Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 september 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Robert Bos)

Hoofddorp Pioniers en Quick Amersfoort completeren gestaakt duel; Victor Draijer schrijft geschiedenis
English

AMERSFOORT - Hoofddorp Pioniers kwam dinsdagavond (8 september) tot een 9-1 overwinning tegen Quick Amersfoort en sloten een wedstrijd af die op zaterdag 29 augustus werd gestaakt met één uit in de tweede helft van de vijfde inning wegens regen. Met deze wedstrijd werd het reguliere seizoen afgesloten. Alle teams speelden 21 wedstrijden in plaats van 42 in een seizoen dat was ingekort vanwege de coronavirus pandemie.

Op 29 augustus ging de wedstrijd, de tweede uit een 3-game series, onder bewolkte weersomstandigheden van start in Amersfoort. Met Pioniers op een 3-0 voorsprong en één uit in de 2e5 werd de wedstrijd stilgelegd vanwege hevige regen dat het speelveld onder water zette. Toen het daarna weer droog was verzochten de umpires de thuisclub aan het werk te gaan om te kijken om het veld weer bespeelbaar kon worden gemaakt. Hierna zijn er verschillende versies. Er wordt gezegd dat de thuisclub niets deed wat werkzaamheden aan het veld betreft, andere berichten stellen dat er niets gedaan kon worden omdat gezegd werd dat het veld onbespeelbaar was. Zo'n vijftien minuten nadat de umpires hadden opgedragen aan het veld te werken en er niets was gedaan staakte de umpiring crew de wedstrijd. Hierdoor werd dit niet een wedstrijd die was gestaakt door de regen, maar werd het een wedstrijd die was gestaakt door een scheidsrechterlijke beslissing.

Het was daarna aan de afdeling competitiezaken om zich over deze situatie te buigen en de status van de wedstrijd te bepalen. Hoewel het niet duidelijk was of het restant wel of niet zou worden gespeeld werd de opgeschorte wedstrijd op woensdag 2 september vastgesteld voor vanavond, echter zonder aanstelling van wedstrijd-officials. Deze officials stonden ook gisteren (maandag 7 september) nog altijd niet genoemd. Maar later op de dag werd bevestigd dat het restant daadwerkelijk gespeeld moest worden.

De 3-game series zou beginnen op donderdag 27 augustus op het veld van L&D Amsterdam Pirates in Amsterdam, omdat het thuisveld van Hoofddorp Pioniers niet besschikbaar vanwege onderhoudswerkzaamheden. Op donderdagmiddag werd de wedstrijd afgelast vanwege de condities van het speelveld na een korte, maar hevige regenbui in de ochtend. De wedstrijd werd opnieuw vastgesteld voor de volgende dag maar toen in Haarlem op het veld van DSS/Kinheim. Echter, de wedstrijd verregende opnieuw, dit keer wegens een hevige regenbui ongeveer 1½ uur voor de aanvangstijd. Deze wedstrijd werd uiteindelijk gespeeld op de erna volgende maandagavond op het veld van tegenstander Quick Amersfoort in Amersfoort waar Pioniers met 4-0 won.

Op zondag 30 augustus werd de oorspronkelijke derde wedstrijd van de reeks de eerste. Op Veld #2 in Hoofddorp won Pioniers dat duel toen met 8-1.

Nu de gestaakte wedstijd is uitgespeeld kunnen ook de statistieken va de eerste 4½ inning ook worden opgenomen in de seizoen-stats. Op 29 augustus sloeg Victor Draijer 2-uit-2, wat betekent dat hij zijn hitting streak verlengde naar 21 wedstrijden. Hij werd ook de eerste speler die een honkslag sloeg in alle reguliere competitie-wedstrijden. Maar hij realiseerde nog een bijzondere prestatie. Voor de wedstrijd van vandaag was Draijer's slaggemiddelde precies .500. Doordat hij al op 2-uit-2 stond in het eerste deel kon dat vanavond worden opgevoerd. Aan de andere kant had hij ook de luxe om 0-uit-2 te slaan en nog altijd de wedstrijd af te sluiten met een 2-uit-4 optreden, zodat zijn slaggemiddelde van .500 intact zou blijven. En dat is ook precies wat er gebeurde. Vorig seizoen was Denzel Richardson, toen Draijer's teamgenoot bij Amsterdam Pirates, de Beste Slagman en hij sloeg toen .388.

Door het seizoen af te sluiten met een .500 slaggemiddelde werd Victor Draijer niet alleen de Beste Slagman van het seizoen. Hij werd ook de eerste speler in 36 jaar die .500 sloeg en de eerste Nederlandse speler die tot deze prestatie kwam. In 1984 was het Amerikaan Frank Millerd, die uitkwam voor Amsterdam Pirates, die voor record zorgde met een .519 gemiddelde. Het jaar ervoor speelde Millerd voor ADO en werd toen de eerste speler ooit die .500 of hoger sloeg. Hij sloot het seizoen af met een .507 gemiddelde en brak daarmee het voorgaande record van .493, dat in 1973 werd gerealiseerd door de Amerikaan Darryll Southwick, die toen speelde voor Haarlem Nicols.

Maar er is meer, want Draijer's slaggemiddelde is het hoogste door een Nederlandse speler in 43 jaar! In 1967 zorgde Wim Crouwel van het Amsterdamse OVVO voor een record met een .490 slaggemiddelde, wat zes jaar later werd gebroken.

(8 september)Op het moment dat de wedstrijd op 29 augustus werd onderbroken waren er nog twee nullen nodig om de ontmoeting geldig te laten zijn, maar de ontmoeting werd gestaakt met één uit in de tweede helft van de vijfde inning met het bezoekende Hoofddorp Pioniers op een 3-0 voorsprong.

Maar er was meer, want Pioniers-starter Chris Pfau stond op dat moment een No-Hitter te gooien! De linkshander gooide vier wijd op lead-off hitter Roger Bernadina in de tweede helft van de eerste inning, maar die werd uitgeschakeld toen volgende slagman Rachid Engelhardt in een dubbelspel sloeg. Vanaf dat moment schakelde Pfau alle slagmensen die hij tegenover zich kreeg uit.

Vanaf de double play-grounder schakelde Pfau de volgende twaalf slagmensen op rij uit, waarvan acht met drie slag. In de tweede tot en met vierde inning gooide Pfau drie slag op zes opeenvolgende slagmensen. In de 2e5 kwam hij tot drie slag op Tijmen Takke, die zijn achtste strikeout-slachtoffer werd en de achtste slagman van de laatste negen die hij op drie slag uitschakelde. Maar hierna kwam de regen en werd het duel onderbroken. Na enige stopte de regen, maar het veld was onbespeelbaar geworden. Even later maakte de umpiring crew een definitief aan de aan de wedstrijd, nadat er niets aan het veld was gedaan.

Hierdoor kwam Pfau slechts twee nullen tekort voor een overwinning en een 5-inning No-Hitter!

...Victor Draijer...
...21-game hitting streak...
...slaggemiddelde .500...
(© Foto: Robert Bos)
Pioniers kreeg de eerste honkloper met één uit in de eerste helft van de eerste inning toen Victor Draijer vier wijd kreeg. Hij stal het tweede honk, maar bleef vervolgens achter.

Nadat Pioniers op rij was uitgeschakeld door Quick-starter Wendell Floranus scoorde de ploeg drie onverdiende punten in de derde slagbeurt.

Jaison Gijsbertha begon met vier wijd, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Raul Jacobs, die opschoof naar het tweede honk toen een poging een dubbelspel te maken eindigde in een fout. De honken kwamen daarna vol te staan na vier wijd voor Mark Smit en een honkslag van Victor Draijer. Hierna volgde Floranus met drie slag voor Max Draijer. Maar met twee uit eindigde een grounder van Joey Eeman in een foute aangooi en dat resulteerde in twee punten. Victor Draijer schoof op naar het derde honk en hij scoorde even later in een double-steal situatie met Eeman om er een 3-0 stand van te maken.

Met zijn honkslag verlengde Victor Draijer zijn hitting streak naar vijftien games. Echter, omdat de status van het duel na afloop nog niet bekend was bleef de streak op dat moment op veertien staan.

Wendell Floranus gooide driemaal drie slag in de vierde inning. De rechtshander schakelde zijn zevende slagman met drie slag uit in de vijfde inning. Hierna kreeg hij een 2-out double tegen van Victor Draijer in de 1e5. Dit keer bleef Draijer achter op het tweede honk.

Bij de hervatting van het duel vanavond werd een aantal wijzigingen in de line-ups gemaakt. Toen Pioniers het veld opging met één uit in de 2e5 verving Daan Kuit korte stop Max Draijer en werd de nieuwe derde honkman, terwijl Jorrit Penseel verhuisde van het tweede naar het derde honk en Raul Jacobs het tweede honk verruilde voor de korte stop-positie. Ook nam Yassir Lachkar de pitching over van Chris Pfau.

Voor Quick werd Joran Berkhout ingezet als pinch-hitter voor de geblesseerde designated hitter Bryan Engelhardt. Na afloop van de 2e5 werd Berkhout de nieuwe DH, terwijl Gilian Wernet de pitching overnam van de oorspronkelijke starter Wendell Floranus. Ook nam Rowan van Hoek de catching over van Jules Cremer. De twee 'middle infielders' wisselden van plaats, want Rachid Engelhardt ging van tweede honk naar korte stop, terwijl Denzel Brooks deze positie verruilde voor het tweede honk.

Met één uit in de vijfde schakelde nieuwe pitcher Yassir Lachkar pinch-hitter Joran Berkhout met drie slag uit. Hij kreeg hierna een honkslag tegen van Emeron Lourens, die een einde maakte aan de No-Hitter, maar een vangbal eindigde de slagbeurt. En daarmee was het een geldige wedstrijd, tien dagen nadat die was gestaakt.

In de 1e6, op nieuwe pitcher Gilian Wernet, nam Pioniers meer afstand met het scoren van drie punten. Wernet gooide vier wijd op Joey Eeman en Nathan Berkel, waarna hij een puntscorende honkslag tegen kreeg van Duco Nuijten. Een doorgeschoten bal zorgde voor het volgende punt. Nadat Jorrit Penseel vier wijd had gekregen scoorde Nuijten het derde punt in deze inning op een opofferingsslag in fout gebied van Jaison Gijsbertha.

In de 2e6 scoorde Quick wat hun enige punt zou blijven. Yassir Lachkar gooide vier wijd op lead-off hitter Rowan van Hoek, die het derde honk bereikte op een one-out single van Roger Bernadina en scoorde toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Rachid Engelhardt. Nadat een binnenhoog hierna voor de tweede nul had gezorgd schoven Bernadina en Engelhardt op na een wilde worp, maar zij strandden op het derde en tweede honk, want Lachkar sloot af met een strikeout.

Pioniers scoorde nog eens drie punten in de 1e7. Daan Kuit en Joey Eeman kregen beiden vier wijd en dat leidde tot een werperswissel. Rookie Stijn Bruins Slot nam het over en kreeg een 'force play-grounder' van Nathan Berkel. Duco Nuijten leverde vervolgens een 2-run triple af. Toen dat werd gevolgd door een foute aangooi kon Nuijten blijven doorlopen om ook tot scoren te komen.

In de laatste twee innings kreeg Pioniers nog slechts één honkloper. Dat was b>Reangelo Willems, die een pinch-hit single sloeg, maar strandde op het eerste honk.

Na hun punt te hebben gescoord in de zesde kreeg Quick twee honklopers in de zevende. Met één uit sloeg Emeron Lourens een honkslag en kreeg Taylor Clemensia vier wijd. De eerste schoof op na een vangbal, maar de twee lopers bleven achter.

In de achtste werd designated hitter Nathan Berkel de nieuwe pitcher voor Pioniers. Hij kreeg een lead-off single tegen van Roger Bernadina, maar korte stop Raul Jacobs begon daarna een 6-4-3 dubbelspel op een grounder van Rachid Engelhardt. Ademar Rifaela volgde met een honkslag, maar Berkel sloot daarna af met een strikeout.

In de 2e9 deed Berkel het wederom prima in zijn eerste heuveloptreden van het seizoen. Hij gooide vier wijd op lead-off hitter Joran Berkhoudt, maar schakelde de volgende twee slagmensen met drie slag uit. Even later werd Berkhout gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Rowan van Hoek en dat maakte een einde aan de wedstrijd.

En hoe deed Victor Draijer het vanavond? Zoals gezegd sloeg hij 2-uit-2 (met een vier wijd) in de eerste vijf innings van de wedstrijd die werden gespeeld op 29 augustus. Toen het duel vanavond werd hervat kreeg hij drie slag in de zesde inning, waarna hij werd uitgevangen in de achtste. Hierdoor stond zijn slaggemiddelde voor dit seizoen nog altijd op .500. Vrijwel zeker om zijn historisch hoge slaggemiddelde veilig te stellen verliet Draijer het duel in de 2e8. Met een 9-1 voorsprong voor Pioniers zou hij de achtste slagman zijn geweest in de negende, maar een hitloze slagbeurt zou betekenen dat zijn slaggemiddelde onder de .500 zou zakken. In de 2e8 verving Pioniers Hoofd Coach Mervin Gario Draijer en nam de derde honk-positie over, terwijl Daan Kuit Draijer's plek in het rechtsveld bezette.

En Victor Draijer werd de Beste Slagman van het seizoen en de ook de eerste die .500 sloeg sinds Frank Millerd (Amsterdam Pirates) hetzelfde deed in 1984.


Quick Amersfoort - Hoofddorp Pioniers 1-9
RHE
Hoofddorp Pioniers003003300-951
Quick Amersfoort000001000-154
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Chris Pfau4.181---

Yassir Lachkar, W (1-0)1.231211

Nick Loos1111--

Nathan Berkel2312--

pitchers Quickinn.SOBBHRER
Wendell Floranus, L (0-2)57323-

Gilian Wernet1 (*)15154

Stijn Bruins Slot3--211

(*) - Wernet gooide op twee slagmensen in de zevende inning

Box Score
Play-by-Play
Eindstand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires 29 augustus: HP-John Beltman, 1B-Rudsel Schoobaar, 3B-Peter de Haan.
Umpires 8 september: HP-Efrem Silvania, 1B-André Ficken, 3B-Jos van Eijsden.
Official Scorer 29 augustus:-Melanie Dijkhuizen.
Official Scorer 8 september:-Huub Nelissen.
Play-by-Play Scorer 29 augustus/8 september-Jeanette van Drunen.
Public Address Announcer 29 augustus-Henri Bruins Slot.
Public Address Announcer 8 september-Hans Bakker.
Scoreboard Operator 29 augustus/8 september-Bianca Vrolijk.
Aanvangstijd 29 augustus-14:03 uur.
Aanvangstijd 8 september-19:30 uur.
Speeltijd 29 augustus-1:18 uur.
Speeltijd 8 september-1:28 uur.
Totale speeltijd-2:46 uur.
Locatie-XL Lease Park 'Dorrestein', Amersfoort.

Game Notes:
De wedstrijd stond oorspronkelijk op het programma voor zaterdag 29 augustus, maar werd toen om 15:21 uur onderbreken wegens hevige regen in 2e5 met één uit, geen honklopers een een 3-0 voorsprong voor Hoofddorp Pioniers.
De wedstrijd werd daarna definitief gestaakt door de umpiring crew om 16:07 uur, nadat er geen werkzaamheden waren uitgevoerd om het veld bespeelbaar te maken.
Restant van de wedstrijd opnieuw vastgesteld voor vanavond.
Hoofddorp Pioniers op 29 augustus uitgeschakeld voor de eerste plaats vanwege winst van koploper Curaçao Neptunus.
Victor Draijer (Hoofddorp Pioniers) wordt de Beste Slagman van het seizoen 2020 met een slaggemiddelde van .500.
Victor Draijer (Hoofddorp Pioniers) sluit het seizoen af met een 21-game hitting streak en is de eerste speler met een honkslag in alle wedstrijden in de reguliere competitie.
Victor Draijer (Hoofddorp Pioniers) wordt de eerste speler sinds 1984 die .500 slaat in de reguliere competitie.
Deze wedstrijd stond in het oorspronkelijke speelschema op het programma voor zaterdag 25 april, maar werd op 23 maart geannulleerd door de KNBSB vanwege de maateregelen tegen het coronavirus (COVID-19).
Weersomstandigheden bij aanvang (29 augustus):
Zwaarbewolkt, 18° C; windrichting zuidwest; windsnelheid 23 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 72%.
Weersomstandigheden bij aanvang (8 september):
Bewolkt, 18,2° C; windrichting zuid-zuidwest; windsnelheid 11 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 86%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.