Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 oktober 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Amsterdam Pirates opent Holland Series vs. Neptunus met winst
English

AMSTERDAM - Titelverdediger L&D Amsterdam Pirates opende de best-of-seven Holland Series tegen Curaçao Neptunus op zondagmiddag (11 oktober) op eigen veld met een 3-1 overwinning.

Op zaterdagmiddag werd de openingswedstrijd van de Kampioens Finale, die zou worden gespeeld in Rotterdam, 's morgens afgelast vanwege regen en veldcondities. De wedstrijd is opnieuw vastgesteld voor maandagavond in Rotterdam.

Vandaag begon het duel een half uur later dan gepland, omdat de bus die Neptunus naar Amsterdam bracht onderweg pech kreeg. Na het wachten op een nieuwe bus arriveerde de ploeg rond 13:00 uur op het veld, een uur voor de aanvangstijd.

In het duel kreeg Amsterdam Pirates de meeste scoringskansen, maar het was Neptunus dat de score opende in de eerste inning. Dat zou het enige punt blijven, dankzij solide pitching van Jim Ploeger en Shairon Martis. Pirates kwam langszij in de zesde via een homerun van Kalian Sams en sloeg daarna toe met twee punten in de achtste.

Voor aanvang van de wedstrijd werd een aantal prijzen uitgereikt aan de beste spelers van de reguliere competitie. Victor Draijer van Hoofddorp Pioniers ontving de prijs voor Meest Waardevolle Speler en was ook de Beste Slagman. Kalian Sams en Roelie Henrique (beiden Amsterdam Pirates) kregen respectievelijk de prijs voor de meeste Homeruns en de Meeste Gestolen Honken. Meer prijzen worden uitgereikt op latere data. Wanneer alle prijzen zijn gepresenteerd wordt op deze site weer een compleet overzicht met alle details gepubliceerd.

Vorig seizoen won Neptunus de eerste drie wedstrijden van de best-of-seven. Daarna werd Amsterdam Pirates de eerste ploeg in de historie die de volgende vier wedstrijden in winst omzette en de Kampioenstitel veroverde.

Dit is het vijfde opeenvolgende seizoen waarin de twee teams tegenover elkaar staan in de Holland Series.

Game 3 staat op de agenda voor komende donderdagavond in Rotterdam. Komend weekeinde staan Game 4 (Amsterdam, zaterdag) en 5 (Rotterdam, zondag, indien nodig) op de lijst. Indien nodig volgen een week later Games 6 en 7.

Alle wedstrijden worden gespeeld zonder toeschouwers, want dat is op het moment verboden vanwege de strengere corona-maatregelen. Aanstaande dinsdag is er een persconferentie van de Rijksoverheid gepland en de verwachting is dat er dan meer strengere maatregelen bekend zullen worden gemaakt tegen de verspreiding van het virus.

(11 oktober)Het duel van vandaag werd begonnen door twee linkshandige pitchers. Jim Ploeger beklom de heuvel voor Amsterdam Pirates, Diegomar Markwell startte voor Neptunus. Hiermee hield Amsterdam Hoofd Coach Michael Duursma vast aan zijn aangekondigde rotatie, want Ploeger was reeds aangewezen als starter voor Game 2. Voor Neptunus was Markwell de aangekondigde starter voor Game 1, maar Neptunus Hoofd Coach Ronald Jaarsma schoof de linkshander door naar vandaag, nadat het duel van zaterdag was afgelast. Jaarsma had nog geen starter bekend gemaakt voor Game 2. Rob Cordemans was de aangekondigde starter voor Pirates in Game 1 en het is bevestigd dat de rechtshander nu de starter zal zijn in het inhaalduel op maandagavond. De starter voor Neptunus is Game 2 is nog niet bepaald, dat zal pas in de loop van maandag gebeuren. De andere twee starters in de ploeg zijn rechtshanders Orlando Yntema en Kaj Timmermans, maar de eerste is herstellende van een schouderblessure.

Jaarsma paste een aantal wijzigingen toe in zijn slagvolgorde ten opzichte van de voorgaande twee wedstrijden toen het team zonder de Belgische infielder Benjamin Dille speelde. Hij was nu terug in de line-up en de vandaag gebruikte slagvolgorde kwam vrijwel overeen met degene die was gebruikt op 20 september toen Neptunus tegen Hoofddorp Pioniers speelde. Echter, hij wisselde de slagmensen die toen op de vijfde en zesde plek stonden om, want Gianison Boekhoudt sloeg nu als vijfde in plaats van zesde en wisselde die plek met Dudley Leonora. Een andere wijziging was er defensief, want Dwayne Kemp was de linksvelder, omdat de regulier linksvelder Greg Muller niet speelde. Kemp, die de vaste tweede honkman van Neptunus is, speelde wel eerder in het outfield, maar deed dat dit seizoen nog niet eerder.

Amsterdam Pirates had ook vrijwel alle basisspeler in de line-up, behalve Roelie Henrique, die meestal als linksvelder speelde. Denzel Richardson, die zijn speeltijd verdeelde tussen het outfield en de designated hitter-plek, was vandaag de rechtsvelder en deelde het outfield met Gilmer Lampe en Kalian Sams. Delano Selassa was vandaag de DH, een plek die hij eerder innam in voorgaande wedstrijden, naast zijn optredens als tweede honkman in andere ontmoetingen.

...Jim Ploeger (7 innings) en Shairon Martis (2 innings)...
...verzorgden een solide heuvel-optreden...
(© Foto's: Henk Seppen)
Neptunus opende score in de eerste helft van de eerste inning op Ploeger. De linkshander gooide vier wijd op lead-off hitter Coco Johnson, die vervolgens opschoof naar het tweede en derde honk op hiernavolgende grounders van Benjamin Dille en Stijn van der Meer. Met twee uit scoorde Johnson op een tweehonkslag langs de linksveld-lijn van Dwayne Kemp om zijn ploeg op een vroege voorsprong te zetten. Maar dit zou het enige Rotterdamse punt in de wedstrijd blijven.

Nadat Diegomar Markwell drie nullen op rij had gekregen in de tweede helft van de eerste inning kreeg hij twee honklopers in de volgende slagbeurt. Met één uit kreeg de linkshander honkslagen tegen van Kenny Berkenbosch en Delano Selassa, maar hierna eindigde de inning toen Rashid Gerard in een dubbelspel sloeg.

In de 2e3 kreeg Pirates weer een scoringskans. Dit keer gooide Markwell vier wijd op lead-off hitter Max Clarijs en met één uit gooide hij ook vier wijd op Gilmer Lampe. Een harde grounder van Sharlon Schoop volgde. De bal sprong van derde honkman Stijn van der Meer naar korte stop John Polonius, die er in slaagde Lampe gedwongen uit te schakelen op het tweede honk met een zeldzame 5-6-4 actie. Met lopers 'op de hoeken' eindigde de inning toen een pop-fly van Denzel Richardson werd gevangen op fout gebied.

Na het moeten toestaan van het punt in de eerste inning schakelde Jim Ploeger drie slagmensen op rij uit in de volgende twee Neptuniaanse slagbeurten. Na acht slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld kreeg Ploeger een one-out single tegen van Dwayne Kemp in de vierde inning. Kort daarna ging Kemp uit bij een steelpoging na een succesvolle pick-off richting eerste honk van Ploeger. De linkshander sloot de inning daarna af met drie slag voor Gianison Boekhoudt.

Amsterdam Pirates kwam dicht bij de gelijkmaker in de 2e4. Met één uit sloeg Kenny Berkenbosch een honkslag, maar werd uitgeschakeld op een grounnder van Delano Selassa. Volgende slagman Rashid Gerard kreeg vier wijd en met lopers op het eerste en tweede honk sloeg Max Clarijs een honkslag door de linkerkant van het infield. Hoewel de bal nu in het linksveld was ondernam Selassa een poging te scoren, maar werd op de plaat uitgeschakeld na een aangooi van linksvelder (en reguliere tweede honkman) Dwayne Kemp naar catcher Dashenko Ricardo. En in plaats van de honken vol te hebben met twee uit kwam de inning nu ten einde.

In de 1e5 kreeg Neptunus de eerste loper weer in scoringspositie sinds de openingsbeurt. Met twee uit sloegen Dashenko Ricardo en Shaldimar Daantji beiden een honkslag. Maar de laatste werd gedwongen uitgeschakeld op een klap van Coco Johnson.

Pirates liet een loper achter op het eerste honk in de 2e5. Met twee uit raakte Diegomar Markwell Sharlon Schoop met een worp. Maar een vangbal eindigde de slagbeurt.

Neptunus kreeg een kans de leiding te hernemen in de 1e6 toen het lopers op het tweede en derde honk had staan met één uit. De Belg Benjamin Dille opende met een honkslag en Stijn van der Meer bereikte het honk met een stootslag-honkslag. De twee lopers schoven op na een succesvolle opofferingsstootslag van Dwayne Kemp. Met één uit schakelde Jim Ploeger Gianison Boekhoudt met drie slag uit, waarna hij een inning-afsluitende vangbal kreeg op een klap van Dudley Leonora.

...Max Clarijs viert zijn RBI-double in de 8e inning...
(© Foto: Henk Seppen)
Even later kwam Amsterdam Pirates langszij in de 2e6 toen powerhitter Kalian Sams opende met een homerun.

Met de stand nu op 1-1 bereikte Neptunus lead-off hitter John Polonius het honk in de 1e7 na een fout. Zijn verblijf op de honken was kort, want volgende slagman Dashenko Ricardo sloeg in een dubbelspel. Een hiernavolgende grounder van Shaldimar Daantji maakte een einde aan deze Neptunus-slagbeurt.

In de 2e7 nam Aaron de Groot de Neptunus-pitching over. En Pirates kreeg daarna weer een volgende loper in scoringspositie. De Groot gooide vier wijd op lead-off hitter Max Clarijs, die opschoof naar het tweede honk via een opofferingsstootslag van Niels van Weert. Nadat volgende slagman Gilmer Lampe was uitgevangen kreeg Sharlon Schoop opzettelijk vier wijd. Dit om een gedwongen loop op te zetten maar ook om de effectieve knuppel van Schoop te ontwijken. De twee lopers bleven achter, want de inning eindigde toen Denzel Richardson werd uitgevangen.

In de 1e8 zette ook Amsterdam Pirates een nieuwe pitcher in, want Shairon Martis nam het heuvelwerk over van Jim Ploeger. De voormalige Major Leaguer zorgde voor drie opeenvolgende nullen, waaronder één strikeout.

In de 2e8 brak Pirates de 1-1 stand met twee uit. Aaron de Groot begon met vier wijd voor lead-off hitter Kalian Sams, die vervolgens het tweede honk stal. Toen De Groot hierna ook vier wijd gooide op volgende slagman Kenny Berkenbosch kwam Neptunus Hoofd Coach Ronald Jaarsma uit de dug-out om een werperswissel toe te passen. Hij bracht closer Kevin Kelly naar de heuvel om het over te nemen van De Groot, die geen honkslagen had toegestaan, maar wel viermaal vier wijd had gegooid. Kelly moest het opnemen tegen Delano Selassa. De MVP van de Holland Series van vorig jaar draaide in het slagperk en plaatste een opofferingsstootslag die de twee lopers naar het tweede en derde honk bracht. Met één uit (en het eerste honk open) sloeg volgende slagman Rashid Gerard op de eerste worp en werd uitgevangen. Nu met twee uit gooide Kelly een wilde worp die Sams in staat stelde te scoren om Pirates op een 2-1 voorsprong te zetten. Even later scoorde Berkenbosch het derde Amsterdamse punt toen Max Clarijs een tweehonkslag langs de linksveld-lijn afleverde.

In de 1e9 kreeg Shairon Martis weer drie opeenvolgende nullen om de winst te bezegelen.


...Amsterdam Pirates Groundskeeper Hans Vader werkt aan het veld voor de start van Game 1...

...KNBSB Penningmeester Remko de Bie reikte voor aanvang vier prijzen uit aan de Beste Spelers van de competitie...
...Kalian Sams (Meeste Homeruns, Amsterdam Pirates), Roelie Henrique (Meeste Gestolen Honken, Amsterdam Pirates)...
...en Victor Draijer (Meest Waardevolle Speler, Beste Slagman, Hoofddorp Pioniers)...

...Links: KNBSB Penningmeester Remko de Bie en Technisch Directeur Tjerk Smeets woonden de wedstrijd bij...
...Rechts: De Umpires van vandaag Niek Elshof (3B), Roy van de Wateringen (2B), Martijn Bosschaart (HP) en Edwin Louisa (1B)...

...Linkshanders Jim Ploeger en Diegomar Markwell waren de startende pitchers voor Amsterdam Pirates en Neptunus...

...Links: Dwayne Kemp sloeg het enige Neptunus-punt binnen met een double in de eerste inning...
...Rechts: Delano Selassa wordt uitgeschakeld door 2B Dudley Leonora in een dubbelspel in de 2e inning...

...Links: Kenny Berkenbosch wordt uitgeschakeld door korte stop John Polonius in de 4e inning...
...Rechts: Delano Selassa wordt op de plaat uitgetikt door catcher Dashenko Ricardo in de 4e inning...

...Links: Martijn Bosschaart was de Home Plate Umpire vandaag in de Series-opener...
...Rechts: 2B Umpire Roy van de Wateringen toont dat het een frisse middag was in Amsterdam...

...Links: Kalian Sams wordt begroet door zijn teamgenoten na zijn homerun in de 6e inning...
...Rechts: John Polonius wordt uitgeschakeld door korte stop Sharlon Schoop in een dubbelspel in de 7e inning...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)

L&D Amsterdam Pirates - Curaçao Neptunus 3-1
RHE
Curaçao Neptunus100000000-160
L&D Amsterdam Pirates00000102X-361
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell613511

Aaron de Groot, L (0-1)1-4-22

Kevin Kelly1--1--

(*) - De Groot gooide op twee slagmensen in de achtste inning

pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Jim Ploeger731611

Shairon Martis, W (1-0)21----

Homerun: Pirates: Kalian Sams (1)(6e,solo,0 uit,op Markwell).
Box Score
Play-by-Play
Eindstand Seizoen
Eindstand Top-4
Stand Holland Series
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Martijn Bosschaart, 1B-Edwin Louisa, 2B-Roy van de Wateringen, 3B-Niek Elshof.
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play Scorer-Rienette Hamers.
Technical Commissioner-Peter Brink.
Public Address Announcer-Richard de Wolff.
Scoreboard Operator-Astrid Maengkom.
Aanvangstijd-14:30 uur.
Speeltijd-2:24 uur.
Locatie-Loek Loevendie Ballpark, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Game 1 Holland Series 2020.
Was Game 2 in het oorspronkelijke speelschema, maar Game 1 werd op zaterdag 10 oktober afgelast vanwege regen en veldcondities en is nu opnieuw vastgesteld voor maandag 12 oktober, 19:30 uur in Rotterdam.
Wedstrijd begon 30 minuten later vanwege pech van de Neptunus-bus op weg naar Amsterdam en de uitreiking van een aantal prijzen aan de Beste Spelers van de reguliere competitie.
Weersomstandigheden op geplande aanvangstijd (14:00 uur):
Bewolkt, 13° C; windrichting noordwest; windsnelheid 18 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 77%.
Weersomstandigheden bij aanvang (14:30 uur):
Bewolkt, 14° C; windrichting noordwest; windsnelheid 24 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 70%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.