Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 februari 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Toros del Este (Dominicaanse Republiek) wint Caribbean Series
English

SAN JUAN (Puerot Rico) - Toros del Este (Dominicaanse Republiek) won de 62e editie van de Caribbean Series op vrijdag (7 februari) door winst van de Finale van het jaarlijkse evenement tegen Cardenales de Lara (Venezuela). Toros del Este, kampioen van de Liga de Béisbol Profesional de la República Dominicana, boekte een overtuigende 9-3 winst tegen de kampioen van de Liga Venezolana de Béisbol Profesional. Het is voor het eerst in acht jaar dat een Dominicaanse ploeg winnaar is van de Caribbean Series.

...Een overzicht van Hiram Bithorn Stadium in San Juan...
...tijdens de World Baseball Classic 2009...
(© Foto: Henk Seppen)
Vorig jaar won Toros de Herrera uit Panama het evenement. Het was toen voor het eerst in 59 jaar dat een Panamese ploeg deelnam. De toernooiwinst van vorig jaar was pas de tweede voor Panama en de eerste na 69 jaar. In 1950 won Carta Vieja de tweede editie van de Caribbean Series.

De wedstrijden van de Serie del Caribe werden dit jaar gespeeld in Estadio Hiram Bithorn, dat in de voorbije jaren de locatie is geweest van verschillende internationale evenementen. Daaronder, de Eerste ronde van de World Baseball Classic in 2006, 2009 en 2013. Ook een aantal Major League-competitiewedstrijden werd gespeeld in het stadion in San Juan (2001, 2003, 2004, 2010, 2018). Het stadion is vernoemd naar pitcher Hiram Bithorn, die in 1942 de eerste Puertoricaan werd die in de Major League speelde toen hij debuteerde in de ploeg van Chicago Cubs.

Zes teams namen dit jaar deel aan de Caribbean Series, waaronder voor het eerst een ploeg uit Colombia. Vaqueros de Montería, kampioen van de Liga Colombiana de Béisbol Profesional, nam deel in plaats van de kampioen van Cuba, dat niet van de partij kon zijn vanwege visum-problemen. Eén van de spelers op het roster van de Colombiaanse ploeg was de Nederlandse outfielder Izzy Wilson, die werd geboren op Sint Maarten. Hij speelde in drie wedstrijden en was 0-uit-3 (twee strikeouts), maar kreeg ook eenmaal vier wijd. Vorig jaar speelde Wilson voor drie verschillende teams op Single-A niveau in de organisaties van Atlanta Braves en Tampa Bay Rays. Overall speelde Wilson vorig seizoen in 90 wedstrijden en sloeg .217 met zes homeruns. Wilson speelt sinds 2015 professioneel.

De overige deelnemers waren Tomateros de Culiacán (kampioen Liga Mexicana del Pacifico), Cangrejeros de Santurce (Liga de Béisbol Profesional Roberto Clemente, Puerto Rico) en Astronautas de Chiriquí (Béisbol Profesional de Panamá).

Toros del Este bereikte de Halve Finale door in de voorronde vier van hun vijf wedstrijden in winst om te zetten. De Dominicanen wonnen van Culiacán (2-1), Montería (4-0), Chiriquí (4-3) en Santurce (5-4). De enige nederlaag kwam tegen Lara, dat met 3-2 won. De Venezolanen wonnen eveneens vier van hun vijf wedstrijden. De ploeg won eveneens van Montería (6-4), Santurce (3-2, 10 inn.) en Chiriquí (2-0). Maar er werd met 7-6 verloren van Culiacán (7-6 L).

In de Halve Finales op donderdag (6 februari) won Lara slechts met 1-0 van Culiacán, terwijl Toros nipt won van Santurce met 4-3. Lara, dat met 9-2 werd 'outhit', scoorde het enige punt in de derde inning toen Gorkys Hernández vier wijd kreeg, opschoof na een grounder en scoorde op een ground-rule double van Welington Dotel. Toros stond halverwege de achtste inning met 3-2 achter, maar scoorde toen tweemaal en hield de kleine voorsprong vast. In de achtste sloeg Jordany Valdespin een honkslag en schoof op na een tweehonkslag van Peter O'Brien. Na een werperswissel scoorde Valdespin de gelijkmaker na een wilde worp, waarna O'Brien het leidende punt scoorde op een opofferingsslag van Abraham Almonte.

Toros del Este versloeg Cardenales de Lara met 9-3 in de Finale en kwam tot twaalf honkslagen. Lara liet negen honkslagen noteren.

Toros opende de score in de tweede helft van de derde inning na een honkslag van Rubén Sosa. De Dominicanen voegden twee punten toe in de vierde slagbeurt, dankzij een tweehonkslag van Abraham Almonte en een honkslag van Diego Goris.

In de 1e5 scoorde Lara hun eerste punt in het duel op starter Paolo Espino via een tweehonkslag van Gorkys Hernández. Echter, Toros antwoordde met twee punten in de eigen vijfde slagbeurt op vier honkslagen, waaronder puntscorende honkslagen van Wilkin Castillo en Diego Goris. Een volgend Dominicaans punt werd toegevoegd in de zesde na een doorgeschoten bal.

Lara verkleinde de achterstand naar 6-3 door tweemaal te scoren in de zevende. Na vier wijd en een geraakt werper bracht een honkslag van Gorkys Hernández een Venezolaans punt binnen. Na een werperswissel werd nog een punt gescoord op een honkslag van Welington Dotel.

Maar daar bleef het bij voor de Venezolaanse kampioen, terwijl de Dominicaanse tegenstander meer afstand nam in de achtste beurt door nog eens driemaal te scoren. Dat gebeurde op een pinch-hit single van Félix Pie en een 2-run double van Abraham Almonte waardoor de stand op 9-3 werd gebracht.

(7 februari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.