 van het 35e Europees Kampioenschap in Duitsland. Oranje versloeg gastheer Duitsland met 8-1, dankzij een aanvallende show van linksvelder Ademar Rifaela en sterke pitching van Lars Huijer, die elfmaal drie slag gooide in 6 2/3 inning.

Rifaela, het 24-jarige talent uit de organisatie van de Baltimore Orioles, sloeg drie homeruns en sloeg zeven van de acht Nederlandse punten binnen. Dit seizoen speelde Rifaela in 60 wedstrijden voor Bowie Baysox (Double-A) en in 38 games voor Norfolk Tides (Triple-A). Over het hele seizoen sloeg hij .249 (86-uit-345) met 18 doubles, zes triples en tien homeruns. Rifaela debuteerde vorig jaar in het Nederlands Team tijdens de Super6 in Hoofddorp. In februari van dit jaar won hij de Guus van der Heijden Trofee, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste international van 23 jaar of jonger.

...De spelers en coaches van het Nederlands Team...
...luisteren naar het volkslied voor de wedstrijd...
(© Foto: Monique Dijkshoorn)
De laatste keer dat een speler drie homeruns sloeg in een wedstijd voor het Nederlands Team was drie jaar geleden. Op 12 september 2016, tijdens het Europees Kampioenschap in Hoofddorp, was het Kalian Sams die drie homeruns sloeg en eveneens zeven binnengeslagen punten op zijn naam kreeg. Hij kwam tot deze prestatie in een 10-0 winst tegen TsjechiŽ.

Met de winst bleef Nederland ongeslagen tegen Duitsland en verlengde hun winning streak naar 18 wedstrijden. Wanneer het voormalige West-Duitsland hierbij wordt opgeteld was dit de 29e opeenvolgende overwinning.

Voor Duitsland was dit de tweede nederlaag in twee dagen. Maandagavond stond Duitsland na zeven innings met 2-1 voor tegen IsraŽl, maar die ploeg kwam in de achtste langszij. In de 2e9 opende Marco Cardoso met een driehonkslag voor Duitsland, maar bleef achter, zodat een verlenging volgde. In de 1e10 scoorde IsraŽl tweemaal en won met 4-2.

Op woensdagavond ontmoet Duitsland TsjechiŽ in wat nu een sleutelduel is geworden voor beide teams.

Nederland opende het Europees Kampioenschap zaterdag in Solingen met een prima wedstrijd tegen Groot-BrittanniŽ. Echter, met Nederland op een 10-2 voorsprong werd het duel na acht complete innings gestaakt vanwege duisternis, omdat er op de speellocatie in Solingen geen licht-installatie is. In deze wedstrijd stond Nederland halverwege de zevende inning met 10-0 voor, maar Groot-BrittanniŽ scoorde toen en voorkwam daarmee een mercy-rule nederlaag. Het restant van dit duel wordt woensdagavond gespeeld, nadat beide ploegen hun laatste wedstrijd in de voorronde hebben gespeeld.

Op zondag leed Nederland een verrassende 8-6 nederlaag tegen TsjechiŽ in Bonn. De ploeg speelde toen onder de maat en maakte vijf veldfouten. Voor de Tsjechen was dit de tweede overwinning en de eerste sinds 2012 tegen Nederland.

Op maandag herstelde Oranje zich prima en kwam tot een overtuigende 9-0 shutout-winst tegen Zweden. In dit duel had Donny Breek een sterk debuut en kwam tot tienmaal drie slag in zes innings, terwijl Sharlon Schoop vijf van de 18 Nederlandse honkslagen sloeg.

Woensdagmiddag (15:00 uur) sluit Nederland de voorronde af tegen IsraŽl. 's Avonds (18:30 uur) wordt het restant tegen Groot-BrittanniŽ gespeeld.

Op dinsdag bleef IsraŽl ongeslagen (4-0) in Poule A na een 7-4 winst tegen Groot-BrittanniŽ en plaatste zich als eerste ploeg uit deze groep voor de Kwartfinale. Later op de dag verloor Zweden van TsjechiŽ (10-3) en werd uitgeschakeld. Voor de andere vier teams in deze poule zijn er nog verschillende scenarios om de top-4 te bereiken of te worden uitgeschakeld.

In Poule B plaatsten ItaliŽ en Spanje zich dinsdag voor de Kwartfinale. Op woensdag werd alles beslist in deze Poule door de 12-2 overwinning van Frankrijk tegen BelgiŽ, die beide ook doorgaan naar de Kwartfinale. Later op de dag moesten Oostenrijk en KroatiŽ, die beide puntloos waren, tegen elkaar spelen. Eťn van deze teams zou nog op een gedeelde vierde plek kunnen komen, maar de onderlinge resultaten tegen de andere ploegen zijn in hun nadeel. Hierdoor werden Oostenrijk en KroatiŽ uitgeschakeld voor de top-8 en dus ook voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi.

Nederland heeft donderdag vrij, waarna de ploeg (hoewel nog niet officiŽel geplaatst) vrijdag in actie komt in de Kwartifinale.

(10 september)

Compleet speelschema Europees Kampioenschap
Compleet voorlopog speelschema Olympisch Kwalificatie Toernooi
Nederland opende de score tegen Duitsland al heel snel door een punt te scoren in de eerste slagbeurt. Twee punten, beide keren na een homerun van Ademar Rifaela, werden daarna toegevoegd in de tweede en vierde inning. In de achtste voegde Rifaela daar nog een 3-run homerun aan toe.

...Ademar Rifaela sloeg 3 homeruns en had 7 RBI's...
(© Foto: Janneke Louisa-van der Ploeg)
Lars Huijer startte voor Nederland en deed het uitstekend. In de eerste helft van de eerste inning kreeg de rechtshander een one-out single tegen van veteraan Simon GŁhring. De inning eindigde toen de verdediging een dubbelspel maakte op een grounder van Donald Lutz, eveneens een veteraan op het Duitse roster.

Simon GŁhring debuteerde in de Duitse Nationale Ploeg tijdens het Europees Kampioenschap 2001, dat toen eveneens ondermeer in Bonn plaatsvond. In 2004 speelde de 36-jarige catcher in de Nederlandse Hoofdklasse voor ADO. GŁhring speelde ook kort professioneel in de organisatie van de Milwaukee Brewers in 2002. Daarna keerde hij terug naar Duitsland en ging spelen voor Heidenheim HeidekŲpfe, waar hij sinds 2009 speler/coach is.

De 30-jarige Donald Lutz speelde in 62 Major League-wedstrijden voor Cincinnati Reds in 2013-2014. Daarmee werd hij de eerste in Duitsland opgegroeide speler die de Major League bereikte. Lutz, die werd geboren in de USA, maakte zijn profdebuut in 2008 en speelde sindsdien op alle niveas binnen de Cincinnati-organisatie. In 2017 speelde Lutz in Mexico en sinds 2015 speelt hij ook in AustraliŽ.

In de tweede helft van de eerste inning opende Oranje de score op starter Daniel Thieben. De rechtshander kreeg een lead-off single tegen van Calten Daal, maar volgde met drie slag voor powerhitter Roger Bernadina. Even later stal Daal het tweede honk en scoorde hij op een 2-out single van Sharlon Schoop. Dat was zijn zesde opeenvolgende honkslag, nadat hij dinsdag 5-uit-5 had geslagen tegen Zweden.

Duitsland kwam langszij in de 1e2. Lars Huijer begon met tweemaal drie slag, maar volgde met vier wijd voor Eric Brenk (die als derde honkman een paar fraaie acties had). Hij scoorde even later toen volgende slagman Marco Cardoso de bal langs de rechtsveld-lijn sloeg voor een tweehonkslag.

Nederland hernam de leiding onmiddellijk in de 2e2. Hendrik Clementina begon met een honkslag, waarna Ademar Rifaela volgde met een homerun in diep midveld. Met ťťn uit kreeg Daniel Thieben nog een honkslag tegen van Dwayne Kemp, maar die ging uit bij een steelpoging.

Huijer kreeg drie opeenvolgende nullen in de derde en vierde inning, terwijl Thieben hetzelfde deed in de vierde Nederlandse slagbeurt. Maar in de 2e5 voegde Nederland weer twee punten toe en dezelfde spelers als twee innings ervoor waren hierbij betrokken. Met ťťn uit kreeg Hendrik Clementina vier wijd en hierna dreunde Ademar Rifaela de bal opnieuw over de omheining, dit keer in links/midveld om de voorsprong op te voeren naar 5-1. Kalian Sams volgde met vier wijd en Dwayne Kemp kwam op het honk met een infield-hit, maar de inning eindigde toen Calten Daal in een dubbelspel sloeg.

...Winnende werper Lars Huijer gooide 11x drie slag...
(© Foto: Monique Dijkshoorn)
Intussen vervolgde Lars Huijer zijn dominante optreden op de heuvel voor Nederland. Hij gooide tweemaal drie slag in de tweede, derde en vierde inning. Huijer begon met een volgende strikeout in de vijfde, waarna hij een honkslag tegen kreeg van Marco Cardoso. Huijer schakelde de volgende twee slagmensen weer met drie slag uit, zodat hij er drie had in deze slagbeurt.

Huijer kreeg opnieuw drie opeenvolgende nullen in de zesde (ťťn strikeout), waarna hij een lead-off double tegen kreeg van Max Boldt in de zevende. Na een vangbal schakelde Huijer zijn elfde slagman met drie slag uit, waarna Manager Evert-Jan 't Hoen naar de heuvel kwam voor een wissel. Kevin Kelly nam het over en kreeg een 'inning-ending grounder'.

Hiermee kreeg Nederland twee sterke optredens van hun startende werpers met 10-plus strikeouts in twee opeenvolgende wedstrijden. Op maandag kwam Donny Breek tot tienmaal drie slag in zijn debuut, vandaag schakelde Lars Huijer elf slagmensen met drie slag uit.

Kevin Kelly kreeg een 2-out double tegen van Philipp Schulz in de achtste, maar sloot daarna af met een strikeout.

De Nederlandse aanval werd puntloos gehouden in de vijfde, zesde en zevende inning. Er werden drie slagmensen op rij uitgeschakeld door Daniel Thieben in de vijfde, net als door zijn opvolger Maurice Wilhelm in de zesde. In de 2e7 begon Kalian Sams met vier wijd en hij stal het tweede honk met ťťn uit, maar bleef achter.

Maar in de achtste inning was het Ademar Rifaela, die opnieuw uithaalde. Tegenover nieuwe pitcher Lukas Steinlein sloegen Sicnarf Loopstok en Hendrik Clementina beiden een honkslag met twee uit. Hierna had Ademar Rifaela wederom goed contact, want hij sloeg zijn derde homerun in de wedstrijd. Na zijn eerste te hebben geslagen in het midveld, zijn tweede in links/midveld, sloeg hij nu zijn derde langs de rechtsveld-lijn om de stand op te voeren naar 8-1.

Tom Stuifbergen sloot de wedstrijd af voor Oranje met het gooien van de negende inning. Met twee uit kreeg hij een honkslag tegen van Pascal Amon, maar sloot de wedstrijd daarna af met een strikeout. Dit was de 14e strikeout door een Nederlandse werper in dit duel. Gisteren schakelde de Nederlandse pitching 15 Zweedse slagmensen met drie slag uit.

,,We stonden tegenover goede pitching, dus ik moet veel krediet geven aan hun pitching. We speelden vandaag niet tegen Nederland, we speelden tegen Rifaela'', zei de Duitse Manager Steve Janssen na afloop. In voorgaande jaren was Janssen actief als Pitching Coach, Bullpen Coach en Manager van het Nederlands Team. Vorig jaar was Janssen pitching instructor in de Rookie League in de organisatie van de Chicago Cubs.

Voor Nederland speelden:
Calten Daal (2B, 1-uit-4), Roger Bernadina (CF, 0-uit-4), Curt Smith (1B, 0-uit-4), Sharlon Schoop (SS, 1-uit-4), Sicnarf Loopstok (DH, 1-uit-4), Hendrik Clementina (C, 2-uit-3), Ademar Rifaela (LF, 3-uit-4), Kalian Sams (RF, 0-uit-2), Dwayne Kemp (3B, 2-uit-3) en pitchers Lars Huijer, Kevin Kelly en Tom Stuifbergen.


...Links: Calten Daal op weg naar de plaat om het eerste punt te scoren in de 1e inning; Links staat 3B Coach Ben Thijssen...
...Rechts: Sharlon Schoop bij het 1e honk na het binnenslaan van het eerste punt voor Nederland...
...1e honkman is Max Boldt, rechts staat de Italiaanse Umpire Marco Taurelli...

...Kalian Sams steelt het 2e honk in de 7e inning en glijdt langs korte stop Alexander Schmidt...

...Kevin Kelly (links) gooide in relief en Tom Stuifbergen sloot de wedstrijd af voor Nederland...
(© Alle bovenstaande foto's: Janneke Louisa-van der Ploeg)

...Links: Managers Evert-Jan 't Hoen en Steve Janssen begroeten elkaar voor de wedstrijd...
...Rechts: Sharlon Schoop sloeg het eerste punt binnen in de 1e inning met zijn zes opeenvolgende honkslag...

...Links: Calten Daal scoort het eerste Oranje-punt in de 1e inning; Rechts staat Sicnarf Rifaela...
...Rechts: Ademar Rifaela wordt begroet door Hendrik Clementina (25) na zijn eerste homerun in de 2e inning...

...Links: Roger Bernadina in het slagperk voor Nederland...
...Rechts: Ademar Rifaela (2) wordt begroet door Hendrik Clementina (25) en Sicnarf Loopstok (28) na zijn 3e homerun...

...De spelers vieren de overwinning...
(© Alle bovenstaande foto's: Monique Dijkshoorn)Nederland - Duitsland 8-1
RHE
Duitsland010000000-160
Nederland12020003X-8100
pitchers Duitslandinn.SOBBHRER
Daniel Thieben, L (0-1)542755

Maurice Wilhelm211---

Lukas Steinlein11-333

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Lars Huijer, W (1-0)6.2111411

Kevin Kelly1.12-1--

Tom Stuifbergen11-1--

Homeruns: Nederland: Ademar Rifaela 3 (3)(2e,2-run,0 uit,op Thieben; 4e,2-run,1 uit,op Thieben; 8e,3-run,2 uit,op Steinlein).
Uitslagen
Programma
Umpires:
HP-Fabrizio Fabrizi (ItaliŽ), 1B-Marco Taurelli (ItaliŽ), 3B-Ibůn Arťvalo Lafuente (Spanje).
Official Scorers:
Robert Schumacher (Duitsland), Gerhard Gilk (Duitsland), Linda Steijger (Nederland).
Technical Commissioner-Stephen Lesfargues (Frankrijk).
Aanvangstijd-19:03 uur.
Speeltijd-2:29 uur.
Locatie-Veld #1, Baseballstadion Rheinaue, Bonn (Duitsland).

Game Notes:
35e Europees Kampioenschap Honkbal.
18e wedstrijd in de historie tegen Duitsland.
18e overwinning in de historie tegen Duitsland.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 16,4° C; windrichting noordoost;
windrichting 8 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 43%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.