Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 oktober 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos)

Amsterdam Pirates shuts out Neptunus in regenachtige Holland Series-opener
English

ROTTERDAM - Titelverdediger L&D Amsterdam Pirates opende de best-of-seven Holland Series op een regenachtige zaterdagmiddag (2 oktober) met een 2-0 shutout-winst tegen Curaçao Neptunus. Game 2 wordt aanstaande donderdagavond (7 oktober) in Amsterdam gespeeld.

De Series-opener verhuisde van zaterdag naar zondag naar zaterdag. De Holland Series zou aanvankelijk vandaag beginnen en Game 2 morgen. Echter, de opener werd uitgesteld naar morgen en Game 2 naar komende donderdag vanwege de deelname van het Nederlands Under-23 Team aan de Under-23 World Cup in Mexico. Zowel Pirates als Neptunus hebben spelers die deel uitmaken van die nationale ploeg. Maar afgelopen donderdag werd aangekondigd (na goedkeuring van beide ploegen) dat de openingswedstrijd terugkeerde naar vandaag, vanwege verwachte slechte weersomstandigheden op zondag. Indien nodig begint een volgende 3-game series (donderdag, zaterdag, zondag) daarna op donderdag 14 oktober.

Doordat Neptunus in de reguliere competitie op de eerste plaats eindigde verkreeg de Rotterdamse ploeg het thuisvoordeel in vier wedstrijden wanneer alle wedstrijden nodig zijn.

Voor het zesde jaar op rij en de zevende keer in de laatste acht jaar ontmoeten regerend kampioen Amsterdam Pirates en Neptunus elkaar in de best-of-seven Kampioensfinale.

Dit is de tiende keer dat Pirates en Neptunus tegen elkaar spelen sinds een best-of reeks werd geïntroduceerd in 1987 om het Kampioenschap te beslissen. Amsterdam Pirates won de allereerste Holland Series in 1987 en won toen de best-of-three (2-1) tegen Neptunus. Pirates kwam daarna tot een 'sweep' tegen Neptunus in drie wedstrijden in de best-of-five 1990. Sinds 2010 is de Holland Series een best-of-seven, wat het daarvoor ook eenmaal is geweest (1989).

De tien Holland Series tussen Pirates en Neptunus is inclusief de Series van vorig jaar, die toen na twee wedstrijden abrupt werd afgebroken vanwege strengere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus (COVID-19). Pirates won toen beide wedstrijden. Echter, doordat de Finale werd afgebroken was er geen kampioen in het seizoen 2020 en dat betekende dat Pirates dit jaar de titelverdediger bleef.

In 2019 won Neptunus de eerste drie wedstrijden, maar daarna schreef Pirates geschiedenis door als eerste ploeg in de historie terug te komen en de laatste vier wedstrijden in winst om te zetten en de titel te pakken. Daarvoor won Neptunus de titel drie jaar op rij (2016-2018) na ook te hebben gewonnen in 2010 en 2014. In 2014 was Pirates één overwinning verwijderd van de titel (3-1), maar verloor daarna de volgende drie wedstrijden.

Voor Neptunus is dit hun record-verlengende 27e deelname aan een Holland Series en de tiende keer op rij. Pirates neemt deel aan zijn twaalfde Holland Series en de zesde keer op rij.

Met de winst van vandaag heeft Amsterdam Pirates nu sinds 2019 zeven opeenvolgende Holland Series-wedstrijden tegen Neptunus in winst omgezet.

Vandaag was de eerste shutout-overwinning in een Holland Series-opener sinds 27 september 2014. Destijds kwam Amsterdam Pirates tot een 5-0 shutout tegen Neptunus.

(2 oktober)Nadat het donderdag en vrijdag enige tijd had geregend begon de dag vandaag aanvankelijk met acceptabele weersomstandigheden. Echter, toen het tijd was om met de wedstrijd te beginnen regende het licht, maar desondanks werd aan de ontmoeting begonnen. Dat betekende ook dat iedereen accepteerde dat de wedstrijd nu niet zomaar vanwege regen kon worden onderbroken, tenzij de veiligheid uiteraard in gevaar kwam. Tijdens de wedstrijd regende het vrijwel constant en waren er verschillende momenten dat het speelveld moest worden 'bijgewerkt'. Desondanks nam de wedstrijd slechts twee-en-half uur in beslag en was het één van de snelste wedstrijden in recente Holland Series.

Ondanks de regenachtige weersomstandigheden domineerde Shairon Martis op de heuvel voor Amsterdam Pirates. De rechtshander gooide het hele duel en kwam tot een 3-hit shutout. Een week geleden gooide Martis ook een complete wedstrijd in de Play-Offs tegen HCAW. De drie honkslagen zijn de minste door Neptunus geslagen in een Holland Series-wedstrijd sinds het er ook drie liet noteren op 29 september 2018 toen de ploeg tegen Pirates tegen een 7-0 shutout aanliep.

De eerste honkslag die Martis toestond was een lead-off single van Stijn van der Meer in de tweede helft van de eerste inning. Hierna kwam hij tot drie slag op Roger Bernadina, die net als Martis in de Amerikaanse Major League heeft gespeeld. Dwayne Kemp sloeg hierna in een inning-afsluitend dubbelspel.

Na op rij te zijn uitgeschakeld in de 2e2 kwam Neptunus dicht bij het openingspunt in de derde slagbeurt toen het de honken vol kreeg, wat tevens hun grootste scoringskans was vandaag. John Polonius begon met een honkslag, waarna de thuisploeg lopers op het tweede en derde honk kreeg toen Shairon Martis een foute aangooi maakte op een opofferingsstootslag van Benjamin Dille. Nadat Shaldimar Daantji was uitgeschakeld op een grounder kreeg Neptunus honken vol na vier wijd voor Stijn van der Meer. Maar de drie lopers bleven achter. Eerst eindigde een pop-fly van Roger Bernadina in binnenhoog, waarna Dwayne Kemp een vangbal sloeg.

Vanaf de vierde inning kreeg Neptunus nog slechts één honkloper en die bleef achter op het eerste honk. Vanaf de derde inning schakelde Shairon Martis zeventien van de achttien slagmensen uit die hij tegenover zich kreeg. De enige honkloper in de laatste zes slagbeurten van Neptunus was Gianison Boekhoudt. Met één uit in de zevende sloeg hij een honkslag, maar een strikeout en een vangbal volgden.

...Shairon Martis...
...complete game shutout...
(© Foto: Robert Bos)
Amsterdam Pirates kreeg zijn eerste loper in scoringspositie in de 1e2 op starter Diegomar Markwell. Met twee uit kreeg de veteraan-linkshander een honkslag tegen van Sicnarf Loopstok in wat zijn eerste Holland Series-slagbeurt was. Loopstok schoof op na een wilde worp, maar Markwell sloot daarna af met drie slag voor Kenny Berkenbosch.

De landskampioen kwam ook weer in scoringspositie in de derde slagbeurt. Met één uit sloeg Raydley Legito een honkslag en schoof op na een grounder van Roelie Henrique, maar strandde op het tweede honk.

Pirates sloeg daarna toe in de eerste helft van de vierde inning. Met één uit kreeg Denzel Richardson vier wijd en sloeg Kalian Sams een honkslag. Hierna dreunde Sicnarf Loopstok de bal het linksveld in voor een RBI-double. Met lopers op het tweede en derde honk kreeg Pirates de honken vol toen Diegomar Markwell vier wijd gooide op Kenny Berkenbosch. Volgende slagman Rashid Gerard werd daarna uitgevangen, maar dat werd een opofferingsslag, want Sams scoorde. Hierna werd Berkenbosch gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Raydley Legito. Maar Pirates had de score geopend en had een 2-0 voorsprong genomen. Maar deze twee punten bleken genoeg, dankzij de solide en dominerende pitching van Shairon Martis, vooral sinds de vierde inning.

In de 1e5 nam Kevin Kelly de Neptunus-pitching over en kreeg drie nullen op rij. Hij kreeg een lead-off single tegen van Denzel Richardson in de zesde, maar die bleef achter op het eerste honk, want de volgende drie slagmensen werden uitgeschakeld.

Pirates liet weer een loper achter op het eerste honk in de zevende. Met twee uit sloeg Roelie Henrique een honkslag, maar een pop-fly eindigde daarna de slagbeurt.

Pirates kwam weer in scoringspositie in de 1e8 op nieuwe pitcher Misja Harcksen, maar slaagde er niet in een 'insurance run' toe te voegen. Sharlon Schoop opende met een honkslag en na drie slag voor Denzel Richardson kreeg Kalian Sams vier wijd. Schoop schoof vervolgens op naar het derde honk, nadat Sicnarf Loopstok was uitgevangen, maar de lopers bleven achter op het eerste en derde honk.

Pirates kreeg nog één honkloper in de negende op Kaj Timmermans. Met één uit kreeg hij een honkslag tegen van Raydley Legito. De rechtshander volgde met drie slag voor Roelie Henrique en kreeg daarna een 'force play-grounder' van Gilmer Lampe, wat een einde aan de slagbeurt maakte.

In de 2e9 schakelde Shairon Martis voor de vijfde keer drie slagmensen op rij uit. Roger Bernadina begon met een pop-fly, waarna Dwayne Kemp een grounder sloeg. De wedstrijd eindigde toen een foute pop-fly van Dudley Leonora werd gevangen door catcher Sicnarf Loopstok. Daarmee had Martis de laatste acht slagmensen op rij uitgeschakeld.

In totaal was dit de 27e shutout-winst in de Holland Series-geschiedenis. Maar door het hele duel op de heuvel te staan gooide Shairon Martis pas de achtste complete game, 9-inning shutout door één pitcher en de derde door een werper van Amsterdam Pirates. De anderen zijn Rikkert Faneyte (1987) en Kevin Heijstek (2018). Alledrie tegen Neptunus.


...Links: Hoofd Coaches Ronald Jaarsma en Michael Duursma begroeten Umpires Richard Wessel, Jeffrey Bentsnijder,...
...Edwin Louisa en Roy van de Wateringen voor aanvang van de regenachtige opener...
...Rechts: Mr. Neptunus Frans van Aalen, die onlangs een Koninklijke Onderscheiding kreeg, kijkt toe...

...Diegomar Markwell en Shairon Martis waren de startende werpers...
...Martis gooide een complete game, 3-hit shutout...

...Links: Neptunus-linksvelder Benjamin Dille vangt een lead-off line drive van Roelie Henrique in de 1e inning...
...Rechts: Pirates 2B Raydley Legito completeert een dubbelspel in de eerste inning...

...Outfielders in actie...
...Links: Neptunus CF Shaldimar Daantji vangt een diep geslagen bal van Denzel Richardson in de 2e inning...
...Rechts: Pirates CF Gilmer Lampe volgt een lead-off single van John Polonius in de 3e inning...

...Links: Denzel Richardson aan slag in de 4e inning; hij krijgt 4 wijd en scoort het 1e punt voor Pirates...
...Rechts: Pirates-catcher Sicnarf Loopstok maakt de laatste nul van het duel in de 9e inning...
(© Alle Foto's: Robert Bos)


Curaçao Neptunus - L&D Amsterdam Pirates 0-2
123456789RHE
L&D Amsterdam Pirates000200000-281
Curaçao Neptunus000000000-030
pitchers Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Shairon Martis, W (1-0)9413--

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, L (0-1)412422

Kevin Kelly31-2--

Misja Harcksen1111--

Kaj Timmermans11-1--

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Roy van de Wateringen, 1B-Edwin Louisa,
2B-Jeffrey Bentsnijder, 3B-Richard Wessel.
Official Scorer-Maaike Houtkamp.
Play-by-Play Scorer-Feiko Drost.
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk-Kloos.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:30 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Game 1, best-of-seven Holland Series 2021.
L&D Amsterdam Pirates leidt met 1-0.
Roger Bernadina (Neptunus) en Sicnarf Loopstok (Amsterdam Pirates) spelen in hun eerste Holland Series-wedstrijd.
Umpires Jeffrey Bentsnijder en Richard Wessel nemen deel aan hun eerste Holland Series-wedstrijd.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zwaarbewolkt, regenachtig, 16° C; windrichting zuid-zuidoost; windrichting 23 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 78%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.