Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 april 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Videos: MLB)

Major League-seizoen begint met memorabele Opening Day
English

BOSTON, Massachusetts / DENVER, Colorado / DETROIT, Michigan / MILWAUKEE, Wisconsin / PHILADELPHIA, Pennsylvania / SAN DIEGO, California / WASHINGTON, DC (USA) - Donderdag (1 april) was het Opening Day in Major League Baseball! Alle 30 teams hadden de eerste van hun 162 competitie-wedstrijden op het programma staan.

Het was een memorabele dag. Niet alleen omdat toeschowers mochten terugkeren naar de stadions om de wedstijden bij te wonen. Dit seizoen keert een aantal regels uit het ingekorte seizoen van vorig jaar terug. Wedstrijden in een double-header duren zeven innings (plus een eventuele verlenging). En in een verlenging begint de slagbeurt met een tie-break loper op het tweede honk. Vier wedstrijden moesten op Opening Day gelijk worden verlengd.

Op donderdag werden twee van de vijftien geplande wedstrijden afgelast, zodat vier teams op Opening Day niet speelden.

De openingswedstijd van Boston Red Sox thuis in Fenway Park tegen Baltimore Orioles werd afgelast wegens regen. Dit duel is opnieuw vastgesteld voor vrijdag.

...Miguel Cabrera slaat de eerste homerun in de sneeuw...
De opener van Washington Nationals op eigen veld tegen New York Mets werd eveneens geschrapt. Dat was vanwege een positief geval van het coronavirus bij een speler in de ploeg van Washington. Na contact-onderzoek werd bekend gemaakt dat nog eens vier spelers en een staflid in quarantaine moesten. Deze personen zouden niet bij de ploeg zijn geweest wanneer de wedstrijd zou zijn gespeeld. De spelers zouden zijn vervangen door spelers afkomstig van de Alternate Training Site van de ploeg. Echter, doordat het contac-onderzoek nog niet compleet was werd besloten de wedstrijd uit voorzorg te schrappen. Een nieuwe datum is nog niet bekend. Op dit moment zullen Washington en New York op zaterdag hun eerste wedstrijd spelen. Er stond voor vrijdag geen wedstrijd op de agenda.

Er waren ook een paar opmerkelijke momenten op Opening Day. Beide hadden betrekking op een homerun en beide keren was daar overleg voor nodig.

Het eerste moment vond plaats in de tweede helft van de eerste inning met Detroit Tigers aan slag tegen Cleveland Indians. Dat duel werd gespeeld in soms hevige sneeuw! Met één uit sloeg Jeimer Candelario een honkslag en met twee uit sloeg Miguel Cabrera de bal het rechtsveld in waar die de bovenkant raakte van de outfield-railing. De 37-jarige Venezolaan dacht dat de bal in het veld bleef en maakte een sliding richting tweede honk met de gedachte dat hij een tweehonkslag had geslagen, maar de umpires gaven aan dat het een homerun was. De situatie werd teruggekeken en de beslissing bleef staan. De bal raakte inderdaad de bovenkant van de outfield-railing, maar dat gebeurde boven de gele lijn, zodat het een homerun was. En daarmee sloeg Cabrera de eerste homerun van het Major League-seizoen 2021. De homerun zette Detroit op een 2-0 voorsprong op weg naar een 3-2 overwinning.

...Cody Bellinger's homerun wordt een honkslag...
Cody Bellinger sloeg de eerste homerun voor Los Angeles Dodgers, maar moest in plaats daarvan genoegen nemen met een honkslag! In de uitwedstrijd bij Colorado Rockies was er een puntloze stand in de eerste helft van de derde inning. Met één uit sloeg Justin Turner een honkslag. Hierna sloeg Cody Bellinger de bal diep het linksveld in waar linksvelder Raimel Tapia opsprong en de bal ving. Maar Tapia raakte daarna de railing en de bal viel uit zijn handschoen over de omheining, zodat het een homerun werd. Turner was op contact vertrokken en had reeds het tweede honk gepasseerd toen hij zag hoe Tapia opsprong en de bal ving. Denkende dat het een vangbal was draaide hij om op tijd terug te keren op het eerste honk en zag niet dat Tapia de controle over de bal verloor. Turner raakte het tweede honk weer aan en was op weg naar het eerste honk waar hij Bellinger passeerde, die halverwege richting tweede honk was in de wetenschap dat hij een homerun had geslagen. Toen werd het een situatie voor de spelregels. De homerun van Bellinger werd ongeldig verklaard en teruggebracht tot een honkslag, omdat hij werd uitgegeven vanwege het passeren van de voorgaande honkloper (Turner). Maar Turner mocht wel zijn rondje over de honken afmaken, zoals hij gedaan zou hebben wanneer het een homerun zou zijn geweest. En zo werd een 2-run homerun een RBI-single en zorgde ook voor de tweede uit. Wie weet wat er gebeurd zou zijn als het een 2-run homerun zou zijn geweest (met één uit), want de volgende twee slagmensen kregen vier wijd. Zij bleven achter, want een strikeout sloot de slagbeurt nu af. Colorado won met 8-5.

Ruim 20.000 toeschouwers woonden het eerste thuisduel van Colorado in Coors Field in Denver. Volgens de Staats- en Gemeentelijke veiligheidsregels mogen 21.000 toeschouwers aanwezig zijn bij de eerste reeks thuiswedstrijden tegen Los Angeles (t/m 4 april) en Arizona Diamondbacks (6-8 april). Er moet wel afstand worden gehouden en toeschouwers moeten een gezichtsmasker dragen. Bij de overige wedstrijden variëerde het toeschouwersaantal tussen de 8.000 en 13.000.

Vijf van de zeven spelers met een Nederlands paspoort kwamen op Opening Day in actie. Xander Bogaerts speelde niet, want het duel van Boston Red Sox werd afgelast. Kenley Jansen gooide nog niet voor Los Angeles Dodgers.

...Didi Gregorius maakt een schitterende vangbal...
Didi Gregorius kreeg drie slag in zijn eerste drie slagbeurten, maar speelde een rol bij het winnende punt en maakte en schitterende verdedigende actie in de 3-2 thuiswinst van Philadelphia Phillies tegen Atlanta Braves. In de achtste inning opende hij met een honkslag, maar werd gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk door Ozzie Albies. In de 2e10, met de stand op 2-2, was Bryce Harper de tie-break loper op het tweede honk. Hij schoof op naar het derde honk op een grounder van J.T. Realmuto, maar kon niet verder toen ook Alec Bohm een grounder sloeg. Hierna, met twee uit, werd besloten niet op Gregorius te gooien en die kreeg opzettelijk vier wijd. Maar volgende slagman Jean Segura sloeg de bal daarna het linksveld in voor een 'walk-off single' om Philadelphia de winst te bezorgen.

In dezelfde wedstrijd sloeg Ozzie Albies 0-uit-5. Hij kreeg drie slag in zijn eerste slagbeurt, sloeg een grounder in de derde, een pop-fly in de zesde en werd uitgevangen in de zevende inning. Met de stand op 2-2 en twee uit in de 1e9 sloeg Albies een pop-fly in het linksveld. Daar maakte korte stop Didi Gregorius, die naar achteren rende, een schitterende 'over-the-shoulder' vangbal waarmee de inning ten einde kwam. Als laatste slagman in de negende was Albies de tie-break loper voor Atlanta in de 1e10. Hij schoof op naar het derde honk op een grounder, waarna hij probeerde te scoren nadat Marcell Ozuna werd uitgevangen in het midveld. Maar de aangooi van midvelder Roman Quinn naar catcher J.T. Realmuto was perfect en Albies werd uitgetikt op de plaat om een 'inning-ending double play' te completeren.

Jonathan Schoop was de tweede honkman voor Detroit Tigers en sloeg 1-uit-3. Hij kreeg tweemaal drie slag, maar kreeg ook eenmaal vier wijd in de hierboven genoemde wedstrijd van Detroit tegen Cleveland.

Andrelton Simmons sloeg 2-uit-4, scoorde een punt, kreeg een keer drie slag, maar ook eenmaal vier wijd voor Minnesota Twins in een 6-5 nederlaag in tien innings tegen Milwaukee Brewers.

San Diego Padres won op eigen veld met 8-7 van Arizona Diamondbacks. Jurickson Profar was de linksvelder en sloeg 0-uit-2 met een vrije loop voor San Diego, dat na vier innings met 6-1 voorstond. Arizona kwam daarna tot een rally van zes punten in de vijfde, maar San Diego kwam langszij in de zesde. In de zevende inning opende Jake Cronenworth met een driehonkslag, waarna hij scoorde op een opofferingsslag van Profar. En dat zou het winnende punt zijn.

(1 april)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.