Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 oktober 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Voormalig international Danny Rombley nieuwe Hoofd Coach van HCAW
English

BUSSUM - Danny Rombley zal volgend jaar zijn debuut maken als Hoofd Coach in de Hoofdklasse. De voormalige Hoofdklasse-speler, oud-international en voormalig professional is de nieuwe Hoofd Coach van HCAW, zo maakte de club op dinsdagavond (12 oktober) bekend. Rombley, die volgende maand 42 jaar wordt, is de opvolger van Roy Berrevoets, die de Bussumse ploeg dit seizoen voor de derde keer leidde.

...Danny Rombley...
...nieuwe Hoofd Coach HCAW...
(© Foto: Henk Seppen)
Na afloop van vorig seizoen werd Berrevoets aanvankelijk de Assistent Coach van nieuwe Hoofd Coach Austis Gibbs. Hij was een paar maanden eerder de opvolger van Dè Flanegin, die in 2019 en 2020 de leiding had bij HCAW. Echter, een week voor aanvang van de competitie kwam het tot een breuk tussen de club en Gibbs, waarna Berrevoets de taak van Hoofd Coach overnam. Zodoende leidde de voormalige eerste honkman en één van de club-iconen het honkbalteam van HCAW voor de derde keer. Berrevoets was eerder Hoofd Coach van HCAW in 2007-2008. Tijdens het seizoen 2011 keerde Berrevoets terug in de coaching-staf als Bench Coach. Hij had daarna opnieuw de leiding over de ploeg in 2016 voor één seizoen.

Dit seizoen werd Berrevoets geassisteerd door Roeland Henrique (3B Coach) en Shane Gnade (Pitching Coach). Wie deel gaan uitmaken van de coaching-staf van Danny Rombley wordt op een later moment bekend gemaakt.

HCAW had een succesvol seizoen, want de ploeg bereikte niet alleen de Play-Offs, maar schakelde ook bijna titelverdediger L&D Amsterdam Pirates uit. Na verlies van de eerste wedstrijd van de best-of-five boekte HCAW twee overtuigende overwinningen. De Play-Off werd daarna twee weken onderbroken vanwege het Europees Kampioenschap. Toen de reeks werd hervat won Amsterdam Pirates Game 4 en 5 om zich te plaatsen voor de Holland Series.

Wanneer hij volgend jaar het HCAW-uniform aantrekt zal Rombley terugkeren naar de club bij wie hij zijn debuut maakte als speler in de Hoofdklasse in 1997. In dat jaar, op 17-jarige leeftijd, speelde hij in zijn eerste twee Hoofdklasse-wedstrijden voor HCAW, wat het eerste van Rombley's zeven teams in de Hoofdklasse zou zijn. Hij speelde ook voor Twins Oosterhout, Kinheim, Neptunus, UVV, Hoofddorp Pioniers en Amsterdam Pirates.

De twee wedstrijden die Rombley voor HCAW speelde bleven ook de enige twee voor de ploeg. Na het seizoen 1997 verhuisde hij naar Twins Oosterhout met wie hij daarna in de Hoofdklasse speelde in 1998. Rombley was in het leeuwendeel van zijn loopbaan outfielder, maar in zijn beginjaren was hij ook soms derde honkman.

Hij tekende een contract met Major League-organisatie Montreal Expos in 1998, waarna hij in 1999 zijn profdebuut maakte in het Rookie League-team van de Canadese club. In zijn eerste profseizoen speelde Rombley in 45 wedstrijden en sloeg .246. De outfielder promoveerde in het ernavolgende seizoen naar Single-A. Vanaf 2000 speelde hij op verschillende Single-A niveaus (Short Season, Single-A en Advanced) tot en met 2003. Hij maakte vervolgens weer promotie en begon het seizoen 2004 in het Double-A Team van Montreal, voor wie hij in 41 wedstrijden speelde. Echter, in mei van dat seizoen keerde hij terug naar Single-A voor het restant van het seizoen 2004. In de meeste van zijn zes profseizoenen was Rombley teamgenoot van een andere Nederlandse speler, infielder Vince Rooi.

...Danny Rombley was de MVP in 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
Rombley keerde kort het begin van het seizoen 2005 terug naar Nederland en ging toen spelen voor Kinheim. De outfielder speelde in vijf seizoenen (2005-2009) voor de Haarlemse ploeg. Hierna kwam hij één seizoen uit voor Neptunus (2010), wat werd gevolgd door twee seizoenen bij UVV (2011-2012) en drie bij Hoofddorp Pioniers (2013-2015). In 2016 en 2017 was Rombley één van de outfielders van Amsterdam Pirates met wie hij in 2016 de European Champions Cup won.

In 2017 werd Rombley gekozen tot Meest Waardevolle Speler van de competitie. Hij was eerder genomineerd voor deze prijs in 2007 en 2009 toen hij speelde voor Kinheim, maar won toen niet. In 2007 won hij wel de prijs voor Beste Slagman. In 2017 sloeg Rombley .390 (46-uit-118) met 10 doubles en vijf homeruns, scoorde 31 punten en sloeg er 40 binnen, terwijl hij slechts negen keer drie slag kreeg. Een paar maanden later, in februari 2018, kondigde Rombley zijn afscheid aan. Op dat moment wilde hij zich, na een loopbaan van twintig jaar op het hoogste niveau, meer gaan richten op een maatschappelijke loopbaan en dat maakte de combinatie met spelen op het hoogste niveau niet meer mogelijk.

In 15 seizoenen in de Hoofdklasse speelde Rombley in 564 competitie-wedstrijden.

In 1998 maakte Rombley zijn debuut in het Nederlands Honkbal Team tijdens de Haarlemse Honkbal Week. In dit evenement werd Rombley viermaal ingezet als pinch-hitter. Kort na de Honkbal Week maakte Rombley ook deel uit van het Oranje-team dat deelnam aan het Wereldkampioenschap in Italië. In dat toernooi speelde hij niet veel. Hij kreeg opnieuw een pinch-hit optreden en speelde in één wedstrijd als derde honkman.

Doordat hij een jaar later aan zijn professionele loopbaan begon was Rombley niet inzetbaar in de Nationale Ploeg in 1999 en 2000. Hij keerde terug in Oranje in 2001 en nam toen deel aan het Wereldkampioenschap in Taiwan. Een volgende rentree kwam in 2003 toen hij toestemming kreeg van de Expos-organisatie om voor het Nederlands Team uit te komen tijdens het Europees Kampioenschap en het daaropvolgende Olympisch Kwalificatie Toernooi.

Na zijn terugkeer naar Nederland begin 2005 was Rombley tot en met 2015 een basisspeler in het Nederlands Team. Sinds zijn debuut in de Nationale Ploeg in 1998 zou Danny Rombley uitkomen in 210 officiële interlandwedstrijden voor Oranje. In 2011 maakte hij deel uit van de succesvolle ploeg die toen de titel veroverde op het Wereldkampioenschap in Panama. Voor die prestatie kreeg hij een Koninklijke Onderscheiding.

...Danny Rombley in actie voor het Nederlands Team...
...tijdens het World Port Tourmament 2015...
(© Foto: Henk Seppen)
In 2006 en 2009 nam Rombley met het Nederlands Team deel aan de eerste twee edities van de World Baseball Classic. In zijn internationale loopbaan won hij vier Europese titels en in 2008 nam hij deel aan de Olympische Spelen in Peking (China). Behalve aan de Classic en de Olympische Spelen nam de outfielder ook deel aan vijf Wereldkampioenschappen, twee Intercontinental Cups, zes Europese Kampioenschappen, twee European Baseball Series, zes Haarlemse Honkbal Weken en vijf World Port Tournaments.

In recente jaren, ook toen hij zelf nog speelde, verzorgde Rombley al regelmatig clinics voor verschillende leeftijdsgroepen. Tijdens een aantal van deze clinics werd hij bijgestaan door zijn vader Tony Rombley, die zelf ook vele seizoenen in de Hoofdklasse speelde en coach is geweest.

Hoewel Rombley in 2022 zijn debuut zal maken in de hoogste afdeling is coachen hem niet vreemd. Nadat hij was gestopt als speler coachte Rombley twee seizoenen het Adspirantenteam (15-16 jaar) van Amsterdam Pirates. Bovendien is hij al verschillende jaren verbonden aan Baseball Academy Scimitars als Hitting Coordinator. Scimitars is actief in het midden van het land en heeft zodoende nauwe banden met HCAW. Dit jaar was Rombley de Hitting Coach van het Nederlands Under-18 Team, dat in juli Europees Kampioen werd.

In voorbije jaren was Rombley ook actief in softbal. Hij speelde wat slowpitch, maar kwam ook uit in de mannensoftbal-competitie. In 2019 speelde Rombley voor het Nederlands Mannen Softbal Team met wie hij toen deelnam aan het Wereldkampioenschap in Tsjechië. Ook in 2019 kwam Rombley uit voor het softbalteam van Quick Amersfoort, met wie hij landskampioenwerd.

(12 oktober)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.