Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 september 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Robert Bos)

Roster-wijziging Nederlands Team: Raf Cocu vervangt Franklin Van Gurp
English

NOVARA (Italië) - Na afloop van de tweede (en laatste) oefenwedstrijd op vrijdag (10 september) werd bekend gemaakt dat er een roster-wijziging is in het Nederlands Team voor het komende Europees Kampioenschap, dat zondag in Italië begint. Aangekondigd werd dat rechtshandige werper Raf Cocu de vervanger zal zijn van rechtshandige werper Franklin Van Gurp.

...Raf Cocu...
...Oranje Rookie...
(© Foto: Robert Bos)
Van Gurp maakte aanvankelijk deel uit van de selectie die afgelopen dinsdag bekend werd gemaakt. Echter, afgelopen weekeinde liep hij een blessure op toen hij gooide in een Minor League-wedstrijd en is niet fit genoeg om uit te komen voor het Nederlands Team. De 25-jarige van Sint Maarten afkomstige Van Gurp maakte op zondag (5 september) een relief-optreden voor Everett AquaSox (High-A, Seattle Mariners), twee dagen nadat de startende werper was en toen één inning gooide als zogenoemde 'opener' in wat zijn eerste start van het seizoen was. In de thuiswedstrijd op zondag gooide Van Gurp twee innings tegen Vancouver Canadians (Toronto Blue Jays). Hij gooide de zevende en achtste inning, had drie strikeouts, gooide eenmaal vier wijd en kreeg drie hits en één punt tegen. Van Gurp maakte zijn profdebuut in 2017 in de organisatie van San Francisco Giants, die hem tijdens het seizoen 2019 ruilde naar San Diego Padres. In februari werd Van Gurp ingedeeld bij Lake Elsinore Storm (Low-A, San Diego Padres), maar hij werd 'released' in maart. Op 30 juni tekende de rechtshander een contract bij de Seattle Mariners-organisatie en werd ingedeeld bij ACL Mariners (Rookie League). Twee weken later promoveerde hij aanvankelijk naar Modesto Nuts (Low-A), maar op dezelfde dag werd hij ingedeel in zijn huidige ploeg.

Met Van Gurp dus niet inzetbaar werd besloten rookie Cocu op te roepen. Cocu komt in de Hoofdklasse uit voor Twins Oosterhout en zal tijdens het EK zijn debuut maken in de Nationale Ploeg.

De 22-jarige Cocu is de vierde speler van het Nederlands Under-23 Team die nu deel uitmaakt van de Nationale A-Ploeg. De anderen zijn werpers Jayden Gonesh en Aaron de Groot en outfielder Julian Rip. Vorige maand veroverden de vier de titel met het Under-23 Team tijdens het Europees Kampioenschap, dat eveneens plaatsvond in Italië. Daar won De Groot de prijs voor Beste Pitcher en was Rip de Beste Slagman. De vier zijn ook allemaal kandidaat om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de komende Under-23 World Cup, die later deze maand begint in Mexico. In het Under-23 EK gooide Cocu tweemaal, beide keren in relief. In 2 1/3 inning had de rechtshander vijf strikeouts, gooide eenmaal vier wijd en stond één honkslag en geen punten toe. In de Finale tegen Duitsland nam Cocu de pitching in de derde inning over van starter Jayden Gonesh en werd de winnende werper.

In de competitie maakte Raf Cocu 21 relief-optredens voor Twins Oosterhout, de meeste daarvan als closer. Hij was 3-3 met een 5.47 ERA en drie saves. In 24 2/3 inning schakelde Cocu 27 slagmensen met drie slag uit, maar gooide ook 25 keer vier wijd. Hij kreeg 16 honkslagen tegen en moest 17 punten toestaan. Met Twins plaatste Cocu zoch voor de best-of-five Play-Offs, maar de ploeg werd afgelopen weekeinde 'gesweept' (en dus uitgeschakeld) door Curaçao Neptunus. Cocu gooide tweemaal in de Play-Offs.

(10 september)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.