Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 september 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Nederland wint oefenduel tegen Spanje
English

NOVARA (Italië) - Het Nederlands Honkbal Team speelde op donderdagmiddag (9 september) een oefenduel tegen Spanje in wat voor beide teams een voorbereiding was op het komende Europees Kampioenschap, dat aanstaande zondag begint. Oranje won het duel met 7-3. De wedstrijd werd gespeeld in het honkbalstadion in Novara waar in 1988 en 2009 ook wedstrijden werden gespeeld tijdens het Wereldkampioenschap. Op vrijdag speelt Nederland ook nog een oefenwedstrijd tegen Zweden.

Op zondag opent Nederland het Kampioenschap in Torino tegen Slowakije in Groep D. Spanje begint het evenement in Group B en ontmoet Oekraïne in hun eerste wedstrijd die wordt gespeeld in Avigliana.

Afgelopen dinsdag met de selectie van het Nederlands Team bekend gemaakt voor het Europees Kampioenschap. De ploeg telde vier (jongere) debutanten, want aangekondigd werd dat er een verjonging is doorgevoerd nadat Oranje kwalificatie miste voor de Olympische Spelen. In juni werd Nederland uitgeschakeld voor de Spelen tijdens de Baseball Final Qualifier in Mexico.

De vier debuterende spelers op het Oranje-roster zijn pitcher Jayden Gonesh, infielder Junior Martina en outfielders Julian Rip and Jiandido Tromp. Allevier kwamen in actie in het duel op donderdag en daarmee maakten zij zowel hun debuut in de Nationale Ploeg als hun interlanddebuut.

Hoewel dit een oefenwedstrijd was, Nederland in de vijfde inning een extra slagman toevoegde en Spanje niet aan slag kwam in hun achtste en negende inning is dit een officiële interland, want er werd gespeeld tussen twee Nationale Teams.

...Sharlon Schoop...
...homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
Oranje opende de score in de eerste inning toen Sharlon Schoop homerde met twee uit. Shairon Martis startte voor Nederland en schakelde drie slagmensen op rij uit in de enige inning die hij gooide.

Kaj Timmermans nam de Nederlandse pitching over in de tweede helft van de tweede inning. Hij kreeg een honkloper en werd vervolgens gesteund met een dubbelspel, maar kreeg daarna een homerun tegen die de stand in balans bracht.

Nederland hernam de leiding in de 1e3. Dwayne Kemp begon met een honkslag, waarna Ray-Patrick Didder vier wijd kreeg. Met één uit schoof Kemp op naar het derde honk nadat Sharlon Schoop was uitgevangen, waarna Didder's pinch-runner Julian Rip het tweede honk stal. Kemp scoorde vervolgens op een grounder van Denzel Richardson en Rip zou gaan scoren doordat Juremi Profar het honk bereikte op een fout.

Spanje pakte een punt terug in de 2e3 op de debuterende Jaydon Gonesh, die een puntscorende tweehonkslag moest toestaan met twee uit.

In de vierde nam Nederland meer afstand met het scoren van twee onverdiende punten. Met één uit sloeg Dashenko Ricardo een honkslag, waarna een fout werd gemaakt op een grounder van John Polonius. Dwayne Kemp (die 3-uit-5 sloeg) volgde met een puntscorende honkslag en Polonius scoorde later na een wilde worp.

Nadat Gonesh drie nullen op rij had gekregen in de vierde (twee strikeouts) werd Aaron de Groot de vierde Nederlandse werper in de vijfde. Met twee uit kreeg hij het derde Spaanse punt tegen na een tweehonkslag en een honkslag. Hij werd gesteund met een dubbelspel in de zesde. Mike Groen sloot de wedstrijd af met het gooien van de zevende inning, dat de laatste slagbeurt was van de Spaanse ploeg. Vanwege pitch-counts, de beschikbaarheid van de werpers voor het duel van vrijdag en de startende rotatie voor het EK aan Nederlandse zijde kwam Spanje niet in slag in de achtste en negende inning.

Nederland werd puntloos gehouden in de vijfde tot en met achtste inning, maar liet in elk van deze slagbeurten een loper achter in scoringspositie. Met twee uit in de vijfde sloeg Jiandido Tromp een tweehonkslag, maar bleef achter. In de zesde begonnen Sicnarf Loopstok en John Polonius met vier wijd, maar zij strandden op het tweede en derde honk. Met twee uit in de zevende was het Juremi Profar die een tweehonkslag sloeg en daarna achterbleef op het tweede honk. En in de achtste werd Loopstok geraakt door een worp met één uit en sloeg Kemp een honkslag met twee uit, maar een strikeout maakte een einde aan de slagbeurt.

In de 1e9 voegde Oranje twee punten toe. Sharlon Schoop en Denzel Richardson sloegen beiden een honkslag en scoorden op een one-out double van Juremi Profar. Hierna werd de wedstrijd met twee uit afgesloten.

De volgende spelers kwamen vandaag in actie:
Dwayne Kemp (DH, 3-uit-5), Ray-Patrick Didder (CF, 0-uit-1), Julian Rip (PR-CF, 0-uit-3), Sharlon Schoop (2B, extra DH, 2-uit-4), Denzel Richardson (RF, 1-uit-5), Calten Daal (Additional Batter, 2B, 0-uit-3), Juremi Profar (1B, 2-uit-5), Jiandido Tromp (LF, 2-uit-5), Junior Martina (3B, 0-uit-4), Dashenko Ricardo (C, 1-uit-2), Sicnarf Loopstok (C, 0-uit-0), John Polonius (SS, 0-uit-3) en pitchers Shairon Martis, Kaj Timmermans, Jayden Gonesh, Aaron de Groot en Mike Groen.

(9 september)


Spanje - Nederland 3-7
123456789RHE
Nederland102200002-7111
Spanje0110100XX-363
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Shairon Martis13----

Kaj Timmermans, BS (1), W (1-0)1--111

Jayden Gonesh, H (1)23-211

Aaron de Groot, H (1)2--311

Mike Groen, SV (1)11----

pitchers Spanjeinn.SOBBHRER
????8.2941174

Homeruns: Nederland: Sharlon Schoop (1)(1e,solo,2 uit); Spanje: ???? (1)(2e,solo,2 uit,op Timmermans).
Umpire: HP-Novara.
Aanvangstijd-0:00 uur.
Speeltijd-0:00 uur.
Locatie-Stadio Marco Provini, Novara (Italië) (complex Athletics Novara Baseball).

Game Notes:
Junior Martina, Jiandido Tromp, Julian Rip en Jayden Gonesh debuteren in het Nederlands Honkbal Team; Zij spelen ook in hun eerste interlandwedstrijd.
Jiandido Tromp slaat een honkslag in zijn eerste Nederlands Team-slagbeurt.
38e interlandwedstrijd van Nederland tegen Spanje.
38e overwinning van Nederland tegen Spanje.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 27° C; windrichting zuid-zuioost; windsnelheid 6 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 33%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.