Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 mei 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Tom de Blok gooit Perfect Game in Amsterdam Pirates-winst vs. DSS/Kinheim
English

HAARLEM - Tom de Blok heeft een 7-inning Perfect Game gegooid op donderdagmiddag (13 mei) in een 12-0 shutout-winst voor L&D Amsterdam Pirates tegen DSS/Kinheim.

...Tom de Blok...
...Perfect Game...
(© Foto: Henk Seppen)
In de eerste No-Hitter van zijn loopbaan had De Blok slechts 80 pitches (63 daarvan slag) nodig om tot de historische prestatie te komen, want dit was pas de vierde Perfect Game in de 100-jarige historie van de hoogste afdeling. Sinds de eerste competite werd opgezet in 1922 werd de eerste Perfect Game genoteerd op 11 juli 1989 toen Craig McGinnis van Haarlem Nicols geen slagman tot de honken toestond in een wedstrijd tegen De Spartaan.

De tweede Perfect Game werd daarna gegooid door Kinheim-pitcher Eelco Jansen op 27 juni 1997 tegen ADO.

Twee jaar geleden, op 14 april 2019, was het Misja Harcksen van Neptunus die de derde Perfect Game gooide in de historie wat hij presteerde tegen Twins Oosterhout.

Vorig jaar, op 2 oktober, gooiden Rob Cordemans, Nick Veltkamp en Matz Schutte samen een 'combined' No-Hitter in een 10-0, 6½ inning wedstrijd tegen HCAW in de Top-4 Poule. Dat was de eerste No-Hitter in de hoogste afdeling voor de Amsterdamse ploeg. De No-Hitter van vandaag was de eerste voor Pirates een reguliere competitie-wedstrijd.

De laatste No-Hitter in de reguliere competitie werd gegooid op 26 april 2019 door Lars Huijer van Hoofddorp Pioniers tegen Silicon Storks. Huijer's No-Hitter kwam twee weken na Harcksen's Perfect Game.

In de Perfect Game vandaag wist geen van de 21 slagmensen die tegenover De Blok kwamen te staan de bal uit het infield te slaan. De rechtshander, die afgelopen zaterdag 25 jaar werd, gooide zevenmaal drie slag. Hij kreeg tien grounders en drie vangballen in het infield plus een foute pop-up.

Tom de Blok speelde professioneel in de Detroit Tigers-organsatie in 2017-2019 (Single-A). Toen het hele Minor League-seizoen vorig jaar werd afgelasr vanwege de coronavirus pandemie gooide De Blok voor Amsterdam Pirates. Hij werd een Free Agent in november.

De catcher van De Blok was de onervaren rookie Luca Pastor, die zijn eerste Hoofdklasse-start maakte. Hij debuteerde op 2 mei toen hij in de laatste twee innings de catcher was in een wedstrijd tegen Hoofddorp Pioniers. Pastor has zelf ook wat te vieren, want hij sloeg in de vierde inning zijn eerste Hoofdklasse-honkslag.

Amsterdam Pirates kwam tot negen honkslagen en kwam in vier innings driemaal tot scoren. De regerend landskampioen opende met een 3-run rally in de eerste helft van de eerste inning, waarna ook drie punten werden gescoord in de vierde, vijfde en zesde inning. Denzel Richardson en Gilmer Lampe scoorden beiden driemaal.

(13 mei)In de eerste No-Hitter van zijn loopbaan kwam Tom de Blok geen moment in de problemen. Gelijk vanaf het begin had de rechtshander een sterke start, want hij kwam tot driemaal drie slag in de tweede helft van de eerste inning. Het was het begin van iets speciaals.

De Blok schakelde zijn vierde slagman met drie slag uit in de tweede inning en kreeg ook twee grounders, die werden verwerkt door tweede honkman Niels van Weert.

In de derde inning begon De Blok met zijn vijfde strikeout. Een grounder en een vangbal volgden. In de vierde sloegen de eerste twee slagmensen van DSS/Kinheim een grounder en sloot De Blok af met zijn zesde strikeout.

In de 2e5 opende De Blok met een strikeout, waarna twee vangballen volgden. En daarmee gooide hij nog steeds niet alleen een No-Hitter, maar ook een Perfect Game, want hij had nu 15 slagmensen op rij uitgeschakeld.

In de 1e6 scoorde Amsterdam Pirates voor de vierde keer in deze wedstrijd drie punten in één inning. Dat verhoogde de stand naar 12-0 en dat betekende dat De Blok nu nog maar twee innings nodig had om zijn plek in de historie zeker te stellen, dankzij de het mercy-rule puntenverschil. En daar slaagde hij in. In de zesde kreeg hij drie grounders. De 2e7 begon met een foute pop-fly die werd gevangen door derde honkman Rashid Gerard. Hierna sloegen de volgende twee slagmensen een grounder naar korte stop Mick Vos. Met twee uit werd de grounder van Jason Jakobus foutloos verwerkt door Vos, die de bal op tijd gooide naar rookie eerste honkman Emilson Haswell, die in de vijfde inning in het duel was gekomen. Hiermee kwam de wedstrijd ten einde en had Tom de Blok de vierde Perfect Game gegooid in de historie van de Hoofdklasse.

Pirates had de eerste 3-run rally in de eerste helft van de eerste inning op starter Jelle Bing, zonder het slaan van een honkslag. De rechtshander kreeg de honken snel vol, want hij gooide vier wijd op de eerste drie slagmensen. Hij gooide eerst vier wijd op lead-off hitter Roelie Henrique, die daarna het tweede honk stal. Volgende slagman Jair van Borkulo kreeg ook een vrije loop en een double-steal volgde. De honken raakten daarna vol toen ook Denzel Richardson vier wijd kreeg. Er volgde een wilde worp en dat stelde Henrique in staat het eerste punt te scoren. Met één uit scoorde Van Borkulo op een grounder van Kenny Berkenbosch. En met twee uit stal Richardson het derde honk en scoorde toen daar een foute aangooi van de catcher op volgde.

Jelle Bing herstelde en hield Pirates puntloos in de volgende twee innings, maar moest daarna weer drie punten toestaan in de vierde. Opnieuw gooide hij vier wijd op de eerste drie slagmensen. Dit keer waren er geen gestolen honken of wilde worpen. Gilmer Lampe, Kenny Berkenbosch en Rashid Gerard kregen op rij vier wijd. De eerste scoorde op een opofferingsslag van Mick Vos. Toen de honken weer volkwamen na de eerste Hoofdklasse-honkslag van Luca Pastor volgde een werperswissel. Ben Neijndorff nam het over, maar hij kreeg een opofferingsslag tegen van Niels van Weert en een puntscorende honkslag van Roelie Henrique, wat de stand op 6-0 bracht.

Nog eens drie punten werden toegevoegd in de vijfde slagbeurt. Denzel Richardson begon met een tweehonkslag en Gilmer Lampe sloeg een honkslag. Pinch-hitter Emilson Haswell volgde met een puntscorende honkslag, waarna de honken vol kwamen te staan toen ook Rashid Gerard een honkslag sloeg. Even later scoorde Lampe na een wilde worp en met één uit scoorde Haswell het volgende punt op een opofferingsslag van Luca Pastor.

In de 1e6 scoorde Pirates voor de vierde keer drie punten. Dit keer op linkshander Bas Timme, die in de voorgaande inning in het duel was gekomen en zijn eerste optreden van het seizoen maakte. Hij kreeg eveneens snel de honken vol, want hij stond openingshonkslagen toe van Jair van Borkulo en Denzel Richardson, waarna vier wijd volgde voor Gilmer Lampe. Na een binnenhoog scoorden de drie toen Timmer vier wijd gooide op achtereenvolgens Rashid Gerard, Mick Vos en Luca Pastor. Dat zorgde weer voor een nieuwe werperswissel. Nick Boxelaar nam het over en kreeg een inning-afsluitend dubbelspel, maar Pirates stond nu met 12-0 voor.

In de 1e7 liet Pirates een loper achter op het eerste honk. Even later sloot Tom de Blok zijn Perfect Game af.

Home Plate Umpire Edwin Louisa was ook betrokken bij de laatste No-Hitter, wat de eerste in de hoogste afdeling was voor Amsterdam Pirates. Op 2 oktober vorig jaar stond Louisa bij het eerste honk toen drie werpers een combined No-Hitter gooiden voor Pirates.

Voor 3B Umpire Niek Elshof was dit zijn tweede No-Hitter. Elf jaar geleden, in 2010, stond hij ook bij het derde honk toen Joey Eijpe een No-Hitter gooide voor HCAW in de Play-Downs.

Official Scorer Linda Steijger was betrokken bij twee No-Hitters in 2016. Ze was de Play-by-Play Scorer op 26 juni van dat jaar toen Elton Koeiman een No-Hitter gooide voor Twins Oosterhout. Dertien dagen later was ze de Official Scorer in de No-Hitter gegooid door Chris Pfau voor Hoofddorp Pioniers.

Dit was de eerste No-Hitter voor 1B Umpire Bernard Flohr en de eerste honkbal No-Hitter voor Dieks Bannink, die de Play-by-Play Scorer was.


DSS/Kinheim - L&D Amsterdam Pirates 0-12 (7 inn.)
123456789RHE
L&D Amsterdam Pirates3003330 -1290
DSS/Kinheim0000000 -001
pitcher Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Tom de Blok, W (1-1)77----

(Tom de Blok gooiteen Perfect Game)

pitchers DSS/Kinheiminn.SOBBHRER
Jelle Bing, L (0-1)3.127165

Ben Neijndorff1.111533

Bas Timmer0.2-4233

Nick Boxelaar1.2--1--

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Edwin Louisa, 1B-Bernard Flohr, 3B-Niek Elshof.
Official Scorer-Linda Steijger.
Play-by-Play Scorer-Dieks Bannink.
Public Address Announcer-Carla Cornelisse.
Scoreboard Operator-Jörgen Balk.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:02 uur.
Locatie-Pim Mulier Stadion, Pim Mulier Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Tom de Blok (Amsterdam Pirates) gooit de vierde Perfect Game in de historie van de hoogste afdeling.
Tom de Blok (Amsterdam Pirates) gooit de eerste No-Hitter in zijn loopbaan.
Tweede No-Hitter voor Amsterdam Pirates in de Hoofdklasse, maar de eerste in de reguliere competitie.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 18° C; windrichting oost-noordoost; windsnelheid 18 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 59%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.