Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 juli 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos & Henk Seppen)

Nederland puntloos tegen USA in tweede wedstrijd van World Port Tournament
English

ROTTERDAM - Het Nederlands Honkbal Team liep zaterdagavond (13 juli) tegen een 5-0 shutout-nederlaag aan tegen USA in hun tweede wedstrijd van het 17e World Port Tournament Baseball in Rotterdam.

In de middag stond Curaçao met 2-0 voor na vier innings tegen Japan, dat langszij kwam in de zesde. Curaçao hermam de leiding in de achtste, maar verloor met 4-3 toen Japan tweemaal scoorde in de eerste helft van de negende inning.

's Avonds was het Nederlands Team vrijwel kansloos en werd beperkt tot slechts twee honkslagen door de Amerikaanse pitching en wist ook maar twee keer in scoringspositie te komen. USA kwam tot elf honkslagen op vier pitchers.

De USA-ploeg is geen vertegenwoordigend team, want het is samengesteld uit spelers met verschillende nationaliteiten, zoals Amerikaans en Canadees en zelfs Belgisch en Australisch. Daarnaast zijn werpers Chris Pfau en Paul Kirkpatrick, die in de Nederlandse Hoofdklasse uitkomen voor respectievelijk HCAW en Hoofddorp Pioniers, aan de ploeg toegevoegd. Een andere bekende naam is die van 'submarine'-pitcher Jonah Van Bemmelen, die een paar jaar geleden in de hoogste Nederlandse afdeling gooide voor UVV. De ploeg speelt met de naam 'North America' op shirt en pet.

Nederland opende het toernooi op vrijdagavond met een 'come-from-behind' overwinning tegen Japan, een 6-5 winst in tien innings. Japan nam driemaal de leiding, maar wist dat niet vast te houden. Japan scoorde in de eerste inning, maar Nederland kwam langszij in de tweede. Japan hernam de leiding in de derde slagbeurt en stond halverwege de zesde inning met 3-1 voor. Wederom wist Nederland langszij te komen door te scoren in de zesde en achtste inning om een verlenging af te dwingen. In de 1e10 scoorde Japan tweemaal, maar Oranje antwoordde met drie punten om de wedstrijd in winst om te zetten.

Zondagmiddag speelt Nederland vanaf 13:30 uur tegen Curaçao. 's Avonds (aanvang 19:00 uur) ontmoet USA het team van Chinese Taipei.

(13 juli)
Het Nederlands Team stond tegenover de 33-jarige voormalige Major Leaguer Josh Collmenter, die sinds 2007 professioneel speelt, maar momenteel Free Agent is. Na te hebben gespeeld voor Central Michigan University werd Collmenter gedraft door Arizona Diamondbacks in 2007. De rechtshander speelde op verschillende Single-A niveaus in 2007-2009, waarna hij promoveerde naar Double-A en Triple-A in 2010.

Op 17 april 2011 maakte Collmenter zijn debuut in de Major League toen hij twee innings gooide voor Arizona Diamondbacks tegen San Francisco Giants. Hij gooide de laatste twee innings (twee strikeouts) van een 12-inning wedstrijd en werd de winnende werper, want Arizona won met 6-5.

Van 2011 tot en met 2015 maakte Collmenter deel uit van de pitching-staf van de Diamondbacks en werd ingezet als starter en reliever. Tijdens het seizoen 2016, op 7 augustus, werd de rechtshander 'released' door Arizona. Drie dagen later werd hij gecontracteerd door Chicago Cubs waar hij werd ingedeeld in het Triple-A team. Op 14 september werd zijn contract overgenomen door Atlanta Braves voor wie hij in drie Major League-wedstrijden gooide. In 2017 gooide Collmenter in 11 wedstrijden als reliever voor Atlanta, maar kwam ook uit in Triple-A (5 wedstrijden) en Rookie League (2 wedstrijden). Na het seizoen werd hij Free Agent.

In zeven Major League-seizoenen gooide Collmenter in 214 wedstrijden (78 starts) en was 38-35 met een 3.64 ERA. In 695 1/3 inning kwam hij tot 494 keer drie slag en kreeg hij 665 honkslagen tegen.

Afgelopen winter speelde Collmenter in de Australian Baseball League, waar hij één van de werpers was van Auckland Tuatara, het eerste profteam uit Nieuw-Zeeland. In de professionele Australische competitie was Collmenter 3-4 met een 3.25 ERA in tien wedstrijden voor Auckland.

In de vijf innings die hij tegen Nederland gooide kwam Josh Collmenter nauwelijks in de problemen. Na drie nullen op rij in de eerste inning kreeg de rechtshander een one-out single tegen van Denzel Richardson, maar werd daarna gesteund met een dubbelspel.

In de derde inning bereikte de Nederlandse lead-off hitter Jason Halman het honk na een fout. Met één uit schoof Halman op naar het tweede honk op een grounder van Stijn van der Meer. Maar hij strandde op het tweede honk, want Collmenter sloot af met drie slag voor Dwayne Kemp.

Na weer drie slagmensen te hebben uitgeschakeld in de vierde kreeg Collmenter zijn volgende honkloper in de vijfde. Met twee uit was het wederom Jason Halman die na een fout op het honk kwam. Dit keer eindigde de inning toen Dudley Leonora werd uitgevangen.

Intussen werd Collmenter gesteund met vier punten.

De wedstrijd begon met een blessure aan Nederlandse zijde. In de eerste helft van de eerste inning, op starter Orlando Yntema, sloeg de Amerikaanse lead-off hitter CJ Epperson een harde klap richting derde honkman Dwayne Kemp, waarna de bal voor hem opsprong. Kemp fielde de bal en gooide die aan de binnenkant naar eerste honkman Yurendell De Caster. De aankomende Epperson (die het honk bereikte met een infield-hit) kwam in botsing met De Caster, die daarbij een arm- of schouderblessure opliep en de wedstrijd moest verlaten. Veteraan Bryan Engelhardt nam daarna het eerste honk over. Yntema schakelde de volgende drie slagmensen met drie slag uit en Epperson (die het tweede honk had gestolen) bleef achter.

...Denzel Richardson (links) en Dudley Leonora tekenden voor de...
...twee honkslagen van het Nederlands Team...
(© Both Photos: Henk Seppen)
In de tweede inning opende de Amerikaanse ploeg de score. Met één uit kreeg Canadees Simon Pond vier wijd en scoorde op een hiernavolgende tweehonkslag van Nick DiBenedetto. Met twee uit sloeg de Belg Sam Buelens een honkslag. Dat bracht DiBenedetto naar het derde honk, maar een gedwongen nul zorgde voor het einde van de slagbeurt. De 23-jarige Sam Buelens speelde twee professionele seizoenen in de Rookie League voor Toronton Blue Jays in 2015-2016. De 42-jarige Simon Pond speelde in 16 Major League-wedstrijden voor Toronto in 2004. In dat jaar nam hij met de Nationale Ploeg van Canada ook deel aan de Olympische Spelen in Athene (Griekenland).

USA kreeg weer twee honklopers in de derde inning toen eerste honkman Bryan Engelhardt en korte stop Stijn van der Meer beiden een fout maakten met twee uit. Maar de twee lopers bleven achter.

In de 1e4 kwamen de Amerikanen tot een rally van drie punten op vijf honkslagen om meer afstand te nemen. Amerikaan Nick DiBenedetto (Rookie League Baltimore Orioles 2017) en Canadees Gianfranco Morello openden met honkslagen en zorgden voor lopers 'op de hoeken'. Met één uit leverde CJ Epperson een RBI-single af en dat resulteerde ook in lopers op het tweede en derde honk. Het volgende punt kwam tot stand toen Anthony Buonaiuto drie slag kreeg, maar dat in een doorgeschoten bal eindigde. Hierna tekende Darryl George voor de volgende puntscorende honkslag om de stand op te voeren naar 4-0. Even later zorgde Zane Chavez voor volle honken toen hij ook een honkslag sloeg. Dat leidde tot een werperswissel, want Juan Carlos Sulbaran nam het over van Yntema. Met de honken vol gooide Sulbaran drie slag op Liam Scafariello, waarna hij een 'inning-ending grounder' kreeg van Simon Pond.

In de hiernavolgende innings werd Team USA puntloos gehouden.

In de vijfde kreeg Sulbaran een 2-out single tegen van Sam Buelens voor de thuisplaat. Buelens schoof op na een wilde worp, maar de inning eindigde toen derde honkman Dwayne Kemp een line drive ving van CJ Epperson. Sulbaran kreeg drie opeenvolgende nullen in de zesde, net als linkshander Jim Ploeger in de zevende.

USA-starter Josh Collmenter werd opgevolgd door Cole DeVries in de zesde inning. Hij schakelde eveneens drie opeenvolgende slagmensen uit in de zesde en zevende inning.

Na drie puntloze innings scoorde de USA-mix het volgende punt op nieuwe werper Kaj Timmermans in de 1e8. Canadees Gianfranco Morello begon met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van Sam Buelens en een doorgeschoten bal en scoorde op een grounder van Anthony Buonaiuto. Dit seizoen speelt Canadees Buonaiuto in de Italiaanse Serie B voor Catalana. Vorig seizoen speelde de rechtsvelder in Duitsland voor Bad Homburg Hornets in de 2.Bundesliga.

In de 2e8 bereikte Nederland pas voor de vierde keer het honk. Nadat de lead-hitter op het honk was gekomen in de derde inning bereikte slechts één van de volgende 16 slagmensen het honk. Nadat negen opeenvolgende slagmensen op rij waren uitgeschakeld sloeg Dudley Leonora een honkslag met twee uit in de achtste. Dit was pas de tweede Nederlandse honkslag en de eerste sinds de tweede inning. Leonora stal het tweede honk, maar strandde daar.

USA kreeg weer een loper in scoringspositie in de 1e9. Zane Chavez begon met een honkslag en bereikte het derde honk na twee doorgeschoten ballen. Hij strandde daar, want Kaj Timmermans schakelde twee van de volgende drie slagmensen met drie slag uit.

Bo Schultz sloot de wedstrijd af voor USA. Hij kreeg eveneens drie opeenvolgende nullen. En daarmee wist Nederland in dit duel slechts twee honkslagen te slaan en ook maar tweemaal in scoringspositie te komen.

Voor Nederland speelden:
Dwayne Kemp (3B, 0-uit-4), Sharlon Schoop (2B, 0-uit-4), Gianison Boekhoudt (DH, 0-uit-4), Yurendell De Caster (1B, 0-uit-0), Bryan Engelhardt (1B, 0-uit-3), Denzel Richardson (RF, 1-uit-3), Gilmer Lampe (CF, 0-uit-3), Jason Halman (C, 0-uit-3), Dudley Leonora (LF, 1-uit-3), Stijn van der Meer (SS, 0-uit-3) en pitchers Orlando Yntema, Juan Carlos Sulbaran, Jim Ploeger en Kaj Timmermans.


...De 010 Cheerleaders treden op voor de wedstrijd...

...Links: Spelers van Team North America bereiden zich voor op de wedstrijd...
...Rechts: Umpires Roy van de Wateringen, René Ras, Serge Makouchetchev en Stenar van Groningen Schinkel...

...De twee teams en de umpires stellen zich op voor de volksliederen...

...De volksliederen worden gezongen door de CPG Diva's en de ceremoniële eerste bal wordt gegooid voor de wedstrijd...

...Orlando Yntema en voormalig Major Leaguer Josh Collmenter waren de starters voor Netherlands en Team North America...

...CJ Epperson opent de wedstrijd met een infield-hit op de eerste worp, maar bij het eerste honk...
...volgt een botsing met 1e honkman Yurendell De Caster, die geblesseerd raakt...

...Links: Yurendell De Caster wordt naar de dug-out gebracht, terwijl Manager Evert-Jan 't Hoen instructies...
...geeft aan nieuwe 1e honkman Bryan Engelhardt, die het na één worp in de 1e inning overneemt...
...Rechts: Even later steelt CJ Epperson het 2e honk en glijdt langs 2B Sharlon Schoop...

...Links: Oranje-midvelder Gilmer Lampe maakt een running catch in de 2e inning...
...Rechts: De Belg Sam Buelens in het slagperk voor Team North America...

...Spelletjes tussen de innings op het veld...

...Links: Gianfranco Morello bereikt het 3e honk voor North America in de 4e inning...
...Rechts: Close call tijdens een pick-off als CJ Epperson terugduikt en 1B Bryan Engelhardt hem tikt in de 8e inning...

...Juan Carlos Sulbaran, Jim Ploeger en Kaj Timmermans gooiden in relief voor Netherlands...

...Cole DeVries en Bo Schultz gooiden in relief voor Team North America...

...Links: De bal valt in kort rechtsveld, resulterend in een honkslag voor Dudley Leonora in de 8e inning...
...Rechts: De spelers van North America feliciteren elkaar met de winst...
(© Alle Foto's: Robert Bos)Nederland - USA 0-5
RHE
USA010300010-5112
Nederland000000000-022
pitchers USAinn.SOBBHRER
Josh Collmenter, W (1-0)54-1--

Cole DeVries33-1--

Bo Schultz11----

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, L (0-1)3.151844

Juan Carlos Sulbaran2.22-1--

Jim Ploeger11----

Kaj Timmermans22121-
Box Score
Play-by-Play
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-René Ras (Ned.), 1B-Roy van de Wateringen (Ned.),
2B-Serge Makouchetchev (Frankrijk), 3B-Stenar van Groningen Schinkel (Ned.).
Official Scorer-Francis Speters.
Play-by-Play Scorer-Jeanette van Drunen.
Technical Commissioners-Johan Brandsma, Henk van der Linde.
Public Address Announcer-Jason Houtkamp.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-19:05 uur.
Speeltijd-2:55 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
World Port Tournament 2019.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 18° C; windrichting noord-noordwest;
windsnelheid 25 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 73%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.