Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 november 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Jan Kruijdenberg)

IN MEMORIAM

...Stanley Engelhardt...
(1952 - 2020)...
(© Foto: Henk Seppen)
Langdurig honkbal-coach Stanley Engelhardt overleden
English

ALMERE - De Nederlandse honkbalwereld treurt om het verlies van veteraan honkbal-coach Stanley Engelhardt, die op vrijdag 13 november op 68-jarige leeftijd overleed na te hebben gestreden tegen een ernstige ziekte sinds begin dit jaar. Engelhardt was als coach actief in acht Hoofdklasse-seizoenen en werd een geliefde en populaire coach in de hoogste afdeling bij zowel spelers als coach-collega's.

Stanley Engelhardt, die als bijnaam 'Tata' had, werd geboren op 11 oktober 1952. Stanley had veel honkbalkennis en dat werd duidelijk in zijn coach, of hij nou Bench Coach, Hitting Coach of Assistent Coach was. Hij had een oog voor detail en gaf veel spelers waardevolle adviezen. Zijn aanwezigheid in de dug-out en in de kleedkamer werd zeer gerespecteerd door de spelers en ook op het veld was hij bij velen geliefd. Stanley was altijd zeer actief op en rond het veld tijdens de voorbereidingen op een wedstrijd, gooide batting practice en zorgde er voor dat alles was geregeld voor zijn spelers. Hij had bijna altijd een brede lach op zijn gezicht, maar tijdens een wedstrijd nam hij het altijd op voor zijn spelers en ging in discussie met umpires wanneer hij vond dat daar aanleiding voor was. Door de jaren heen was Stanley Engelhardt coach van zijn zoons Bryan en Rachid bij twee verschillende clubs.

Vele jaren was Stanley Engelhardt actief voor Almere '90, waar hij coachte en trainde met zowel jeugd als senioren in honkbal en softbal. Na twee seizoen de Batting Practice Pitcher te zijn geweest van de ploeg werd Engelhardt in 2009 opgenomen in de coaching-staf van de hoofdmacht van Almere '90. In dat jaar stond de ploeg onder leiding van Marco Wels en Engelhardt werd zijn Hitting Coach, maar bleef ook Batting Practice Pitcher. Het was een succesvol seizoen voor de ploeg, want Almere eindigde op de eerste plaats in de Eerste Klasse en plaatste zich voor de Promotie/Degradatie Series. In deze best-of-five won Almere met 3-2 van RCH-Pinguïns en promoveerde naar de Hoofdklasse.

In het hiernavolgende zware seizoen 2010, toen Almere '90 uitkwam in de hoogste afdeling, was de coaching-staf ongewijzigd en was Engelhardt opnieuw de Hitting Coach van de ploeg. Het team eindigde op de laatste plaats en moest het vervolgens opnemen tegen UVV in de best-of-five Promotie/Degradatie Series. Almere kwam tot een 'sweep' tegen UVV in drie wedstrijden om de plek voor het seizoen 2011 veilig te stellen. Echter, een paar weken later moest Almere de ploeg terugtrekken om financiële redenen.

In 2012 werd Stanley Engelhardt de Bench Coach van het Hoofdklasse-team van Kinheim, dat in dat seizoen aanvankelijk onder leiding stond van Hoofd Coach Eelco Jansen. Bij Kinheim maakten Stanley's zoons Bryan Engelhardt en Rachid Engelhardt deel uit van de spelersgroep. Bryan kwam al sinds 2008 voor het team uit na daarvoor in vier seizoenen te hebben gespeeld voor Almere '90. Voor zijn jongere broer Rachid was 2012 zijn eerste seizoen bij Kinheim na één seizoen te hebben gespeeld voor HCAW. In 2012 eindigde Kinheim op de derde plaats in de reguliere competitie om zich te plaatsen voor de Play-Offs. Maar tijdens deze Play-Offs gingen Kinheim en Jansen uit elkaar. 1B Coach Hans Lemmink volgde Jansen op als Hoofd Coach en Engelhardt werd de nieuwe 1B Coach. Kinheim plaatste zich vervolgens voor de best-of-seven Holland Series en kwam in vier wedstrijden tot een 'sweep' tegen Neptunus om de Kampioenstitel te veroveren.

...Stanley Engelhardt met Hans Lemmink...
...bij de All Star Game 2012...
(© Foto: Henk Seppen)
Na afloop van het seizoen 2012 werd de jaarlijkse All Star Game gespeeld op het veld van UVV in Vleuten. Stanley Engelhardt maakte toen als 1B Coach deel uit van de coaching-staf van Team North, die onder leiding stond van Kinheim's Hoofd Coach Hans Lemmink. De andere leden van deze coaching-staf waren Rudy Dirksen (HCAW), Robert Klaver (Hoofddorp Pioniers) en Al Morales Gomes (Pitching Coach, Amsterdam Pirates).

In de volgende vier seizoenen (2013-2016) bleef Stanley Engelhardt de 1B Coach van Kinheim en behield deze positie onder drie verschillende Hoofd Coaches, terwijl hij ook de batting practice gooide. Hans Lemmink bleef bij de ploeg als Hoofd Coach voor het seizoen 2013, waarna Wim Martinus de Hoofd Coach was in 2014 en 2015. Michael Crouwel, die in deze twee seizoenen de 3B Coach was, werd de nieuwe Hoofd Coach in 2016.

,,Stanley was een hele bescheiden, hele goede man'', reageerde Michael Crouwel, die drie seizoenen met Engelhardt samenwerkte bij Kinheim. Crouwel, die sinds 2016 Hoofd Coach was ploeg is, vervolgt met: ,,Stanley was er altijd en stond altijd voor iedereen klaar en regelde van alles. En natuurlijk batting practice gooien, dat kon hij uren, dagen volhouden, dat was een heel sterk punt van hem. Niks was hem te veel, hij was altijd beschikbaar voor iedereen, altijd even tijd voor een praatje, een plezierig persoon.''

In Engelhardt's vijf seizoenen bij Kinheim plaatste de ploeg zich elk jaar voor het 'postseason', waarin het in de Top-4 Poule speelde. Naast het winnen van de titel in 2012 speelde de Haarlemse ploeg ook in 2015 in de Holland Series, maar verloor toen in vijf wedstrijden van Neptunus.

Na zich in 2016 weer te hebben geplaatst voor de Top-4 Poule volgde een moeilijke en lastige transferperiode. Veel spelers verlieten de ploeg en als gevolg daarvan kon de club geen representatief team samenstellen voor het seizoen 2017. Kort na afloop van de transferperiode in november 2016 trok Kinheim zich terug uit de Hoofdklasse. In plaats daarvan speelde het team in 2017 in de Overgangsklasse.

...Stanley Engelhardt in discussie met Home Plate...
...Umpire Efrem Silvania tijdens het seizoen 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
In 2017 was Marco Wels de Hoofd Coach van Quick Amersfoort in de Overgangsklasse en nadat Kinheim zich had teruggetrokken haalde hij Engelhardt terug in zijn coaching-staf. Engelhardt werd zijn 1B Coach en uiteraard Batting Practice Pitcher in wat weer een successvol seizoen was in zijn loopbaan. Eerste honkman/outfielder Bryan Engelhardt stopte aanvankelijk nadat Kinheim zich had teruggetrokken, maar een paar weken later verhuisde ook hij naar Quick, net als zijn vader. Quick Amersfoort eindigde op de tweede plaats om zich te plaatsen voor de Promotie/Degradatie Poule. In die Poule van zes teams eindigde Quick op een gedeelde derde plaats en promoveerde naar de Hoofdklasse.

Marco Wels werkte verschillende seizoenen samen met Stanley Engelhardt bij zowel Almere '90 als Quick Amersfoort. Bij Almere was Wels al enige seizoen coach van de hoofdmacht toen hij Engelhardt aan zijn staf toevoegde. ,,Op dat moment wist ik natuurlijk al dat het de vader was van Bryan'', zegt Wels. ,,En ik had hem al regelmatig op ons veld gezien, hij was er altijd, bezig met werken en trainen van jonge spelers,veel met jeugdteams, in honkbal, maar ook in softbal en heel veel ballen gooien. Op een dag vroeg ik hem de batting practice te gooien voor mijn team. Dat was een gouden greep, want dat bleef hij vanaf dat moment doen. Na een paar seizoenen hebben we hem opgenomen in de coaching-staf. Ik denk dat Stanley één van de beste, misschien wel de beste, Batting Practice Pitcher in het land was. Ik ken niemand in Nederland die het beter zou doen. Hij had een rubberen arm en gooide per keer 1.000-1.200 ballen, zonder problemen. En de volgende dag opnieuw en ook tijdens onze trainingen. Het gooien van een goede batting practice is een cruciaal onderdeel van de voorbereidingen op een wedstrijd. Stanley was de ideale man om in de staf te hebben. Hij had een prima klik met jonge spelers. Stanley was een schitterende man. Altijd lachen, maar zeer gedreven en vol emotie als hij op het veld stond. We zullen hem enorm gaan missen. We gaan hem missen in en om ons team. En we gaan hem zeker missen bij het gooien van batting practice. Ja, een bijzonder triest moment.''

In 2018 maakte Quick zijn rentree in de hoogste afdeling en de ploeg stond toen weer onder leiding van Wels, met Engelhardt weer als 1B Coach. In het eerste seizoen terug in de Hoofdklasse eindigde Quick op de zevende plaats in de reguliere competitie, maar stelde de plek veilig voor het seizoen 2019. In 2018 speelde ook Rachid Engelhardt voor het eerst voor Quick na in het voorgaande jaar te hebben gespeeld voor HCAW. Daarvoor was de outfielder drie seizoenen professioneel actief geweest in de organisatie van de Baltimore Orioles.

Glenn Romney startte het seizoen 2019 als de nieuwe Hoofd Coach van Quick Amersfoort met Engelhardt weer als 1B Coach, René de Vries als Bench Coach/3B Coach en Cliff Foster als Pitching Coach. Echter, na negen wedstrijden kwam het tot een breuk tussen Quick en Romney. In het restant van het seizoen deelden Engelhardt, De Vries en Foster de coachtaken zonder dat één van hen als Hoofd Coach optrad. Naast zijn coachtaken was Engelhardt uiteraard ook weer de Batting Practice Pitcher van het team.

...Stanley Engelhardt gooit de ceremoniële eerste bal op...
...25 juli voor Quick's eerste thuisduel van het seizoen 2020...
(© Fhoto: Jan Kruijdenberg)
Dit jaar was René de Vries de Hoofd Coach van Quick Amersfoort met Stanley's zoon Bryan Engelhardt als Hitting Coach, terwijl zelf ook nog speelde. Kort na het begin van het seizoen kwam Marco Wels in de staf als Bench Coach. Stanley Engelhardt zou dit seizoen weer als coach bij het eerste honk fungeren, maar helaas was het voor hem vanwege zijn ziekte niet mogelijk om in uniform te zijn. Echter, hij bleef deel uitmaken van de coaching-staf en zijn naam bleef op het roster staan, want hij deelde regelmatig zijn adviezen met de coaching-staf. Op 25 juli, voor aanvang van de eerste thuiswedstrijd van Quick Amersfoort van het verlate (en ingekorte) seizoen 2020 gooide Stanley Engelhardt de ceremoniële eerste bal als opening van het nieuwe seizoen. Tijdens het seizoen woonde hij zo vaak als mogelijk de wedstrijden van het team bij. Niet alleen om te kijken naar de wedstrijden van Quick, maar misschien meer nog om zijn zoons Bryan en Rachid in actie te zien voor de ploeg.

,,Hij was een enorme steun voor het team'', aldus Quick's Hoof Coach René de Vries. ,,Iedereen mocht hem heel graag. Hij was er altijd, aan het werk met hitting. Als je hem vroeg om 800 ballen te gooien tijdens een batting practice dan deed hij dat. Dat was geweldig, hij bleef het maar doen. Hij nooit duidelijk aanwezig, nooit op de voorgrond, maar hij was er altijd voor het team. Ja, er waren wel eens discussies met umpires, maar altijd ter verdediging van zijn spelers.''

Quick Amersfoort plaatste het volgende bericht op hun website:
,,Met grote verslagenheid vernamen wij dat vrijdag 13 november Stanley Engelhardt is overleden. Stanley was de afgelopen jaren aan Quick verbonden als Assistent Coach van Honkbal Heren 1, een vertrouwd gezicht bij Quick en een graag geziene persoonlijkheid in de honkbalwereld. Stanley was trots op Bryan en Rachid. Ook in de laatste maanden dit seizoen was Stanley graag op het park om zijn zonen te zien spelen. We zullen Stanley, zijn inzet, zijn BP èn zijn karakteristieke stemgeluid missen. Wij wensen Bryan, Rachid, familie en vrienden veel sterkte toe in deze nare tijd.''

Door de jaren heen, waar hij ook coachte, moedigde Stanley Engelhardt zijn spelers altijd aan, ondersteunde hen en stimuleerde ze om beter te worden. Zijn aanwezigheid op en rond het veld zal door velen worden gemist.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Stanley's partner Paula, zijn zoons Bryan, Rachid en Eugene en verdere familie en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(15 november)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.