Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 februari 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Henri van Heijningen gekozen tot Europees Umpire van het Jaar 2019
English

VILNIUS (Litouwen) - Henri van Heijningen, nu voormalig umpire, is gehuldigd door de European Baseball Confederation (CEB). Tijdens het Congres van de CEB in de Litouwse hoofdstad Vilnius werd Van Heijningen op zaterdag (8 februari) gekozen tot Umpire of the Year voor 2019. KNBSB-Voorzitter Mark Herbold nam de onderscheiding namens Van Heijningen in ontvangst.

...Henri van Heijningen...
...CEB Umpire of the Year...
(© Foto: Henk Seppen)
Het is de tweede keer dat een Nederlandse umpire de CEB Umpire of the Year Award in ontvangst mag nemen. In 2008 was Fred van Groningen Schinkel de eerste toen hij werd gekozen tot Umpire of the Year voor 2007.

Door de jaren heen hebben vier Nederlandse official scorers de Scorer of the Year Award gewonnen: Linda Steijger (2010), Dennis Duin (2013), Feiko Drost (2016) en Huub Nelissen (2019). Er zijn ook vier winnaars geweest van de Coach of the Year Award: Robert Eenhoorn (2008), Brian Farley (2012), Evert-Jan 't Hoen (2016) en Steve Janssen (2017). De Award for Outstanding Service to European Baseball werd tweemaal uitgereikt aan een Nederlander. In 2011 (postuum) aan Rinus Paardekooper en in 2016 aan Johan Brandsma. In 2018 werd de Xavier Mateu Award for Excellence uitgereikt aan Jan Esselman. In 2012 won de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) de Award voor Federation of the Year. Alle genoemde jaartallen zijn die van de jaren waarin de Awards werden uitgereikt tijdens een Congres (die meestal plaatsvinden in februari), maar hebben betrekking op (prestaties in) het voorgaande jaar.

Op 1 september vorig jaar was Henri van Heijningen actief in zijn laatste wedstrijd in de hoogste afdeling. Op die dag was hij de Home Plate Umpire in Game 7 van de enerverende Holland Series. In Rotterdam kwam L&D Amsterdam Pirates toen tot een 6-0 shutout tegen Curaçao Neptunus om de Series te winnen en te worden gekroond tot Nederlands kampioen. Met de winst completeerde Pirates een opmerkelijke comeback. Na de eerste drie wedstrijden te hebben verloren won Pirates de volgende vier en werd de eerste ploeg in de historie die deze prestatie realiseerde. Voor Van Heijningen was het zijn zesde wedstrijd in die Holland Series, een record voor een umpire.

De reguliere competitie eindigde vorig jaar vroeger vanwege de deelname van het Nederlands Honkbal Team aan het Europees Kampioenschap in Duitsland en het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Italië in september. Het seizoen eindigde al op 28 juli en werd daarna gevolgd door de Play-Offs en Holland Series.

Op 28 juli stond Henri van Heijningen in zijn 40e (en laatste) competitie-wedstrijd van vorig seizoen in de Hoofdklasse, de tweede keer in zijn lange loopbaan dat hij dit aantal bereikt in de hoogste afdeling. Sinds 2000 zijn er slechts vier umpires geweest, die samen tienmaal tot deze prestatie kwamen. De umpires die in 40 of meer competitie-wedstrijden actief waren sinds 2000 zijn Henk Meerleveld (43 in 2002, 40 in 2001, 40 in 2005, 40 in 2006), Olav Steijger (40 in 2003), Fred van Groningen Schinkel (40 in 2010, 43 in 2012, 41 in 2013) en Henri van Heijningen (40 in 2012, 40 in 2019).

Een maand eerder klom Van Heijningen naar de tweede plaats op de all-time lijst wat Hoofdklasse-wedstrijden betreft en passeerde Henk Meerleveld (746 wedstrijden). Een week later werd hij de tweede scheidsrechter in de historie met 750 wedstrijden. De lijst wordt aangevoerd door Fred van Groningen Schinkel, die deelnam aan 1.257 wedstrijden.

Na afloop van de Holland Series sloot Henri van Heijningen zijn scheidsrechtersloopbaan af na 29 seizoenen actief te zijn geweest in de Hoofdklasse. Van Heijningen had zijn beslissing om te stoppen een jaar eerder al bekend gemaakt.

Henri van Heijningen was ruim 20 jaar internationaal umpire. In die periode werd hij voor vele internationale evenementen aangesteld. Onder deze toernooien zijn drie Wereldkampioenschappen, drie Europese Kampioenschappen en één Intercontinental Cup. Van Heijningen nam ook deel aan 18 Europa Cup-toernooien, zoals de European Cup, Cup Winners Cup, CEB Cup, Super Cup, Qualifiers of Play-Offs. In Nederland nam hij als umpire deel aan acht Haarlemse Honkbal Weken, acht World Port Tourmament en vier All Star Games.

(9 februari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.