Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 oktober 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos)

Amsterdam Pirates wint Holland Series Game 2 thriller in 11 innings
English

ROTTERDAM - L&D Amsterdam Pirates heeft een 2-0 voorsprong genomen in de best-of-seven Holland Series tegen Curaçao Neptunus in een thriller op een koude maandagavond (12 oktober) door Game 2 met 7-3 te winnen in elf innings. Dit duel stond aanvankelijk op het programma voor zaterdagmiddag in Rotterdam, maar werd toen 's morgens afgelast vanwege regen en veldcondities en opnieuw vastgesteld voor vanavond.

Op zondag opende titelverdediger Amsterdam Pirates de best-of-seven met een 3-1 overwinning.

Het duel van vanavond ontwikkelde zich in een ware klassieker tussen Pirates en Neptunus. Het thuisspelende Neptunus stond met 2-0 voor na vier innings, maar Pirates kwam langszij in de vijfde en nam een voorsprong in de zevende. Neptunus maakte er een 3-3 stand van in de achtste. Pirates kwam vervolgens tot een rally van vier punten in de elfde inning om te winnen en een 2-0 voorsprong te nemen in de kampioensreeks.

Amsterdam Pirates kwam tot 13 honkslagen, waaronder drie van Denzel Richardson, die ook drie punten binnensloeg. Sharlon Schoop scoorde driemaal. Met uitzondering van Kalian Sams sloegen alle startende spelers minimaal één honkslag.

Neptunus had 11 honkslagen, waaronder drie van Dashenko Ricardo.

Met een speeltijd van vier uur en 28 minuten was het duel van vanavond de langste ooit in de Holland Series-historie, inclusief verlengingen. De vorige langste wedstrijd was Game 1 van de 2016 Series die eveneens ging tussen Amsterdam Pirates en Neptunus. Dat duel nam vier uur en 18 minuten in beslag en werd eveneens in Rotterdam gespeeld. Amsterdam Pirates won toen met 6-5 in 12 innings.

De wedstrijd van vanavond was de negende 'extra-inning game' in de Holland Series-historie en de eerste sinds 25 augustus vorig jaar toen Neptunus met 7-6 won van Pirates in 12 innings in Game 3.

...Teletekst-bericht 12 oktober...
De wedstrijd van vanavond zou zo maar eens de laatste wedstrijd van het seizoen 2020 kunnen zijn geweest. Op maandagmiddag meldden Haagse bronen dat het Kabinet gaat aankondigen dat de amateursport aan banden wordt gelegd en dat groepsgroottes verder weorden beperkt. Er zou boven de 18 jaar door amateurs niet meer in teamverband mogen worden gesport. Tijdens een persconferentie op dinsdagavond zal het Kabinet strengere maatregelen aankondigen tegen de verspreiding van het coronavirus. Volgens de bronnen maken de sportbeperkingen deel uit van deze nieuwe maatregelen.

Wanneer het seizoen wel kan worden vervolgd staat Game 3 op de agenda voor komende donderdagavond in Rotterdam. Komend weekeinde staan Game 4 (Amsterdam, zaterdag) en 5 (Rotterdam, zondag, indien nodig) op de lijst. Indien nodig volgen een week later Games 6 en 7.

Alle wedstrijden worden gespeeld zonder toeschouwers, want dat is op het moment verboden vanwege de strengere corona-maatregelen die op 29 september werden aangekondigd.

(12 oktober)...Startende pitchers Misja Harcksen en...
...Rob Cordemans gooien in de bull-pen...
(© Beide Foto's: Robert Bos)
Neptunus startte vanavond met Misja Harcksen in plaats van één van de reguliere starters Orlando Yntema of Kaj Timmermans. Yntema is herstellende van een schouderblessure, terwijl Timmermans waarschijnlijk de starter is voor Game 3 komende donderdag.

Voor Harcksen was dit zijn eerste start van het seizoen. In de reguliere competitie miste Harcksen de eerste weken, omdat hij ook herstellende was van een blessure. Hij gooide in vijf wedstrijden, allemaal als reliever. In de Top-4 Poule gooide de rechtshander viermaal in relief.

In de eerste helft van de eerste inning kreeg Amsterdam Pirates gelijk de eerste slagman op het honk, want Roelie Henrique's grounder eindigde in een fout. Hij schoof op naar scoringspositie, nadat volgende slagman Gilmer Lampe op fout gebied werd uitgevangen. Maar Henrique strandde op het tweede honk, want Misja Harcksen kwam hierna tot drie slag op Sharlon Schoop en Kalian Sams.

Zoals was aangekondigd startte veteraan-rechtshander Rob Cordemans voor Amsterdam Pirates. Hij schakelde de eerste twee slagmensen uit, waarna hij een tweehonkslag tegen kreeg van Stijn van der Meer, die daarna opschoof naar het derde honk na een stootslag-honkslag van Dwayne Kemp. De twee bleven achter, want de inning eindigde met een grounder van Gianison Boekhoudt.

Pirates kwam opnieuw in scoringspositie in de tweede slagbeurt. Met één uit kreeg Kenny Berkenbosch vier wijd, maar daarna kreeg Rashid Gerad drie slag. Hierna gooide Misja Harcksen ook vier wijd op Max Clarijs, maar vervolgens sloot hij weer af met een strikeout, dit keer voor Niels van Weert.

Net als Pirates kwam ook Neptunus weer in scoringspositie in hun tweede slagbeurt en slaagde er toen in de score te openen. Met één uit sloegen John Polonius en Dashenko Ricardo een honkslag en dat bezorgde de thuisploeg lopers 'op de hoeken'. Polonius scoorde vervolgens toen volgende slagman Shaldimar Daantji ook een honkslag liet noteren. Maar Neptunus liet weer twee lopers achter. Nadat Coco Johnson was uitgevangen sloot Rob Cordemans af met drie slag voor Benjamin Dille.

Hoewel Pirates in scoringspositie kwam in zowel de eerste als de tweede inning liet de ploeg pas de eerste honkslag noteren in de derde beurt. Met twee uit sloeg Sharlon Schoop een honkslag, maar hij strandde, want Kalian Sams werd op fout gebied uitgevangen.

...Sharlon Schoop en Dashenko Ricardo bereikten...
...beiden vanavond 5x het honk...
(© Beide Foto's: Robert Bos)
Nadat Neptunus op rij was uitgeschakeld in de 2e3 kreeg Pirates een kans wat terug te doen in de vierde, maar verzuimde dat te doen. Denzel Richardson opende met een tweehonkslag. Maar hierna eindigde een comeback-grounder van Kenny Berkenbosch in een dubbelspel. Berkenbosch sloeg de bal terug naar pitcher Misja Harcksen. Richardson (die niet gedwongen hoefde op te schuiven) vertrok op de klap, was daarna niet in staat op tijd terug te keren en werd uitgeschakeld op het tweede honk. Korte stop John Polonius, die Richardson had uitgeschakeld, kreeg de bal daarna op tijd op het eerste honk om het dubbelspel te completeren. Rashid Gerard sloeg hierna een honkslag, maar Harcksen sloot daarn zijn derde inning af met een strikeout, want Max Clarijs werd zijn zesde slachtoffer.

Nadat Pirates had verzuimd te scoren antwoordde Neptunus met een punt in de 2e4. Dudley Leonora begon met een honkslag, waarna hij scoorde op een one-out double van Dashenko Ricardo. Dat eindigde de avond voor Cordemans, want Naut Kragt werd ingezet om hem af te lossen. De rookie kreeg grounder die Ricardo naar het derde honk bracht, waarna hij problemen kwam en de honken vol kreeg, watn hij volgde met vier wijd voor Coco Johnson en Benjamin Dille. Maar de drie lopers bleven achter, want Stijn van der Meer werd uitgevangen door Raydley Legito, die in deze inning de derde honk-positie had overgenomen van Rashid Gerard.

Met een 2-0 achterstand kreeg Pirates opnieuw een grote scoringskans in de 1e5 en dit keer was de ploeg succesvoller. Niels van Weert en Roelie Henrique (stootslag) begonnen met honkslagen. Een poging de twee lopers te laten opschuiven via een opofferingsstootslag mislukte, want Gilmer Lampe's stootslag werd gevangen door pitcher Misja Harcksen. Hierna werd Henrique gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Sharlon Schoop en dat bracht Van Weert naar het derde honk. Even later scoorde Van Weert toen Harcksen een wilde worp losliet. Met Schoop het tweede honk kreeg volgende slagman Kalian Sams vier wijd. Denzel Richardson maakte hierna zijn honkloop-blunder uit de vorige inning goed, want hij leverde een puntscorende honkslag af. Schoop scoorde de gelijkmaken en Sams schoof op naar het derde honk. Kenny Berkenbosch volgde met een line drive, maar die werd gevangen door tweede honkman Dudley Leonora. Dat maakte een einde aan de inning, maar de stand was in balans, 2-2.

In de 2e5 zette Amsterdam Pirates Hoofd Coach Michael Duursma zijn derde werper in, want Mike Groen beklom toen de heuvel. De rechtshander kreeg drie opeenvolgende nullen. Hj schakelde Dwayne Kemp en Gianison Boekhoudt met drie slag uit, waarna Dudley Leonora werd uitgevangen.

In de 1e6 moest ook Neptunus Hoofd Coach Ronald Jaarsma een beroep doen op zijn bullpen. Met één uit gooide Misja Harcksen vier wijd op Max Clarijs en dat bracht Jaarsma uit de dug-out. Aaron de Groot werd naar de heuvel gehaald om het over te nemen van Harcksen. De rechtshander zag Clarijs in scoringspositie komen na een doorgeschoten bal, waarna hij vier wijd gooide op Niels van Weert. Maar De Groot herstelde en kwam tot drie slag op volgende slagman Roelie Henrique. Met lopers op het eerste en tweede honk dreunde Gilmer Lampe de bal diep het linksveld in, langs de lijn, maar daar maakte linksvelder Dwayne Kemp een fraaie running-catch om de inning af te sluiten.

...Denzel Richardson had 3 RBI's voor Pirates...
(© Foto: Robert Bos)
Neptunus kreeg de volgende scoringskans in de 2e6. Met één uit leverde Dashenko Ricardo zijn derde honkslag in het duel af, waarna hij opschoof naar het tweede honk toen Shaldimar Daantji eveneens een honkslag sloeg. Ricardo bereikte het derde honk terwijl Daantji gedwongen werd uitgeschakeld op een hiernavolgende grounder van Coco Johnson. Dit keer was het Neptunus dat twee lopers achterliet, want een grounder van Benjamin Dille eindigde de slagbeurt.

In de 1e7 kwam de lead-off hitter van Pirates voor de vierde keer op het honk toen Sharlon Schoop vier wijd kreeg. Neptunus had slechts eenmaal de eerste slagman op het honk grekregen in de eerste zes innings. Met Schoop op het eerste honk sloegen Kalian Sams en Denzel Richardson beiden de bal het outfield in, maar werd uitgevangen in respectievelijk het links- en rechtsveld. Hierna was het Kenny Berkenbosch die goed contact maakte. Hij sloeg de bal ook diep het linksveld in, maar zijn uithaal werd een puntscorende tweehonkslag die Schoop in staat stelde helemaal vanaf het eerste honk te scoren om Pirates op een 3-2 voorsprong te zetten. Er volgde een werperswissel, want Kevin Kelly verving Aaron de Groot. Hij kreeg rookie Raydley Legito tegenover zich en die sloeg op de eerste worp die hij zag. Legito sloeg een grounder naar Kelly, die vervolgens zelf de slagman op het eerste honk uitschakelde om de inning af te sluiten.

In de 2e7 kreeg Amsterdam-reliever Mike Groen twee snelle nullen, maar gooide vervolgens vier wijd op pinch-hitter Quintin De Cuba en kreeg een honkslag tegen van Dudley Leonora. Groen sloot de inning daarna sterk af, want hij kwam tot drie slag op John Polonius.

Met één uit in de 1e8 sloeg Niels van Weert een honkslag voor Pirates, maar de Neptuniaanse verdediging draaide vervolgens een inning-afsluitend 6-4-3 dubbelspel op een grounder van Roelie Henrique.

In de 2e8 werd Tom de Blok de nieuwe pitcher voor Pirates, maar hij kwam onmiddellijk in de problemen. De rechtshander gooide vier wijd op lead-off hitter Dashenko Ricardo, waarna een fout volgde op een opofferingsstootslag van Shaldimar Daantji, zodat Neptunus twee honklopers kreeg. Hierna eindigde een pick-off poging op het tweede honk in een foute aangooi van De Blok en dat resulteerde in lopers op het tweede en derde honk. Even later scoorde Ricardo het gelijkmakende punt na een wilde worp. De Blok schakelde hierna Coco Johnson met drie slag uit, waarna hij werd afgelost door Shairon Martis. Die kreeg twee vangballen, Gregory Muller werd uitgevangen op fout gebied en Stijn van der Meer in het midveld en dat betekende het einde van de slagbeurt. Maar het was weer een nieuwe wedstrijd. Opnieuw.

Doordat de negende inning puntloos bleef kreeg het duel een verlenging.

In de 1e10 kreeg Amsterdam Pirates een grote kans de wedstrijd te beslissen, want het kreeg de honken vol met één uit. Kevin Kelly begon met drie slag voor lead-off hitter Kenny Berkenbosch, maar moest vervolgens honkslagen incasseren van pinch-hitter Delano Selassa en Max Clarijs. Nadat de twee lopers waren opgeschoven na een wilde worp kreeg Kelly de honken vol toen hij vier wijd gooide op Niels van Weert. Neptunus maakte daarna een einde aan de dreiging, want er werd een 3-2-3 dubbelspel gemaakt op een grounder van Roelie Henrique, nadat die vier foutballen had geslagen en op een count van 3-wijd-2-slag was gekomen.

Amsterdam Pirates ging weer naar de bullpen in de 2e10, want Donny Breek werd de zesde werper vanavond voor de ploeg. De rechtshander begon met drie slag voor lead-off hitter John Polonius, maar volgde met vier wijd voor Dashenko Ricardo. Nadat Shaldimar Daantji was uitgevangen kreeg Breek de honken vol toen hij ook tot vier wijd kwam op Coco Johnson en Gregory Muller. Dat leidde tot een volgende werperswissel, want linkshander Nick Veltkamp werd nu ingezet. Op zijn derde worp kreeg hij een inning-afsluitende vangbal van Stijn van der Meer.

...De spelers van Amsterdam Pirates high-fiven elkaar met de winst...
(© Foto: Robert Bos)
En zo ging de wedstrijd verder met de elfde inning. Gilmer Lampe opende voor Amsterdam Pirates met een tweehonkslag, waarna Sharlon Schoop vier wijd kreeg. De tweede worp naar volgende slagman Kalian Sams eindigde in een doorgeschoten bal en dus schoven de lopers op. Met het eerste honk nu open kreeg Sams (die op 2 wijd stond) een opzettelijke vrije loop. Met de honken nul vol sloeg Denzel Richardson de bal door de linkerkant van het infield voor een 2-run single die Pirates op een 5-3 voorsprong zette. Op de aangooi naar de plaat schoven Sams en Richardson op naar respectievelijk het derde en tweede honk. Met nog altijd nul uit volgde een werperswissel en nam Kaj Timmermans het heuvelkarwei over van Kevin Kelly. Hij kreeg ook de honken vol, want hij gooide vier wijd op Kenny Berkenbosch. Sams werd hierna de eerste nul, want hij werd gedwongen uitgeschakeld op de plaat op een grounder richting derde honk van Sebastiaan van der Horst. Echter, de honken stonden nog altijd vol en een volgend punt werd hierna toegevoegd op een honkslag van Max Clarijs. En dat bracht de derde werper naar de heuvel in deze inning. Berry van Driel, die wekenlang was uitgeschakeld met een arm-blessure, nam het over. De veteraan-rechtshander gooide voor het laatst op 6 augustus toen hij het duel tegen DSS/Kinheim met een blessure verliet na slechts één pitch te hebben gegooid. Van Driel kreeg een comeback-grounder van Niels van Weert. De enige kans voor Van Driel was om de slagman op het eerste honk uit te schakelen en dus scoorde Berkenbosch het vierde Amsterdamse punt in deze slagbeurt. Van Driel maakte een einde aan de rally en sloot de lange slagbeurt af met drie slag voor Roelie Henrique, maar Pirates had een 7-3 voorsprong genomen.

In de 2e11 zag Nick Veltkamp hoe lead-off hitter Dwayne Kemp werd uitgevangen. De linkshander kreeg daarna een honkslag tegen van Quintin De Cuba, maar ook een klap van volgende slagman Dudley Leonora werd gevangen. Hierna maakte de Amsterdamse verdediging zich niet druk toen De Cuba het tweede honk stal. Met een loper in scoringspositie eindigde de inning en de wedstrijd toen ook John Polonius werd uitgevangen.

En zo eindigde het duel net voor middernacht na bijna 4½ uur spelen.
Goed voor een nieuw tijd-record!


...Umpires Edwin Louisa (2B), Peter de Haan (1B), Winfried Berkvens (HP) en Rob Has (3B)...
...betreden het veld, klaar voor Game 2 van de Holland Series...

...Misja Harcksen en Rob Cordemans waren de startende werpers voor Neptunus en Amsterdam Pirates...

...Links: Rechtsvelder Coco Johnson vangt een bal in fout gebied bij de Neptunus bull-pen in de 1e inning...
...Rechts: John Polonius glijdt head-first richting 3e honk waar 3B Rashid Gerard op de bal wacht in de 2e inning...

...Denzel Richardson slaat een lead-off double (links) in de 4e inning, maar wordt even later uitgetikt...
...door korte stop John Polonius, die een dubbelspel maakte (rechts); Umpire Edwin Louisa maakt de out-call...
...2e honkman Dudley Leonora en midvelder Shaldimar Daantji volgen de actie...

...3B Umpire Rob Has en 2B Umpire Edwin Louisa volgen nauwlettend de activiteiten op het veld...

...Links: Dudley Leonora scoort het tweede punt voor Neptunus in de 4e inning...
...Rechts: Amsterdam-Hoofd Coach Michael Duursma in gesprek met pitcher Rob Cordemans...
...en catcher Max Clarijs nadat Neptunus een 2-0 voorsprong heeft genomen in de 4e inning...

...Outfielders Gilmer Lampe (LF), Kalian Sams (CF) en Denzel Richardson (RF)...
...en infielders Raydley Legito (3B), Sharlon Schoop (SS), Niels van Weert (2B) en...
...Kenny Berkenbosch (1B) maken een praatje tijdens een werperswissel in de 4e inning...

...Links: Naut Kragt nam de Pirates-pitching over in de 4e inning...
...Rechts: Korte stop Sharlon Schoop en catcher Max Clarijs wachten op Pitching Coach Rob Cordemans...
...nadat pitcher Naut Kragt tweemaal 4 wijd heeft gegooid in de 4e inning...

...Links: Neptunus Bench Coach Jan Collins in gesprek met pitcher Misja Harcksen,...
...3B Stijn van der Meer (18) en catcher Dashenko Ricardo met korte stop John Polonius als toehoorder in de 5e inning...
...Rechts: Roelie Henrique wordt gedwongen uitgeschakeld door 2B Dudley Leonora in de 5e inning...

...Links: Denzel Richardson slaat met een honkslag het gelijkmakende Pirates-punt binnen in de 5e inning...
...Rechts: Mike Groen nam de Pirates-pitching over in de 5e inning...

...Links: Technical Commissioner Peter Brink kijkt toe en maakt notities...
...Rechts: Aaron de Groot nam de Neptunus-pitching over in de 6e inning...

...Links: Linksvelder Dwayne Kemp maakt een running catch in diep linksveld in de 6e inning...
...Rechts: Veteraan Neptunus-speler Dashenko Ricardo heeft wat adviezen voor Pirates rookie 3B Raydley Legito in de 6e inning...

...Links: Sharlon Schoop duikt terug tijdens een pick-off, terwijl 1B Dudley Leonora de bal krijgt in de 7e inning...
...Rechts: Even later ziet linksvelder Gregoy Muller een tweehonkslag van Kenny Berkenbosch op...
...de warning track neerkomen en dat stelt Schoop in staat het leidende punt te scoren voor Pirates...

...Nadat Pirates op een 3-2 voorsprong kwam nam Kevin Kelly de Neptunus-pitching over in de 7e inning...
...Links kijken 3B Stijn van der Meer, SS John Polonius en 2B Dwayne Kemp toe...
...terwijl catcher Dashenko Ricardo met Kelly praat na zijn komst in de wedstrijd...

...Links: Kenny Berkenbosch in gesprek met 3B Coach Allan Hazel tijdens de werperswissel in de 7e inning...
...Rechts: Tom de Blok nam de Pirates-pitching over in de 8e inning...

...Twee fouten in de 8e inning resulteren in het gelijkmakende punt voor Neptunus..
...Links: Shaldimar Daantji komt na een fout op het honk, terwijl 2B Niels van Weert de bal oppakt...
...Rechts: Dashenko Ricardo bereikte het 3e honk na een foute pick-off; 3B Raydley Legito wacht op de bal...
...Even later scoort Ricardo de gelijkmaker na een wilde worp...

...Links: Shairon Martis nam de Pirates-pitching over in de 8e inning...
...Rechts: Pirates 2B Niels van Weert maakt de 3e nul in de 9e inning, een verlenging volgt...

...Links: Bench Coach Jan Collins in gesprek met pitcher Kevin Kelly en catcher Dashenko Ricardo...
...in de 10e inning nadat Pirates twee honklopers kreeg...
...Rechts: Nick Veltkamp sloot de wedstrijd af voor Pirates en werd winnende werper...

...Links: Bench Coach Jan Collins werpt een kwade blik op iemand na terugkeer van de heuvel...
...waar hij weer een praatje had met pitcher Kevin Kelly na een tweehonkslag en vier wijd in de 10e inning...
...Rechts: Hoofd Coach Ronald Jaarsma maakt weer een wissel en neemt de bal over van Kaj Timmermans...

...Links: Berry van Driel sloot het duel af voor Neptunus...
...Rechts: Bench Coach (en groundskeeper) Jan Collins zorgt voor het veld na afloop van de wedstrijd...
(© Alle Foto's: Robert Bos)


Curaçao Neptunus - L&D Amsterdam Pirates 3-7 (11 inn.)
RHE
L&D Amsterdam Pirates00002010004-7132
Curaçao Neptunus01010001000-3111
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans3.12-722

Naut Kragt0.2-2---

Mike Groen3313--

Tom de Blok, BS (1)0.111-1-

Shairon Martis1.21----

Donny Breek0.213---

Nick Veltkamp, W (1-0)1.1--1--

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Misja Harcksen5.164622

Aaron de Groot1.112111

Kevin Kelly, L (0-1)3.124544

Kaj Timmermans0.1-11--

Berry van Driel0.21----

Box Score
Play-by-Play
Eindstand Seizoen
Eindstand Top-4
Stand Holland Series
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Winfried Berkvens, 1B-Peter de Haan, 2B-Edwin Louisa, 3B-Rob Has.
Official Scorer-Huub Nelissen.
Play-by-Play Scorer-Karin Pieneman.
Technical Commissioner-Peter Brink.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk-Kloos.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-4:28 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Game 2 best-of-seven Holland Series 2020.
De wedstrijd stond aanvankelijk op het programma als Game 1 op zaterdag 10 oktober in Rotterdam, maar werd toen afgelast wegens regen en veldcondities opnieuw vastgesteld voor vanavond.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 9,6° C; windrichting zuidwest; windsnelheid 10 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 84%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.