Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 mei 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal & Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's eigendom van de familie Aussen)

IN MEMORIAM

...Fiet Aussen...
(1928 - 2021)...
Voormalig Official Scorer en competitie-functionaris Fiet Aussen overleden
English

AMSTERDAM - Fiet Aussen, die vele jaren Official Scorer is geweest, is op donderdag (29 april) overleden op 92-jarige leeftijd. Naast Official Scorer te zijn geweest voor zowel honkbal als softbal in vele seizoen is mevrouw Aussen ook vele jaren actief geweest in het voormalige Rayon Amsterdam.

De afscheidsplechtigheid zal plaatsvinden op woensdag 5 mei in Amsterdam, vanaf 11:30 uur. Vanwege de huidige omstandigheden zal de plechtigheid in besloten kring worden gehouden. Echter, het is mogelijk de afscheidsdienst te volgen via een livestream. De benodigde code is 26230.

Sophia Magdalena Louisa Aussen-Koster werd geboren op 7 juli 1928 in Amsterdam. Ze was beter bekend onder haar roepnaam Fie of Fiet. Maar ook was haar roepnaam Vita, die ook werd geschreven als Fieta. Ze legde de schrijfwijze van Vita een aantal jaar geleden zelf uit. ,,Vita betekent leven in het Latijn'', vertelde ze.

Door de jaren heen is Fiet Aussen altijd in allerlei zaken actief geweest. Maar ze werd vooral actief in honkbal en softbal vanaf de jaren zeventig toen ze nauw betrokken raakte bij DVH, de honkbal- en softbalvereniging in Amstelveen, de grensgemeente van Amsterdam waar ze vele jaren met haar gezin heeft gewoond. Halverwege de jaren zeventig begon Mevrouw Aussen het wedstrijdsecretariaat voor de softbal-afdeling van DVH te verzorgen, iets dat ze bleef doen tot in het begin van de jaren tachtig. Bij DVH was Fiet Aussen ook scorer van verschillende softbalteams. Ze hield ervan betrokken te zijn bij de club- en team-activiteiten en was dan ook zeer regelmatig op het complex van DVH te vinden.

Door het plezier dat ze had als team-scorer besloot de ze een curcus te volgen om Official Scorer te worden. Ze slaagde en in 1982 werd ze Official Scorer en maakte haar debuut in de Softbal Hoofdklasse. Vanaf 1986 was ze ook inzetbaar voor wedstrijden in de Honkbal Hoofdklasse. Fiet was altijd beschikbaar voor wedstrijden of om het laatste moment in te vallen. Ze genoot ervan naar de wedstrijden te gaan en was 18 jaar Official Scorer, want na het seizoen 1999 nam ze afscheid.

In 1986 stond Fiet Aussen voor het eerst op de internationale lijst voor softbal-scorers. Zodoende kreeg ze verschillende aanstellingen voor internationale toernooien die in Nederland werden georganiseerd. In 1986 maakte ze haar debuut tijdens het toernooi om de Europa Cup voor softbalvrouwen op het complex van Twins in Oosterhout. In latere jaren was Fiet Official Scorer in meerdere Europa Cup Toernooien voor zowel mannen- als vrouwen softbal, waaronder toernooien in Santpoort, Bussum, Hilversum, Uithoorn en Haarlem.

In 1992 was Fiet Aussen één van de Official Scorers tijdens het Europees Kampioenschap Softbal Vrouwen op het complex van HCAW in Bussum. Vijf jaar later, op hetzelfde complex, scoorde ze wedstrijden tijdens het Europees Kampioenschap Softbal Mannen.

...Fiet, met scorers-jack, en echtgenoot Hans...
(© Foto eigendom van Saskia Aussen)
Vanaf 1991 was Fiet ook viermaal Official Scorer tijdens een Haarlemse Softbal Week, die werden georganiseerd op het veld van Sparks Haarlem (toen HHC) in Haarlem.

Begin jaren negentig was Fiet één van de scorers tijdens de eerste Indoor Softbal Competitie, die werd georganiseerd in Sporthallen Zuid in Amsterdam.

Official Scorer zijn was niet de enige activiteit voor Fiet Aussen. Vanaf het begin van de jaren tachtig vervulde ze vele administratieve functies in het toenmalige Rayon Amsterdam. Haar eerste activiteit in Amsterdam was dat ze deel uitmaakte van de strafcommissie in 1980 en 1981, samen met Wim Niepoth en Han Urbanus, die in februari overleed.

In 1981 begon ze met iets dat ze vele jaren zou gaan doen. Ze begon met de competitie-controle, het controleren van de wedstijdformulieren van alle afdelingen (jeugd en senioren) honkbal in het Rayon Amsterdam. In die jaren moesten alle teams een formulier invullen en inleveren met daarop de namen van de spelers, hun lidnummer, de uitslag, het wedstrijdnummer, handtekeningen van team-vertegenwoordigers en een scheidsrechter en meer relevante wedstrijd-informatie.

In 1982 werden spelerskaarten geïntroduceerd die door teams moesten worden overhandigd aan de scheidsrechter. Fiet deed hiervoor twee jaar de administratie voor zowel honkbal als softbal.

Alsof het controleren van de honkbal-formulieren nog niet genoeg was begon Fiet vanaf 1985 ook de controle te doen van de softbalwedstrijden. In voorgaande jaren werden de softbal-formulieren gecontroleerd door Wim van der Poel (1981), Jannie Koot (1982-1983) en Martin Goorts (1984). Ze deed de controle in beide sporten van 1985 tot en met 1991. Dat moet een enorme klus zijn geweest gezien de hoeveelheid wedstrijden die er werden gespeeld, niet alleen in het weekeinde, maar ook 's avonds doordeweeks.

...Fiet Aussen...
...Altijd actief met papierwerk...
(© Foto eigendom van Saskia Aussen)
Maar Fiet Aussen deed nog veel meer in het Rayon Amsterdam. In 1981-1983 maakte ze deel uit van de wedstrijdcommissie honkbal/softbal in Amsterdam. In die jaren stond deze commissie onder voorzitterschap van Nico Smith. Andere leden waren Jannie Koot (secretaris), Frans Mäkel, Wim van der Poel en Peter Schuler. In 1983 voegden Herma Hodde, Piet Ladru en Frans Schreuder zich hierbij toen de commissie werd omgedoopt in uitvoeringscommissie voor jeugd- en wedstrijdzaken.

Fiet keerde terug in de wedstrijdcommissie in 1986, dit keer samen met Herma Hodde en Piet Ladru. Dit drietal vormde de basis voor deze commissie tot en met 1991.

In 1990 en 1991 maakte Fiet Aussen ook deel uit van het bestuur van Rayon Amsterdam, waarvan Wim van der Poel toen voorzitter was.

Na het seizoen 1991 werden de toenmalige negen Rayons opnieuw ingedeeld in vier Districten. Amsterdam en Rayon Noord vormden samen District Noord. Uiteraard bleef Fiet Aussen haar administratieve taken voortzetten. En zo controleerde ze weer de wedstrijdformulieren voor het honkbal van 1992 tot en met 2000. Dit keer niet alleen de wedstrijden in de Amsterdamse regio, maar in de hele provincie Noord-Holland. In die jaren moet ze hier vele uren aan hebben besteed met het controleren van al dat papierwerk, want het nog niet echt een computer-tijdperk.

Oh, het controleren van die paperassen was nog niet genoeg voor Fiet. Ze verzorgde ook nog eens de uitslagendienst en was de persoon aan wie de uitslag moest worden doorgebeld na afloop van een gespeelde wedstrijd in zowel Amsterdam als Noord-Holland. En ja, dat deed ze ook tot en met 2000.

Er volgde na 2000 weer een nieuwe indeling en de Districten werden drie Regios. Dit keer bleef Fiet Aussen nog zo'n vier jaar de papiere controleren.

Iedereen wist in die jaren dat Fiet Aussen ook daadwerkelijk ALLE formulieren bekeek en ALLES controleerde! Ze was zeer secuur in dit werk en wekelijk werden er lijsten gepubliceerd met de boetes die de verenigingen kregen voor hun administratieve fouten. Dat kon variëren van één gulden tot een groter bedrag. Met haar 'strenge' controles onderstreepte Fiet simpelweg richting clubs en teamvertegenwoordigers om de formulieren correct in te vullen. Gebeurde dat niet, dan kostte het een vereniging geld. Door de jaren heen leidde dat tot meer en meer goed ingevulde formulieren.

...Fiet Aussen met echtgenoot Hans en dochter Saskia...
(© Foto eigendom van Saskia Aussen)
Wanneer Fiet bij een wedstrijd was als Official Scorer of gewoon als bezoeker werd ze uiteraard altijd vergezeld door haar liefhebbende echtgenoot Hans, die op 23 november 2019 op 93-jarige leeftijd overleed. Hans en Fiet Aussen hielden alleen zelf van honkbal en softbal. Hun hele gezin raakte er nauw bij betrokken. Hans en Fiet waren de ouders van softballende dochters Saskia en Anja en de grootouders van verschillende honkballende- en/of softballende kleinkinderen. Saskia speelde in de Hoofdklasse voor SHELL en HHC in de jaren zeventig en tachtig. In 1979 speelde ze voor het Nederlands Softbal Team, dat toen de titel veroverde op het allereerste Europees Kampioenschap in Italië. Schoonzoon Erik Boland (getrouwd met Anja) speelde verschillende jaren voor het Nederlands Mannen Softbal Team, met wie hij ondermeer deelnam aan het Wereldkampioenschap in de Filippijnen in 1992. Hij is ook softbalcoach geweest van verschillende teams, waaronder Terrasvogels en Amsterdam Pirates. Kleindochter Ailleen Boland (dochter van Anja en Erik) speelt momenteel voor Amsterdam Pirates. Eerder speelden ook kleindochters Gallieth Haaker en Shanna Haaker in het softbalteam van Pirates. Kleinzoon Jesse van Koeverden (zoon van Saskia) honkbalde voor Amsterdam Pirates Rookies en DVH. Kleindochters Gallieth Haaker en Lindy Boland namen met het Nederlands Vrouwen Honkbal Team deel aan het Wereldkampioenschap in Canada in 2012.

Door de jaren heen reisden Hans en Fiet regelmatig naar verschillende velden om wedstrijden bij te wonen van hun kinderen als kleinkinderen. De twee werden zeer gerespecteerd en hadden altijd tijd voor een praatje.

Wanneer Fiet actief was als Official Scorer was Hans er uiteraard ook bij. Terwijl hij de wedstrijd in de gaten hield richtte hij zich ook op een andere grote hobby, het repareren van handschoenen en ander materiaal.

Sinds 2000 was Hans Aussen een vrijwilliger gastdocent op scholen voor het basis- en voortgezet onderwijs en gaf hij lezingen over zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op de rouwkaart staat te lezen dat Fiet is overleden precies 69 jaar nadat zij en Hans elkaar voor het eerst ontmoetten.

Voor haar vele activiteiten door de jaren heen werd Fiet Aussen in 1986 benoemd tot Lid van Verdienste van het Rayon Amsterdam. Ze werd daarna in 1995 ook benoemd tot Lid van Verdienste van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond.

Persoonlijk werd ik als Official Scorer aangesteld voor verschillende toernooien in de jaren tachtig en negentig samen met Fiet Aussen, maar ook met mijn langdurige collega's uit die jaren, Ben Goorts en Feiko Drost. Wij vonden het altijd bijzonder plezierig met haar samen te werken en alledrie hebben we fijne herinneringen aan haar, want ze was een fijne en sympathieke collega. Het was een plezier om samen met haar wedstrijden te scoren. Fiet en Hans waren warme mensen en toonden altijd interesse in andere personen, hoe het met ze ging en hoe het in hun leven ging. We zullen Fiet missen, zoals vele anderen dat ook zullen doen.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Fiet's dochters Anja, Saskia en Aviva en zoon Hans-Louis, schoonzoons Erik, Henry en Vincent, haar kleinkinderen, achterkleinkinderen en overige familie en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(2 april)

(foto's gepubliceerd met toestemming van de familie Aussen)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.