Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 februari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Tweede winst Panama, Dominicanen in Serie del Caribe
English

MAZATLÁN (México) - De ploegen die Panama en de Dominicaanse Republiek vertegenwoordigen boekten hun tweede overwinning op Dag 2 van de 63e editie van de Serie del Caribe in México. Op maandag (1 februari) won Federales de Chiriquí (Panama) met 6-3 van Caimanes de Barranquilla (Colombia), dat ook hun opener verloor op zondag. Águilas Cibaeñas (Dominicaanse Republiek) won met 4-2 van gastheer Tomateros de Culiacán (México), dat hun eerste duel in winst had omgezet. Criollos de Caguas (Puerto Rico) won hun eerste wedstrijd op maandag via een 3-0 shutout tegen Caribes de Anzoátegui (Venezuela), dat eveneens voor de tweede keer verloor.

Het evenement begon op zondag. Alle teams spelen tot en met donderdag tegen elkaar. Op vrijdag speelt de top-vier de Halve Finales. De twee winnaars ontmoeten elkaar in de Finale op zaterdag.

Alle wedstrijden worden gespeeld in Estadio Teodoro Mariscal, het thuis-stadion van Venados de Mazatlán. Toeschouwers zijn toegestaan, maar slechts 40 procent van de zitgelegenheid van het stadion (dat een capaciteit heeft van 16.000) wordt gebruikt, vanwege de corona-maatregelen. Alle toeschouwers moeten gezichtsmaskers dragen en een afstand van anderhalve meter aanhouden.

(1 februari)Caimanes de Barranquilla (Colombia) vs. Federales de Chiriquí (Panama)

De Panamese ploeg besliste het duel met een 7-run rally in de derde inning. De Colombiaanse kampioen antwoordde met vier punten in de zesde, maar kon het duel niet meer omdraaien.

Federales sloeg toe in de 1e2 en scoorde zeven punten met twee uit op startende pitcher Edison Frías. De rechtshander had drie nullen op rij gekregen in de eerste twee innings en kwam tot viermaal drie slag, waarvan drie in de tweede inning. Na drie slag voor de eerste slagman in de derde kreeg Frías een tweehonkslag tegen van Rodrigo Vigil, die opschoof op een grounder en daarna het eerste punt scoorde op een honkslag van Jonathan Araúz. De honken kwamen vol na een tweehonkslag van volgende slagman Jesús López en vier wijd voor Allen Córdoba. Het tweede punt werd gescoord nadat ook Willy García een vrije loop kreeg. Hierna volgde David Rodríguez met een 'baseclearing, 3-run double' die de stand op 5-0 bracht. Rodríguez scoorde daarna op een honkslag van Héctor Gómez, die opschoof na een fout en het zevende punt in de inning ging scoren na een honkslag van Carlos Quiroz. Met Federales nu op een 7-0 voorsprong werd Frias opgevolgd door Ezequiel Zabaleta, die afsloot met een strikeout.

Caimanes werd in de eerste vijf innings puntloos gehouden. Federales-starter Manuel Campos stond maar één honkslag toe in de drie innings die hij gooide. In 2009 maakte de rechtshander deel uit van de Nationale Ploeg van Panama tijdens de World Baseball Classic, maar kwam niet in actie. In de vierde werd Campos opgevolgd door Edisson González, die één honkslag toestond in de volgende twee slagbeurten en werd gesteund met een 'unassisted double play' op een line drive in de vijfde. In de 2e6 gooide González vier wijd op Francisco Acuña en Brallan Pérez. De twee lopers schoven op na een fout tijdens een pick-off en kregen het volgende honk via schijn en dat bezorgde de Colombianen hun eerste punt. Met één uit kwamen de honken vol te staan toen Harold Ramírez en Carlos Martínez beiden een honkslag sloegen. Ernesto Silva nam hierna de pitching over. Hij zag Pérez scoren op een grounder van Dilson Herrera, waarna hij een 2-run double tegen kreeg van Jordan Díaz, wat de Colombiaanse achterstand terugbracht naar 7-4. Silva sloot af met een strikeout.

Federales nam wat meer afstand door tweemaal te scoren in de 1e9. Jhonny Santos begon met vier wijd, stal het tweede honk en scoorde op een honkslag van Jonathan Araúz. Met twee uit scoorde Araúz op een wilde worp.

Caimanes scoorde hun laatste punt in de 2e9. Francisco Acuña kreeg vier wijd met één uit en scoorde op een 2-out single van Evan Mendoza.Criollos de Caguas (Puerto Rico) vs. Caribes de Anzoátegui (Venezuela)

De Puerto Ricaanse kampioen scoorde hun punten in de derde (één) en zesde (twee) inning. Vijf werpers stonden maar twee honkslagentoe aan Caribes. Beide werden geslagen op starter Héctor Hernández, die vijf keer drie slag gooide in vijf innings. Criollos kwam tot vier honkslagen op vier pitchers. Drie daarvan op starter Raúl Rivero, die acht strikeouts had in de 5 2/3 inning die hij gooide.

Criollos opende de score in de 2e3. Rey Fuentes begon met vier wijd, kwam in scoringspositie op een one-out single van Edwin Díaz en scoorde daarna op een 2-out single van Henry Ramos.

Twee punten werden toegevoegd in de zesde inning. Dit keer opende Jarren Duran met vier wijd. Met één uit sloeg Major League-veteraan Yadi Molina een homerun om er een 3-0 stand van te maken. De 38-jarige catcher is momenteel Free Agent, maar bericht werd dat er besprekingen gaande zijn over een terugkeer naar St. Louis Cardinals voor wie hij sinds 2004 uitkomt.

Caribes kreeg hun eerste loper in scoringspositie in de vierde. Met twee uit sloeg Willians Astudillo toen de eerste honkslag voor zijn ploeg, waarna Oswaldo Arcia vier wijd kreeg, maar een vangbal volgde. Arcia speelde in de Major League in 2013-2016 voor vier teams en speelde ook in Japan (2018).

In de vijfde opende Jesús Sucre voor Caribes met een tweehonkslag, maar de volgende drie slagmensen werden uitgeschakeld. In de volgende vier innings kreeg de Venezolaanse ploeg nog slechts twee honklopers (tweemaal vier wijd), maar zij strandden op het eerste honk.Tomateros de Culiacán (México) vs. Águilas Cibaeñas (Dominicaanse Republiek)

Águilas opende de score in de derde inning en stond halverwege de negende met 4-0 voor. Het was toen dat Tomateros hun twee punten wist te scoren, maar de ploeg stond met lege handen. Alle punten in dit duel werden gescoord met twee uit.

Águilas-starter César Valdez kwam tot zes keer drie slag en stond maar twee honkslagen toe in de zes innings die hij op de heuvel stond. Vier relievers sloten het duel daarna af.

In de 1e3 scoorde Águilas het eerste punt met twee uit op starter Héctor Velázquez, dankzij twee Major League-veteranen. Met één uit kreeg de rechtshander een honkslag tegen van Melky Cabrera. Met twee uit kreeg hij lopers 'op de hoeken' toen ook Robinson Canó een honkslag sloeg. Even later scoorde Cabrera op een honkslag van Ronald Guzmán.

...Robinson Canó als speler van de...
...Dominicaanse Republiek tijdens de...
...World Baseball Classic 2013...
(© Foto: Henk Seppen)
De 38-jarige Robinson Canó speelt in de Major League sinds 2005. Na negen seizoenen te hebben gespeeld voor New York Yankees kwam de tweede honkman uit voor Seattle Mariners (2014-2018). Canó speelde voor New York Mets in 2019 en 2020, maar in november werd bericht dat hij voor het hele seizoen 2021 is geschorst na een positieve test van het gebruik van een prestatie-verhogend middel. Canó was de Meest Waardevolle Speler van de World Baseball Classic 2013, die werd gewonnen door de Dominicaanse Republiek.

De 36-jarige rechtsvelder Melky Cabrera speelde in de Major League in 2005-2019 voor acht teams, waaronder twee periodes bij Kansas City Royals. In 2005-2009 was hij teamgenoot van Canó bij New York Yankees. Hij tekende bij New York Mets in juni vorig jaar, maar minder dan een maand later werd hij weer 'released'.

De Dominicanen voegden een punt toe in de zesde inning, ook met twee uit. Ronald Guzmán begon met vier wijd en scoorde op een 2-out double van Junior Lake.

De ploeg scoorde het derde punt in de zevende, eveneens met twee uit. Na de eerste slagman te hebben uitgeschakeld werd reliever Jesús Adrian Castillo vervangen door Carlos Torres. Die kreeg een grounder, maar moest daarna een homerun incasseren van Juan Lagares.

Águilas maakte er een 4-0 stand van in de 1e9. En ja, ook dit punt werd gescoord met twee uit. Jonathan Villar sloeg toen een tweehonkslag en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Melky Cabrera.

Tomateros werd puntloos gehouden in de eerste acht innings. De ploeg was eindelijk was succesvoller in de 2e9 met het scoren van twee onverdiende punten, maar kon het duel niet meer omdraaien. Sebastián Elizalde Ramos begon met een honkslag op reliever Jumbo Díaz, die daarna werd vervangen door Fernando Abad. Met één uit leek een grounder van Efrén Navarro te kunnen worden omgezet in een omgedraaid dubbelspel, wat voor het einde van de wedstrijd had gezorgd. Echter, bij het tweede honk werd een fout gemaakt en zo stonden er lopers op het eerste en tweede honk met één uit. Hierna werd Elizalde gedwongen uitgeschakeld op het derde honk op een grounder van Isaac Paredes. Navarro en Paredes scoorden vervolgens de Mexicaanse punten na honkslagen van Jesús Castillo Montaño en Julian León, wat zorgde voor een werperswissel. Met lopers op het eerste en derde honk nam Jhan Mariñez het over en hij kreeg een 'game-ending grounder'.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.