Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 oktober 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Hensley Meulens terug als Oranje-Manager voor Premier12; Roster bekend
English

NIEUWEGEIN - Hensley Meulens keert terug als Manager van het Nederlands Honkbal Team tijdens de komende tweede editie van de Premier12, die op 2 november begint.

...Hensley Meulens en Bert Blyleven keren terug bij...
...Oranje als Manager en Pitching Coach...
(© Foto: Henk Seppen)
Meulens leidde het Koninkrijksteam voor het laatst tijdens de World Baseball Classic in 2017. Tijdens dat evenement bereikte Oranje de Halve Finale, net als vier jaar eerder toen Meulens eveneens de Manager was. In 2015 was Meulens ook de Oranje-Manager tijdens de eerste Premier12 toen de ploeg op de achtste plaats eindigde.

Sinds 2010 maakt Meulens deel uit van de coaching-staf van het Major League-team van San Francisco Giants. Hij was de Hitting Coach van de ploeg in 2010-2017, waarna hij werd benoemd tot Bench Coach vanaf het seizoen 2018 als rechterhand van Manager Bruce Bochy. Na afloop van dit seizoen stopte Bochy als Manager. Meulens is één van de kandidaten om hem op te volgen. Met San Francisco won Meulens de World Series in 2010, 2012 en 2014.

Ook voormalige Major Leaguers Andruw Jones en Bert Blyleven keren terug in de coaching-staf.

Andruw Jones speelde zeventien seizoenen als outfielder in de Major League, waaronder twaalf bij Atlanta Braves, maar hij won nooit de World Series. Jones speelde ook nog twee seizoenen voor Tohoku Rakuten Golden Eagles in de Japanse profcompetitie en won de Japan Series in 2013. Jones speelde zijn laatste wedstrijden als actief speler voor Nederland tijdens de Premier12 in 2015. Hij was daarna één van de coaches van Oranje tijdens het Europees Kampioenschap van 2016 in Hoofddorp en de World Baseball Classic in 2017.

Bert Blyleven gooide 22 seizoenen in de Major League, waaronder elf voor Minnesota Twins. Blyleven won de World Series in 1979 met Pittsburgh Pirates en in 1987 met Minnesota Twins. In 2011 werd Blyleven opgenomen in de National Baseball Hall of Fame. Blyleven was ook Oranje's Pitching Coach tijdens de World Baseball Classic in 2013 en 2017.

Het Nederlands Team opent de Premier12 in Poule A en speelt de wedstrijden in Zapopan, bij Guadalajara (Mexico), in de Opening Round. Oranje opent op 2 november tegen de USA. In dat duel staat Meulens tegenover een andere World Series-winnaar, want Team USA staat onder leiding van Joe Girardi. Als speler van New York Yankees won Girardi de World Series in 1996, 1998 en 1999. Hierna was hij Manager van de ploeg in 2009 toen ook de titel werd gepakt. In Game 1 van de 1996 World Series sloeg Andruw Jones twee homeruns voor Atlanta Braves tegen New York.

Op 3 november ontmoet het Nederlands Team de Dominicaanse Republiek, waarna gastheer Mexico volgt op 5 november.

In dezelfde periode spelen Chinese Taipei, Japan, Puerto Rico en Venezuela in Poule B in Taichung en Taoyuan (Taiwan). In Poule C spelen Australië, Canada, Cuba en Zuid-Korea in Seoel (Zuid-Korea). De twee beste ploegen in elke poule plaatsen zich voor de Super Round.

Op 11 november begint de Super Round in Chiba City en Tokyo (Japan). De Finales worden op 17 november gespeeld in de Tokyo Dome in Tokyo.

Naast Meulens en Girardi zijn er nog een paar voorname Managers.

Puerto Rico staat onder leiding van Juan Gonzalez, die tweemaal de American League MVP was (1996, 1998) en in 17 Major League-seizoenen speelde, waaronder 13 bij Texas Rangers.

Atsunori Inaba is de Manager van Japan. Hij werd achtmaal gekozen voor een Japanse All Star Game en won de MVP Award tijdens de Japan Series 2006.

Bij Chinese Taipei is I-Chung Hong de Manager. Hij is Manager met de meeste overwinningen op zijn naam in de historie van de Taiwanese profcompetitie.

Kyung-moon Kim is de Manager van Zuid-Korea. In 2008 leidde hij Zuid-Korea naar de Gouden Medaille tijdens de Olympische Spelen in Peking (China).

Dave Nilsson is terug als Manager van Australië met wie hij Olympisch Zilver won in 2004 in Athene (Griekenland). En voormalig Major League-catcher Ernie Whitt keert terug als Manager van Canada. Hij leidde de ploeg ook tijdens de Spelen van 2004.

...Jim Ploeger als pitcher tijdens de Holland Series dit jaar...
...voor landskampioen L&D Amsterdam Pirates...
(© Foto: Henk Seppen)
Vier spelers die vorige maand met Oranje de titel veroverden tijdens het Europees Kampioenschap in Duitsland, staan nu niet op roster voor de Premier12. Dat zijn pitchers Tom de Blok en Donny Breek, catcher Dashenko Ricardo en infielder John Polonius. Zij namen daarna ook deel aan het Afrikaans/Europees Olympisch Kwalificatie Toernooi in Italië. Pitcher Shuruendy Valeriono werd toegevoegd aan het Oranje-roster voor dat evenement als vervanger van de geblesseerde outfielder Randolph Oduber. Beiden maken nu geen deel uit van het Premier12-roster. In Italië lukte het Nederland niet zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokyo (Japan). Israel eindigde op de eerste plaats om zich te plaatsen. Nederland werd tweede en krijgt hierdoor de kans deel te nemen aan de Global Olympic Qualifier begin volgend jaar in Taiwan. Tijdens dat evenement wordt het zesde en laatste team voor de Olympische Spelen bekend. Tijdens de EK en het OKT was Evert-Jan 't Hoen de Manager van Nederland. Tijdens de Premier12 maakt 't Hoen deel uit van de coaching-staf als Bench Coach.

Pitcher Jim Ploeger en outfielder Gilmer Lampe maken hun rentree in Oranje. Voor het Europees Kampioenschap en de Olympische Kwalificatie maakten ze geen deel uit van de selectie. Vorige maand veroverden de twee de Nederlands kampioenstitel met L&D Amsterdam Pirates, dat de meeste spelers levert voor het Premier12-roster. De anderen zijn pitchers Rob Cordemans en Tom Stuifbergen en infielder Sharlon Schoop. Outfielder Kalian Sams vertegenwoordigt eveneens Amsterdam Pirates, want hij speelde voor het laatst voor deze ploeg tijdens de Holland Series. Eerder dit seizoen speelde Sams in twee professionele Independent Leagues.

Vier spelers op het roster kwamen uit voor Curaçao Neptunus, dat een 3-0 voorsprong nam in de best-of-seven Holland Series tegen Amsterdam Pirates, maar daarna de volgende vier wedstrijden verloor en werd onttroond als landskampioen. De vier Neptunus-spelers zijn pitchers Kevin Kelly, Diegomar Markwell en Orlando Yntema en infielder Dwayne Kemp.

Er staan nog twee andere spelers op het roster die dit seizoen actief waren in de Nederlandse Hoofdklasse, namelijk pitchers Lars Huijer (Hoofddorp Pioniers) en Juan Carlos Sulbaran (DSS).

Zeventien spelers op het roster waren dit seizoen professioneel actief. Daaronder pitchers Orsen Josephina en Franklin Van Gurp en infielder Ray-Patrick Didder. Deze drie spelers zullen hun debuut maken in de Nationale Ploeg.

De 24-jarige rechtshandige werper Orsen Josephina (geboren in Florida) speelt sinds juli van dit jaar professioneel. Hij gooide in 12 wedstrijden (allen in relief) voor GCL Pirates, het Rookie League-team van Pittsburgh Pirates. Josephina was 3-1 met één save en een 3.00 ERA. Hij schakelde 20 slagmensen met drie slag uit in 14 innings, gaf slechts twee vrije lopen weg en moest elf honkslagen toestaan.

...Jair Jurrjens in actie tijdens de World Baseball Classic 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
De 23-jarige rechtshandige pitcher Franklin Van Gurp, geboren in Philipsburg (Sint Maarten), speelt professioneel sinds 2017. Hij speelde aanvankelijk in de organisatie van de San Francisco Giants, maar in juni van dit jaar werd hij geruild naar San Diego Padres. Dit jaar speelde Van Gurp voor vier verschillende teams in Single-A en Double-A. Hij gooide twee Double-A games voor Giants. Overall gooide hij in 41 wedstrijden (allen als reliever) en was 3-5 met vijf saves en een 4.66 ERA. Van Gurp gooide 67 2/3 inning, had 84 strikeouts en 31 keer vier wijd.

De 25-jarige Arubaanse korte stop Ray-Patrick Didder speelt professioneel sinds 2013 in de organisatie van de Atlanta Braves. Dit jaar speelde Didder voor Mississippi Braves in Double-A. In 114 wedstrijden sloeg Didder .203 (69-uit-340) met 13 doubles, één triple en vier homeruns. Hij scoorde 45 punten, sloeg er 23 binnen en stal 28 honken. In de voorbije paar seizoenen speelde Didder in een paar wedstrijden voor het Major League-team van Atlanta Braves tijdens Spring Training.

Ook terug op het roster staan pitcher Jair Jurrjens, catcher Chadwick Tromp, infielder Juremi Profar en infielder Gianfranco Wawoe. Jurrjens gooide voor het laatst voor de ploeg tijdens de World Baseball Classic 2017 en was ook één van de werpers tijdens de Premier12 in 2015. Tromp en Wawoe maakten deel uit van de voorselectie van het Nederlands Team tijdens de voorbereidingen op de Classic 2017. Tromp werd later aan het roster toegevoegd voor de Halve Finale, maar kwam toen niet in actie. In 2016 maakte Tromp zijn Oranje-debuut tijdens het Europees Kampioenschap in Nederland. Wawoe speelde ook voor de ploeg tijdens de eerste Premier12 in 2015. Profar maakte deel uit van Oranje tijdens de uit twee wedstrijden bestaande Samurai Japan Warm-Up Games in Tokyo in 2016.

Dit seizoen speelde Tromp in 26 wedstrijden in Triple-A en 16 in Rookie League voor Cincinnati Reds. Hij sloeg .286 met zeven homeruns en sloeg 21 punten binnen. Tromp miste een deel van het seizoen vanwege een blessure.

Profar, de jongere broer van Jurickson Profar (Oakland A's), speelde in 90 Double-A wedstrijden en 23 op Triple-A niveau voor Texas Rangers. Hij sloeg .265 met 26 doubles en tien homeruns, scoorde 56 punten en sloeg er 60 binnen.

Wawoe speelde dit jaar in een Independent League. Jurrjens werd Free Agent na het seizoen 2018 toen hij eveneens uitkwam in een Independent League.

...Catcher Chadwick Tromp met Pitching Coach Bert Blyleven...
...tiijdens de World Baseball Classic 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
Het roster ziet er als volgt uit:

PItchers (13):
Mike Bolsenbroek (Heidenheim Heideköpfe, Duitsland), Rob Cordemans, Jim Ploeger, Tom Stuifbergen (allen L&D Amsterdam Pirates), Lars Huijer (Hoofddorp Pioniers), Orsen Josephina (Pittsburgh Pirates-org., USA), Jair Jurrjens (Free Agent), Kevin Kelly, Diegomar Markwell, Orlando Yntema (allen Curaçao Neptunus), Shairon Martis (Lincoln Saltdogs, Independent League, USA), Juan Carlos Sulbaran (DSS) en Franklin Van Gurp (San Diego Padres-org., USA).

Catchers (3):
Hendrik Clementina, Chadwick Tromp (beiden Cincinnati Reds-org., USA) en Sicnarf Loopstok (Cleveland Indians-org., USA).

Infielders (8):
Calten Daal (Cincinnati Reds-org., USA), Yurendell De Caster (Wild Cats, Curaçao), Ray-Patrick Didder (Atlanta Braves-org., USA), Dwayne Kemp (Curaçao Neptunus), Juremi Profar (Texas Rangers-org., USA), Sharlon Schoop (L&D Amsterdam Pirates), Curt Smith (Lincoln Saltdogs, Independent League, USA) en Gianfranco Wawoe (Southern Illinois Miners, Independent League, USA).

Outfielders (4):
Roger Bernadina (Algodoneros de Unión Laguna, Mexico), Gilmer Lampe, Kalian Sams (beiden L&D Amsterdam Pirates) en Ademar Rifaela (Baltimore Orioles-org., USA).

Coaching-staf:
Hensley Meulens (Manager), Sharnol Adriana (Bench Coach), Evert-Jan 't Hoen (Bench Coach), Andruw Jones (Bench Coach), Wim Martinus (1B Coach), Ben Thijssen (3B Coach), Bert Blyleven (Pitching Coach) en Sidney de Jong (Hitting Coach). De exacte posities van een aantal coaches moet nog worden bepaald.

Begeleiding:
Kevin Sprengers (Fysiotherapeut), Calvin Maduro (Scout), Niels van Weert (Team Manager), Seb Visser (Equipment Manager/Media Officer) en Tjerk Smeets (Head of Delegation).

(14 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.