Grand Slam * Stats & News
Updated: 26 mei 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar




(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Piet Tromp...
(1937 - 2019)
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Voormalig Haarlemse Honkbal Week-voorzitter Piet Tromp overleden
English

HAARLEM - Piet Tromp, die in het begin van de jaren tachtig voorzitter was van de tweejarige internationale Haarlemse Honkbal Week, is op vrijdag 24 mei op 81-jarige leeftijd overleden.

De uitvaart zal plaatsvinden op vrijdag 31 mei om 14:30 uur in Crematorium Westerveld aan de Duin- en Kruidbergerweg 2-6 in Driehuis. Het verzoek is om 14:15 uur aanwezig te zijn. Na afloop wordt het leven van Piet Tromp gevierd in Café De Wildeman aan de Hoofdstraat 142 in Santpoort-Noord.

Op woensdag 29 mei is er van 19:00 tot 20:00 uur gelegenheid afscheid te nemen in het Afscheidshuis aan de Bergweg 60 in Bloemendaal.

Petrus Theodorus (Piet) Tromp werd op 12 juni 1937 geboren in Haarlem. Piet Tromp was zijn hele leven lang een fervente sportliefhebber. Hij genoot van honkbal en softbal, maar ook van tennis en andere sporten.

Piet Tromp ontwikkelde ook een talent op het gebied van organiseren. Zo was hij actief bij de Haarlemse vereniging Kinheim, waar zijn zoon Mark honkbalde en zijn dochter Maud softbalde.

In 1977 werd Tromp opgenomen in het Organisatie-Comité van de Haarlemse Honkbal Week als penningmeester voor het toernooi van 1978. Dat evenement was het tiende en laatste onder voorzitterschap van Gerard Voogd, die het Comité had geleid sinds het eerste toernooi werd georganiseerd in 1961.

Naast Voogd als voorzitter en Tromp als penningmeester waren de andere leden van het 1978 Comité Freek van Muiswinkel (secretaris), Rita Schrijber (toernooi-secretaris), Gonny Wedemeijer (toernooi-secretaris), Theo Vleeshhouwer (toernooizaken), Hans de Bie (perszaken), Frank Voskuilen (perszaken), Piet van Deenen (stadionzaken), Karel de Graaf (team-accomodaties), Henk de Bruin (lid) en Freek Bos (lid). Verschillende jaren later werd Freek van Muiswinkel als acteur bij een groot TV-publiek bekend vanwege zijn rol van wachtcommandant Thijs Jochems in de eerste vijf seizoenen (51 afleveringen) van de RTL4-politieserie 'Baantjer', die werd uitgezonden van 1995 tot en met 2006. Van Muiswinkel, die in 1999 overleed, was de vader van de bekende cabaretier Erik van Muiswinkel.

Na de Honkbal Week 1978 werd Tromp als voorzitter de opvolger van Voogd (die aanbleef als adviseur) en begon aan de voorbereidingen van de editie 1980. Echter, Tromp en zijn staf zouden ook al een ander evenement leiden in 1979. Doordat de liefhebbers genoten van de Honkbal Week werd besloten een mini-versie van het evenement te organiseren in 1979, de zogenoemde Honkbal Zesdaagse. Dat evenement was zeer succesvol en voor Tromp en zijn staf was dit bovendien een prima 'generale repetitie' voor de Haarlemse Honkbal Week 1980. Tromp leidde ook de Organisatie Comité van de Haarlemse Honkbal Weeek in 1982 en 1984. De meeste personen uit het Comité van 1978 toen Tromp lid werd maakten ook deel uit van de organisatie toen hij zelf de leiding had over het organisatie-bestuur.

Kort nadat Piet Tromp voorzitter was geworden van de Haarlemse Honkbal Week sprak hij over de status van het evenement in een interview met Joop Köhler en Johan Carbo in het april 1980-nummer van honkbal- en softbal-magazine Inside. Destijds werd de rol van het toernooi besproken, hoe het Nederlands Honkbal Team er in zou moeten passen en hoe de samenwerking met de KNBSB zou moeten zijn. Tromp zei toen dat hij na afloop van de Honkbal Week 1980 een bespreking zou hebben met toenmalig KNBSB-voorzitter Guus van der Heijden om vooruit te kijken naar de toekomst van het evenement. En of de rol van de KNBSB meer zou moeten zijn dan alleen het ter beschikking stellen van het Nederlands Team. In de jaren zeventig was een aantal deelnemende teams sterker dan Nederland, zoals de ploegen van Cuba, Japan en de Sullivans (USA). In het interview zei Tromp: ,,We gaan bespreken of het deelnemersveld een trekpleister voor het publiek moet zijn of dat het moet worden aangepast aan het Nederlands Team, omdat er in het verleden een flink verschil in kwaliteit was van sommige deelnemers ten opzichte van het Nederlands team''.

...Piet Tromp met drie andere Haarlemse Honkbal Week-voorzitters in 2010...
...Links staan Piet Sikma en Frits Mulder, rechts Wim Oosterhof...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Tromp vervolgde: ,,In 1978 hadden we het Wereldkampioenschap in Italië met een uniek deelnemersveld met ondermeer Cuba, Japan en Zuid-Korea. Het publiek zou die landen graag weer willen zien, maar ze willen daar ook het Nederlands team bij. Maar hoe bewijs je een dienste aan het Nederlands team met deze tegenstanders? Het Nederlands team zal altijd op de Haarlemse Honkbal Week present moeten blijven, daar komt het publiek voor. Anders kan je de kassa's wel sluiten. Bovendien heeft de Haarlemse Honkbal Week ook een functie voor ons eigen honkbal en de ontwikkeling daarvan in ons land''.

Doordat het Organisatie-Comité veel ervaring had met het organiseren van het internetionale toernooi waren de meeste leden ook betrokken bij de organisatie van het allereerste Wereldkampioenschap Honkbal in Nederland in 1986. Tromp was ook de algeheel voorzitter van het comité tijdens dit enorme evenement met vier speelsteden. De wedstrijden werden toen gespeeld in Haarlem, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven, terwijl Amsterdam de centrale stad was waar alle teams en officials in één hotel verbleven waar ook het perscentrum was.

Het Wereldkampioenschap was sportief gezien succesvol, maar financiëel was dat niet het geval. Een paar maanden na het WK stopte Tromp als voorzitter van het Organisatie-Comité dat aan de voorbereidingen was begonnen voor de Haarlemse Honkbal Week 1988. Hij werd opgevolgd door Wim Oosterhof.

In een interview met Grand Slam-webmaster Marco Stoovelaar in 2014 voor Leesvoer, het dagelijkse Honkbal Week-magazine, keek Piet Tromp terug en vergeleek de 'Weken' van toen met de 'Weken' van tegenwoordig. ,,De samenwerking tussen de comité-leden is altijd heel plezierig geweest’’, stelde Tromp. ,,In die dagen was het wat makkelijker dan nu. Wij hadden één zekerheid, want tweederde van onze inkomsten kwam uit de betalende toeschouwers. Wij verkochten 1800 passepartouts. Dat is de bodem van je begroting. Daar kan je mee aan het werk. Tegenwoordig is het zakelijker geworden. Maar dat is ook noodzakelijk. Je hebt die VIP-boxen nodig, je hebt sponsors nodig, die zijn heel belangrijk, je kan er niet meer buiten, anders is het onmogelijk een evenement als de Haarlemse Honkbal Week te organiseren.''

...Piet Tromp als toeschouwer tijdens...
...de Honkbal Week 2012...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Piet Tromp vertelde ook hoe zijn Organisatie-Comité in 'zijn dagen' werkte. ,,In de laatste maanden voor het toernooi kwamen we elke week bij elkaar’’, vertelde Tromp. ,,Als de laatste wedstrijd was gespeeld begonnen we de volgende dag eigenlijk al gelijk weer aan de voorbereidingen voor het volgende toernooi. Het was een voortgaand proces.''

Aan de toernooien onder leiding van Piet Tromp werd ondermeer deelgenomen door sterke universiteitsploegen uit Amerika, zoals Mississippi State, Miami, UCLA, Washington State University en de University of Iowa, maar ook namen de Nationale Teams van Taiwan en Canada voor het eerst deel. Piet Tromp in het interview uit 2014: ,,In januari ging ik elk jaar naar de coachconventie in Amerika om naar deelnemers te zoeken en met kandidaten te praten. Dat is ons aardig gelukt. We hadden goede contacten met coaches als Ron Fraser. De ploegen wilden ook altijd graag haar Haarlem komen. Aziatische landen zijn ideaal om mee samen te werken. Andere zijn soms wat lastiger of is het onzeker of ze zouden komen. Als dat gebeurde konden we altijd een telefoontje plegen naar onze goede vriend Bob Sullivan, die stelde dan een team samen en kwam naar het toernooi. Bob heeft ons tweemaal gered.''

Terugkijkend naar het Wereldkampioenschap van 1986 en zijn afscheid zei Piet Tromp: ,,In 1982 ben ik met Guus van der Heijden naar het Wereldkampioenschap in Zuid-Korea geweest om het WK naar Nederland te halen. Daar zijn we ook in geslaagd. Het organiseren van een WK is niet te vergelijken met de Haarlemse Honkbal Week. Dat is echt heel anders. We hadden vier speelsteden, dus we hadden te maken met vier lokale organisatiecomité’s. Daar moet je altijd bij zijn. Ik heb nog nooit zo hard in mijn leven gewerkt. Het waren tropenjaren.’’ Na het WK van 1986 trad Tromp terug uit het Organisatie-Comité. ,,Het was genoeg geweest en eerlijk gezegd waren er ook wat spanningen met de bond vanwege het WK'', aldus Tromp.

Echter, Piet Tromp bleef altijd nauw betrokken bij de Honkbal Week, dat een zeer succesvol evenement is gebleven. Door de jaren heen was Tromp een vrijwel dagelijkse bezoeker van de wedstrijden tijdens elke editie, waaronder die van vorig jaar. Vanaf zijn vaste plek achter het eerste honk volgde Tromp de actie en praatte hij met zijn vele honkbalvrienden. In 2014 zei Tromp: ,,Ik zou het niet graag willen missen. Het is een belangrijk deel van mijn leven en ik beleef er nog steeds heel veel plezier aan. Elke keer kom je weer bekenden tegen en dan proef je toch veel waardering. Ook van spelers. Die komen dan even naar me toe. Dat doet me deugd.’’

Piet Tromp was een gedreven 'toernooi-baas'. Als Honkbal Week-voorzitter zat hij regelmatig samen met collega-commissieleden Gerard Voogd en Piet van Deenen voor het toernooi-kantoor, de zogenoemde 'Groene Keet'. Onder het genot van een drankje aanschouwde het trio hoe de toeschouwers het stadion binnenkwamen op weg naar hun zitplaats. Altijd was er ruimte voor een groet of een praatje. Tromp had oog voor details en wilde elke nieuwe Honkbal Week beter maken dan de vorige en hij had altijd een goed en hecht contact met de vele vrijwilligers die lange dagen maakten tijdens het toernooi. Tromp speelde een grote rol in de transitie van het toernooi van de jaren zeventig naar de jaren tachtig en maakte het evenement klaar voor de toekomst. Zijn lachende gezicht en plezierige aanwezigheid zullen door vele worden gemist.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Piet's zoon Mark en dochter Maud en verdere familie en wenst hen veel sterkte met dit verlies.

(26 mei)




Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.