Grand Slam * Stats & News
Updated: 4 juni 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

Major League Baseball organiseert inaugurele Lou Gehrig Day
English

NEW YORK, New York (USA) - Major League Baseball organiseerde de inaugurele Lou Gehrig Day op woensdag 2 juni, tachtig jaar nadat de legendarische speler overleed op deze dag in 1941 op slechts 37-jarige leeftijd. Twee jaar eerder kreeg Lou Gehrig te horen dat hij leed aan Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS), dat bekend raakte als 'Lou Gehrig Disease'.

De vechtersmentaliteit die Gehrig tijdens zijn ziekte steun is nog steeds van grote invloed op huidige patiŽnten. En het is om die reden dat Major League Baseball de legendarische speler elk jaar zal eren met een speciale dag op 2 juni om geld in te zamelen en iedereen bewust te maken van het onderzoek naar ALS, want de ziekte is nog steeds ongeneeslijk.

Op woensdag werd de inaugurele Lou Gehrig Day georganiseerd in alle stadions van Major League Baseball door alle 30 teams. De teams die woensdag geen wedstrijd op het programma hadden staan hielden hun Lou Gehrig Day op donderdag. In de stadion waren er '4-ALS' logos, waarbij de vier doelt op het rugnummer van Gehrig. Alle spelers, managers, coaches en umpires hadden een 'Lou Gehrig Day' patch op hun uniforms.

...Lou Gehrig Day video, ingesproken door Cal Ripken, Jr. (MLB Video)...
Op de videoschermen in de stadions werd een speciale video vertoond, ingesproken door oud-speler Cal Ripken, Jr.. In 1995 brak Ripken Gehrig's 'onbreekbare' record van meeste opeenvolgende gespeelde wedstrijden.

Op zowel woensdag als donderdag organiseerden de clubs voor aanvang van hun wedstrijd activiteiten met betrekking tot de bewustwording van ALS. Ook was er speciale merchandise, zoals T-shirts en andere memorabilia, verkrijgbaar in de stadions.

Tijdens de befaamde Ice Bucket Challenge werd meer dan 200 miljoen dollar ingezameld voor onderzoek naar ALS. Op Lou Gehrig Day wordt de erfenis op het veld van de beroemde speler geŽerd en wordt stilgestaan bij de kennis over de ziekte wereldwijd. Het geld dat op Lou Gehrig Day wordt ingezameld zal worden verdeeld onder verschillende ALS-doelstellingen en organisaties.

Bij de bekendmaking van Lou Gehrig Day stelde Major League Baseball:
,,De inaugurele ''Lou Gehrig Day'' wordt door de hele League in het Championship Season 2021 gevierd op woensdag 2 juni. Op deze datum zal Gehrig zich voegen bij andere Honkbal Legendes Jackie Robinson en Roberto Clemente als de enige spelers wiens erfenis jaarlijks worden gevierd met speciale dagen in het hele League.''

MLB stelde toen verder:
,,De focus van Lou Gehrig Day zal op drie pijlers liggen: (1) het gedenken van de erfenis van Gehrig en al degenen die we hebben verloren aan de ziekte die zijn naam draagt; (2) bewustmaking en fondsenwerving voor onderzoek naar ALS; en (3) het vieren van de groepen en individuen die de strijd naar genezing hebben geleid. Deze speciale gelegenheid volgt op een campagne geleid door het ''Lou Gehrig Day Committee'', dat bestaat uit individuen, familie en vrienden die door ALS zijn getroffen, evenals organisaties die het voortouw nemen op het gebied van bewustwording en fondsenwerving voor de beweging om een einde te maken aan de ziekte.''

Baseball Commissioner Robert D. Manfred, Jr. zei bij de bekendmaking:
,,Major League Baseball is verheugd om de erfenis van Lou Gehrig te vieren, wiens nederigheid en moed onze samenleving blijven inspireren. Hoewel ALS sinds de legendarische carriŤre van Lou nauw is geÔdentificeerd met onze sport, blijft de dringende noodzaak om genezing te vinden. We kijken ernaar uit om alle individuen en families, in honkbal en daarbuiten, te eren die door ALS zijn getroffen en hopen dat Lou Gehrig Day de inspanningen voortzet om een einde te maken aan deze ziekte.''

...Lou Gehrig's plaquette...
...in de Hall of Fame...
...in Cooperstown...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
,,Fans, for the past two weeks you have been reading about a bad break I got. Yet today I consider myself the luckiest man on the face of this earth.

I might have had a tough break, but I have an awful lot to live for.''

...Cal Ripken, Jr. praat over Gehrig's record (MLB Video)...
Deze woorden zijn beroemd en historisch. Deze woorden werden uitgesproken op 4 juli 1939 door Lou Gehrig, de legendarische eerste honkman van New York Yankees. Op deze dag, in Yankee Stadium, hield Gehrig, de eerste captain van de Yankees, zijn afscheidstoespraak.

Gehrig was getroffen door een vreselijke ziekte die twee jaar later een einde maakte aan zijn leven. Zeventien dagen voordat hij 38 jaar zou zijn geworden. Gehrig overleed op 2 juni 1941.

De ziekte was Amyotrophic Lateral Sclerosis, of ALS, en is sindsdien bekend als 'Lou Gehrig's Disease'. Het is een ongeneeslijke spierziekte.

Henry Louis Gehrig was zeer gerespecteerd in Major League-baseball voor zijn duurzaamheid. Gehrig speelde in een record-aantal van 2.130 opeenvolgende wedstrijden en had als bijnaam 'The Iron Horse'. Zijn slaggemiddelde in 17 Major League-seizoenen (1923-1939, allen bij de Yankees) was .340 en hij won de Triple Crown in 1934. Hij sloeg totaal 2.721 honkslagen, waaronder 493 homeruns. Gehrig speelde in zeven All Star Games en won de World Series zes keer. Hij werd gekozen tot Meest Waardevolle Speler in de American League in 1927 en 1936. De 'consecutive game streak' werd gebroken in 1995 door Cal Ripken, Jr..

Tijdens het seizoen 1938 begonnen Gehrig's prestaties wat minder te worden. Dat zette zich voort in de eerste maand van het seizoen 1939. Op 30 april 1939 bleef Gehrig zonder honkslagen tegen de Washington Senators in zijn 2.130e opeenvolgende wedstrijd. Na een vrije dag, op 2 mei, ging Gehrig naar Manager Joe McCarthy om hem te vertellen dat hij niet zou spelen 'for the good of the team'. Dat maakte een einde aan zijn recordzettende 'consecutive game streak'. Gehrig bleef de rest van het seizoen bij de Yankees als team-captain, maar speelde nooit meer in een wedstrijd. Toen Gehrig's conditie slechter werd reisde hij naar de befaamde Mayo Clinic in Minnesota op 13 juni 1939. Na zes dagen van intensief onderzoek werd de diagnose dat hij ALS had bevestigd op 19 juni, zij 36e verjaardag.

Op 7 december 1939 werd Lou Gehrig gekozen in de National Baseball Hall of Fame in een speciale verkiezing.

Het verhaal van Lou Gehrig's leven werd verfilmd in 'The Pride of the Yankees', die op 14 juli 1942 in premiŤre ging. Gary Cooper speelt de rol van Gehrig in deze schitterende en emotionele film, die werd geregisseerd door Sam Wood. Teresa Wright speelt zijn vrouw Eleanor en ook bekende acteurs als Walter Brennan en Dan Duryea behoren tot de cast. De legendarische Babe Ruth, vele jaren teamgenoot van Gehrig, speelt zichzelf in de film, die werd genomineerd voor elf Oscars, waaronder Beste Film, Beste Acteur en Actrice. De film won een Oscar voor Beste Montage.

...Margriet Stolp...
(© Marco Stoovelaar)
Lou Gehrig's Disease raakte ook de Nederlandse honkbal- en softbal-familie. Official Scorer Margriet Stolp, die 14 seizoenen actief was in zowel de honkbal- als de softbal-hoofdklasse, overleed op slechts 61-jarige leeftijd op 30 maart 2006 aan de gevolgen van de ziekte. In haar loopbaan was Margriet ook Official Scorer tijdens verschillende internationale evenementen, waaronder het Europees Honkbal Kampioenschap in 1995 en 2003 en twee Haarlemse Honkbal Weken.

De complete tekst van Lou Gehrig's afscheids-speech is als volgt:

,,Fans, for the past two weeks you have been reading about the bad break I got. Yet today I consider myself the luckiest man on the face of this earth. I have been in ballparks for 17 years and have never received anything but kindness and encouragement from you fans.

Look at these grand men. Which of you wouldn't consider it the highlight of his career just to associate with them for even one day? Sure, I'm lucky. Who wouldn't consider it an honor to have known Jacob Ruppert? Also, the builder of baseball's greatest empire, Ed Barrow? To have spent six years with that wonderful little fellow, Miller Huggins? Then to have spent the next nine years with that outstanding leader, that smart student of psychology, the best manager in baseball today, Joe McCarthy? Sure, I'm lucky.

When the New York Giants, a team you would give your right arm to beat, and vice versa, sends you a gift - that's something. When everybody down to the groundskeepers and those boys in white coats remember you with trophies - that's something. When you have a wonderful mother-in-law who takes sides with you in squabbles with her own daughter - that's something. When you have a father and a mother who work all their lives so you can have an education and build your body - it's a blessing. When you have a wife who has been a tower of strength and shown more courage than you dreamed existed - that's the finest I know.

So I close in saying that I may have had a tough break, but I have an awful lot to live for.''

(4 juni)


...Links: Lou Gehrig's foto in de National Baseball Hall of Fame in Cooperstown (USA)...
...ter herinnering aan zijn 'consecutive game streak'...
...Rechts: Grand Slam-webmaster Marco Stoovelaar staat bij...
...Lou Gehrig's orginele locker in de Hall of Fame...
(© Beide Foto's: Marco Stoovelaar; Foto rechts gemaakt door Coen Stoovelaar)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.