Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 februari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Canberra Cavalry)

'Postseason' AustraliŽ afgebroken; Melbourne Aces kampioen
English

MELBOURNE, Victoria (AustraliŽ) - Het 'postseason' in de professionele Australian Baseball League is twee dagen voor de afsluiting voortijdig afgesloten vanwege een lockdown in de staat Victoria. Echter, de ABL had een back-up plan om toch een kampioen te kunnen kronen, zoals besproken met de teams. De aanvankelijke double-elimination opzet van de Play-Offs werd gewijzigd in een single-elimination opzet en zodoende werd de Qualifying Final op vrijdagavond (12 februari) de Championship Game, die voor zondag (14 februari) op het schema stond. In dat duel won titelverdediger Melbourne Aces met 9-2 van Perth Heat om de titel te prolongeren, de tweede in de club-historie. Met het kampioenschap won Melbourne de Claxton Shield, die sinds 1934 jaarlijks wordt uitgereikt aan de Australische honkbal-kampioen. Het was de 24e keer dat een team uit de staat Victoria deze trofee won.

Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19) werd het seizoen 2020-2021 aangepast. Aanvankelijk zouden er weer acht teams uitkomen in de competitie, maar op 12 november trokken Geelong Korea en Auckland Tuatara zich terug. Het bestuur van de Nieuw-Zeelandse ploeg uit Auckland stelde: ,,De reisbeperkingen, extra reiskosten, quarantaine-kosten, beschikbaarheid van spelers, gebrek aan commerciŽle sponsoring in COVID-tijden en het aanhoudende risico van het vastleggen van kosten die niet kunnen worden verhaald als we verder gaan, vormden de basis van de beslissing van het bestuur''. Met betrekking tot het terugtrekken van het in AustraliŽ spelende Zuid-Koreaanse team zei de ABL: ,,De COVID-19 quarantaine-vereisten van de Australische regering bleken de meest uitdagende barriŤre te zijn, aangezien Geelong-Korea de verplichte periode in Queensland niet kon voltooien vanwege beperkte directe vluchten''.

En zo ging het seizoen op 17 december van start met de zes resterende teams die allemaal 24 wedstrijden zouden spelen. Het zou een druk speelschema worden met veel wedstrijden op het programma voor de maand januari. Echter, er volgden meer uitdagingen. Vanwege de stijging van een aantal gevallen in sommige staten, reisbeperkingen, lockdowns, maar soms ook weersomstandigheden werd een aantal wedstrijden afgelast of uitgesteld.

Sydney Blue Sox speelde hin eerste twee wedstrijden op 17 en 18 december, maar kon daarna niet verder spelen vanwege bestaande of ingestelde maatregelen, zoals het verbod op reizen en geen toestemming krijgen om te mogen spelen. Vanwege een COVID-19 uitbraak ten noorden van Sydney sloot een aantal staten de grenzen voor New South Wales, de staat waarin Sydney ligt. De ploeg speelde hun volgende wedstrijden pas op 22 januari. Uiteindelijk speelde het team slechts 14 wedstrijden, maar wist wel op de vijfde plaats te eindigen en zich te plaatsen voor de Play-Offs.

De competitie eindigde op 7 februari en de top-3 plaatste zich rechtstreeks voor de Play-Offs, die dit seizoen ook een andere opzet had.

...Bas Nooij...
(© Foto: Cavalry)
Voormalig Hoofdklasse-speler en voormalig international Bas Nooij speelde in het seizoen 2020-2021 in elf wedstrijden voor Canberra Cavalry. Aanvankelijk stond hij op de reserve-lijst van deze ploeg, maar hij werd tijdens het seizoen verschillende keren aan de hoofdmacht toegevoegd. De 33-jarige catcher sloeg .219 (7-uit-32) zonder 'extra basehits', scoorde twee punten en sloeg er drie binnen. Hij kreeg 15 keer drie slag en tweemaal vier wijd. Tijdens de Play-Offs stond Nooij niet op het actieve roster van Canberra.

Nooij speelde in elf seizoenen (2004; 2006-2015) voor L&D Amsterdam Pirates in de Hoofdklasse. Na het seizoen 2015 verhuisde hij naar AustraliŽ en kreeg later ook de Australische nationaliteit. Nooij maakte zijn debuut in de Australian Baseball League in het seizoen 2016-2017 als speler van Adelaide Bite voor wie hij ook uitkwam in het volgende seizoen. Hij speelde vervolgens niet in het seizoen 2018-2019, maar maakte het volgende seizoen zijn rentree en speelde toen in 14 wedstrijden voor Auckland Tuatara.

Melbourne Aces eindigde op de eerste plaats en kwalificeerde zich daardoor voor de Semi-Final 1. De winnaar van dat duel zou zich plaatsen voor de Qualifying Game, Het tweede geworden Perth Heat en nummer drie Adelaide Giants stonden tegenover elkaar in Semi-Final 2. Nummer vier Canberra Cavalry en nummer vijf Sydney Blue Sox ontmoetten elkaar in de Wild Card Game. Brisbane Bandits eindigde op de zesde plaats en werd uitgeschakeld voor het 'postseason'.

Met uitzondering van de Wild Card Game werden alle wedstrijden van het 'postseason' gespeeld in Melbourne.

Het 'postseason' ging volgens schema van start op 7 februari met de Wild Card Game. Op eigen veld won het thuisspelende Canberra Cavalry nipt met 3-2 van Sydney Blue Sox om zich te plaatsen voor Semi-Final 1 tegen Melbourne Aces. Door de nederlaag werd Sydney uitgeschakeld.

Op donderdag (11 februari), in Melbourne Ballpark, werden de twee Halve Finales gespeeld.

In de middag won Perth Heat ruim met 26-6 van Adelaide Giants in Semi-Final 2. Met de 26 punten zorgde Perth voor een 'postseason'-record, het oude stond op 18 punten. De ploeg sloeg ook zeven homeruns, goed voor een record-evenaring. Shane Sasaki en Alex Hall sloegen beiden twee homeruns. Sasaki sloeg acht punten binnen en scoorde vijfmaal, Hall had vijf binnengeslagen punten.

Met een 5-1 voorsprong kwam Perth tot een rally van elf punten in de 2e4 en voegde vijf punten toe in zowel de vijfde als de zesde inning. De ploeg kwam tot 23 honkslagen. Met de winst bereikte Perth de Qualifying Final, terwijl Adelaide moest gaan spelen in de Elimination Final.

's Avonds boekte ook Melbourne Aces een ruime overwinning en versloeg Canberra Cavalry met 19-4 in Semi-Final 1. Melbourne stond halverwege de eerste inning met 3-0 achter, maar antwoordde met vier runs. De ploeg scoorde tweemaal in de derde slagbeurt om de voorsprong te vergroten naar 6-3. Vanaf de vierde inning werden nog eens 13 punten toegevoegd.

Melbourne kwam tot 17 honkslagen, waaronder een record-aantal van acht homeruns. Damek Tomscha sloeg twee homeruns. Voormalig Major Leaguer Delmon Young homerde ook voor Melbourne.

Met de winst bereikte Melbourne de Qualifying Final tegen Perth. Canberra moest het in de Elimination Final gaan opnemen tegen Adelaide.

Vrijdagmiddag werd de Elimination Final gespeeld. Canberra Cavalry won nipt met 3-2 van Adelaide Giants om de Preliminary Final te bereiken. Door het verlies werd Adelaide uitgeschakeld.

Vrijdagavond stond de Qualifying Final op het programma tussen Melbourne Aces en Perth Heat. De winnaar van dit duel zou zich plaatsen voor de Championship Game op zondag, de verliezer zou op zaterdag gaan spelen in de Preliminary Final tegen Canberra. De winnaar van die ontmoeting zou de tweede finalist worden.

Maar de situatie wijzigde vrijdagmiddag toen bekend werd gemaakt dat er vanaf middernacht een lockdown van vijf dagen zou volgen in de staat Victoria.

Na afloop van de middagwesdstrijd tussen Canberra en Adelaide maakte de Australian Baseball League het volgende bekend: ,,De Claxton Shield wordt vanavond uitgereikt aan de winnaar van Melbourne's ontmoeting met Perth, nadat was aangekondigd dat Victoria vanaf 23.59 uur in een vijfdaagse lockdown zal gaan. Hoewel het advies van de Victoriaanse regering toestond dat professionele sporten mochten plaatsvinden zonder de aanwezigheid van fans, stelde Chief Executive Cam Vale van Baseball Australia dat er een verplichting was om de impact van de lockdown en de daaropvolgende instelling van beperkingen in het hele land voor spelers en officials te beperken. Vale zei dat door het afsluiten van de play-offs vanavond de fans, die een belangrijke reden waren voor de voortgang van het seizoen, de gelegenheid kregen om de Championship Game bij te wonen en te zien. Volgens de Playoff-protocollen van ABL, die onder de teams werden verspreid voorafgaand aan het begin van het postseason, wordt de winnaar van de Qualifying Final de kampioen van 2021 en worden de wedstrijden op zaterdag en zondag niet gespeeld''.

De Australian Women's Baseball Showcase stond ook op het programma voor het weekeinde, waarin de vrouwen honkbalteams van Victoria Aces en Brisbane Bandits in actie zouden komen op zaterdag en zondag. Deze wedstrijden zijn verschoven naar een latere datum.

Vrijdagavond stonden Melbourne Aces en Perth Heat tegenover elkaar in wat oorspronkelijk de Qualifying Game was, maar in de middag de Championship Game werd. Melbourne won met 9-2 om voor de tweeder keer op rij kampioen te worden.

Melbourne opende de score in de 2e2 op een honkslag van Chris Burke op starter Dylan Unsworth. De ploeg verdubbelde de voorsprong on de derde op een puntscorende honkslag van Delmon Young.

Perth halveerde de achterstand in de 1e6 na een honkslag van Alex Hall, maar Melbourne antwoordde met een 7-run rally. Jarryd Dale sloeg twee punten met een driehonkslag, waarna Colin Willis volgde met een 2-run homerun. Een honkslag van Delmon Young en een grounder van Damek Tomscha zorgden voor de volgende twee punten. Het zevende punt kwam tot stand na een wilde worp.

De 35-jarige designated hitter Delmon Young (die 2-uit-5 sloeg) speelde in tien Major League-seizoenen (2006-2015) voor vijf teams. Hij speelde in recente jaren ook in Mexico en Venezuela. De ploeg had ook een voormalige Major Leaguer als korte stop, want dat was de Zuid-Afrikaan Gift Ngoepe, die 0-uit-3 sloeg. In 2017 werd de 31-jarige infielder de eerste inwoner van het Afrikaanse continent die in de Major League uitkwam toen hij speelde voor Pittsburgh Pirates. Ngoepe speelde voor Toronto Blue Jays in 2018.

Nu met een 9-1 achterstand scoorde Perth hun laatste punt in de 1e9 toen Alex Hall homerde.

Sam Kennelly, die in 2018 in de Hoofdklasse uitkwam voor Twins Oosterhout, was de derde honkman voor Perth en sloeg 1-uit-4, wat een tweehonkslag was. In 2018 deelde hij in de Hoofdklasse de koppositie met zes homeruns.

Winnende werper Tyler Beardsley gooide zes sterke innings. De rechtshander kwam tot tweemaal drie slag, gooide tweemaal vier wijd en moest zes honkslagen toestaan, maar hield Perth op slechts ťťn punt. Na afloop werd hij uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Championship Game.

(14 februari)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.