Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 januari 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Canberra shuts out Melbourne in Australische Wild Card Game; Dwayne Kemp slaat meeste hits in competitie
English

ALTONA, Melbourne, Victoria (Australië) - Canberra Cavalry boekte woensdagavaond (23 januari) een 5-0 shutout-winst tegen Melbourne Aces in de Australian Baseball League Wild Card Game om zich te plaatsen voor de Halve Finale. Het is voor het eerst dat een Wild Card-wedstrijd deel uitmaakt van de Play-Offs in de professionele Australische competitie. Canberra zal nu afreizen naar Brisbane voor de best-of-three Semi-Final 1 tegen titelverdediger Brisbane Bandits, die vrijdag begint. Op dezelfde dag begint ook de best-of-three Semi-Final 2 tussen Perth Heat en Sydney Blue Sox.

...Dwayne Kemp leidde de Australian Baseball League...
...met 55 honkslagen en was 5e beste slagman...
(© Foto: Henk Seppen)
Het 'postseason' voor dit seizoen werd als volgt opgezet. De twee beste ploegen uit zowel de North-East Division als de South-West Division plaatsten zich voor het 'postseason'. De ploeg met het vijfde beste winstpercentage in de totaalstand plaatste zich eveneens. De twee ploegen met het laagste winstepercentage van de twee nummers twee plus de nummer 5 uit de totaalstand moesten spelen in de Wild Card Game. De twee Divisie-winnaars plaatsten zich direct voor de Halve Finales. De ploeg met het beste 'overall' winstpercentage ontmoet daarin de winnaar van de Wild Card Game in de best-of-three Semi-Final 1. De teams met het tweede en derde hoogste winstpercentage staan tegenover elkar in Semi-Final 2. De winnaars van de twee Halve Finales gaan daarna door naar de best-of-three ABL Championship Series.

Afgelopen zondag werd de reguliere competitie in de Brut Australian Baseball League afgesloten. Een dag eerder verzekerde Brisbane Bandits zich van de eerste plaats in de North-East Division door nipt met 4-3 te winnen van Geelong-Korea. Brisbane deelde het hoogste winstpercentage (.625) met Sydney Blue Sox, maar werd eerste op basis van het onderling resultaat. Sydney speelt hierdoor in Semi-Final 2 en ontmoet daarin Perth Heat, dat de winnaar werd van de South-West Division, maar het derde hoogste winstpercentage had met .600. Melbourne Aces was tweede in de SW Division, maar had het vierde winstpercentage met .575, resulterend in een plek in de Wild Card Game. Canberra Aces (nummer 3 in de NE Division) was het vijfde beste team 'overall', maar deelde hetzelfde winstpercentage met Melbourne, zodat dit de tweede ploeg werd voor de Wild Card Game. Adelaide Bite en Geelong-Korea werden uitgeschakeld in de SW Division, terwijl Auckland Tuatara, de eerste professionele honkbalploeg uit Nieuw-Zeeland, werd uitgeschakeld in de NE Division.

Dwayne Kemp, infielder van landskampioen Curaçao Neptunus en het Nederlands Honkbal Team, speelde in zijn eerste Australische seizoen. Als tweede honkman speelde hij in alle 40 competitiewedstrijden voor Sydney Blue Sox. Kemp had een succesvol eerste seizoen, want hij voerde de competitie aan met 55 honkslagen. Kemp was de vijfde beste slagman van de league met een slaggemiddelde van .348 (55-uit-158). Met dit gemiddelde was hij de tweede beste slagman van Sydney achter voormalig Major Leaguer Gift Ngoepe. De Zuid-Afrikaan sloeg .379 (50-uit-132). Kemp scoorde 25 punten, sloeg er 24 binnen en kwam tot tien tweehonkslagen, één driehonkslag en twee homeruns, terwijl hij zes honken wist te stelen.

De Nederlandse closer Loek van Mil begon het seizoen met Brisbane Bandits. Hij gooide in vijf wedstrijden, was 1-0, kreeg drie saves op zijn naam en kwam tot zevenmaal drie slag. Echter, begin december liep hij zware hoofdwonden op tijdens een hike-tocht in Canberra en werd toen in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Gelukkig herstelde Van Mil zeer voorspoedig. Afgelopen weekeinde, in de slotreeks van de competitie tegen Geelong-Korea, maakte Van Mil zijn rentree op de heuvel. Hij gooide één inning op donderdag en zaterdag en voegde een strikeout aan zijn totaal toe.

De Nederlands/Australische catcher Bas Nooij stond bij het begin van het seizoen weer op het roster van Adelaide Brisbane, maar kwam deze competitie niet uit voor de hoofdmacht.

...Alex Maestri leidde Australian Baseball...
...League met 78 strikeouts...
(© Foto: Henk Seppen)
Hoe deden de andere spelers het die in Nederland hebben gespeeld?
Sam Kennelly, die afgelopen seizoen in Nederland speelde voor De Glaskoning Twins en toen de koppositie deelde met zes homeruns met Denzel Richardson (toen-DSS, dit jaar L&D Amsterdam Pirates), speelde voor Perth Heat. Hij sloeg .212 (14-uit-66) met vier homeruns. De Japanse werper Shogo Nakashima (Sydney Blue Sox), die toen eveneens voor Twins speelde, gooide in twaalf wedstrijden in relief en was 1-0 met een 2.45 ERA. Ryan Dale (Melbourne Aces), die vorig jaar in de Hoofdklasse uitkwam voor Quick Amersfoort, sloeg .231 (15-uit-65) met twee homeruns. Greg Mosel (Adelaide Bite), die vorig jaar gooide voor DSS, was 1-6 in tien starts en sloot af met een 5.70 ERA. Todd Van Steensel (Sydney Blue Sox), die in 2012 in de Hoofdklasse gooide voor Kinheim, leidde de competitie met tien saves. Justin Erasmus (Brisbane Bandits), die in 2016 speelde voor Twins, was 1-1 met één save in veertien wedstrijden, waarvan hij er dertien in relief gooide. Craig Anderson (Neptunus 2011) was 2-1 voor Sydney Blue Sox met een 2.25 ERA (derde in de league) en twee saves en werd zowel als starter en als reliever ingezet. Dushan Ruzic (Neptunus 2008-2010, 2012) leidde de pitching-staf van Melbourne Aces met een 2.82 ERA, hij was 5-1 in negen starts en kwam tot 46 keer drie slag in 51 innings. De Italiaanse pitcher Alex Maestri (Sydney Blue Sox) voerde de competitie aan met 78 strikeouts. De Duitse werper Markus Solbach (Adelaide Bite) was derde met 74 strikeouts, maar gooide met 65 1/3 de meeste innings.

In de Wild Card Game op woensdag in Melbourne Ballpark opende Canberra de score met twee punten in de derde inning, waarna een punt werd toegevoegd in de zesde, zevende en achtste slagbeurt. Het slagwerk van Melbourne werd beperkt tot slechts twee honkslagen.

Canberra's starter Frank Gailey gooide zeven innings. Hij kwam tot vijf strikeouts en stond de twee hits van Melbourne toe. Zech Lemond maakte het duel daarna af en voegde nog twee strikeouts toe.

Melbourne verzuimde de score te openen in de tweede helft van de tweede inning. Met twee uit kreeg de ploeg de honken vol, maar de inning eindigde met een strikeout.

Even later sloeg Canberra toe met twee runs in de 1e3 op starter Jon Kennedy. Kyle Perkins opende met een tweehonkslag, schoof op na een opofferingsstootslag en scoorde op een tweehonkslag van Michael Fransoso. Hij bereikte eveneens het derde honk via een opofferingsstootslag en scoorde het tweede punt toen Craig Massey de derde tweehonkslag in deze inning liet noteren.

In de zesde scoorde Canberra het volgende punt op een fout. Het vierde punt kwam tot stand in de zevende slagbeurt op een opofferingsslag van Zach Wilson, maar de ploeg liet toen ook een loper achter op het derde honk. In de achtste werd de stand opgevoerd naar 5-0 dankzij een tweehonkslag van Cam Warner.

Melbourne sloeg een honkslag in de tweede en derde inning. Na drie lopers te hebben achtergelaten in de tweede inning kreeg Melbourne de volgende loper in scoringspositie in de zesde inning, maar strandde toen lopers op het eerste en derde honk. In de volgende drie slagbeurten kreeg Melbourne nog slechts één honkloper.

(23 januari)

Gerelateerd Artikel:
Loek van Mil maakt heuvelrentree in Australië voor Brisbane. (20 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.