Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 februari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Dominicaanse en Puerto Ricaanse teams naar Finale Serie del Caribe
English

MAZATLÁN (México) - Águilas Cibaeñas en Criollos de Caguas, de kampioenen van de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico, zullen elkaar op zaterdag ontmoeten in de Finale van de 63e editie van de Serie del Caribe. Op vrijdag (5 februari) wonnen de twee teams hun Halve Finale om door te dringen tot de Finale.

Beide teams boekten een kleine overwinning, beide wonnen met slechts één punt verschil en beide kwamen terug van een achterstand. Águilas won in de middagwedstrijd nipt met 4-3 van Federales de Chiriquí (Panama). De Dominicanen, die ongeslagen waren, beslisten het duel in de negende inning na een achterstand. En 's avonds won Criollos met 2-1 van Tomateros de Culiacán (México).

In hun laatste wedstrijden in de voorronde op donderdag draaiden de Dominicanen en Puerto Ricanen ook een achterstand om in winst. Águilas won toen met 3-2 van Caimanes de Barranquilla (Colombia) en won Criollos won met 9-8 van Federales. De Dominicanen scoorden ook toen het winnende punt in de tweede helft van de negende inning.

(5 februari)Águilas Cibaeñas (Dominicaanse Republiek) vs. Federales de Chiriquí (Panama)

Águilas Cibaeñas bleef ongeslagen in de voorronde, won allevijf gespeelde wedstrijden en werd de favoriet voor de titel. Maar in de Halve Finale stonden de Dominicanen bijna met lege handen, want ze stonden met twee uit in de 2e9 met 3-2 achter. De ploeg scoorde toen tweemaal om te winnen en de Finale te bereiken. Águilas stond aanvankelijk met 2-0 voor, maar Federales kwam langszij in de zevende en nam daarna de leiding in de negende.

Águilas-starter Carlos Martínez had een prima optreden, maar kwam in de zesde in de problemen. De 29-jarige rechtshander schakelde acht slagmensen met drie slag uit en stond maar één honkslag toe in 5 2/3 inning. Hij gooide driemaal drie slag in de tweede inning. Na een loper te hebben achtergelaten op het tweede honk in de derde inning kreeg Federales weer een loper op het twede honk in de vierde toen David Rodríguez een tweehonkslag sloeg met één uit. Dat was de enige honkslag die Martínez toestond en ook Rodríguez strandde op het tweede honk.

Echter, in de 1e6 kreeg Martínez de honken vol zonder het toestaan van een honkslag. Hij gooide vier wijd op lead-off hitter Rodrigo Orozco, die daarna het derde honk bereikte op een foute aangooi van Martínez tijdens een pick-off. Met twee uit gooide Martínez ook vier wijd op Allen Córdoba en David Rodríguez. Met de honken vol nam Luis Castillo de pitching over en kreeg een 'force play-grounder' die de slagbeurt afsloot.

Águilas lukte het niet om in scoringspositie te komen in hun eerste vijf innings op starter Manuel Campos. De 31-jarige rechtshander kreeg een paar honklopers, maar die kwamen niet verder dan het eerste honk. Maar in de 2e6 scoorde Águilas tweemaal. Met één uit sloegen Juan Lagares en Robinson Canó beiden een honkslagen en dat bezorgde de ploeg lopers op het eerste en derde honk. Beiden scoorden toen Ronald Guzmán een tweehonkslag sloeg. Guzmán probeerde van zijn klap een driehonkslag te maken, maar werd op het derde honk uitgeschakeld (9-6-5).

De voorsprong was van korte duur, want Federales kwam langszij in de 1e7. Rodrigo Vigil begon met een honkslag, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Belarmino Campos. Een hiernavolgende 'force play-grounder' van Jhonny Santos leverde geen nullen, maar wel twee lopers op. Rodrigo Orozco volgde met een honkslag langs de rechtsveldlijn en dat bracht Campos binnen. Santos wist ook tot scoren te komen, omdat er een fout in het rechtsveld volgde. En dat bracht de stand op 2-2. Orozco strandde op het tweede honk.

Águilas werd op rij uitgeschakeld in de 2e7 en liet daarna een loper achter op het eerste honk in de achtste.

Federales, dat op rij werd uitgeschakeld in de 1e8, nam een 3-2 voorsprong in de 1e9. Met één uit kreeg nieuwe pitcher Fernando Abad een tweehonkslag tegen van Belarmino Campos en daarna een infield-hit van Jhonny Santos. Hierna volgde Rodrigo Orozco met een honkslag en dat bracht de lopers in beweging. Jorge Bishop, die was ingezet als pinch-runner voor Campos, wist tot scoren te komen toen midvelder Juan Lagares een fout maakte.

En zo stond Federales met 3-2 voor toen de 2e9 van start ging. Dat betekende dat Águilas drie nullen verwijderd was van uitschakeling voor de Finale. Maar de Dominicanen sloegen even later toe en scoorde twee punten met twee uit om te winnen!

Met één uit sloeg Melky Cabrera een honkslag, waarna zijn pinch-runner Yefri Pérez het tweede honk stal. Met twee uit kreeg Johan Camargo opzettelijk vier wijd, maar de honken kwamen vol te staan toen Junior Lake volgde met een honkslag. Volgende slagman Carlos Paulino dreunde daarna de bal het midveld in voor een 'walk-off, 2-run single'!Criollos de Caguas (Puerto Rico) vs. Tomateros de Culiácan (México)

...Rey Fuentes met Puerto Rico...
...vs. Nederland in Halve Finale...
...van World Baseball Classic 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
In de tweede Halve Finale stond Criollos halverwege de vierde inning met 1-0 achter, maar antwoordde met twee punten. Dat bleven ook alle punten in deze wedstrijd, maar voor de Puerto Ricanen was het genoeg om de Finale te bereiken. Net als de Dominicanen was ook de Puerto Ricaanse kampioen favoriet om de Finale te bereiken, maar had eveneens de handen vol in de Halve Finale.

Vier Puerto Ricaanse werpers stonden maar vier honkslagen toe. Criollos kwam tot zes honkslagen op vijf werpers, waaronder een homerun van Rey Fuentes en die zorgde voor beide Puerto Ricaanse punten.

Criollos kreeg een kans de score te openen in de tweede helft van de eerste inning op starter Manny Barrreda. De 32-jarige rechtshander kreeg een lead-off single tegen van Jarren Duran, waarna Vimael Machin vier wijd kreeg met twee uit. De twee lopers schoven op na een doorgeschoten bal, maar strandden op het tweede en derde honk.

In hun eerste drie slagbeurten op de 21-jarige starter Luis Medina werd Tomateros tweemaal op rij uitgeschakeld en liet eenmaal een loper achter op het eerste honk. Maar in de 1e4 openden de Mexicanen de score. Ramiro Peña begon met een honkslag en stal het tweede honk. Daar volgde een challenge op, maar de call bleef staan. Peña bereikte daarna het derde honk op een grounder van Sebastián Elizalde Ramos. Even later scoorde hij op een honkslag van Joey Meneses.

Criollos antwoordde met twee punten in hun vierde slagbeurt. Met één uit sloeg Jonathan Morales een honkslag en scoorde toen volgende slagman Rey Fuentes de bal over de omheining in het rechtsveld sloeg voor een 2-run homerun.

De 29-jarige Fuentes speelde in de Major League voor drie clubs, San Diego Padres (2013), Kansas City Royals (2016) en Arizona Diamondbacks (2017). In 2017 nam de outfielder met Puerto Rico deel aan de World Baseball Classic.

Criollos kreeg een kans wat meer afstand te nemen in de 2e6 toen het de honken vol kreeg. Lead-off hitter Vimael Machin begon met vier wijd, waarna Jonathan Morales werd geraakt door een worp. Arturo López nam hierna de pitching over van starter Manny Barreda. Hij zag Machin's pinch-runner Jancarlos Cintrón en Morales opschuiven via een opofferingsstootslag van Rey Fuentes, die zelf ook op het honk terecht kwam. En dus stonden de honken nul vol met nul uit. Maar de drie lopers bleven achter, want een vangbal, strikeout en nog een vangbal volgden. In de zevende liet Criollos nog lopers achter op het eerste en tweede honk.

Tomateros kreeg nog maar één loper in scoringspositie. Dat was in de zesde toen een loper achterbleef op het tweede honk. In de 1e9 schakelde closer Rayan González, die in de achtste inning in het duel was gekomen, drie slagmensen op rij uit om te winst te bezegelen!Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.