Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 maart 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Reguliere seizoen in prof-league Taiwan van start
English

TAINAN / TAICHUNG (Taiwan) - Het nieuwe seizoen in de professionele honkbal-competitie in Taiwan is op zaterdag (13 maart) officiŽel van start gegaan. Het 32e seizoen van de Chinese Professional Baseball League (CPBL) opende met een thuiswedstrijd van regerend kampioen Uni-President 7-Eleven Lions tegen CTBC Brothers. De openingswedstrijd in het Tainan Municipal Baseball Stadium werd bijgewoond door 7.800 toeschouwers, oftewel 78% van de stadion-capaciteit, die 10.000 is. Voor het eerst in de historie bestaat de league uit vijf teams.

Vorig jaar stonden Lions en Brothers tegenover elkaar in de Taiwan Series. Alle zeven wedstrijden waren nodig in de kampioensreeks, die door Lions met 4-3 werd gewonnen.

In de openingswedstrijd op zaterdag waren de rollen omgedraaid, want het bezoekende Brothers won met 10-4, hoewel de ploeg met 14-8 werd 'outhit'. Het team nam een vroege 3-0 voorsprong in de eerste inning, maar Lions kwam langszij in de tweede inning op de Dominicaanse starter Josť de Paula Carmona. De 33-jarige rechtshander gooide in ťťn Major League-wedstrijd voor New York Yankees in 2015, maar keerde na dat duel terug naar Triple-A. In de volgende seizoenen gooide De Paula in een independent league in Japan (2017) en in Mexico (2018, 2019). In januari 2020 tekende hij bij Brothers in Taiwan. Vorig seizoen voerde hij de CPBL aan in overwinningen (16) en strikeouts (192) en had ook het beste ERA (3.20). Na afloop werd De Paula gekozen tot Meest Waardevolle Speler van het seizoen.

Brothers hernam de leiding in de derde slagbeurt. Met twee lopers op het honk en nul uit in de 2e5 nam Chi-Che Tsai de pitching van De Paula over en stond geen punten toe. Brothers nam meer afstand in de zesde inning toen Chih-Hao Chang een 2-run homerun sloeg, de eerste van het CPBL-seizoen. Lions verkleinde de achterstand naar 6-4 in de 2e6, maar Brothers besliste het duel met een 4-run rally in de achtste. Het eerste punt in deze inning werd gescoord op vier wijd met volle honken en later voegde Chi-Hung Hsu een 3-run homerun toe.

De openingswedstrijd werd bijgewoond door de Taiwanese President Ing-wen Tsai, die het eerste staatshoofd werd die bij een honkbal-opener was sinds 2010. In mei 2016 werd mevrouw Tsai de zevende President (en de eerste vrouw) van Taiwan sinds 1948.

Op zondag werden twee wedstrijden gespeeld. Lions won toen nipt met 3-2 van Wei Chuan Dragons in Tainan, terwijl Brothers met 10-6 verloor van Fubon Guardians in Taichung. In 1990 was Dragons ťťn van de oorspronkelijke teams in het eerste profseizoen van de CPBL, maar de ploeg trok zich terug na het seizoen 1999. Dit seizoen keert Dragons terug. Rakuten Monkeys, het vijfde team in de league, kwam in het Opening Weekend nog niet in actie.

Vorig seizoen was de CPBL de eerste profcompetitie die van start ging temidden van de corona-pandemie. Aanvankelijk waren er geen toeschouwers bij de wedstrijden. Maar nadat het de goede kant opging met de bestrijding van het coronavirus werden meer en meer toeschouwers toegestaan in de stadions. Eerst werden er 250 toegestaan, maar dat aantal groeide naar 2.000 en in de tweede helft van het seizoen mocht 78% van de stadion-capaciteit worden gevuld met toeschouwers. Het percentage van 78 is ook voor dit seizoen de regel. Volgens de protocollen moeten alle toeschouwers een gezichtsmasker dragen, behalve als ze eten. Bovendien moeten alle fans bij het betreden van het stadion hun naam en ID-nummers registreren.

Alle teams spelen 120 wedstrijden in het Taiwanese seizoen, dat bestaat uit twee helften. Alleen het speelschema van de eerste competitie-helft is bekend gemaakt en dat heeft te maken met de planning van de WBSC Baseball Final Olympic Qualifier, die zal worden georganiseerd in Taiwan. Het CPBL-seizoen zal voor dit evenement worden onderbroken en daarna ook voor de Olympische Spelen in Japan. De Final Qualifier wordt waarschijnlijk in juni georganiseerd, maar definitieve data zijn nog niet bekend gemaakt. Het deelnemersveld voor de Final Qualifier is nog niet compleet, want er komen nog twee teams uit het WBSC Baseball Americas Qualification Event. Dat toernooi stond oorspronkelijk op de agenda voor maart vorig jaar in Arizona (USA), maar werd afgelast vanwege de coronavirus-pandemie. Canada, Colombia, Cuba, de Dominicaanse Republiek, Nicaragua, Puerto Rico, de USA en Venezuela nemen deel aan dit evenement, waarvan de data ook nog niet zijn bevestigd. De winnaar plaatst zich als vijfde teams voor de Olympische Spelen. De teams die op de tweede en derde plaats eindigen gaan naar de Final Qualifier in Taiwan, waarvan de winnaar de zesde en laatste deelnemer wordt voor het Olympische honkbal-toernooi. De twee teams van de Americas Qualifier voegen zich bij AustraliŽ, China, Chinese Taipei en Nederland in de Final Qualifier. Op dit moment hebben alleen gastheer Japan, IsraŽl, Mexico en Zuid-Korea zich geplaatst voor de Spelen.

(14 maart)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.