Grand Slam * Stats & News
Updated: 4 september 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos)

Opener Neptunus vs. Hoofddorp Pioniers eindigt in 9-inning gelijkspel
English

ROTTERDAM - De series-opener tussen Curaçao Neptunus en Hoofddorp Pioniers eindigde donderdagavond (3 september) in een 6-6 gelijkspel. Het was niet mogelijk om extra innings te spelen, omdat de 22:30 curfew-regel van toepassing was nadat er negen complete innings waren gespeeld. En daarmee kwam het duel ten einde. De gelijke eindstand maakte een einde aan twee winning streaks. Neptunus had een streak van 17 opeenvolgende overwinningen, terwijl Pioniers de laatste zeven wedstrijden op rij had gewonnen.

Drie andere wedstrijden verregenden vanavond. Twee daarvan worden vrijdag ingehaald. De derde wedstrijd wordt onderdeel van een double-header op zaterdag.

In de series-opener van vanavond nam Neptunus een snelle 3-0 voorsprong, maar stond halverwege de vijfde inning met 4-3 achter. Neptunus hernam hierna de leiding nog twee keer in de volgende innings, maar telkens kwam Pioniers terug en bracht de stand weer in balans. Hoewel het regelmatig (mot)regende waren er geen onderbrekingen en kon de wedstrijd worden uitgespeeld. Vorig seizoen eindigden twee wedstrijden van Pioniers met een gelijke stand, maar voor Neptunus was dit het eerste gelijkspel in drie jaar. Op 18 mei 2017 werd de wedstrijd tussen Neptunus en UVV afgesloten met een 4-4 stand in tien innings.

Hoofddorp Pioniers kwam tot 12 honkslagen, waaronder (opnieuw) drie van Victor Draijer, één daarvan een homerun. De outfielder sloeg drie punten binnen. Met zijn eerste honkslag verlengde Draijer zijn hitting streak naar 18 wedstrijden sinds de start van het seizoen. Hieronder nog opgenomen zijn de stats uit de gestaakte wedstrijd van afgelopen weekeinde tegen Quick Amersfoort, die nog geen status heeft.

In het duel van vanavond verhoogde Draijer zijn 'league-leading' slaggemiddelde naar .521. Wanneer het Draijer lukt om het seizoen af te sluiten met een slaggemiddelde van .500 of hoger wordt hij de eerste speler die dat presteert sinds 1984. Toen, 36 jaar geleden, sloeg Frank Millerd van Amsterdam Pirates .519 en dat is het all-time record. Na vanavond heeft Pioniers nog drie wedstrijden op de agenda staan in de reguliere competitie, waaronder het gestaakte duel tegen Quick Amersfoort.

Op woensdag werd de gestaakte wedstrijd tussen Hoofddorp Pioniers en Quick Amersfoort voorlopig vastgesteld voor dinsdag (8 september). Aangezien de wedstrijd-officials nog niet zijn aangesteld, is de status van het duel blijkbaar nog niet bepaald.

Neptunus sloeg 13 honkslagen, waaronder drie van Dwayne Kemp, die ook tweemaal scoorde.

(3 september)Hoofddorp Pioniers bereikte het honk als eerste in de eerste helft van de eerste inning op Neptunus-starter Diegomar Markwell. Met één uit kreeg de linkshander een honkslag tegen van Victor Draijer, die nu een honkslag heeft geslagen in elk van de 18 door zijn team gespeelde wedstrijden dit seizoen. Even later werd Draijer uitgeschakeld toen volgende slagman Duco Nuijten in een dubbelspel sloeg.

In de tweede helft van de eerste inning kwam Neptunus tot een rally van drie punten op Pioniers-starter Chris Pfau, die de eerste vier slagmensen veilig het honk zag bereiken. Stijn van der Meer begon met een honkslag, waarna de honken vol kwamen te staan toen John Polonius vier wijd kreeg en ook Dwayne Kemp een honkslag sloeg. Gianison Boekhoudt volgde met een tweehonkslag die twee punten en een snelle voorsprong voor Neptunus opleverde. Met lopers op het tweede en derde honk schakelde Pfau Dashenko Ricardo met drie slag uit, maar kreeg daarna een puntscorende honkslag tegen van Shaldimar Daantji die het derde punt binnenbracht. Deze inning eindigde eveneens met een double play-grounder, maar Neptunus had driemaal gescoord.

In de tweede inning bereikte Nathan Berkel het honk voor Pioniers met een stootslag-honkslag met één uit. Maar ook nu eindigde de slagbeurt met een dubbelspel. Net als in de eerste inning waren korte stop John Polonius en eerste honkman Benjamin Dille hierbij betrokken, maar deze begon bij Markwell.

In de derde inning kwam Pioniers voor het eerst in scoringspositie. Jaison Gijsbertha begon met een honkslag, waarna hij opschoof naar het tweede honk via een opofferingsstootslag van Bram Stoovelaar. Met twee uit kreeg Mark Smit vier wijd, maar Markwell sloot daarna af met een strikeout.

Pioniers scoorde hun eerste punt in de 1e4. Duco Nuijten begon met een honkslag, waarna hij het tweede honk kreeg toen schijn werd geconstateerd. Hij bereikte het derde honk na een honkslag van Joey Eeman en scoorde op een grounder van Nathan Berkel. Eeman kon niet opschuiven op Berkel's grounder, maar probeerde daarna het derde honk te bereiken op een hiernavolgende grounder van Jorrit Penseel richting Markwell en werd uitgeschakeld. Een volgende strikeout maakte een einde aan de slagbeurt.

Neptunus verzuimde meer afstand te nemen na de eerste inning. In de tweede slagbeurt werden er drie honkslagen genoteerd, maar geen punten. Eerst werd een line drive van lead-off hitter Darryl Collins gevangen door eerste honkman Duco Nuijten. Hierna sloeg Coco Johnson een honkslag. Maar de snelle loper werd even later uitgeschakeld bij een steelpoging na een succesvolle van Chris Pfau. Eerste honkman Duco Nuijten gooide de bal naar korte stop Bram Stoovelaar, die Johnson uittikte. Met twee uit sloegen Stijn van der Meer en John Polonius beiden een honkslag. Zij bleven achter, want volgende slagman Dwayne Kemp sloeg een grounder.

Met één uit in de derde sloeg Dashenko Ricardo een honkslag, maar ging gedwongen uit. Met twee uit sloeg ook Benjamin Dille een honkslag, maar bleef achter, want de inning eindigde toen rechtsvelder Nathan Berkel een klap van Darryl Collins onschadelijk maakte.

Met een 3-1 achterstand scoorde Pioniers drie punten in de 1e5 om een 4-3 voorsprong te nemen. Met één uit sloegen Raul Jacobs en Mark Smit een honkslag. Beiden scoorden toen Victor Draijer volgde met zijn eerste homerun van het seizoen. Dit was zijn tweede Hoofdklasse-homerun, maar zijn eerste sinds 27 juli 2018 toen hij er één sloeg tegen Storks als speler van Amsterdam Pirates.

De voorsprong was van korte duur, want Neptunus antwoordde met twee punten, die ook dit keer werden gescoord met twee uit. Dwayne Kemp opende met een honkslag. Even later voerden pitcher , eerste honkman Duco Nuijten en Bram Stoovelaar opnieuw een succesvolle 'pick-off-caught-stealing' uit wat de uitschakeling van de snelle Kemp tot gevolg had. Pfau volgde met een strikeout, maar gaf hierna vier wijd aan Dashenko Ricardo, kreeg een honkslag tegen van Shaldimar Daantji en kreeg de honken vol toen hij Benjamin Dille met een worp raakte. Ricardo en Daantji scoorden daarna toen volgende slagman Darryl Collins een honkslag sloeg. Dille probeerde het derde honk te bereiken, maar werd daar uitgeschakeld na een aangooi van rechtsvelder Nathan Berkel naar eerste honkman Duco Nuijten naar derde honkman Jorrit Penseel. Dat sloot de inning af, maar nu was het Neptunus dat met 5-4 voorstond.

Ook deze voorsprong duurde maar kort, want Pioniers kwam langszij in de 1e6 op nieuwe pitcher Misja Harcksen. Met één uit kreeg Jorrit Penseel vier wijd en scoorde de gelijkmaker op een 2-out pinch-hit triple van Max Draijer. Die strandde op het derde honk, want Harcksen sloot af met zijn twee strikeout in deze inning. Eerder was er drie slag voor Jaison Gijsbertha, die na het maken van wat aanmerkingen vervolgens werd weggestuurd door Home Plate Umpire Edwin Louisa.

Met de stand nu op 5-5 nam Nathan Diaby de Pioniers-pitching over in de 2e6. De rechtshander kreeg drie nullen op rij.

In de 1e7 kreeg Misja Harcksen een one-out single tegen van Victor Draijer, zijn derde honkslag vanavond. Hij strandde op het eerste honk, want een vangbal en strikeout volgden.

In de 2e7 nam Neptunus voor de derde keer de leiding na het scoren van een overdiend punt. Dwayne Kemp begon met een tweehonkslag. Met één uit schoof hij op naar het derde honk na een wilde worp, waarna hij even later scoorde na een doorgeschoten bal.

Ook nu reageerde Pioniers weer onmiddellijk door een punt te scoren in de 1e8. Dat gebeurde op Kevin Kelly, die hierdoor de tweede Neptunus-pitcher werd die vanavond een Blown Save op zijn naam kreeg. Met één uit gooide Kelly vier wijd op Jorrit Penseel, die in scoringspositie kwam na een 2-out single van Max Draijer. De honken raakten vol toen ook Raul Jacobs vier wijd kreeg. Bodhi de Vreede, Penseel's pinch-runner, scoorde vervolgens het gelijkmakende punt na een wilde worp. Draijer en Jacobs bleven voor de tweede keer achter op het tweede en derde honk, want een grounder sloot de slagbeurt af.

In de 1e9 sloeg Joey Eeman een honkslag met twee uit voor Pioniers. Maar Kelly sloot daarna af met een strikeout.

Neptunus kreeg nog één honkloper in de 2e8. Met twee uit kreeg Stijn van der Meer vier wijd, maar eindigde de inning na een vangbal. Nathan Diaby kreeg vervolgens drie nullen op rij in de negende.

Dat maakte ook een einde aan de wedstrijd, want de 22:30 uur curfew-tijd was bereikt.


...Links: Hoofd Coaches Ronald Jaarsma en Mervin Gario in gesprek met Home Plate Umpire Edwin Louisa...
...Rechts: Edwin Louisa was vanavond de Home Plate Umpire...

...Linkshanders Diegomar Markwell en Chris Pfau waren de startende pitchers voor Neptunus en Pioniers...

...Links: Victor Draijer sloeg 3 honkslagen, verlengde zijn hitting streak naar 18 wedstrijden en slaat nu .521...
...Rechts: Korte stop John Polonius schakelt Victor Draijer gedwongen uit in de 1e inning en maakt een dubbelspel...
...Op de achtergrond staat 2e honkman Dwayne Kemp...

...Links: Gianison Boekhoudt slaat een 2-run double voor Neptunus in de 1e inning...
...Rechts: Pitcher Diegomar Markwell verwerkt een stootslag-honkslag van Nathan Berkel in de 2e inning...

...Links: Coco Johnson gaat uit bij stelen en wordt getikt door korte stop Bram Stoovelaar in de 2e inning...
...Rechts: 2B Raul Jacobs schakelt Dashenko Ricardo gedwongen uit in de 3e inning; Links korte stop Bram Stoovelaar...

...Dwayne Kemp komt te kort en gaat uit bij stelen, want hij wordt uitgetikt door korte stop Bram Stoovelaar...
...in de 5e inning onder toeziend oog van Umpire Peter de Haan...

...Links: Misja Harcksen gooide in relief voor Neptunus...
...Rechts: Nathan Berkel is uit, want 1B Dudley Leonora heeft de bal op tijd, bekeken door Umpire Jeffrey Bentsnijder...

...Links: Max Draijer nadert het 3e honk na het slaan van een pinch-hit RBI-triple in de 6e inning...
...3B Stijn van der Meer gaat achter de bal aan, Umpire Peter de Haan volgt de actie...
...Rechts: Nathan Diaby nam de Pioniers-pitching over in de zesde inning...

...Pioniers 2B Raul Jacobs duikt naar een geslagen bal die eindigt in een nat midveld...
...en een tweehonkslag oplevert voor Dwayne Kemp in de 7e inning...

...Links: Dwayne Kemp bereikt het 2e honk met zijn double in de 7e inning; korte stop Max Draijer wacht op de bal...
...Umpire Peter de Haan kijkt in de actie...
...Rechts: Kevin Kelly sloot het duel op de heuvel af voor Neptunus...
(© Alle Foto's: Robert Bos)


Curaçao Neptunus - Hoofddorp Pioniers 6-6 (9 inn.)
RHE
Hoofddorp Pioniers000131010-6120
Curaçao Neptunus300020100-6130
(Wedstrijd afgesloten na negen complete innings vanwege de 22:30 uur curfew-rule)
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Chris Pfau5321255

Nathan Diaby41211-

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell531844

Misja Harcksen, BS (1)241211

Kevin Kelly, BS (1)232211

Homerun: Pioniers: Victor Draijer (1)(5e,3-run,1 uit,op Markwell).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Edwin Louisa, 1B-Jeffrey Bentsnijder, 3B-Peter de Haan.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Norbert van Oosterhout.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk-Kloos.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-3:00 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Jaison Gijsbertha (Hoofddorp Pioniers) weggestuurd in 1e6 door Home Plate Umpire Edwin Louisa na aanmerkingen.
Wedstrijd na negen complete innings afgesloten vanwege de 22:30 uur curfew-rule.
Deze wedstrijd stond in het oorspronkelijke speelschema op het programma voor donderdag 9 juli, maar werd op 2 juli geannulleerd door de KNBSB na de bekendmaking van het nieuwe programma, nadat de maateregelen tegen het coronavirus (COVID-19) werden versoepeld.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 19,8° C; windrichting zuidwest; windsnelheid 29 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 85%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.