Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 december 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Paul Barts...
(1945 - 2019)...
Voormalig honkbal-scheidsrechter Paul Barts overleden
English

EINDHOVEN - Voormalig honkbal-scheidsrechter Paul Barts, die ook enige jaren deel uitmaakte van de BUBS, is op dinsdag 10 december overleden, een maand na zijn 74e verjaardag.

De afscheidsceremonie zal plaatsvinden op dinsdag 17 december om 10:45 uur in de Luxzaal van Crematorium Rijtackers aan de Anthony Fokkerweg 150 in Eindhoven.

Paul Barts, die werd geboren op 12 november 1945, was verschillende jaren actief als honkbal-scheidsrechter. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig was hij ook nauw betrokken bij de organisatie van de jaarlijke Weekends van wat toen de Belangenvereniging Umpires Baseball Softball (BUBS) heette.

Paul Barts begon zijn loopbaan als umpire in wat toen Rayon Oost-Brabant/Limburg was. Tot begin jaren negentig was honkballend en softballend Nederland verdeeld in zo'n negen Rayons, die allemaal hun eigen regionale competities organiseerden. De beste teams in de hoogste afdelingen kregen de kans te promoveren naar de landelijke klassen.

In 1973 leidde Paul Barts zijn eerste wedstrijd als umpire in Oost-Brabant/Limburg. Hij toonde onmidddellijk talent, want hij promoveerde het volgende jaar en was toen reeds inzetbaar voor wedstrijden op landelijk niveau. Barts bleef ook actief als scheidsrechter in het Rayon tot en met 1975. Hij bleef actief als landelijk scheidsrechter tot en met 1985, waarna hij stopte. In de latere jaren van zijn loopbaan promoveerde Barts naar de Hoofdklasse.

Zijn manier van scheidsrechteren was altijd relaxed en kalm. Wanneer een coach of speler het niet eens was met een beslissing bleef Barts altijd kalm en gaf altijd keurig antwoord of een uitleg. Hij stuurde zelden iemand van het veld.

In het zuiden van het land was Paul Barts ook actief in scheidsrechterscommissies. In 1975 was hij zowel voorzitter als secretaris van de scheidsrechterscommissie in Rayon Oost-Brabant/Limburg, dat later fuseerde met Rayon West-Brabant/Zeeland en Rayon Het Zuiden werd. In 1983 keerde Barts terug in dezelfde commissie in was toen Rayon Het Zuiden was. Hij maakte ook in 1986-1987 deel uit van deze commissie. Andere commissieleden in deze jaren waren ondermeer umpires Gerard Siep, Vincent Paulus en Jan Vlasveld.

...Paul Barts met Major League Umpire Nick Bremigan...
...tijdens een clinic in Nederland in 1985...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In 1975 werd Paul Barts penningmeester van de Belangenvereniging Umpires Baseball Softball (BUBS) als opvolger van Dick Mos. Barts beheerde de financiën van de BUBS tot en met 1978, waarna hij deel bleef uitmaken van het bestuur tot en met 1981. Andere leden van het BUBS-bestuur toen Barts daar zitting in had waren Rob Witteveen (voorzitter), Jos Gieskens (voorzitter), Bert Staller (secretaris/voorzitter), Al Vogel (secretaris), Roel Meijering (secretaris), Cees Bouterse (penningmeester), Jos de Champs (lid), Piet van Rijswijk (lid), Jan van Lierop (lid) en Ede Pool (lid). Een paar jaar geleden werd de naam gewijzigd in Belangenvereniging Umpires Beoordelaars Scorers en bleef dezelfde afkorting (BUBS) intact.

Vrijwel vanaf het begin organiseerde de BUBS jaarlijks een weekend (meestal in februari), waarin de honkbal- en softbal-umpires samenkomen. Later namen ook official scorers en beoordelaars hier deel aan. Tijdens het weekend worden verschillende clinics gegeven. Ook is een praktijk-gedeelte, waarin scheidsrechter instructies krijgen over beoordelen van slag-en-wijd, het maken van calls op de honken en het bewegen op het veld. De eerste BUBS-weekends vonden plaats in Spaarnberg, een gebouw in Santpoort-Zuid in de buurt van het complex van Terrasvogels. In latere jaren verhuisde het weekend naar Eindhoven. Het was daar dat Paul Barts bijna altijd de leiding had van de organisatie.

Hoewel hij geen deel meer uitmaakte van het bestuur bleef Barts in daaropvolgende jaren wel actief voor de BUBS wat betreft de organisatie van clinics en de weekends. Tijdens zijn loopbaan en ook daarna woonde hij regelmatig umpiring clinics bij in het toenmalige West-Duitsland. Daar, in Wiesbaden of Frankfurt, verzorgden umpires, coaches of spelers uit de Major League clinics op Amerikaanse militaire bases. Door de jaren heen bezochten ook verschillende Nederlandse coaches en umpires deze clinics. Tijdens één van zijn bezoeken in februari 1985 nodigde Barts toenmalig Major League Umpire Nick Bremigan uit naar Nederland te komen. Bremigan accepteerde de uitnodiging en een week later, na zijn Duitse bezoek, verbleef hij een aantal dagen bij Paul Barts thuis in Eindhoven en verzorgde een clinic voor Nederlandse umpires. Voor zijn vele bijdragen werd Paul Barts benoemd tot Erelid van de BUBS.

In 1986 werd voor het eerst het Wereldkampioenschap Honkbal in Nederland georganiseerd. Eén van de vier speellocaties toen was Eindhoven, de woonplaats van Barts. Tijdens het evenement was Barts betrokken bij de locale organisatie.

Paul Barts was altijd bescheiden en zette zichzelf nooit op de voorgrond. Zo was hij zowel op als naast het speelveld. Maar hij wist wel wat hij wilde en behartigde de positie van de scheidsrechter altijd prima binnen de BUBS.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Paul en wenst hen veel sterkte met dit verlies.

(16 december)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.