Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 februari 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Jurickson Profar als eerste Nederlandse Major League-speler in actie
English

MESA, Arizona (USA) - De op Curaçao geboren infielder Jurickson Profar is als eerste Nederlandse Major League-speler in actie gekomen tijdens een Spring Training-wedstrijd. Donderdagmiddag (21 februari) was Profar de startende tweede honkman voor zijn nieuwe team Oakland Athletics in een thuisduel tegen Seattle Mariners. Echter, Profar's actie bleef beperkt, want de wedstrijd werd halverwege de tweede inning gestaakt wegens regen.

Op 20 en 21 maart openen Oakland en Seattle officiëel het nieuwe Major League-seizoen met het spelen van twee wedstrijden in Tokyo (Japan).

De 30 Major League Spring Training-camps openden een week geleden toen pitchers en catchers zich moesten melden. Een paar dagen later moest het gehele team aanwezig zijn.

Toen Spring Training begon was Jurickson Profar één van de acht Nederlandse spelers op 40-man Major League-rosters. De anderen zijn Ozzie Albies (2B, Atlanta Braves), Xander Bogaerts (SS, Boston Red Sox), Didi Gregorius (SS, New York Yankees), Kenley Jansen (RHP, Los Angeles Dodgers), Spencer Kieboom (C, Washington Nationals), Jonathan Schoop (2B, Minnesota Twins) en Andrelton Simmons (SS, Los Angeles Angels). Op 12 februari werd korte stop Carter Kieboom (de broer van Spencer) uitgenodigd voor Spring Training als 'Non-Roster Player' bij Washington Nationals. De Kieboom-broers zijn geboren in de USA, maar hebben een Nederlandse vader, voormalig catcher Alswinn Kieboom. Die speelde in de Hoofdklasse voor HCAW en kwam ook uit voor Jong Oranje. In 2013 maakte Spencer Kieboom deel uit van de voorlopige selectie van het Nederlands Team voor de World Baseball Classic.

Dus toen Spring Training van start ging waren er negen Nederlandse spelers in Major League-camps. Vorig jaar nam een record-aantal van 23 Nederlandse spelers deel aan Spring Training.

In Hohokam Stadium in Mesa was Jurickson Profar de zesde slagman en startende tweede honkman voor Oakland Athletics, de ploeg van Manager Bob Melvin, die na vorig seizoen voor de derde keer werd gekozen tot Manager of the Year. Profar, die woensdag (20 februari) 26 jaar werd, maakte zijn Major League-debuut op 2 september 2012 toen hij de tweede honkman was voor Texas Rangers. Op die dag, tegen Cleveland Indians, sloeg hij een homerun in zijn eerste Major League-slagbeurt. Profar speelde in 2012 in negen wedstrijden, waarna hij in het volgende seizoen deelnam aan 85 duels.

...Jurickson Profar met Oranje in Phoenix (USA) tijdens...
...voorbereidingen op de World Baseball Classic 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
Hierna miste de infielder zowel het seizoen 2014 als 2015 vanwege een zware blessure. Hij keerde terug in 2016 en sloeg toen .239 in 90 wedstrijden met vijf homeruns en 20 binnengeslagen punten. Profar speelde in slechts 22 Major League-wedstrijden in 2017 toen hij het grootste deel van het seizoen uitkwam in Triple-A.

Vorig jaar was Profar's beste in de Major League. Hij speelde in 146 wedstrijden voor Texas en sloeg .254. Hij liet 133 honkslagen noteren, waaronder 20 homeruns, scoorde 82 punten en sloeg er 77 binnen. Na het seizoen, op 21 december, was Profar één van de spelers die deel uitmaakte van een ruil tussen drie teams en verhuisde hij van Texas naar Oakland.

Profar nam met het Nederlands Honkbal Team deel aan de World Baseball Classic in 2013 en 2017.

Oakland keek tegen een snelle achterstand aan in de eerste oefenwedstrijd van het seizoen. Seattle opende de score met twee runs in de eerste helft van de eerste inning en voegde er drie aan toe in de tweede slagbeurt. In de eerste inning, op startende pitcher Paul Blackburn, begon Shed Long met een tweehonkslag en tekende daarmee voor de eerste honkslag van dit jaar in Spring Training. Hij schoof op na een honkslag van Tim Beckham en scoorde op een opofferingsslag van Domingo Santana. Een hiernavolgende honkslag van Omar Narvaez maakte er 2-0 van. In de tweede inning, op nieuwe werper Jerry Blevins, voegde Dylan Moore een 2-run double toe en scoorde zelf op een ground-rule double van Long, wat de derde tweehonkslag was in deze slagbeurt.

Profar, die deelnam aan een dubbelspel, had de derde slagman moeten zijn in de tweede helft van de tweede inning. Echter, na afloop van de 1e2, werd de wedstrijd onderbroken wegens regen en kort erna gestaakt.

Op vrijdag staan er vier wedstrijden op het speelschema.

(21 februari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.