Grand Slam * Stats & News
Updated: 31 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Amsterdam Pirates wint op 'walk-off walk', dwingt 'winner-takes-all' 7e duel af in Holland Series
English

AMSTERDAM - L&D Amsterdam Pirates heeft een zevende en beslissende wedstrijd afgedwongen in de Holland Series, door met 4-3 te winnen in opnieuw een thrilller tegen Curaçao Neptunus op zaterdagmiddag (31 augustus) in Game 6 in Amsterdam.

De 'winner-takes-all' zevende wedstrijd wordt zondagmiddag gespeeld in Rotterdam, vanaf 13:00 uur, een uur eerder dan aangekondigd vanwege televisie-registratie.

In het duel van vandaag stond Neptunus halverwege de vierde inning met 3-0 voor. De ploeg was niet in staat afstand te nemen op reliever Jim Ploeger, die het werpen in de vijfde inning overnam. De linkshander had een sterk optreden, stond geen honkslagen toe en liet maar één slagman tot de honken toe (die werd uitgeschakeld in een dubbelspel). Een fout leidde tot het eerste punt, waarna Gianison Boekhoudt een 2-run homerun sloeg in de derde inning op starter Rob Cordemans.

Amsterdam Pirates pakte een punt terug in de 2e4 na een fout en in zesde inning homerde Rashid Gerard om de achterstand te verkleinen naar 3-2. Bij het begin van de 2e9 stond Neptunus met 3-2 voor en was drie nullen verwijderd van hun 20e Kampioensitel, maar Amsterdam Pirates had een sterke comeback op reliever Kevin Kelly. Een infield-hit van Gilmer Lampe leverde daarna het gelijkmakende punt op, waarna Sharlon Schoop een 'walk-off walk' kreeg die Amsterdam de winst opleverde.

Het was derde opeenvolgende keer dat Amsterdam Pirates een extra wedstrijd afdwong nadat Neptunus de eerste drie wedstrijden had gewonnen.

Op donderdagavond won Pirates met 2-1, dankzij een homerun in de 8e inning van Gilmer Lampe, die de 1-1 stand doorbrak.

Afgelopen dinsdagavond voorkwam Amsterdam Pirates een 'sweep' door met 5-2 te winnen toen een homerun eveneens beslissend was. In dat duel stond Pirates met 1-0 achter in de 1e5 toen het duel werd onderbroken wegens hevige regen. Nadat de wedstrijd ruim een uur had stilgelegen wegens regen en bliksem voegde Neptunus een punt toe. Even later had Pirates een productieve vijfde slagbeurt, scoorde vijf punten met als hoogtepunt een 3-run homerun van Kenny Berkenbosch en won met 5-2.

In de eerste drie wedstrijden was het Neptunus dat in alle wedstrijden tegen een achterstand aankeek.

Neptunus opende de Series met een 6-4 overwinning. In dat duel keek Neptunus tweemaal tegen een achterstand aan, maar wist de wedstrijd om te draaien.

Een week geleden, op zaterdag, kwam Neptunus ook terug van een achterstand en versloeg Amsterdam Pirates toen nipt met 2-1.

Op zondag stond Neptunus halverwege de vijfde inning met 6-0 achter in Game 3, maar won met 7-6 in twaalf innings.

(31 augustus)
In opnieuw een bijzonder aantrekkelijk en spannend duel tussen de twee beste honkbalteams van het land stond Neptunus aanvankelijk met 3-0 voor, maar de wedstrijd begon vanaf de zesde inning om te draaien. Neptunus werd vanaf de vierde inning puntloos en hitloos gehouden, terwijl Amsterdam Pirates terug wist te komen tot 3-2 en daarna Neptunus verbijsterde door tweemaal te scoren in de 2e9 met nul uit op een 'walk-off walk' om een zevende en beslissende wedstrijd af te dwingen in de Holland Series.

Misja Harcksen startte voor Neptunus en deed het prima. Harcksen, die in de komende wintercompetitie in de Australian Baseball League gaat spelen, had twee lastige innings (derde en vierde), maar kwam verder nauwelijks in de problemen. De rechtshander werd bovendien al vroeg gesteund met drie punten. Echter, closer Kevin Kelly kwam in de negende inning wel in de problemen.

...Winnende werper Jim Ploeger...
(© Foto: Henk Seppen)
Amsterdam Pirates-starter Rob Cordemans had ook een paar lastige innings, waarin hij drie punten moest toestaan, waarvan twee verdiend. Een fout is het outfield was bijna kostbaar. Linkshander Jim Ploeger nam het over in de vijfde en had een sterk optreden, want hij hield Neptunus niet alleen puntloos, maar ook hitloos.

In de eerste helft van de tweede inning opende Neptunus de score, dankzij een fout. Met één uit kreeg Quintin De Cuba vier wijd, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Shaldimar Daantji. Volgende slagman Stijn van der Meer sloeg daarna een honkslag in het rechtsveld, waarna Denzel Richardson de bal miste en dat stelde de loper in staat het derde honk te bereiken. Met lopers op het eerste en derde honk sloeg ook Jochem Koedijk de bal het rechtsveld in voor wat een inning-afsluitende vangbal leek te worden. Echter, de bal viel op de grond voor Richardson voor een honkslag en dat bracht Van der Meer binnnen. In de reguliere competitie speelde Richardson meestal in het midveld en was Linoy Croes de rechtsvelder. In de eerste drie wedstrijden van de Holland Series speelde Richardson ook in midveld, maar in de volgende drie wedstrijden was het Gilmer Lampe die daar speelde. Lampe speelde dit seizoen voornamelijk in het linksveld. Met lopers op het eerste en tweede honk eindigde de inning met een pop-fly van Coco Johnson.

Neptunus voegde twee punten toe in de 1e3. Benjamin Dille begon met vier wijd en met één uit dreunde Gianison Boekhoudt de bal het rechtsveld in voor een line drive homerun die de stand op 3-0 bracht in het voordeel van Neptunus.

Neptunus kreeg de eerste twee slagmensen op het honk in de vierde inning. Lead-off hitter Shaldimar Daantji werd geraakt door een worp, waarna derde honkman Rashid Gerard een fout maakte op een opofferingsstootslag van Stijn van der Meer. Hierna volgde een prima verdedigende actie. Rechtsvelder Denzel Richardson maakte niet alleen een goede vangbal op een klap van Jochem Koedijk, hij maakte ook een dubbelspel. Hoewel het niet gelijk duidelijk was dat Koedijk's uithaal zou vallen voor een honkslag vertrok Daantji vanaf het tweede honk en had al bijna het derde honk bereikt toen Richardson de vangbal maakte. Hij gooide de bal naar korte stop Sharlon Schoop, die de bal vervolgens naar tweede honkman Delano Selassa toste voor een opmerkelijk 9-6-4 dubbelspel, want Daantji had geen kans meer op tijd terug te keren naar het tweede honk. Nu met twee uit en een loper op het derde honk eindigde de inning toen Rob Cordemans tot drie slag kwam op Coco Johnson.

In de 1e5 nam Jim Ploeger de pitching bij Amsterdam Pirates over. Ploeger, die de mogelijke starter was voor een zevende wedstrijd, deed het uitstekend. De linkshander schakelde 13 opeenvolgende slagmensen op rij uit en zou geen honkslagen meer toestaan. In deze periode waren prima vangballen van linksvelder Roelie Henrique en rechtsvelder Denzel Richardson op line drives van Dudley Leonora (6e inning) en Stijn van der Meer (7e inning).

...Rashid Gerard homerde voor Pirates...
(© Foto: Henk Seppen)
Amsterdam Pirates kreeg de eerste loper in scoringspositie in de 2e2. Kenny Berkenbosch begon met een honkslag en schoof op na een one-out grounder van Rashid Gerard. Hierna sloot Misja Harcksen af met een strikeout.

In de derde inning kreeg Harcksen vier honklopers. Delano Selassa begon met een honkslag, maar ging uit bij een steelpoging. Volgende slagman Roelie Henrique kreeg vier wijd en Gilmer Lampe volgde met een honkslag. Hierna schoof Henrique op naar het derde honk toen Sharlon Schoop werd uitgevangen, maar de inning eindigde toen Lampe gedwongen werd uitgeschakeld.

In de 2e4 pakte Pirates een punt terug en dat werd eveneens gescoord na een fout. Kenny Berkenbosch begon met een honkslag. Aanvankelijk leek Harcksen succesvol uit de inning te komen, want hij schakelde de volgende twee slagmensen uit. Maar hierna gooide hij vier wijd op Max Clarijs en kreeg hij een honkslag tegen van Delano Selassa. De honkslag werd gevolgd door een fout van linksvelder Coco Johnson waardoor Berkenbosch tot scoren kon komen. Met lopers 'op de hoeken' eindigde de inning toen Roelie Henrique een pop-fly in het rechtsveld sloeg.

Harcksen kreeg drie opeenvolgende nullen in de vijfde. Hij kreeg ook twee snelle nullen in de zesde, waaronder een check-swing strikeout op pinch-hitter Kalian Sams. Maar hierna haalde Rashid Gerard goed uit op een 1-0 count en sloeg een line drive homerun in het linksveld. Gerard staat er niet om bekend homerun te slaan. Sinds hij in de Hoofdklasse debuteerde in 2010 sloeg hij slechts zes homeruns, maar nooit in het 'postseason'. Voor Gerard was dit zijn eerste homerun sinds 16 juni 2018 toen hij er één sloeg tegen DSS. Bovendien was het ook nog eens de eerste homerun die hij in een thuiswedstrijd sloeg. En daarmee verkleinde Pirates de achterstand naar 3-2.

In de zevende inning kwam Pirates weer in scoringspositie. Lead-off hitter Delano Selassa kwam op het honk toen tweede honkman Dwayne Kemp een fout maakte. Hij schoof vervolgens op na een opofferingsstootslag van Roelie Henrique. Maar met het gelijkmakende punt op het tweede honk maakte linksvelder leftfielder Coco Johnson een fraaie diving catch op een line drive van Gilmer Lampe en sloot Harcksen af met drie slag voor Sharlon Schoop.

Misja Harcksen gooide goed en hij keerde ook in de achtste inning weer terug op de heuvel. Na twee snelle nullen gooide Harcksen vier wijd op Kalian Sams. Doordat hij nu 113 pitches had gegooid kwam Neptunus Hoofd Coach Ronald Jaarsma naar de heuvel voor een wissel en bracht Kevin Kelly in om het duel af te sluiten. De tweede worp was in de grond, maar desondanks lukte het catcher Gianison Boekhoudt bijna Sams op het eerste honk uit te schakelen. Een grounder maakte een einde aan de slagbeurt.

...Sharlon Schoop...
...'walk-off walk'...
(© Foto: Henk Seppen)
Intussen schakelde Amsterdam-reliever Jim Ploeger alle twaalf slagmensen die hij sinds de 1e5 tegenover zich had gekregen op rij uit. In de achtste maakte korte stop Sharlon Schoop twee prima nullen. Eerst ving hij een line drive van Benjamin Dille voor de eerste nul. De achtste inning eindigde toen Schoop een grounder verwerkte achter het tweede honk geslagen door de linkshandigde slagman Gianison Boekhoudt bij het spelen van de shift.

In de 1e9 schakelde Ploeger zijn 13e opeenvolgende slagman uit. Hierna gooide hij vier wijd op Quintin De Cuba, die daarna werd vervangen door pinch-runner Kai Burema. De inning eindigde toen tweede honkman Delano Selassa een 'soft line drive' net boven de grond ving en daarna Burema in een dubbelspel uitschakelde op het eerste honk.

Een wilde en opmerkelijke tweede helft van de negende inning volgde. Neptunus stond met 3-2 voor en was drie nullen af van prolongatie van hun kampioenstitel. Vijf slagmensen later was Pirates met een 'walk-off' tot een 4-3 winst gekomen om een beslissende zevende wedstrijd af te dwingen!

Eerst begon Kevin Kelly met vier wijd voor lead-off hitter Max Clarijs. Hierna sloeg Delano Selassa een honkslag in kort midveld. Volgende slagman Roelie Henrique plaatste een prima stootslag tussen pitcher Kelly en catcher Gianison Boekhoudt. Kelly pakte de bal op en had een mogelijke kans Henrique op het eerste honk uit te schakelen. In plaatst daarvan wees Boekhoudt richting derde honk en toen Kelly aan zijn aangooi begon was Clarijs daar al bijna gearriveerd. Dat zorgde voor volle honken en daarmee had Amsterdam een goede kans om in elk geval langszij te komen om een verlenging af te dwingen. Maar met nul uit en de honken vol had de thuisploeg nu ook de kans het duel in winst om te zetten. Gilmer Lampe sloeg de bal richting korte stop Dudley Leonora, die de bal goed verwerkte. Echter, hij kon de bal niet naar het derde honk gooien, omdat derde honkman Stijn van der Meer daar niet stond. En dus was iedereen safe op Lampe's infield-hit en scoorde Clarijs het gelijkmakende punt. Met de honken vol volgden een aantal wijzigingen. Lampe werd op het eerste honk vervangen door pinch-runner Victor Draijer. Neptunus Hoofd Coach Ronald Jaarsma kwam naar de heuvel en bracht Greg Muller in als vervanger voor rechtsvelder Jochem Koedijk. Met het inzetten van Muller besloot Jaarsma verder te gaan met een inspelend infield van vijf man om Amsterdam van scoren af te houden. Muller werd bij het eerste honk opgesteld, een positie die hij regelmatig speelt, terwijl eerste honkman Benjamin Dille opschoot richting tweede honk, zijn voornaamste positie. Tweede honkman Dwayne Kemp nam een positie in aan de korte stop-kant van het tweede honk, terwijl korte stop Dudley Leonora en derde honkman Stijn van der Meer de linkerkant van het infield bemanden. Hierdoor stonden er maar twee spelers in het outfield, waarbij het midveld niet was bezet, want midvelder Shaldimar Daantji was richting rechtsveld geschoven. Nadat het infield was uitgezet ging het duel verder en moest Kevin Kelly het opnemen tegen Sharlon Schoop. Kelly kwam tot een 2-wijd-2-slag count, maar de volgende twee worpen misten de slagzone. En daarmee kreeg Schoop een 'walk-off walk' en kwam Selassa over de plaat om het winnende punt te scoren!L&D Amsterdam Pirates - Curaçao Neptunus 4-3
RHE
Curaçao Neptunus012000000-342
L&D Amsterdam Pirates000101002-482
(nul uit toen het winnende punt werd gescoord in de negende inning)
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Misja Harcksen7.263621

Kevin Kelly, BS (1), L (1-1)0.1 (*)-2222
(*) - Kelly gooide op vijf slagmensen in de negende inning

pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans412432

Jim Ploeger, W (1-1)521---

Homeruns: Neptunus: Gianison Boekhoudt (2)(3e,2-run,1 uit,op Cordemans); Pirates: Rashid Gerard (1)(6e,solo,2 uit,op Harcksen).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Edwin Louisa, 1B-Heni van Heijningen, 2B-René Ras, 3B-Rob Has.
Official Scorer-Alex van den Berg.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Technical Commissioner-Johan Brandsma.
Public Address Announcer-Hans Jansen de Vries.
Scoreboard Operators-Jolande, Richard de Wolff.
Aanvangstijd-13:59 uur.
Speeltijd-2:29 uur.
Locatie-Loek Loevendie Ballpark, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Game 6, best-of-seven Holland Series.
Series gelijk, 3-3.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 25,8° C; windrichting zuid;
windsnelheid 26 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 45%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.