Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 april 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Amsterdam Pirates wint na achterstand, maar puntloze streak eindigt
English

BUSSUM - L&D Amsterdam Pirates stond na zeven innings met 6-1 achter en met 6-4 toen de negende inning begon tegen HCAW op een bijzonder koude zaterdagmiddag (13 april), maar kwam toen tot een rally, draaide het duel om en won met 8-6 om ongeslagen te blijven sinds de start van het seizoen. Het was zeer koud vandaag. De gemiddelde temperatuur was 6,5 graden, maar de gevoelstemperatuur was slechts 3,4.

Afgelopen donderdag won Amsterdam Pirates met 2-0 in de opener van de 3-game series en boekte daarmee de derde opeenvolgende shutout van het seizoen. Voor vandaag had de Amsterdam Pirates pitchingstaf 31 1/3 opeenvolgende puntloze innings gegooid, maar daar kwam een einde aan. Met twee uit in de tweede helft van de tweede inning scoorde HCAW een punt en dus eindigde de streak na 33 innings.

(13 april)

Speelschema, Standen & Uitslagen
De HCAW-verdediging maakte een dubbelspel in de eerste helft van de eerste inning en startende werper Kaj Timmermans kreeg drie nullen op rij in de volgende slagbeurt. De Bussumse ploeg kwam vervolgens tot een rally van vijf punten in de 2e2 op Amsterdam-starter Kevin Heijstek, maar de slagbeurt begon met een pijnlijke onderbreking. Amsterdam-catcher Max Clarijs werd door een worp van Heijstek richting lead-off hitter Ruendrick Piternella vol getroffen op een zeer gevoelige plek. Er volgde een onderbreking van liefst zes minuten en Clarijs moest het duel verlaten, waarna derde honkman Rashid Gerard de catching overnam. Met twee uit zou HCAW een rally beginnen die resulteerde in vijf punten en een vroege voorsprong. Intussen dwarrelden de eerste sneeuwvlokken (!) neer die in de gezichten van de spelers in het veld werden geblazen en die hadden daar duidelijk last van.

Met één uit sloegen Patrick Bok en Arthur Lugtmeijer beiden een honkslag en kreeg Berend Ruben vier wijd. Heijstek volgde met een strikeout, maar daarna werd een punt gescoord toen Jeandro Tromp vier wijd kreeg. Het volgende punt werd toegevoegd op een puntscorende honkslag van Bob van der Meer, waarna Oliver van der Wijst Severino volgde met een 'baseclearing, 3-run double'. Maar de inning eindigde toen Van der Wijst werd uitgeschakeld bij een poging er een driehonkslag van te maken. Echter, toen dat gebeurde hadden de drie lopers allemaal al gescoord.

Met HCAW op een voorsprong na twee innings volgde nog een onderbreking, dit keer vanwege de weersomstandigheden. Na een regen/sneeuw-onderbreking van een half uur werd het duel voortgezet en schakelde Kaj Timmermans weer drie slagmensen op rij uit. Kevin Heijstek keerde na de onderbreking niet terug op de heuvel, want Maickel Rietel nam de pitching over in de 2e3.

In de 1e4 pakte Amsterdam een punt terug toen Gilmer Lampe homerde met twee uit.

Vanaf dat moment begon Amsterdam Pirates ook meer lopers in scoringspositie te krijgen. HCAW maakte een dubbelspel in de 1e5, maar Pirates liet toen ook een loper achter op het tweede honk.

In de 2e5 voegde HCAW weer een punt toe. Bob van der Meer bereikte toen het tweede honk na een foute aangooi, waarna hij scoorde op een 2-out single van Ruendrick Piternella.

In de resterende vier innings kwam HCAW niet meer in scoringspositie, terwijl Amsterdam Pirates nog een aantal productieve slagbeurten voor zich had.

...Gilmer Lampe sloeg de beslissende 3-run double voor Pirates...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 1e7, met twee uit, sloeg Roelie Henrique een tweehonkslag voor Amsterdam, wat leidde tot een werperswissel. Ian Delemarre nam het over van Kaj Timmermans en kreeg een inning-afsluitende vangbal. In de voorbije drie jaar speelde Henrique voor HCAW, maar na vorig seizoen keerde hij weer terug naar Amsterdam.

In de achtste en negende inning scoorde Pirates zeven punten, die allemaal onverdiend waren, want de HCAW-verdediging maakte drie kostbare fouten. En dat draaide het duel de kant van Pirates op.

In de 1e8 bereikte lead-off hitter Victor Draijer het honk voor Pirates op een fout, waarna een vangfout op fout gebied niet alleen voor de volgende fout zorgde, maar ook de slagbeurt van de slagman verlengde. Delano Selassa (ook een voormalig HCAW-speler) sloeg een honkslag en de honken kwamen vol te staan toen ook Linoy Croes via een fout op het honk kwam. Het eerste punt werd daarna gescoord op een opofferingsslag van Niels van Weert, waarna Gilmer Lampe en Denzel Richardson volgden met puntscorende honkslagen. Er kwam ook een nieuwe werperswissel, want Timo van Ancum nam het over van Delemarre. Richardson werd uitgeschakeld na een pick-off, waarna een grounder de slagbeurt afsloot, maar Pirates had de achterstand teruggebracht naar 6-4.

In de 2e8 waren er twee spelers uitgeschakeld en had HCAW een loper op het eerste honk, terwijl het nu hagelde. Met een 0-wijd-2-slag stand op de slagman leek het er op dat de wedstrijd nogmaals zou worden onderbroken. Er volgden wat discussies, maar vervolgens stopte de hagel en kon de wedstrijd worden voortgezet. Op de volgende worp eindigde de slagbeurt met een vangbal.

In de 1e9 sloeg Amsterdam Pirates toe met vier punten. Met één uit sloeg Rashid Gerard een honkslag en kreeg Victor Draijer vier wijd. Even later werd een fout gemaakt op een 'force play-grounder' van Delano Selassa, wat een punt opleverde en voor lopers op het tweede en derde honk zorgde. Hierna werd rookie Arij Fransen de nieuwe werper voor HCAW. Hij kreeg de honken vol na vier wijd voor Linoy Croes, maar volgde met een strikeout. Zodoende was HCAW één uit af van de eerste overwinning van het seizoen, maar dat veranderde twee worpen later. Gilmer Lampe sloeg de bal toen het links-midveld in voor een 'baseclearing, 3-run double' die Amsterdam op een 8-6 voorsprong zette. Een pop-up maakte een einde aan de slagbeurt, maar het duel had een ander gezicht gekregen.

Met de stand nu in een save-situatie beklom closer Tom Stuifbergen de heuvel voor Pirates in de 2e9. De rechtshander nam het over van Mike Groen, die de achtste inning had gegooid en de 'pitcher-of-record' was geworden nadat Amsterdam de leiding had genomen. Met twee uit kreeg Stuifbergen een honkloper toen Jeandro Tromp op het honk kwam na een fout. Maar hierna maakte een vangbal een einde aan de wedstrijd en kreeg Stuifbergen zijn derde save van het seizoen op zijn naam.HCAW - L&D Amsterdam Pirates 6-8
RHE
L&D Amsterdam Pirates000100034-8113
HCAW050010000-673
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Kevin Heijstek212555

Maickel Rietel55-21-

Mike Groen, W (1-0)111---

Tom Stuifbergen, SV (3)1-----

pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Kaj Timmermans6.232511

Ian Delemarre0.2--43-

Timo van Ancum, H (1), L (0-1)1-113-

Arij Fransen, BS (1)0.211111

Homerun: Pirates: Gilmer Lampe (1)(4e,solo,2 uit,op Timmermans).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-André Ficken, 1B-Rob Has, 3B-Edwin Louisa.
Official Scorer-Tineke Has.
Play-by-Play Scorer-Feiko Drost.
Public Address Announcer-Han Monsees.
Scoreboard Operator-Nico van de Luitgaren.
Aanvangstijd-14:30 uur.
Speeltijd-3:00 uur.
Locatie-Rob Hoffmann Vallei, Sportpark Zanderijweg, Bussum.

Game Notes:
6-minuten 'injury delay' voor Amsterdam Pirates-catcher Max Clarijs in 2e2.
30-minuten 'rain delay' bij begin van de 3e inning.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zwaarbewolkt, 5,8° C; windrichting noord;
windsnelheid 23 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 57%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.