Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 juli 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Robert Bos)

Neptunus en Amsterdam Pirates beginnen European Champions Cup met winst
English

OSTRAVA / FR›DEK-MÕSTEK (TsjechiŽ) - CuraÁao Neptunus en L&D Amsterdam Pirates hebben op dinsdag (13 juli) hun eerste wedstrijden gespeeld van het toernooi om de European Champions Cup in TsjechiŽ en beiden kwamen tot winst.

Neptunus opende het evenement in Poule A met een mercy-rule, 8-inning, 14-4 overwinning tegen de Franse kampioen Rouen Huskies. Dwayne Kemp zorgde voor een zeldzame prestatie in de Europa Cup-historie door drie homeruns te slaan.

's Avonds stond L&D Amsterdam Pirates, de regerende Nederlandse kampioen, tegenover de Tsjechische kampioen en toernooi-organisator Arrows Ostrava in Poule B. Pirates won ook, maar de winst kwam niet makkelijk tot stand. Ostrava sloeg vier homeruns op rij in de derde inning en stond halverweg de derde inning met 5-4 voor. Pirates kwam langszij en won uiteindelijk met 8-6.

Ook op de eerste speeldag hadden de twee Italiaanse teams hun handen vol met de twee Duitse teams, wat resulteerde in een verrassende nederlaag en een overwinning van ťťn punt verschil.

Op woensdag speelt Pirates tegen Bonn Capitals (Duitsland) en ontmoet Neptunus Heidenheim HeidekŲpfe (Duitsland).

Het toernooi stond aanvankelijk op de agenda voor vorig jaar, eveneens in Ostrava. Echter, het was toen ťťn van de vele internationale sport-evenementen die werden geschrapt vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus (COVID-19). Het toernooi werd uitgesteld naar de laatste week van mei van dit jaar, maar in januari werd het verplaatst naar de huidige data.

Het laatste European Champions Cup-toernooi in 2019 werd gewonnen door UnipolSai Fortitudo Bologna uit ItaliŽ, dat toen in de Finale met 8-0 te sterk was voor L&D Amsterdam Pirates. CuraÁao Neptunus eindigde op de derde plaats.

De opzet van het toernooi wijzigde verschillende keren sinds 2008. Tot en met 2007 waren er drie toernooien, de European Cup, Cup Winners Cup en CEB Cup. In eerder jaren stonden de eerste twee toernooien bekend als European Cup I en European Cup II. De teams die zich plaatsten speelden een toernooi in ťťn week, afgesloten door een Finale. Vanaf 2008 werd de naam van het hoofdtoernooi gewijzigd in European Champions Cup. Er kwamen twee Kwalificatie Toernooi (acht teams elk), waarvan de twee beste ploegen zich plaatsten voor de Final Four waarvan de winnaar de Champions Cup won. Vanaf 2013 plaatsten alleen de winnaars van de Kwalificatie Toernooien zich voor een best-of-three Finale. En sinds 2016 is het evenement weer terug naar een enkel toernooi dat in ťťn week wordt gespeeld.

(13 juli)

Overige uitslagen Dag 1:
Poulel A: Parma Baseball Club-Bonn Capitals 4-5.
Poule B: UnipolSai Fortitudo Bologna-Heidenheim HeidekŲpfe 4-3.CuraÁao Neptunus vs. Rouen Huskies
...Dwayne Kemp...
...drie homeruns...
(© Foto: Robert Bos)
In hun openingswedstrijd speelde Neptunus tegen Rouen Huskies, de meest succesvolle Franse honkbalploeg in de laatste twintig jaar. Sinds 2003 veroverde Rouen de Franse kampioenstitel vijftien keer. Alleen PUC heeft met 22 meer titels.

Neptunus opende de score snel met vier punten in de tweede helft van de eerste inning. Stijn van der Meer en John Polonius kregen beiden vier wijd, waarna Dwayne Kemp volgde met een homerun, zijn eerste in het duel. Roger Bernadina was de volgende slagman, maar hij liep een handblessure op terwijl hij een foutbal sloeg. Hij maakte zijn slagbeurt af en kreeg drie slag, waarna hij in de tweede inning uit voorzorg werd vervangen. Gianison Boekhoudt kreeg vervolgens vier wijd en scoorde op een 2-out double van Benjamin Dille.

Neptunus voegde twee punten toen in de tweede inning. Eerst kreeg Shaldimar Daantji vier wijd en scoorde na een opofferingsslag van Stijn van der Meer, waarna John Polonius homerde.

Een nieuwe 4-run rally volgde in de vierde inning. Dit keer kreeg Neptunus de honken vol toen Dashenko Ricardo, Shaldimar Daantji en Stijn van der Meer allemaal vier wijd kregen. Zij scoorden op een opofferingsslag van John Polonius en een 2-run double van Greg Muller, die Roger Bernadina had vervangen. Muller scoorde daarna zelf na een honkslag van Gianison Boekhoudt.

In de zesde inning opende Dwayne Kemp met zijn tweede homerun. Later in de slagbeurt sloeg Louie Sienders een punt binnen met een opofferingsslag. Dat verhoogde de stand naar 12-0 wat betekende dat Neptunus drie nullen af was van een mercy-rule winst.

Echter, Rouen kwam tot een rally van vier punten in de 1e7 op Kevin Bakker, die de pitching had overgenomen van starter Misja Harcksen in de derde inning. Nadat de eerste twee slagmensen op de honken waren gekomen leverde Louis Brainville een 2-run single af wat de stand op 12-2 bracht. Bakker schakelde de volgende twee slagmensen met drie slag uit, maar volgde met vier wijd, waarna hij een tweehonkslag moest incasseren van GaŽtan Moulin, waarop Brainville scoorde. Hierna nam veteraan rechtshander Elton Koeiman de pitching over, maar hij werd begroet met een puntscorende honkslag van Luc Viger.

Zodoende moest in elk geval de tweede helft van de zevende inning worden gespeeld, waarin Neptunus tweemaal moest scoren om het duel voortijdig te kunnen afsluiten. Maar de Rotterdamse ploeg scoorde slechts eenmaal, wat met twee uit gebeurde op de derde homerun in het duel van Dwayne Kemp.

Nadat Rouen puntloos werd gehouden in de 1e8 maakte Neptunus alsnog een einde aan de wedstrijd via de mercy-rule in de 2e8. Gianison Boekhoudt begon met vier wijd, schoof op naar het derde honk na een tweehonkslag van Dudley Leonora en scoorde toen Quintin de Cuba na een fout op het honk kwam. Dat bracht de stand op 14-4 en sloot het duel af.


CuraÁao Neptunus - Rouen Huskies 14-4 (8 inn.)
123456789RHE
Rouen Huskies00000040 -4103
CuraÁao Neptunus42040211 -14110
(nul uit toen een verschil van 10 punten werd bereikt in de achtste inning)
pitchers Rouen Huskiesinn.SOBBHRER
Arthur Magnien, L (0-1)214366

Theophile Danne3-4355

Thibault Mercadier2-1432

Darling Grullon Ventura- (*)-111-

(*) - Grullon gooide op drie slagmensen in de achtste inning

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Misja Harcksen21-2--

Kevin Bakker, W (1-0)4.232744

Elton Koeiman1.1--1--

Homeruns: Neptunus: Dwayne Kemp 3 (3)(1e,3-run,0 uit,op Magnien; 6e,solo,0 uit,op Mercadier; 7e,solo,2 uit,op Mercadier), John Polonius (1)(2e,solo,1 uit,op Magnien).
Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Andrea Caser (ItaliŽ), 1B-Alexander Hartl (Duitsland), 3B-Valerio Pizziconi (ItaliŽ).
Official Scorer-Alexandra SlanŠ (TsjechiŽ).
Play-by-Play Scorer-Kateřina HavrlantovŠ (TsjechiŽ).
Technical Commissioner-Henk van der Linde (Nederland).
Aanvangstijd-10:30 uur.
Speeltijd-2:40 uur.
Locatie-Arrows Park, Ostrava (TsjechiŽ) (complex Arrows Ostrava).

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 24° C; windrichting zuidoost; windsnelheid 13 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 60%.L&D Amsterdam Pirates vs. Arrows Ostrava
Amsterdam Pirates opende de score tegen Arrows Ostrava met drie punten in de tweede helft van de eerste inning. Nadat Amsterdam-starter Naut Kragt drie nullen op rij had gekregen in de eerste helft van de eerste inning kreeg zijn Amerikaanse collega Alec Lemmon aanvankelijk ook twee snelle nullen. Maar de linkshander kreeg daarna honkslagen tegen van Sharlon Schoop en Denzel Richardson, wat werd gevolgd door een homerun geslagen door Sicnarf Loopstok.

Naut Kragt had een lastige tweede inning, waarin hij driemaal vier wijd gooide en ook een punt moest toestaan. Met ťťn uit gooide de rechtshander vier wijd op veteraan Petr Čech en Michael Vykoukal, waarna hij de honken vol kreeg toen Jakub VojŠk's grounder in een fout eindigde. Even later scoorde Čech het eerste Tsjechische punt na een wilde worp. Kragt volgde met een strikeout, maar kreeg de honken weer vol nadat hij vier wijd gooide op Radim Novotnż. Met de honken vol herstelde Kragt en sloot af met een strikeout.

Pirates kreeg een kans een punt toe te voegen in de 2e2, want Kenny Berkenbosch en Rashid Gerard openden met vier wijd. Maar Alec Lemmon volgde met drie slag voor Niels van Weert en werd gesteund met een dubbelspel na een line drive van Gilmer Lampe.

Naut Kragt was minder gelukkig in de 1e3. In de eerste inning waren de eerste twee nullen al klappen in diep linksveld. Dit keer waren de outfielders niet in staat iets te vangen, want de eerste vier Ostrava-slagmensen sloegen back-to-back-to-back-to-back-homeruns! Tyler Smith, Jakub MalŪk, Brett Holtz en Petr Čech maakten allemaal goed contact en sloegen vier homeruns op, wat vrijwel zeker een unicum is in de Europa Cup-historie! Nadat Kragt vier wijd gooide op volgende slagman Michael Vykoukal werd hij afgelost door Kevin Geestman. Die begon met een strikeout, maar gooide ook vier wijd op een slagman, wat resulteerde in een wilde worp en Ostrava lopers op het eerste en derde honk opleverde. Een foul-out en mislukte steelpoging eindigden de slagbeurt, maar Pirates stond met 5-3 achter.

Nadat Ostrava op rij was uitgeschakeld in de 1e4 kreeg Pirates een grote scoringskans in de 2e4. De ploeg kreeg de honken vol met nul uit, maar scoorde slechts eenmaal. Delano Selassa opende met een honkslag, Kenny Berkenbosch volgde met een infield-hit en Rashid Gerard kreeg vier wijd. Hierna sloeg Niels van Weert een pop-fly, wat resulteerde in een binnenhoog. Selassa scoorde vervolgens op een grounder van Gilmer Lampe, maar de ploeg liet lopers achter op het tweede en derde honk toen volgende slagman Kalian Sams drie slag kreeg.

Pirates kreeg weer een honkloper in de 2e5, nadat Ostrava weer op rij was uitgeschakeld in hun vijfde slagbeurt. Sharlon Schoop begon met vier wijd, maar Denzel Richardson sloeg in een dubbelspel. Sicnarf Loopstok kreeg vervolgens vier wijd, maar dit keer einde Alec Lemmon de inning met drie slag voor Delano Selassa.

Shairon Martis nam de Pirates-pitching over in de 1e7 van Kevin Geestman, die de Ostrava-ploeg hitloos hield in de vier innings die hij gooide. Martis kreeg een lead-off single tegen van Tyler Smith, maar volgde met tweemaal drie slag. Smith stal het tweede honk op de tweede strikeout, maar bleef achter.

Ostrava ging ook naar de bullpen in de 2e7, want Matěj Satoria nam de pitching over van starter Alec Lemmon. Satoria kwam onmiddellijk in de problemen. Hij kreeg honkslagen tegen van Gilmer Lampe en Kalian Sams, die opschoven via een opofferingsstootslag van Sharlon Schoop. De rechtshander kreeg daarna de honken vol na vier wijd voor Denzel Richardson. Even later scoorde Pirates de gelijkmaker op een force play-grounder van Sicnarf Loopstok. Maar de ploeg liet lopers achter op het eerste en derde honk toen de slagbeurt eindigde met een grounder van Delano Selassa.

Nadat Shairon Martis driemaal drie slag had gegooid in de 1e8 hernam Pirates de leiding in hun achtste op back-to-back homeruns. Met twee uit sloeg Niels van Weert een honkslag, waarna zijn pinch-runner Raydley Legito opschoof na een wilde worp en scoorde toen volgende slagman Gilmer Lampe de bal diep het midveld insloeg voor een homerun. Kalian Sams sloeg daarna ook een homerun om er een 8-5 stand van te maken. Afgelopen zondag won Legito de Europese titel met het Nederlands Under-18 Team in ItaliŽ en vandaar reisde hij naar Ostrava met een aantal andere teamgenoten, die eveneens voor de Oranje-ploeg uitkwamen.

In de 1e9 kreeg Ostrava twee honklopers en scoorde een punt, maar kon de wedstrijd niet nog een keer in hun voordeel omdraaien. Lead-off hitter Radim Novotnż bereikte het tweede honk na een fout. Martis volgde met een strikeout en kreeg nog een honkloper toen ook Tyler Smith via een fout op het honk kwam. Dat stelde Novotnż in staat te scoren. Martis schakelde de volgende twee slagmensen met drie slag uit om het duel af te sluiten en de winst te bezegelen.


L&D Amsterdam Pirats - Arrows Ostrava 8-6
123456789RHE
Arrows Ostrava014000001-650
L&D Amsterdam Pirates30010013X-8123
pitchers Arrows Ostravainn.SOBBHRER
Alec Lemmon656644

Matěj Satoria, BS (1), L (0-1)2-1644

pitchers Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Naut Kragt2 (*)24455

Kevin Geestman441---

Shairon Martis, W (1-0)38-11-

(*) - Kragt gooide op vijf slagmensen in de derde inning

Homeruns: Ostrava: Tyler Smith (1)(3e,solo,0 uit,op Kragt), Jakub MalŪk (1)(3e,solo,0 uit,op Kragt), Brett Holtz (1)(3e,solo,0 uit,op Kragt), Petr Čech (1)(3e,solo,0 uit,op Kragt); Pirates: Sicnarf Loopstok (1)(1e,3-run,2 uit,op Lemon), Gilmer Lampe (1)(8e,2-run,2 uit,op Satoria), Kalian Sams (1)(8e,solo,2 uit,op Satoria).
Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Jens Waider (Duitsland), 1B-Valerio Pizziconi (ItaliŽ), 3B-Alexander Hartl (Duitsland).
Official Scorer-Matěj Neděla (TsjechiŽ).
Play-by-Play Scorer-Romana KuckovŠ (TsjechiŽ).
Technical Commissioner-Henk van der Linde (Nederland).
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-3:02 uur.
Locatie-Arrows Park, Ostrava (TsjechiŽ) (complex Arrows Ostrava).

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 28° C; windrichting zuidoost; windsnelheid 13 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 57%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.