Grand Slam * Stats & News
Updated: 22 januari 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Eligio Kelly...
(1956 - 2019)
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Voormalig Nederlands Team-werper Eligio Kelly overleden
English

WILLEMSTAD (Curaçao/Ned.) - Voormalig pitcher Eligio Kelly, die uitkwam voor het Nederlands Honkbal Team in de jaren zeventig, is zaterdag (19 januari) overleden, een maand na zijn 62e verjaardag. Eligio Kelly is de vader van Kevin Kelly, werper van Curaçao Neptunus en het Nederlands Team.

De afscheids- en begrafenisplechtigheid zal plaatsvinden op vrijdag 25 januari op de begraafplaats Morada Santa Bottelier in Willemstad, Curaçao.

Leon Eligio Kelly werd geboren op 14 december 1956 in Willemstad en begon al op jonge leeftijd te honkballen. In latere jaren kreeg hij de bijnaam Lichito. Kelly speelde vele jaren voor Groot Kwartier Stars, één van de bekendste en meest vooraanstaande honkbalteams op Curaçao. Aanvankelijk was hij tweede honkman, maar later werd hij werper. ,,Ze vertelden me dat ik de bal vanaf het tweede honk met een curve gooide. Wat voor curve, vroeg ik ze, ik gooi gewoon de bal. Maar ze bleven toch vragen of ik wilde gooien. Zo ben ik werper geworden'', vertelde Kelly aan Marco Stoovelaar in een interview in 2014 voor Leesvoer, het dagelijkse magazine van de Haarlemse Honkbal Week.

Op Curaçao was Kelly teamgenoot van ondermeer Rudsel Poulina, die ook in de Nederlandse Hoofdklasse speelde, en Stanley Engelhardt, de vader van Bryan en Rachid. Beiden waren catcher, maar Engelhardt ving de meeste van Kelly's wedstrijden. Kelly debuteerde op 15-jarige leeftijd in de hoofdmacht van Groot Kwartier in de hoogste afdeling van Curaçao (Doble A).

Als werper werd Kelly al snel bekend om zijn fastball, die regelmatig werd gemeten op 96 mph. Kelly ontwikkelde zich in een zeer getalenteerde werper en trok ook de aandacht van Major League-scouts. Hij was één van de eerste spelers afkomstig van Curaçao die een profcontract tekende en was in 1976 en 1977 verbonden aan Newark Co-Pilots, het Single-A team van Milwaukee Brewers.

Nadat hij was 'released' besloot Kelly in 1978 naar Nederland te gaan. Hij reisde naar het Noord-Brabantse Waalwijk waar zijn moeder toen woonde. Kort erna werd hij opgenomen in de hoofdmacht van Quick Amersfoort, dat toen uitkwam in de Hoofdklasse. In het interview uit 2014 vertelt Kelly: ,,Ik weet niet hoe ze het wisten dat ik in Nederland was, maar vier dagen later werd ik gebeld door Kiki Poulina, die toen de Manager was bij Quick. De ploeg was in degradatiegevaar en hij vroeg me of ik niet een paar wedstrijden voor ze kon gooien.'' Kelly kwam in actie voor Quick en dat zorgde ook voor interesse van Hamilton Richardson, die hem kende en toen één van de coaches was van het Nederlands Honkbal Team. Richardson stelde zijn naam voor aan toenmalig Manager Ernie Myers en Kelly werd toegevoegd aan het roster Oranje voor de tiende Haarlemse Honkbal Week, die in augustus 1978 op de agenda stond.

Het was in Haarlem dat Kelly in Oranje debuterde. De andere spelers op het 20-man roster voor de Honkbal Week van 1978 waren pitchers Nol Beenders, Bertil Haage, Jan Hijzelendoorn, Paul Mulder, Martin Ronnenbergh, Ed Tromp en Bart Volkerijk, catchers Hans Augustinus, Tico Fleming en Paul Smit, infielders Harm Horeman, Louis Jacobs, Jos Kervers, Boudewijn Maat, Arnold Smith, Charles Urbanus en Don Wedman en outfielders Wim Hageman, Hennie Jenken en Ben Richardson. Terugkijkend op die ploeg zei Kelly: ,,Dat was een geweldig team. Urbanus was een uitstekende speler. Leen Volkerijk was onze Pitching Coach en zijn zoon Bart was één van de pitchers. Een hele goede werper, net als Paul Mulder. De sfeer was uitstekend in zowel het team als tijdens het toernooi''. Na afloop van de Haarlemse Honkbal Week reisde het Nederlands Team naar Italië voor deelname aan het Wereldkampioenschap waar Kelly ook één van de Oranje-werpers was.

In 1979 speelde Kelly voor het Rotterdamse Sparta in de Hoofdklasse. Als speler van Quick Amersfoort gooide Kelly in drie wedstrijden (drie starts) en was 3-0. Bij Sparta was de rechtshandige werper minder succesvol. Hij gooide in acht wedstrijden (drie starts) en was 0-4. In zijn twee Hoofdklasse-seizoenen kwam Kelly tot 45 keer drie slag in 66 innings. In 1980 keerde Kelly terug naar Curaçao, waar hij zijn honkbal-loopbaan voortzette, maar ook enige tijd softbalde.

In 2014 keerde hij voor het eerst sinds 1978 weer terug naar Haarlem om zijn zoon Kevin Kelly te zien debuteren in het Nederlands Team. Niemand wist dat Kelly naar Nederland zou komen en in Haarlem verraste hij zijn zoon. Toekijkend vanaf de tribune zei Kelly toen: ,,Ik vind het leuk om mijn zoon Kevin te zien spelen. Ik ben enorm trots! Ik ga altijd naar mijn kinderen kijken, ik steun mijn kinderen''.

Eerder reisde Kelly Sr. ook naar Oklahoma in de USA om Kevin in actie te zien tijdens de NJCAA Division II World Series met Western Oklahoma State College Pioneers in 2010 en 2011. Onder Kevin's teamgenoten in 2011 waren Randolph Oduber en huidig Major Leaguer Andrelton Simmons. Kevin en zijn team wonnen de Nationale Kampioenstitel in 2011. Nadat Eligio Kelly in 2014 een bezoek had gebracht aan Haarlem keerde hij in de daarnavolgende jaren regelmatig terug naar Nederland om zijn zijn te zien gooien voor Oranje tijdens de Haarlemse Honkbal Week en het World Port Tournament in Rotterdam.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Eligio's vrouw Cheriette, hun zoons Kevin, Dwight en Paul en verdere familie en wenst hen veel sterkte met dit verlies.

(22 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.