Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 februari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Panama en México ook naar Halve Finale Serie del Caribe
English

MAZATLÁN (México) - De Mexicaanse kampioen Tomateros de Culiácan en de Panamese vertegenwoordiger Federales de Chiriquí hebben zich op donderdag (4 februari), Dag 5 van het evenement, geplaatst voor de Halve Finale van de Serie del Caribe. Beide teams kwalificeerden zich vandaag in de tiende inning van de laatste wedstrijd van de voorronde. Op woensdag bereikten Águilas Cibaeñas (Dominicaanse Republiek) en Criollos de Caguas (Puerto Rico) zich al voor de Top-4.

Federales begon de dag met een 9-8 verlies tegen Criollos de Caguas, dat op de tweede plaats eindigde. Hierdoor zou de uitslag van de avondwedstrijd tussen Tomateros en Caribes de Anzoátegui (Venezuela) beslissend zijn.

In de middag bleef de Dominicaanse kampioen Águilas Cibaeñas ongeslagen, maar won slechts met 3-2 van Caimanes de Barranquilla (Colombia), dat voor de vijfde keer verloor.

In de avond won Tomateros met 4-3 in tien innings van Caribes. Hierdoor pakte de Mexicaanse ploeg de derde plaats, terwijl het team uit Panama vierde werd en Caribes vijfde. Een overwinning van de Venezolanen zou hebben geresulteerd in een gelijke stand met México en Panama. De onderlinge resultaten zouden weer voor een nieuwe gelijk stand hebben gezorgd. Maar door de Mexicaanse zege werd alles beslist. Tomateros en Federales bereikten de Halve Finale en Caribes was uitgeschakeld.

De twee Halve Finales worden op vrijdag gespeeld. Águilas speelt dan tegen Federales en Criollos moet het opnemen tegen Tomateros. De twee winnaars ontmoeten elkaar in de Finale op zaterdag.

(4 februari)Criollos de Caguas (Puerto Rico) vs. Federales de Chiriquí (Panama)

Met een overwinning zou Federales de Chiriquí zichzelf hebben verzekerd van een plek in de Halve Finale. Echter, de ploeg kwam net tekort en verloor met 9-8. Hierdoor moest men wachten op het resulaat van de avondwedstrijd tussen Tomateros en Caribes. En die eindigde in het voordeel van de Panamese ploeg.

Federales opende de wedstrijd tegen Criollos met een 5-run rally in de eerste helft van de eerste inning. Desondanks stond de ploeg uiteindelijk met lege handen. Federales kwam tot 14 honkslagen, waaronder drie van David Rodríguez. Jarren Duran sloeg drie hits voor Criollos.

Federales had een productieve eerste slagbeurt op starter Jason Garcia, die vijf honkslagen en vijf punten moest toestaan. Jonathan Araúz begon met een tweehonkslag. Met één uit sloegen Allen Córdoba en David Rodríguez een honkslag en dat zorgde voor het eerste punt. De honken raakten vol na vier wijd voor Héctor Gómez. Volgende slagman >Rodrigo Vigil kreeg eveneens vier wijd en dat resulteerde in het tweede punt. Nog eens twee punten werden daarna toegevoegd op een honkslag van Carlos Quiroz. Een grounder van Jhonny Santos leidde tot een gedwongen nul, maar daarna verhoogde een honkslag van Rodrigo Orozco de stand naar 5-0.

In de volgende vier innings werd Federales puntloos gehouden, terwijl Criollos bleef scoren en een 6-5 voorsprong nam in de vierde.

Criollos pakte een punt terug in hun eerste slagbeurt toen Jarren Duran begon met een homerun op starter Harold Araúz. De ploeg voegde het tweede punt in de tweede inning toe op een 2-out single van Jeremy Rivera.

Criollos kwam langszij in de 2e3. Henry Ramos, Yadier Molina en Vimael Machin sloegen allemaal een honkslag, resulterend in een punt. Austin Warner nam vervolgens de pitching over, maar kreeg de vierde opeenvolgende honkslag tegen van Emmanuel Rivera en dat zorgde voor volle honken. Hierna gooide hij vier wijd op Rey Fuentes en kreeg een opofferingsslag tegen van Jonathan Morales, wat de stand in balans bracht.

In de vierde gooide Warner vier wijd op de eerste drie slagmensen, waarna een opofferingsslag volgde van Vimael Machin en dat zette Criollos op een 6-5 voorsprong.

In de 1e5 was het Federales dat langszij kwam. Nadat de eerste drie slagmensen de honken hadden bereikt (twee honkslagen, geraakt werper) en na een werperswissel werd het gelijkmakende punt gescoord op een double play-grounder van Carlos Quiroz.

Echter, in de 2e5 scoorde Criollos driemaal om een 9-6 voorsprong te nemen. Jonathan Morales begon met een tweehonkslag en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Juan Centeno. Met één uit sloeg ook Jarren Duran een honkslag, waarna Henry Ramos een 2-run single produceerde.

Federales bleef weer puntloos in de zesde, zevende en achtste inning, maar scoorde daarna tweemaal in de 1e9. Reliever Joshua Torres kreeg twee honkslagen tegen van Jesús López en Allen Córdoba. Met één uit scoorden zij na een honkslag van Héctor Gómez en een tweehonkslag van Rodrigo Vigil, wat de achterstand verkleinde naar 9-8. Met lopers op het tweede en derde honk raakten de honken vol toen pinch-hitter Belarmino Campos werd geraakt door een worp. Fernando Cruz werd hierna ingezet als nieuwe pitcher. Federales liet drie lopers achter, want een vangbal en een strikeout maakten een einde aan de slagbeurt. En de wedstrijd.Águilas Cibaeñas (Dominicaanse Republiek) vs. Caimanes de Barranquilla (Colombia)

Águilas Cibaeñas won nipt met 3-2 van Caimanes de Barranquilla 3-2 om ongeslagen te blijven. De Dominicaanse kampioen stond met 2-0 achter en scoorde het winnende punt met twee uit in de tweede helft van de negende inning.

Startende pitchers Edison Frías (Caimanes) en Yunesky Maya Mendizula (Águilas) hadden beiden een goed optreden. De 30-jarige Dominicaanse rechtshander Frías schakelde vier slagmensen met drie slag uit en stond vier honkslagen toe in vijf innings. Maya had ook vier strikeouts in de zes innings die hij gooide. Maar de 39-jarige Cubaanse rechtshander kreeg ook vijf hits en twee punten tegen.

Caimanes opende de score in de 1e4. Evan Mendoza en Harold Ramírez begonnen met honkslagen en schoven op via een opofferingsstootslag van Carlos Martínez. Een opofferingsslag van Jordan Díaz zorgde hierna voor het eerste punt en Dilson Herrera volgde hierna met een RBI-double om Caimanes op een 2-0 voorsprong te zetten.

Pitcher Yunesky Maya herstelde en sloot af met een strikeout, waarna drie nullen op rij volgden in de vijfde. Hierna kreeg hij een honkslag tegen in de zesde, maar die loper ging gedwongen uit. Lisalverto Bonilla nam de pitching over voor Águilas in de zevende en hield Caimanes puntloos in de volgende drie innings. Vorig jaar gooide de rechtshander in Taiwan.

In de 2e6 pakte Águilas een punt terug op nieuwe pitcher Ronald Ramírez. Hij kreeg een lead-off single tegen van Melky Cabrera, volgde met een strikeout, maar kreeg lopers op het tweede en derde honk toen Robel García een tweehonkslag sloeg. Volgende slagman Johan Camargo sloeg een honkslag om Cabrera binnen te brengen en de achterstand te halveren. En dat leidde tot een werperswissel. Hierna werd reliever Jean Ruiz gesteund met een dubbelspel.

Águilas kwam langszij in de zevende. Juan Carlos Pérez begon met een honkslag en kwam in scoringspositie na een opofferingsstootslag van Ramón Torres. Volgende slagman Junior Lake kreeg vier wijd en een grounder van Robinson Canó leidde tot een gedwongen nul. Jalen Miller nam vervolgens de pitching over, maar hij werd begroet met een 2-out double van Melky Cabrera en dat bracht de gelijkmaker binnen.

Caimanes kreeg hun eerste slagman op het honk in de 1e9 toen een klap van Harold Ramírez in een fout eindigde. Hij schoof op naar het tweede honk op een opofferingsstootslag van Carlos Martínez en bereikte het derde honk op een 'force play-grounder'. Maar Lisalverto Bonilla sloot daarna af met een strikeout.

Águilas besliste het duel hierna in de 2e9. Ramón Torres begon met een vrije loop en stal het tweede honk. Met één uit werd een gedwongen loop opgezet via opzettelijk vier wijd voor Major League-veteraan Robinson Canó. Luis De Ávila werd hierna ingebracht als nieuwe werper en kreeg een vangbal. Echter, Torres en Canó kregen daarna het volgende honk toegewezen op schijn. En met twee uit sloeg Rangel Ravelo een 'walk-off single' die Águilas een 3-2 winst opleverde.Tomateros de Culiacán (México) vs. Caribes de Anzoátegui (Venezuela)

De vijfde dag van de Serie del Caribe werd afgesloten met de wedstrijd die cruciaal was voor zowel Tomateros als Caribes, maar ook voor de Panamese ploeg Federales de Chiriquí. Net als Águilas in het voorgaande duel kwam Tomateros terug van een achterstand. De Mexicanen stonden halverwege de achtste inning met 3-0 achter, maar kwamen langszij en wonnen in tien innings. Hierdoor bereikten Tomateros en Federales beiden de Halve Finales en was Caribes uitgeschakeld.

Sebastián Elizalde Ramos sloeg drie van de 13 Mexicaanse honkslagen. Jesús Sucre kwam tot drie honkslagen voor de Venezolanen.

Caribes scoorde het eerste punt in de 1e3 op Tomateros-starter Edgar Arredondo. Na al eerder in de Minor League te hebben gespeeld voor Texas Rangers tekende de 23-jarige Arredondo eind december een nieuw contract bij Arizona Diamondbacks. In de derde begon de rechtshander met een strikeout, maar kreeg daarna een homerun tegen van Danry Vásquez. Caribes kreeg lopers op het eerste en tweede honk met twee uit, maar die bleven achter.

In de vijfde voegden de Venezolanen nog eens twee punten toe om een 3-0 voorsprong te nemen. Luis Sardiñas en Danry Vásquez openden met honkslagen en dat bezorgde de ploeg lopers 'op de hoeken'. De twee schoven op na een grounder van Jesús Sucre en dat bracht de stand op 2-0. Met twee uit werd het volgende punt gescoord op een honkslag van Alí Castillo. Nu met een 3-0 voorsprong kreeg Caribes de kans nog een punt te scoren. Nadat Castillo het tweede honk had gestolen kreeg Niuman Romero opzettelijk vier wijd. Aldo Montes nam hierna de pitching over, maar kreeg de honken vol na vier wijd voor Willians Astudillo. Maar een grounder eindigde de slagbeurt.

Hierna werd Caribes in het restant van de wedstrijd puntloos gehouden, maar de ploeg kwam dicht bij een volgend punt in de 1e8. Nieuwe werper Derrick Loop kreeg een lead-off single tegen van Oswaldo Arcia, maar hij werd met één uit gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Luis Sardiñas. De laatste schoof op toen Danry Vásquez vier wijd kreeg. Er volgde weer een werperswissel en Sasagi Sánchez nam het over. Die kreeg een honkslag tegen van Jesús Sucre en Sardiñas werd doorgestuurd naar de plaat, maar werd daar uitgetikt door catcher Julián León op een aangooi van linksvelder Efrén Navarro. Caribes volgde met een challenge op de beslissing van Home Plate Umpire Roberto Ortíz, maar na het bekijken van de beelden bleef de beslissing staan en dus eindigde de inning.

In de 2e8 begon de wedstrijd om te draaien, want Tomateros kwam langszij. De Amerikaanse linkshander Logan Darnell startte voor Caribes en gooide zeven prima innings. Darnell, die op 2 februari 32 jaar werd, kwam tot zes strikeouts en kreeg zeven honkslagen tegen, maar hield de Mexicanen puntloos. Vorig jaar speelde Darnell in Zuid-Korea. In 2014 gooide hij kort in de Major League voor Minnesota Twins.

In de achtste nam Pedro Rodríguez de pitching over van Logan Darnell. Hij kreeg twee snelle nullen, maar kwam daarna in de problemen. José Guadalipe Chávez sloeg een honkslag en Ramiro Peña werd geraakt door een worp. Sebastián Elizalde (1-run) en Joey Meneses (2-run) volgden met RBI-doubles en die maakten er een 3-3 stand van! Yapson Gómez werd ingezet als nieuwe pitcher en kreeg een 'inning-ending grounder', maar het was een nieuwe wedstrijd.

In de 1e9 kreeg Caribes de eerste twee slagmensen op het honk (geraakt werper, vier wijd), maar een dubbelspel en strikeout volgden.

Tomateros kreeg een grotere kans om het due te beslissen in de 2e9. Isaac Paredes begon met een driehonkslag op nieuwe pitcher Silvino Bracho. Een opzettelijke vrije loop werd hierna uitgedeeld aan Juan Carlos Gamboa. Die schoof op na een grounder, maar die hield Paredes op het derde honk. Met het eerste honk nu open kreeg ook Jesús Fabela opzettelijk vier wijd. Bracho sloot daarna af met twee strikeouts en dat betekende een verlenging.

De tiende inning werd gespeeld via de internationale tie-break regel, dus met een loper op het tweede honk. Voor Caribes maakten een strikeout en een dubbelspel een einde aan de slagbeurt.

In de 2e10 was Ramiro Peña de tie-break loper op het tweede honk. Nieuwe pitcher Liarvis Breto gooide toen vier wijd op Sebastián Elizalde en kreeg een honkslag tegen van José Cardona, wat de honken volzette. Met drie lopers op de honken en na een vangbal werd José Ascanio de nieuwe werper. Hij zag Isaac Paredes een line drive slaan, maar die werd gevangen door eerste honkman Balbino Fuenmayor. Maar met twee uit sloeg Juan Carlos Gamboa een 'walk-off single' die Tomateros een 4-3 winst opleverde, want Peña scoorde het winnende punt.

En daarmee plaatste Tomateros zich voor de Halve Finales. En dat deed Federales de Chiriquí uit Panama ook.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.