Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 september 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Nederland opent Olympische Qualifier met solide winst tegen TsjechiŽ
English

PARMA (ItaliŽ) - Het Nederlands Honkbal Team opende het Europees/Afrikaans Olympisch Kwalificatie Toernooi woensdagmiddag (18 september) met een 4-1 overwinning tegen TsjechiŽ in Parma. Hiermee nam Nederland revanche voor de verrassende 8-6 nederlaag van vorige week tijdens het Europees Kampioenschap in Duitsland.

In een snelle wedstrijd, die nog geen twee uur duurde, speelde Oranje een solide wedstrijd en kreeg een goed optreden van pitcher Orlando Yntema, die acht innings gooide. Ademar Rifaela zette zijn aanvallende vorm voort en sloeg weer een homerun. Vorige week sloeg Rifaela zes homeruns tijdens het Europees Kampioenschap.

Donderdagavond ontmoet Nederland IsraŽl in Parma.

Tijdens dit toernooi wordt er een pitch clock gebruikt, wat al enige jaren normaal is in het softbal. Binnen 20 seconden (die beginnen wanneer de werper de bal ontvangt) moet een werper zijn worp naar een slagman hebben gemaakt. Zoniet, dan krijgt de slagman een wijdbal. Ook moet een slagman binnen 10 seconden nadat de werper de bal heeft ontvangen gereed zijn om te slaan. Zoniet, dat krijgt de slagman een slagbal.

Er is ook een limiet van 30 seconden voor een bezoek aan de heuvel. De tijd om de wisselen na de laatste nul is 90 seconden. Dit kan eventueel worden verlengd naar 120 seconden vanwege televisie-reclames.

Tijdens het toernooi kunnen umpires ook gebruik maken van herhalingen. TIjdens een wedstrijd van negen innings heeft een Manager het recht op ťťn challenge. Wordt de beslissing omgedraaid, dan zal de hij de optie voor een challenge behouden.

Het WBSC Baseball Europe/Africa Qualifying Event for the Games of the XXXII Olympia Tokyo 2020, zoals de officiŽle naam is van het evenement, is het eerste Olympisch Kwalificatie Honkbal Toernooi voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokyo (Japan).

Van 2 t/m 17 november staat de tweede editie van de Premier12 op de agenda. Tijdens dit evenement zullen de beste ploeg uit de AziŽ/OceaniŽ Regio (met uitzondering van Japan) en de beste ploeg uit het Amerikaanse continent zich plaatsen voor de Olympische Spelen. Tijdens een vergadering in januari besloot de WBSC Executive Board dat wanneer er geen team uit AziŽ of OceaniŽ in de top-zes eindigt, deze plek zal worden beslist tijdens het laatste Olympisch Kwalificatie Toernooi.

In maart 2020 zal de Americas Olympic Qualifier plaatsvinden in Arizona (USA) met deelname van acht landen. De deelnemers zijn de vertegenwoordigers uit de Amerikas van de Premier12 die zich niet hebben geplaatst voor de Spelen plus de twee beste ploegen van de Panamerikaanse Spelen die in juli/augustus werden gehouden in Lima (Peru) in juli/augustus. De winnaar gaat naar de Olympische Spelen, de nummers twee en drie krijgen nog een kans in het laatste Kwalificatie Toernooi.

Het laatste Kwalificatie Toernooi wordt volgend jaar in Taipei City (Taiwan) georganiseerd met deelname van zes landen uit de hele wereld. De winnaar completeert het deelnemersveld van Tokyo 2020.

Tijdens de Olympische Spelen werd honkbal in toernooivorm gespeeld van 1984 tot en met 2008. In 1983, 1987, 1991, 1995, 1999 en 2007 kwalificeerde de winnaar van het Europees Kampioenschap zich automatisch voor de Spelen. Het enige Olympisch Kwalificatie Toernooi in deze jaren vond in 2003 plaats in Nederland. Dat werd gewonnen door Nederland, dat zich ook plaatste in 1987, 1995, 1999 en 2007. Zodoende nam Oranje deel aan de Olympische Spelen van 1988 (Seoel, Zuid-Korea), 1996 (Atlanta, USA), 2000 (Sydney, AustraliŽ), 2004 (Athene, Griekenland) en 2008 (Peking, China). ItaliŽ vertegenwoordigde Europa in 1984 (Los Angeles, USA) en 1992 (Barcelona, Spanje).

(18 september)
Orlando Yntema zette de toon in de eerste helft van de eerste inning. Hij kreeg gelijk drie opeenvolgende nullen en begon de wedstrijde met twee strikeouts.

...Orlando Yntema gooide 8 solide innings...
(© Foto: Henk Seppen)
Zijn Tsjechische collega Ondřej Satoria was minder succesvol in zijn eerste inning, waarin hij gelijk het eerste Oranje-punt moest toestaan. Op zijn tweede worp naar lead-off hitter Calten Daal kreeg Satoria een honkslag tegen. Met volgende slagman Roger Bernadina in het slagperk eindigde een pick-off poging naar het eerste honk in een foute aangoo en dat stelde Daal in de gelegenheid op te schuiven naar het derde honk. Even later scoorde Daal het eerste punt op een grounder van Curt Smith. Satoria herstelde na de eerste inning en kreeg drie opeenvolgende nullen in de tweede beurt.

De Tsjechen kregen hun eerste honkloper in de 1e2. Nadat Yntema wederom was begonnen met een nieuwe strikeout kreeg hij een tweehonkslag tegen van veteraan Petr Čech. De Tsjechische slagbeurt eindigde met een dubbelspel. Tweede honkman Calten Daal ving een hit-and-run line drive van volgende slagman Martin MužŪk en stapte op het tweede honk om Čech uit te schakelen, die na contact was vertrokken.

De tweede Tsjechische loper kwam in scoringspositie in de 1e3. Martin Červinka opende met een honkslag, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Arnošt Dubovż. Met twee uit sloeg Martin Schneider een honkslag. Maar met twee uit volgde Matěj Hejma met een pop-fly. Het was derde honkman Sharlon Schoop die de bal bij de heuvel net voor werper Orlando Yntema ving om de slagbeurt af te sluiten.

Oranje strandde ook een loper in scoringspositie in de eigen derde slagbeurt. Met ťťn uit sloeg John Polonius een tweehonkslag langs de linksveld-lijn, net buiten bereik van de derde honkman. Maar Polonius bleef achter.

Even later kwam TsjechiŽ langszij in wat Yntema's minst succesvolle inning was. De rechtshander kreeg lead-off singles tegen van Martin Červenka en Jakub MalŪk. De laatste werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Petr Čech, maar Martin MužŪk volgde met een puntscorende honkslag. Hierna kreeg Yntema de honken vol toen ook Martin Červinka een honkslag sloeg. Ja, er zijn twee Tsjechische spelers met vrijwel dezelfde naam. Nederland ontsnapte uit deze situatie dankzij een dubbelspel op een grounder van Arnošt Dubovż. Maar op dat moment hadden de Tsjechen met 7 tegen 2 meer honkslagen dan Nederland.

Nederland hernam onmiddellijk de leiding in de 2e4. En het was powerhitter Ademar Rifaela, die voor de hernieuwde voorsprong tekende. Met twee uit een een 0-wijd-1-slag stand dreunde de linkshandige slagman de bal diep over de rechtsveld-omheining voor een homerun. Zijn eerste van dit evenement en zijn zevende in zijn laatste zes wedstrijden.

Vanaf dit moment behoorde de wedstrijd toe aan Oranje.

In de 2e5 nam de ploeg meer afstand door twee punten toe te voegen. Hendrik Clementina begon met een tweehonkslag en schoof op na een line drive single in het midveld van Dwayne Kemp via de handschoen van korte stop Martin Schneider. Nadat Kemp was opgeschoven na een wilde worp sloeg John Polonius een grounder naar Schneider. Clementina vertrok vanaf het derde honk en werd uitgeschakeld. Hierna schoven Kemp en Polonius op na een opofferingsstootslag van Calten Daal en scoorden beiden toen Roger Bernadina volgde met een honkslag.

Hoewel er nog verschillende honklopers kwamen werd Nederland in het restant van de wedstrijd puntloos gehouden.

In de zesde kreeg Ademar Rifaela vier wijd met ťťn uit op nieuwe pitcher Lukaš Hlouch, maar strandde op het tweede honk. In de zevende, op volgende werper Ondřej Furko, opende Dwayne Kemp met een honkslag. Met ťťn uit volgde een harde grounder door het midden van Calten Daal. In een close play op het tweede honk werd Kemp uitgegeven, waarna een dubbelspel werd gecompleteerd op het eerste honk na een volgende close play.

In de achtste begon Roger Bernadina met een honkslag, maar volgde ook een dubbelspel. Hierna kreeg Sharlon Schoop vier wijd en dat leidde tot de volgende Tsjechische werperswissel. TomŠš Duffek nam het over om het op te nemen tegen Ademar Rifaela. Hij werd begroet met een 'comeback line drive'. Duffek ving de bal, die daarna even opsprong, maar alsnog landde in zijn handschoen.

Intussen gooide Orlando Yntema nog steeds voor Nederland en kwam niet meer in de problemen. Sinds de vijfde inning schakelde de rechtshander negen slagmensen op rij uit. Met ťťn uit in de 1e8 kregen de Tsjechen weer een honkloper toen Matěej Hejma de bal net binnen de eerste honk-lijn sloeg voor een tweehonkslag. Maar hij bleef achter op het tweede honk.

Kevin Kelly gooide de negende inning voor Nederland. Hij kreeg een lead-off single tegen van Petr čech. Er volgde een dubbelspel, waarna een pop-fly in het rechtsveld een einde maakte aan de snelle wedstrijd, die slechte ťťn uur en 52 minuten duurde.

Voor Nederland speelden:
Calten Daal (2B, 1-uit-3), Roger Bernadina (CF, 2-uit-4), Curt Smith (1B, 0-uit-4), Sharlon Schoop (3B, 0-uit-3), Ademar Rifaela (LF, 1-uit-3), Kalian Sams (RF, 0-uit-3), Hendrik Clementina (C, 1-uit-3), Dwayne Kemp (DH, 2-uit-3), John Polonius (SS, 1-uit-3) en pitchers Orlando Yntema en Kevin Kelly.Nederland - TsjechiŽ 4-1
RHE
TsjechiŽ000100000-191
Nederland10012000X-480
pitchers TsjechiŽinn.SOBBHRER
Ondřej Satoria, L (0-1)53-643

LukŠš Hlouch1-1---

Ondřej Furko1.2112--

TomŠš Duffek0.1-----

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, W (1-0)87-811

Kevin Kelly, SV (1)1--1--

Homerun: Nederland: Ademar Rifaela (1)(4e,solo,2 uit,op Satoria).
Scores
Schedule
Umpires: HP-Fabrizio Fabrizi (ItaliŽ), 1B-Kevin Sweeney (USA),
2B-Cuauhtemoc SuŠrez Hernandťz (Spanje), 3B-Mojmir Jankovič (Slowakije).
Umpire Clock Operator: Jens Waider (Duitsland).
Replay Umpire: Elvin Jimenez (Venezuela).
Official Scorers: Eleonora Tonelli (ItaliŽ), Feiko Drost (Nederland), Juan Cubillo (Nicaragua).
Technical Commissioners-Andrť Lachance (Canada), Frank Marcos (USA).
Aanvangstijd-13:30 uur.
Speeltijd-1:52 uur.
Locatie-Stadio Nino Cavalli, Centro Sportivo Aldo Notari, Parma (ItaliŽ).

Game Notes:
Eerste Olympisch Kwalificatie Toernooi voor Olympische Spelen 2020.
8e 'overall' Europees Olympisch Kwalificatie Toernooi (waaronder zes Europese Kampioenschappen).
14e wedstrijd in de historie tegen TsjechiŽ.
12e overwinning in de historie tegen TsjechiŽ.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 25,4° C; windrichting oost;
windsnelheid 8 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 78%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.