Grand Slam * Stats & News
Updated: 1 april 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Actiefoto's: ANP Photo/Flip Martens)

IN MEMORIAM

...Hans Schotel...
(1932 - 2020)...
(© Archief Foto)
Langdurig honkbal-scheidsrechter, commissielid, Erelid Hans Schotel
English

AMSTERDAM - Hans Schotel, die vele jaren actief was als honkbal-scheidsrechter en zitting had in verschillende commissies van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB), is op maandag 30 maart op 87-jarige leeftijd overleden. Hans Schotel zal worden herinnerd voor zijn lange loopbaan van ruim 65 jaar in het Nederlandse honkbal. Hij stopte als voorzitter van de Spelregelcommissie in 2012 toen hij 80 jaar was!

Vanwege de huidige situatie met betrekking tot het coronavirus zal de afscheidsplechtigheid in besloten kring plaatsvinden.

Hans Johan Cornelis Schotel werd geboren op 29 september 1932 in Amsterdam. Al op jonge leeftijd maakte Hans Schotel kennis met honkbal, want voor de Tweede Wereldoorlog ging hij regelmatig met zijn vader kijken naar wedstrijden van het Amsterdamse Blauw-Wit. Later ging hij op school zelf ook honkballen. Echter, hij zei altijd over zichzelf dat hij niet zo goed was. Tijdens zijn schooljaren wilden zijn klasgenoten weten hoe honkbal nou precies moest worden gespeeld, maar er was geen spelregelboek. Schotel besloot iemand van de Honkbal Bond op te zoeken en vertelde hem dat hij de spelregels nodig had, omdat hij scheidsrechter wilde worden. Als antwoord kreeg hij een aanmeldingsformulier en werd gelijk aangesteld voor een wedstrijd. En zo, op veertienjarige leeftijd, was Schotel voor het eerst scheidsrechter in 1946 tijdens een wedstrijd in Haarlem. 67 jaar later was hij nog altijd in het honkbal actief!

Hans Schotel was één van die personen die veel hebben bijdragen aan de honkbalsport. Eerst als umpire, later als lid van verschillende commissies. Hij behoorde tot dezelfde categorie zoals bijvoorbeeld Ron Voerman, die op 24 januari overleed.

De wedstrijd in 1946 was het begin van een lange loopbaan als honkbal-umpire. Na aanvankelijk in het Rayon Amsterdam actief te zijn geweest werd hij later aangesteld voor landelijke wedstrijden. In 1961 promoveerde Hans Schotel naar de Hoofdklasse. Hij bleef één van de umpires in de hoogste afdeling tot en met 1979, waarna hij stopte.

Als Hoofdklasse- en internationaal umpire in de jaren zestig kreeg Schotel regelmatig complimenten voor de wijze waarop hij wedstrijden leidde. Schotel was altijd ontspannen en rustig, maar toonde wel aan dat hij de leiding had. Daarnaast was zijn regelkennis enorm en daardoor kreeg hij hoog aanzien onder de Nederlandse umpires. Schotel, die nooit aan stemverheffing deed en altijd rustig sprak, had veel respect en werd zeer gewaardeerd door spelers en coaches. In zijn umpiring loopbaan van 34 jaar stuurde hij slechts zo'n tien spelers van het veld.

In een interview met Joop Köhler van Inside-magazine in juni 1972 werd Schotel gevraagd wat belangrijk is voor umpires. Schotel antwoordde: ,,Kennis van zaken en betrokken zijn bij dit spel is zeer belangrijk''. In hetzelfde interview in 1972 zei Schotel dat hij al een paar seizoenen wilde stoppen. ,,Maar ik vind het zo zalig om te doen dat ik toch maar steeds weer besluit om te blijven'', vulde hij aan. Schotel zou nog zeven seizoenen op het veld staan als umpire. Daarna zou hij nog eens 33 jaar actief zijn in verschillende commissies!

Hans Schotel vond ook dat umpires correct moesten zijn, maar hij hield ook wel van af en toe wat show. In het hierboven vermeldde interview zei hij: ,,Ze zeggen soms dat ik een halfgod ben en dat ik daar zelfs naar loop. Maar weet je, ik speel nou eenmaal graag komedie. Ik geloof dat het opkomen van een scheidsrechter, zijn verschijnen, correct gekleed, gepoetste schoenen, schone kleren, voor de helft de wedstrijd maakt. Snap je, daar komt iemand het veld op. Alle scheidsrechters tegelijk. Niet slenteren, maar flink doorstappen. Een goede scheidsrechter moet eigenlijk een dictator zijn. Een vervelend woord, ik weet het, maar het is wel zo. Laten we vooral niet vergeten, dat honkbal ook een showsport is. Amerikanen houden van show en kunnen het ook maken.''

Toen Hans Schotel in het begin van de jaren vijftig wedstrijden op landelijk niveau leidde maakte hij deel uit van een umpire-corps, waaronder verschillende ervaren umpires, zoals M.C. Bakker, Cees Boer Sr., Hans Boersma, Frans Broekhuis, Hennie van Dalen, Piet van Deenen, Herman van Deursen, Piet de Goede, Co Hetem, Hendrik Epema, Cor Jonker, Luuk Kensen, Rinus Onderwater, Jo Pleyt, Henk de Ruiter, Jan Scheurman, Hans Schirmer, Piet Schijvenaar, Evert van Tuyl, Jan van der Vegte, Toon Verzijlberg, Ron Voerman, Al Vogel en Cor Waalewijn.

Later in de jaren vijftig waren onder de nieuwe scheidsrechters ondermeer Teun van den Berg, Cor Blitterswijk, Cees de Bruin, Bertus Caldenhove, Wim Corpeleijn, Paul Goode, Dick van der Klaauw, Gerard van Klingeren, Jaap Kuggeleijn, Jan Maalsté, Lou Meijer, John Oosterbroek, Lex Rimini, Henk Ronnenbergh en Aart Wedemeijer. De meeste van deze umpires zouden de hoogste afdeling bereiken.

...Hans Schotel geeft de slidende Wim Crouwel (OVVO) safe na het...
...ontwijken van de tik door catcher Dolf de Zwart (Haarlem Nicols)...
...in een Hoofdklasse-duel op 20 juni 1965 in Amsterdam...
(© Foto: ANP Photo/Flip Martens)
In de jaren zestig begon nog een aantal toekomstige Hoofdklasse-umpires hun loopbaan in rayonale competities. Na promotie naar hogere afdelingen werd Schotel van vele van hen een mentor, begeleidde en adviseerde ze. Umpires die in de jaren zestig begonnen waren ondermeer Wim van Beek, Hans Corpeleijn, Wim Detiger, Huib Donker, Fred van Groningen Schinkel, André Haring, Vincent Hazel, Ton Hout, Bram Klijnsmit, Fred de Kramer, Bert Lauer, Chris Mast, Aad Mooldijk, Jan Pauwels, Chris Pieters, André Prins, André Schrijber, Joop Schuitemaker, Bert Staller, Karel van Veen, Wim Visser, Aad Vuik en Henk Wolffenbuttel.

In februari 1961 stelde de Nederlands Bond Schotel in de gelegenheid een umpire clinic te volgen van een week in Kaiserslautern (in toenmalig West-Duitsland). Daar moesten zo'n vijftig Amerikaanse umpires examen doen om wedstrijden te kunnen leiden op Amerikaanse bases in Europa die hun eigen competities organiseerden. Schotel was de enige buitenlander die de clinic volgde en deed het uitstekend, want hij behoorde tot de top-vijf. De clinic werd gegeven door Major League-umpires Ken 'Lefty' Burkhart en Vincent 'Vinnie' Smith. Na terugkeer in Nederland maakte Schotel gelijk een vertaling van het spelregelboek voor een nieuwe Nederlandse versie.

Hoewel hij al één van de umpires was tijdens de eerste editie van de Haarlemse Honkbal Week in 1961 stond Schotel sinds 1962 officiëel op de internationale lijst. Hij werd vervolgens aangesteld voor verschillende toernooien.

Tijdens zijn internationale debuut op de Haarlemse Honkbal Week in 1961 kwam zijn toernooi abrupt ten einde. In één van de laatste wedstrijden van het evenement stond Schotel achter de plaat in het duel tussen de Amerikaanse ploegen van Chateauroux Sabres (uit Frankrijk) en Wiesbaden Flyers (uit West-Duitsland). Met Wiesbaden op een 8-2 voorsprong in de zesde inning liep Schotel een oog-blessure op en moest het duel verlaten. Teun van den Berg, eveneens één van de umpires tijdens het evenement, was toeschouwer van de wedstrijd. Echter, Van den Berg was één van de opkomende umpires en werd alleen aangesteld als veldscheidsrechter tijdens het toernooi. Maar nu moest hij Schotel achter de plaat vervangen en dat deed hij uitstekend.

Voor Hans Schotel was dit de eerste van zeven Haarlemse Honkbal Weken waaraan hij deelnam. Hij was ook umpire in 1963, 1966, 1968, 1969, 1971 en 1974.

In 1962 was Schotel aanvankelijk aangesteld als reserve-umpire voor het Europees Kampioenschap, dat toen werd georganiseerd in Amsterdam. Veteranen Piet van Deenen en Co Hetem waren als Nederlandse umpire aangesteld voor het evenement, terwijl Schotel en Evert van Tuyl reserve waren. Echter, beiden kregen toch aanstellingen tijdens het toernooi. In 1965 vertegenwoordigden Schotel en Van Deenen Nederland als umpire tijdens het Europees Kampioenschap in Madrid (Spanje).

In februari 1972, tijdens het Congres van de Europese Honkbal Bond (toen afgekort als FEB) in Marseille (Frankrijk) werd Schotel aangesteld als Umpiring Commissioner van de Europese Scheidsrechterscommissie. In die functie was hij verantwoordelijk voor het aanstellen van umpires voor Europese Kampioenschappen en de Europa Cup-toernooien. Later dat jaar was hij Commissioner tijdens de Europa Cup-wedstrijden tussen de Italiaanse kampioen Nettuno en de Nederlandse kampioen Sparta in Milaan (Italië). In juli 1975 stopte Schotel als Commissioner en werd opgevolgd door de Italiaan Carmelo Pettener.

...Hans Schotel is klaar voor de out-call bij het 1e honk...
...waar 1B Simon Heemskerk (Haarlem Nicols) de bal...
...eerder heeft dan dat Leo Vonk (HVA) het honk bereikt...
...op 27 juni 1965 in Amsterdam...
(© Foto: ANP Photo/Flip Martens)
In 1959 werd Hans Schotel lid van de Scheidsrechterscommissie van de Honkbal Bond. Die commissie stond toen onder voorzitterschap van Ad Schaling met Hans Boersma als secretaris. Andere leden waren Henk de Ruiter en Hans Schirmer. Later kwam ook Co Hetem in de commissie. Boersma, Hetem, De Ruiter en Schotel bleven commissielid tot en met 1972. In latere jaren werden Cor Blitterswijk en Piet Schijvenaar lid, net als Ron Voerman, die in 1972 secretaris werd. In 1973 nam Rinus Onderwater de functie van voorzitter over, terwijl Schotel adviseur was, waarna hij aan het einde van dat jaar de commissie verliet.

Maar Hans Schotel had zijn langste verbintenissen aan de Spelregelcommissie (52 jaar), de Protestcommissie (41 jaar) en de Strafcommissie (37 jaar).

Schotel werd lid van de Strafcommissie in 1974 en voegde zich toen bij voorzitter Gerard Waanders, secretaris Ron Voerman en leden Dick Baas, Herman Kruijt en Jac Neutkens. Naast Schotel maakte ook Ron Voerman vele jaren deel uit van deze commissie, want hij was secretaris in 1973-2008. Andere leden die vele jaren zitting hadden waren Cor Blitterswijk, Leo van den Boomgaard (meer dan 30 jaar, waarvan ruim 20 jaar voorzitter), Martin Bremer, Teun Gaartman, Henk Geesink, Loek Imhof, Bert Lauer, Jac Neutkens, Pieter van der Ploeg, Gerard Voogd en Greet van Wijk. In latere jaren kreeg Schotel gezelschap van jongere leden Dennis Duin, Nico van de Kamer, Sandra Nypels en Bert Stevens. Schotel verliet de commissie in augustus 2010.

Zijn tweede langste verbintenis was met de Protestcommissie. Hij was eerst plaatsvervangend lid van 1963 tot en met 1974. Vervolgens was hij lid in 1975-1995, waarna hij de commissie leidde als voorzitter in 1996-2003, als opvolger van Piet van Deenen, die 21 jaar voorzitter was geweest. Andere leden van deze commissie door de jaren heen waren ondermeer Wim de Bok, Henk Kempen, Joke Lammen, Bert Lauer, Gé Oosterbaan, Rinus Paardekooper, Henk de Ruiter, Harry Schotte, André Schrijber, Piet Schijvenaar, Wim van Sorge en Aart Wedemeijer.

Hij had het langst zitting in de Spelregelcommissie en dat was toch zijn grote liefde: de spelregels. Schotel kwam in 1961 in de Spelregelcommissie die toen werd geleid door voorzitter Piet van Deenen De andere leden in dat jaar waren Henk de Ruiter en Han Urbanus. Zo'n tien jaar later werden Piet Gabes, Chris Mast en Wim van Sorge lid van de commissie. In 1980 werd de heer Schotel secretaris van de commissie, een functie die hij zestien jaar vervulde, waarna hij in 1996 voorzitter werd. Sinds 1997 bestond de commissie tot en met 2012 uit slechts drie leden, naast Schotel waren dat secretaris Harry Wedemeijer en Fred van Groningen Schinkel. In 2012, het jaar waarin de KNBSB het 100-jarig bestaan vierde, stopte Schotel op 80-jarige leeftijd.

Voor zijn vele bijdragen werd Hans Schotel in februari 1978 benoemd tot Lid van Verdienste van de KNBSB. In 2001 promoveerde de KNBSB hem tot Erelid.

Door de jaren heen bleef Hans Schotel een regelmatig bezoeker van de Haarlemse Honkbal Week, net zoals van de bijeenkomsten van reünie-vereniging De Kieviten.

Met het overlijden van Hans Schotel heeft de Nederlandse honkbal- en softbal-familie helaas weer één van hun iconen verloren, zoals in recente maanden Bep van Beijmerwerdt, Anton Kops, Els Smit-ter Meulen, Hans de Bie, Ron Voerman en Iet Wennekes. Zij waren allemaal vele jaren actief in honkbal en softbal. Ze zullen allemaal met liefde worden herinnerd en zullen zeker worden gemist.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Hans Schotel en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(1 april)




Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.