Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 april 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Archief)

IN MEMORIAM

...Al Kaline...
(1934 - 2020)...
(© Foto: Detroit Tigers)
Major League-legende, Hall of Famer Al Kaline ('Mr. Tiger') overleden
English

BLOOMFIELD HILLS, Michigan (USA) - Major League-legende Al Kaline, die 67 jaar verbonden was aan Detroit Tigers, is maandag (6 april) op 85-jarige leeftijd overleden. Kaline, die een outfielder was, speelde in 22 seizoenen (1953-1974) voor Detroit, waar hij een geliefde persoonlijkheid was. 'Mr. Tiger' werd in 1980 opgenomen in de National Baseball Hall of Fame.

Albert William Kaline werd geboren op 19 december 1934 in Baltimore, Maryland. Op 8-jarige leeftijd werd er een stukje bot verwijderd in zijn linkervoet, maar desondanks ontwikkelde hij zich in een uitstekende honkballer. Aanvankelijk was hij op negenjarige leeftijd werper. Op High School speelde Al Kaline eerst basketbal en American football, waarna hij een try-out kreeg voor het honkbalteam. Doordat er geen ruimte was voor een werper werd hij outfielder. De rest is geschiedenis.

Al Kaline was een enorm honkbaltalent en hij is één van de weinige spelers die in de Major League debuteerde zonder in de Minor Leagues te hebben gespeeld. Ook in latere jaren speelde hij nooit in de Minors. Toen hij 18 jaar was en net klaar was met High School werd hij gecontracteerd door Detroit Tigers. Een week later, op 25 juni 1953 maakte Kaline zijn debuut in een uitwedstrijd tegen Philadelphia Athletics.(het tegenwoordige Oakland Athletics). In zijn eerste seizoen speelde hij met rugnummer 25, maar na het seizoen vroeg hij om nummer 6 en dat bleef voor de rest van zijn loopbaan zijn rugnummer. Detroit Tigers haalde het nummer in 1980 uit de roulatie. Dit was het eerste rugnummer dat door de club werd 'retired'.

In 1955, op 20-jarige leeftijd, sloeg Kaline .340 en werd hij de jongste speler ooit die Beste Slagman werd van de American League. Hij brak het record dat sinds 1907 op naam stond van legende Ty Cobb, die in 1905-1926 voor Detroit uitkwam. Ook in 1955 werd Kaline de 13e speler in de historie die twee homeruns sloeg in één inning.

In 1961 was Al Kaline de tweede Beste Slagman in de American League met een slaggemiddelde van .324 achter teamgenoot Norm Cash (.361). In het volgende seizoen miste hij 57 wedstrijden nadat hij zijn sleutelbeen brak tijdens het vangen van een bal in het outfield. Na in 1963 op de tweede plaats te zijn geëindigd voor de MVP-titel begon Kaline last te krijgen van zijn linkervoet, waaraan hij in zijn jeugd was geopereerd en een gedeeltelijk misvormde voet en tenen aan had overgehouden. Vanaf het seizoen 1964 begon Kaline speciale schoenen te dragen en hij speelde daarna nog eens tien seizoenen. Gedurende zijn loopbaan kreeg hij te maken met verschillende blessures. Hij brak een botje in zijn hand in 1967 en brak zijn arm in 1968, maar elke keer kwam hij terug en leverde grote bijdragen aan de successen van de Detroit-teams. In 1968 won hij de World Series toen Detroit in zeven wedstrijden te sterk was voor St. Louis Cardinals.

Op 24 september 1974 werd Al Kaline de 12e speler in de geschiedenis die zijn 3.000 honkslag sloeg. Na de mijlpaal te hebben bereikt kondigde hij zijn afscheid aan. Kaline maakte het seizoen af en voegde nog zeven honkslagen toe.

In zijn 22 seizoenen durende Major League-loopbaan sloeg Al Kaline .297, scoorde 1.622 punten, sloeg er 1.582 binnen en kwam tot 3.007 honkslagen, waaronder 399 homeruns. Kaline speelde in 2.834 wedstrijden en sloeg negenmaal .300 of hoger. Kaline is de Detroit Tigers-recordhouder in gespeelde wedstrijden, homeruns en vier wijd (1.277).

In zijn lange loopbaan stond Al Kaline, die voornamelijk in het rechtsveld speelde, bekend om zijn sterke gooi-arm. Hij won tienmaal een Gold Glove Award en werd 18 keer gekozen voor een All Star Game, waarin hij 15 keer speelde (elk jaar op rij van 1955 t/m 1967). In 1973 kreeg Kaline de Roberto Clemente Award voor zijn bijdragen op en buiten het speelveld.

Al Kaline werd gekozen in de Hall of Fame in 1980, het eerste jaar waarin hij verkiesbaar was. In 1970 werd een straat achter het linksveld van Tiger Stadium omgedoopt in Kaline Drive.

...Al Kaline met commentaar-partner George Kell...
(screenshot)
Nadat hij zijn spelersloopban had afgesloten in 1974 werd Al Kaline in 1975 de TV 'color commentator' van Detroit Tigers-wedstrijden. In die rol zorgde hij voor analyses en achtergrondverhalen. Hij bleef commentator tot en met 2002. In de meeste van deze seizoenen (1975-1996) vormde Kaline een commentaar-duo met George Kell, die voor Detroit speelde in 1946-1952 en in 1983 ook werd gekozen in de Hall of Fame. Vanaf 2003 was Kaline Special Assistant van Dave Dombrowski, die tot augustus 2015 de President, CEO en General Manager van Detroit was. Kaline vervulde ook daarna de functie van Special Assistant en bleef dat tot aan zijn overlijden op maandag. Onder zijn activiteiten behoorde het adviseren van de General Manager, maar hij leverde ook bijdragen aan het evalueren van spelers. Bovendien was hij vrijwel altijd in uniform tijdens Spring Training voor het coachen van outfielders, waaronder vorige maand nog in Lakeland, Florida.

...Al Kaline's Hall of Fame...
...plaquette...
Detroit Tigers gaf de volgende verklaring uit: ,Eén van de meest gedistingeerde en onderscheiden spelers in de historie van het honkbal, 'Mr. Tiger' was één van de beste ooit die de 'Olde English D' heeft gedragen. De Hall of Famer is 67 jaar een steunpilaar geweest van onze organisatie, wat begon met zijn Major League-debuut in 1953 en naar het heden voortzette met zijn taken als Special Assistant van de General Manager. Onze gedachten zijn nu en voor altijd bij Mr. Kaline's vrouw, Louise, en familie.''

Major League Baseball Commissioner Rob Manfred had de volgende verklaring: ,,Velen van ons die het geluk hebben in Honkbal werkzaam te zijn hebben onze short lists van spelers die veel voor de meesten van ons hebben betekend. Al Kaline was één van die spelers voor mij en voor vele anderen, zodat dit een zeer trieste dag voor onze sport is. Levenslang een Tiger, Al was een echte gentleman en één van de alom gerespecteerde persoonlijkheden in de National Pastime. Ik waardeerde zijn vriendschap, bescheidenheid en het voorbeeld dat hij altijd uitstraalde voor anderen sinds hij als een 18-jarige rookie debuteerde. Namens Major League Baseball biedt ik mijn diepste condoleances aan Al's vrouw Louise aan, hun familie en vrienden en de generaties van Tiger fans die naar hem hebben opgekeken.''

Christopher Ilitch, die in 2017 de functie overnam van Chairman en CEO van Detroit Tigers na het overlijden van zijn vader Mike Ilitch, zegt: ,,Honkbal heeft vandaag een gigant verloren. Iedereen die Al Kaline heeft gekend zou zijn bescheiden natuur en passie voor honkbal omschrijven als een ongelooflijk krachtige combinatie en dat maakte van hem één van de meest gerespecteerde spelers in de historie van Major League Baseball. Mijn moeder, vader en ik koesteren de speciale relatie die hadden met Al Kaline, die vele jaren een betrouwbare adviseur en geliefde vriend is geweest. Zijn toewijding voor Detroit was uniek en stond dan ook liefdevol bekend als ‘Mr. Tiger’. Zijn positieve bijdragen zullen voor altijd worden gerealiseerd door honkbalfans waar dan ook. De impact van zijn leven reikt ver en hij zal vreselijk worden gemist door miljoenen in Detroit, de Staat Michigan en uit de honkbal-gemeenschap.''

(7 april)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.