Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 juni 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Roster Nederlands Team voor Olympische Qualifier bekend
English

NIEUWEGEIN - Het 26-man roster van Team Kingdom of the Netherlands dat zal deelnemen aan de WBSC Baseball Final Qualifier is op vrijdag (11 juni) bekend gemaakt. Oranje reist komende week naar Mexico voor deelname aan het laatste Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat zal worden gehouden in Puebla. Daar ontmoet het Nederlands Team de Dominicaanse Repuliek en Venezuela. De winnaar van het evenement plaatst zich als zesde en laatste ploeg voor de Olympische Spelen, die volgende maand worden georganiseerd in Japan.

Aanvankelijk zouden er zes landen deel uitmaken van het deelnemersveld van het OKT. Naast de drie hierboven genoemde teams waren de andere AustraliŰ, China en Chinese Taipei, maar zij trokken zich allemaal terug.

In 2019 veroverde het Nederlands Team de Europese titel in Duitsland, maar een week later stond de ploeg met lege handen tijdens het Europees Kwalificatie Toernooi in ItaliŰ. Tijdens dat evenement verraste IsraŰl iedereen door het toernooi te winnen en zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Nederland werd tweede en moest zodoende voor een tweede kans deelnemen aan de Final Qualifier, die in april vorig jaar zou plaatsvinden in Taiwan met deelname van AustraliŰ, China, Chinese Taipei, Nederland en de nummers twee en drie van de Americas Qualifier. Echter, vanwege de coronavirus-pandemie (COVID-19) werd de Americas Qualifier, die in maart vorig jaar zou worden georganiseerd, afgelast. Toen de Olympische Spelen werden uitgesteld naar dit jaar werd ook de Final Qualifier geschrapt.

De Final Qualifier werd opnieuw vastgesteld voor juni dit jaar in Taiwan. Begin mei trok China zich terug en op 20 mei werd het evenement verplaatst naar Mexico, vanwege strengere COVID-19 maatregelen en beperkingen op het eiland. Op 29 mei werd bekend gemaakt dat de wedstrijden zullen worden gespeeld in Puebla.

Afgelopen zaterdag (5 juni) won de USA de WBSC Baseball Americas Qualfier in Florida (USA) om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen en zich te voegen bij de al geplaatste organisator Japan, IsraŰl, Mexico en Zuid-Korea. De Dominicaanse Republiek en Venezuela eindigden in Florida op de tweede en derde plaats om zich te plaatsen voor de Final Qualifier in Mexico.

Een dag eerder (4 juni) trok Chinese Taipei zich eveneens terug. In een verklaring meldde de Chinese Taipei Baseball Association: ,,Het nieuw ge´mplementeerde beleid ter preventie van de pandemie verbiedt het samenzijn van teams voor trainingen, zodat onze voorbereidingen zo goed als onmogelijk zijn geworden. We kunnen concluderen dat deze pandemie ons uiteindelijk een fatale klap heeft gegeven en een einde heeft gemaakt aan onze Olympische droom''.

...Hensley Meulens...
(© Foto: Henk Seppen)
Eerder deze week (9 juni) trok AustraliŰ zich als derde land terug. Glenn Williams, Chief Executive van Baseball Australia, zei in een verklaring dat dit een 'enorm moeilijke beslissing' was. Williams zei: ,,Deelnemen aan de Final Olympic Qualifier in een COVID-wereld zou altijd grote uitdagingen met zich meebrengen. De planning voor Taiwan was uitgebreid en met de late verandering van locatie en data raakten die plannen achterhaald. We hebben meerdere opties en scenario's doorgenomen, maar de logistieke uitdagingen om een veilige omgeving voor de groep te bieden waren onoverkomelijk''.

Zodoende zullen er slechts drie teams deelnemen in Mexico en strijden op de laatste plek op het Olympisch Honkbal Toernooi.

Hensley Meulens keert weer terug als Manager van het Nederlands Team. Meulens maakte tien jaar (2010-2019) deel uit van de coaching-staf van het Major League-team van San Francisco Giants, acht als Hitting Coach, twee als Bench Coach. Vorig jaar was Meulens de Bench Coach van New York Mets, maar aan die overeenkomst kwam na het seizoen een einde.

Met zijn coaching-staf selecteerde Meulens de 26 spelers voor de ploeg die zal uitkomen in Mexico.

Twee spelers zullen debuteren in de Nationale Ploeg, reliever Mike Groen van L&D Amsterdam Pirates en outfielder Jiandido Tromp. In 2019 kwam Groen uit voor het Nederlands Under-23 Team tijdens het Europees Kampioenschap in TsjechiŰ waar de ploeg op de vijfde plaats eindigde. De van Aruba afkomstige Tromp speelde professioneel in 2012-2018 (Rookie, Single-A, Double-A) in de organisatie van Philadelphia Phillies. Dit jaar speelt hij voor San Marino in de Italiaanse Serie-A.

Een aantal ervaren spelers die in het internationale seizoen 2019 voor het Nederlands Team uitkwam is er dit keer niet bij. Dat zijn pitchers Rob Cordemans (L&D Amsterdam Pirates), Jim Ploeger (HCAW) en Tom Stuifbergen (DSS/Kinheim) en outfielders Gilmer Lampe en Kalian Sams (beiden L&D Amsterdam Pirates). Cordemans gooide dit seizoen tot nu toe slechts ÚÚn inning en is herstellende van een blessure. Lampe en Sams zijn beiden eveneens herstellende van blessures. In 2019 nam dit vijftal met Nederland deel aan de Premier12. Cordemans, Stuifbergen, Sams en Lampe namen toen ook deel aan het Europees Kampioenschap. De eerste drie waren er ook bij tijdens de Europese Olympische Qualifier, terwijl Cordemans, Ploeger en Stuifbergen in 2019 ook deelnamen aan het World Port Tournament. Andere veteranen die nu geen deel uitmaken van de ploeg zijn catcher Gianison Boekhoudt en infielder Stijn van der Meer (beiden Curašao Neptunus), die in 2019 alleen deelnamen aan het WPT in Rotterdam. Tijdens het Europees Kampioenschap 2019 in Duitsland debuteerde pitcher Donny Breek in de Nationale Ploeg. Hij is momenteel niet beschikbaar, omdat hij professioneel actief is in de Minor League in de Minnesota Twins-organisatie.

Opmerkelijk genoeg staan er geen spelers op het roster die momenteel in de Minor Leagues spelen. Maar er zijn wel zeven spelers, die in het buitenland actief zijn. Catcher Sicnarf Loopstok en infielder Curt Smith spelen beiden voor Lincoln Saltdogs in een Amerikaanse Independent League. Infielder Yurendell de Caster speelt voor Wild Cats op Curašao. Pitcher Mike Bolsenbroek komt uit voor Heidenheim Heidek÷pfe in de Duitse Bundesliga en outfielder Jiandido Tromp speelt in de Italian Baseball League voor San Marino. Tromp is de broer van Chadwick Tromp, die niet zo heel lang geleden voor het Nederlands Team uitkwam en vorig jaar in de Major League debuteerde bij San Francisco Giants.

...Jair Jurrjens in actie tijdens de World Baseball Classic 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
Pitchers Wendell Floranus en Jair Jurrjens spelen in Mexico. Floranus speelt voor Tigres de Quintana Roo in de Mexican Summer League. Dit seizoen gooide Floranus in zes wedstrijden in relief voor het team uit Canc˙n. De 26-jarige rechtshander gooide 6 1/3 inning en hij is 1-0 met drie saves en tien strikeouts. Vorig jaar gooide Floranus in de Hoofdklasse voor Quick Amersfoort. Jurrjens speelt voor Guerreros de Oaxaca waar hij afgelopen maandag een contract tekende. Hij zou ook vorig jaar in Mexico spelen, maar toen werd het hele seizoen afgelast vanwege de coronavirus pandemie. De 35-jariger rechtshandige werper speelde in de Major League in 2007-2014 voor Detroit Tigers, Atlanta Braves, Baltimore Orioles en Colorado Rockies. Hij speelde ook in Taiwan (2016).

Zes spelers (die allemaal eerder voor Oranje speelden) op het roster staan genoteerd als Free Agents en zijn dus momenteel zonder club. Daaronder ook pitcher Shairon Martis en korte stop Sharlon Schoop, die vorig seizoen in de Hoofdklasse speelden voor L&D Amsterdam Pirates. Beiden staan ook dit jaar op het roster van de Amsterdamse ploeg, maar hebben nog niet gespeeld, omdat ze nog altijd op Curašao verblijven. Outfielder Ademar Rifaela speelde vorig jaar voor Quick Amersfoort in de hoogste afdeling. Eerder dit jaar werd bericht dat hij dit zou seizoen mogelijk in ItaliŰ zou gaan spelen, maar dat ging uiteindelijk niet door. De andere drie Free Agents zijn pitcher Franklin Van Gurp en infielders Calten Daal en Juremi Profar.

Van Gurp, geboren op Sint Maarten, speelde professioneel in 2017-2019 (Rookie, Single-A, Double-AA) in de organisatie van San Francisco Giants. Hij werd in maart van dit jaar 'released' door Lake Elsinore Storm (Low-A, San Diego Padres).

De op Curašao geboren Daal speelde professioneel in 2013-2019 (Single-A, Double-A) in de organisatie van Cincinnati Reds. Hij werd in januari vorig jaar gecontracteerd door Minnesota Twins, maar werd in juli vorig jaar 'released'.

Profar, eveneens afkomstig van Curašao, speelde ook professioneel in 2013-2019 (Rookie, Single-A, Double-A, Triple-A) in de Texas Rangers-organisatie. De broer van Major Leaguer Jurickson Profar werd in november 2019 gecontracteerd door Boston Red Sox, maar werd in mei vorig jaar 'released'.

...Debutant Mike Groen als...
...pitcher bij L&D Amsterdam Pirates...
(© Foto: Henk Seppen)
Tjerk Smeets, Technisch Directeur van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB), zegt: ,,Het samenstellen van een selectie is altijd een puzzel. Maar met de vele wijzigingen, aanpassingen en bijbehorende gevolgen rondom dit toernooi was het maken van deze groep echt ingewikkeld. Na veel overleggen met de technische staf zijn we echter tot de conclusie gekomen dat deze spelers ons de beste kans geven om het laatste ticket voor Tokyo te veroveren. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we mooie dingen kunnen gaan doen op het OKT''.

Het roster ziet er als volgt uit:

Pitchers (12):
Tom de Blok, Mike Groen, Shairon Martis, Juan Carlos Sulbaran (allen L&D Amsterdam Pirates), Mike Bolsenbroek (Heidenheim Heidek÷pfe, Duitsland), Wendell Floranus (Tigres de Quintana Roo, Mexico), Lars Huijer (HCAW), Jair Jurrjens (Guerreros de Oaxaca, Mexico), Kevin Kelly, Diegomar Markwell, Orlando Yntema (allen Curašao Neptunus) en Franklin Van Gurp (Free Agent).

Catchers (2):
Sicnarf Loopstok (Lincoln Saltdogs, USA) en Dashenko Ricardo (Curašao Neptunus).

Infielders (7):
Yurendell de Caster (Wild Cats, Curašao), Calten Daal, Juremi Profar (beiden Free Agent), Dwayne Kemp, John Polonius (beiden Curašao Neptunus), Sharlon Schoop (L&D Amsterdam Pirates) en Curt Smith (Lincoln Saltdogs, USA).

Outfielder (5):
Roger Bernadina (Curašao Neptunus), Randolph Oduber (Hoofddorp Pioniers), Denzel Richardson (L&D Amsterdam Pirates), Ademar Rifaela (Free Agent) en Jiandido Tromp (San Marino, ItaliŰ).

Coaching Staff:
Hensley Meulens (Field Manager), Evert-Jan 't Hoen (Bench Coach), Wim Martinus (1B Coach), Ben Thijssen (3B Coach), Sidney de Jong (Hitting Coach), Robin van Doornspeek (Pitching Coach), Lester Victoria (Bullpen Coach & Advanced Scout).

Begeleiding:
Harmen Bakker (Strength & Conditioning Coach), Kevin Sprengers (Fysiotherapeut), Niels van Weert (Team Manager), Tjerk Smeets (Technisch Directeur KNBSB).

(11 juni)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.