Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 juli 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Nederland wint World Port Tournament; Eerste titel in 20 jaar
English

ROTTERDAM - Het Nederlands Honkbal Team heeft de 17e editie gewonnen van het tweejaarlijkse World Port Tournament Baseball. In de Finale op zondagmiddag (21 juli) stond Nederland met 2-0 achter, kwam langszij en won uiteindelijk met 3-2 van Japan om toernooiwinnaar te worden.

Vorig jaar verloor Japan met dezelfde uitslag (maar toen in 10 innings) van Chinese Taipei.

De toernooiwinst is de eerste voor Nederland in twintig jaar en zorgt ook voor een opmerkelijke reeks van overwinningen voor de ploeg. In 1989 won Nederland het toernooi voor de eerste keer. Tien jaar later, in 1999, won Oranje het evenement voor de tweede keer. Aan het slot van het volgende decennium, in 2009, stond Nederland met lege handen in de Finale tegen Cuba. Maar nu, na weer een nieuwe periode van tien jaar, was Nederland wederom succesvol en won het toernooi.

Nederland, dat uitkwam in hun tiende toernooi-finale, maar de eerste sinds 2015, opende het toernooi met een 'come-from-behind' overwinning tegen Japan, een 6-5 winst in tien innings.

De volgende dag liep Nederland tegen een 5-0 shutout-nederlaag aan tegen het gelegenheidsteam van Noord-Amerika. Oranje was kansloos en werd beperkt tot slechts twee honkslagen. Een week geleden, op zondag, stond Nederland wederom met lege handen na een 3-2 nederlaag tegen Curaçao. Op dinsdag diende Nederland Chinese Taipei de toen enige nederlaag in het toernooi toe door met 4-1 te winnen ter afsluiting van de voorronde.

In de tweede ronde, op donderdag, kwam Nederland tot een overtuigende 13-3 winst tegen Noord-Amerika. Op vrijdag bereikte de ploeg de Finale, dankzij een 8-0 shutout-overwinning tegen Chinese Taipei. Japan werd zaterdag de tweede finalist door met 8-1 te winnen van Taipei.

(21 juli)

Eindstand:
1. Nederland, 2. Japan, 3. Chinese Taipei, 4. North America, 5. Curaçao.

Individuele Prijzen:
Meest Waardevolle Speler: Dwayne Kemp (Nederland). Beste Slagman: Ryuma Seki (Japan). Beste Pitcher: Ross Vance (North America).
Homerun King: Denzel Richardson (Nederland). Best Rookie: Delano Selassa (Nederland).
Meest Populaire Speler: Denzel Richarson (Nederland). Press Award (Donald Bax Award): Team Japan.
Japan nam een vroege voorsprong in de Finale met het scoren van een punt in de eerste en vierde inning. Maar de ploeg verzuimde de voorsprong vast te houden. Nederland kwam langszij in de vifjde en scoorde daarna wat het winnende punt zou zijn in de zevende inning.

Veteraan Rob Cordemans startte voor Nederland. In 1999 maakte de rechtshander ook deel uit van het team dat toen de WPT-titel veroverde.

Met twee uit in de eerste inning opende Japan de score. Koki Kajiwara sloeg toen een tweehonkslag en scoorde na een honkslag van Ryuma Seki, maar Cordemans sloot af met een strikeout.

Cordemans kreeg drie opeenvolgende nullen in de tweede inning, waarna Japan een loper op het tweede honk achterliet in de derde slagbeurt. Maar in de vierde verdubbelde Japan de voorsprong toen Masaya Higashimoto homerde met twee uit.

Nederland werd op rij opgeschakeld in de eerste inning door starter Yusaku Miura, maar kwam daarna in scoringspositie in de tweede slagbeurt. Met twee en Gilmer Lampe (verderskeus) op het eerste honk sloeg Jason Halman een honkslag, maar zij strandden.

Na wederom op rij te zijn uitgeschakeld in de derde kreeg Nederland de volgende honklopers in de vierde. Sharlon Shoop en Gianison Boekhoudt openden met honkslagen, maar de volgende drie slagmensen (twee strikeouts) werdern uitgeschakeld door Miura.

Vanaf de vijfde inning werd Japan puntloos gehouden door vier relievers. In de vijfde nam Diegomar Markwell als eerste de Oranje-pitching over en kreeg drie nullen op rij.

Even later, in de 2e5, kwam Nederland langszij. Dudley Leonora begon met een honkslag en Stijn van der Meer kreeg vier wijd. De honken kwamen vol te staan toen ook Dwayne Kemp een honkslag sloeg. Hierna volgde Yusaku Miura met drie slag op Bryan Engelhardt, maar moest daarna een tweehonkslag incasseren van Sharlon Schoop waarop twee lopers konden scoren en dat bracht de stand in balans. Het leidde ook tot een werperswissel. Daiki Sekino nam het over en begon met drie slag voor Gianison Boekhoudt. Sekino kreeg de honken vol na vier wijd voor Denzel Richardson, maar drie lopers bleven achter toen een grounder een einde aan de slagbeurt maakte.

...Sharlon Schoop sloeg 3-uit-4 met een double...
...en sloeg alledrie de punten binnen voor Nederland...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 1e6 kwam Japan dicht bij het hernemen van de leiding. Met één uit sloeg Koki Kajiwara een honkslag en stal het tweede honk met twee uit. Hij rende daarna te ver door na een honkslag van Joh Ohkanda en werd uitgeschakeld wat een einde aan de inning maakte.

In plaats daarvan was het Nederland dat de leiding nam in de 2e7. Lead-off hitter Dwayne Kemp bereikte het tweede honk na een foute aangooi en dat bleek een kostbare fout voor Japan. Kemp schoof op naar het derde honk na een doorgeschoten bal, waarna hij scoorde op een honkslag van Sharlon Schoop, die 3-uit-4 was en zijn derde punt binnensloeg. De inning eindigde toen Gianison Boekhoudt in een dubbelspel sloeg, maar Nederland stond nu met 3-2 voor.

Maar de kleinde voorsprong was verre van zeker, want Japan kreeg nog een kans tot scoren te komen in de resterende twee innings. In de 1e8 nam Juan Carlos Sulbaran de Nederlandse pitching over. Hij begon met vier wijd voor pinch-hitter Wataru Oshima, maar een foul-out en line-out volgden. Met twee uit schoof Oshima's pinch-runner Yuya Sugiyama op na een wilde worp, waarna hij het derde honk bereikte toen Koki Kajiwara een honkslag sloeg. Er volgde weer een werperswissel. Kevin Kelly nam het over en hij kreeg een 'inning-ending grounder'.

Nederland kreeg een kans een 'insurance run' toe te voegen in de 2e8 op nieuwe werper Kodai Tosaka. Denzel Richardson opende met een honkslag, schoof op na een grounder, maar strandde op het tweede honk.

Japan kwam ook weer in scoringspositie in de 1e9. Lead-off hitter Joh Ohkanda kwam op het honk na een foute aangooi van korte stop Stijn van der Meer en schoof op na een doorgeschoten bal. Nadat de volgende slagman was uitgevangen bracht Oranje Manager Evert-Jan 't Hoen closer Tom Stuifbergen naar de heuvel. Hij begon met drie slag voor pinch-hitter Yasuhiro Tomioka, waarna een vangbal volgde van pinch-hitter Yusuke Kamon. Dat maakte een einde aan de wedstrijd en stelde de minimale voorsprong veilig en dat leverde Stuifbergen zijn tweede save op.

En voor Nederland betekende dit de derde toernooi-titel, maar wel de eerste in twintig jaar!

Voor Nederland speelden:
Dwayne Kemp (3B, 1-uit-4), Bryan Engelhardt (1B, 0-uit-4), Sharlon Schoop (2B, 3-uit-4), Gianison Boekhoudt (DH, 1-uit-4), Denzel Richardson (RF, 1-uit-2), Gilmer Lampe (CF, 0-uit-4), Jason Halman (C, 1-uit-4), Dudley Leonora (LF, 1-uit-4), Stijn van der Meer (SS, 0-uit-2) en pitchers Rob Cordemans, Diegomar Markwell, Juan Carlos Sulbaran, Kevin Kelly en Tom Stuifbergen.Nederland - Japan 3-2
RHE
Japan100100000-262
Nederland00002010X-381
pitchers Japaninn.SOBBHRER
Yusaku Miura4.141622

Daiki Sekino, L (0-1)2.22111-

Kodai Tosaka1--1--

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Rob Cordemans431322

Diegomar Markwell, W (2-0)31-2--

Juan Carlos Sulbaran, H (2)0.2-11--

Kevin Kelly, H (2)0.2-----

Tom Stuifbergen, SV (2)0.21----

Homerun: Nederland: Japan: Masaya Higashimoto (1)(4e,solo,2 uit,op Cordemans).
Box Score
Play-by-Play
UItslagen
Programma
Umpires: HP-René Ras (Ned.), 1B-Edwin Louisa (Ned.),
2B-Stenar van Groningen Schinkel (Ned.), 3B-Serge Makouchetchev (Frankrijk),
LF-Roy van de Wateringen (Ned.), RF-Peter de Haan (Ned.).
Official Scorer-Francis Speters.
Play-by-Play Scorer-Jeanette van Drunen.
Technical Commissioners-Johan Brandsma, Henk van der Linde.
Public Address Announcer-Jason Houtkamp.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-13:32 uur.
Speeltijd-2:32 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
World Port Tournament 2019.
Nederland wint het World Port Tournament voor de derde keer.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 21° C; windrichting west;
windsnelheid 23 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 57%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.